Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przeglądając inne forum natknolem sie na nowe oszustwo internetowe.

Koleś odpisuje na rożnych forach w dziale kupię, ze ma dana cześć,rzecz prosi o wpłatę na konto a przesyłki nie wysyła.

Ogólnie wklejajac jego nr konta u wujka Google można zobaczyc, ze ma koleś łeb do interesów :(

Wujek Google

Czy u nas była taka sytuacja? Może była a nikt sie przyznać nie chce? !YES

• Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• MariuszBurgi

21

• dr.big

10

• Marynarz

8

• Lucjan73

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

jeśli gość ma tyle wyłudzeń to czy nie można skur....na podać zbiorowo do sądu,czy będzie bezkarny bo to tylko 20zł może w temacie Arkadiusz coś powie :(

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, ja dziś dostałem SMS z Anglii z zapytaniem o skuter. Grzecznie odpisałem na podany adres

Hello, my Honda is in excellent condition. I am the first and only owner. Scooter is my hobby, really care about him. The price is 20 000 PLN or EURO 4800. Welcome to my Trzebnica near Wroclaw. In Wroclaw, the airport is where budget airlines is racing. On site, after payment to arrange shipping by courier to any location. Send a link to detailed pictures of my Honda

Po dwóch minutach (dosłownie) dostałem odpowiedź:

Hello,

I saw your ad and I am interested in buying from you.I am based at

(Baltic Sea)And work as an engineer on the ships so I will not be able

to come personally. However,What I will do is transfer you the amount

through BANK TRANSFER and also any additional transfer charges.I will

cover everything so you don't have to worry. I will send a private

courier company which will come to pick up from the address you will

provide to me once you receive & Confirm the payment funds into your

Account,My shipping agent will handle everything perfectly whenever

they come for the pick up after you received and confirmed the total

funds into your Bank Account.I have provided you with my information

below:

Your Full Name :

Your Full Country Address:

Current Location (Country):

In order for me to make the payment I will need your full Bank Details

and the amount for the payment.

Look forward to your prompt reply,

Kind regards,

Mark Cut.

Na którą grzecznie odpisałem:

Sir, that the Lord method is trying to work with us in Poland is very well

known. Please forgive himself for Poland is not a third world country, we

also have internet here, and we know how it works...

I na tym zakończyła się korespondencja.....

• Administrator
Opublikowano

Oj Lucek... zachodzę w głowę, że w ogóle chciało ci się cokolwiek odpisywać :clapping:

Szkoda czasu :clapping: Przypomnę mój post nr. #66 z tego wątku.

Ps. Swoją szosą to po tym Bałtyku same przekrętasy pływają :clapping:

Opublikowano

Może myślał że Silver to skuter wodny :clapping:

Dziś kolejna wiadomość od kupującego:

Am from UK.How long have you owned it?? and what's your actual price

for it. I love a bargain, so i would like to get it as soon as i can

and i would be able to make payment through BANK TRANSFER, i find it

the easiest way to use online banking as a secure means of payment and

is a safe and reliable method of payment... Let me know your price for

it ,i will make all transportation preparations for it to be

transported to my home in Manchester, UK. My private shipping company

will be responsible for the preparation of export documents and other

necessary document so, don't worry about anything. If possible, could

you send me some recent pictures? Get back to me asap.

• 1 rok później...
  • Sympatycy
Opublikowano

@MariuszBurgi dzieki za info

Mozna naprawde "grubo poplynac"...

Czego to cwaniaki (zlodzieje) jeszcze nie wymysla :mad2:

Opublikowano

A co z kasą za te felgi, z tego co się doczytałem, to miało być za pobraniem. Dlaczego koleś wydał felgi kurierowi bez pieniędzy ?

Opublikowano

Jeszcze nie słyszałem, żeby normalne "pobranie" funkcjonowało w taki sposób, że kurier przyjeżdża i wykłada pieniądze za towar :D :D ... To tak odnośnie tego zapytania...

Opublikowano

W takiej sytuacji jaka była opisana . Sam bym się nabrał kurde.

• 11 miesięcy temu...
  • Administrator
Opublikowano

Może nie jest to jakaś mega "nowość" ale w ostatnim czasie na rynku pojawił się duży wysyp podrobionych kart pamięci i pendrive. Szczególnie chodzi tu o karty SD i microSD.

Na pierwszy rzut oka pamięci zachowują się OK. Nagrywa się cała pojemność tylko odczytać można część zapisanych informacji. Oszuści wymyślili metodę aby w małe pamięci wpisywać w miejsce oryginalnej informacji systemowej inne informacje wskazujące, że karta ma np 64GB. Przyklejają inną nalepkę i sprzedają w cenie 30-50 zł. Większość takich kart, oferowanych na znanym portalu aukcyjnym w tej cenie najprawdopodobniej jest oszukana.

Ktoś powie "50 zł nie majątek:" ale jeśli taką >fake card< kupimy np. tuż przed urlopem a ma nam robić za nośnik danych dla jakiś ważnych materiałów to można się :mad2:

• 11 miesięcy temu...
  • Użytkownicy
Opublikowano

Nie mail/net ale oszustwo via GSM na tzw. "strzałkę". Baza numerów w artykule może >na dziś< być już nieaktualna/niekompletna.

http://freeisoft.pl/...elefonow-lista/

23221803259 - jeden sygnał i taki numer ostatnio wyświetlił mi się w telefonie - ktoś z Sierra Leone przesłał mi pozdrowienia, oczywiście nie oddzwoniłem

Fakturę do zapłaty w przeciągu trzech dni też ostatnio na maila dostałem, z takim dziwnym rozszerzeniem. I jakoś nie korciło mnie, by zobaczyć co też takiego mam zapłacić.

Opublikowano

Kilka dni temu również otrzymałem 1 sygnał z numeru 23221471172. Nie oddzwoniłem. Po sprawdzeniu w Internecie był to numer z Sierra Leone. Trzeba być ostrożny.

• Klubowicze
Opublikowano

UOKiK ostrzega: ale-gratka.pl, bez-posrednikow.pl, ofertynet.com.pl, ale-gratka.com, alegratka.eu, top-gratka.pl – te strony prowadzone przez przedsiębiorcę Tomasza Braniewskiego mogą powodować znaczne straty dla klientów. To pierwszy przypadek, w którym Urząd korzysta z ostrzeżenia konsumenckiego

Do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów docierają sygnały dotyczące niezgodnych z prawem praktyk Tomasza Braniewskiego, właściciela firmy Invest-Net Braniewski Tomasz w Warszawie. Przedsiębiorca prowadzi strony internetowe: ale-gratka.pl, bez-posrednikow.pl, ofertynet.com.pl, ale-gratka.com, alegratka.eu, top-gratka.pl, poprzez które przyjmuje od konsumentów zlecenia na umieszczanie ogłoszeń dotyczących ich nieruchomości na współpracujących portalach.

Na czym polega praktyka

Aby zamówić powyższą usługę, konsument musi wejść na jedną ze stron przedsiębiorcy, wypełnić formularz zgłoszeniowy, zaakceptować regulamin i wybrać przycisk „Zgłoś ofertę”. Po umieszczeniu ogłoszenia, zgodnie z informacjami zawartymi na stronie, ma nastąpić bezpłatny 3-miesięczny okres testowania usługi. Konsumenci nie są jednak informowani w należyty sposób, że po 3 bezpłatnych miesiącach usługa staje się odpłatna (opłata za każdy kolejny miesiąc wynosi ok. 500 zł). Klienci dowiadują się o tym dopiero z otrzymywanych wezwań do zapłaty. Co więcej, nie mają możliwości natychmiastowej rezygnacji z usług, ponieważ ustalony przez Tomasza Braniewskiego okres wypowiedzenia wynosi od jednego do trzech miesięcy w zależności od umowy. Oznacza to, że maksymalny koszt usługi może wynieść nawet 1 500 zł. Wezwania skierowane przez Tomasza Braniewskiego w większości przypadków nie mają jednak mocy prawnej, bowiem skuteczne zawarcie umowy przez internet następuje jedynie w sytuacji, gdy przycisk służący do zgłoszenia zamówienia opatrzony jest jednoznaczną informacją o tym, że zawierana umowa będzie odpłatna.

Ostrzeżenie konsumenckie UOKiK

W związku z tym, że niedozwolone praktyki firmy Invest-Net Braniewski Tomasz mogą powodować znaczne straty finansowe i niekorzystne skutki dla szerokiego kręgu konsumentów, UOKiK zdecydował o wydaniu ostrzeżenia. Zwracamy uwagę na to, że:

1. Przycisk na stronach internetowych „Zgłoś ofertę” nie został oznaczony informacją, że dodanie ogłoszenia wiąże się z jakąkolwiek opłatą.
Zgodnie z prawem, brak takiej informacji oznacza, że nie doszło do zawarcia umowy.
Mimo to Invest-Net Braniewski Tomasz wysyła konsumentom wezwania do zapłaty, na podstawie których wielu z nich mogło uiścić żądaną kwotę, sądząc, że należy się ona przedsiębiorcy. Ponadto, z uwagi na specyfikę usługi, niedozwolonym warunkiem jest zastrzeganie, że można z niej zrezygnować z zachowaniem okresu wypowiedzenia, który wynosi od jednego do trzech miesięcy.

2. Invest-Net Braniewski Tomasz narusza inne obowiązki informacyjne, co w praktyce utrudniało piszącym do UOKiK konsumentom dochodzenie swoich praw, w tym odstąpienie od umowy. Przedsiębiorca:

a. nie informuje konsumentów o nazwie swojej firmy

b. nie informuje o łącznej cenie za swoje usługi, czasie trwania umowy, powodach jej wypowiedzenia

c. nie przekazuje klientowi potwierdzenia zawarcia umowy, które musi zostać dostarczone na trwałym nośniku (np. na CD, mailem, smsem)

Jest to pierwsze ostrzeżenie konsumenckie UOKiK. Zgodnie z ustawą o ochronie konkurencji i konsumentów, ostrzeżenia są wykorzystywane w przypadku stwierdzenia przez Urząd szczególnie uzasadnionego podejrzenia stosowania przez przedsiębiorcę nielegalnej praktyki, która może narazić szeroki krąg konsumentów na znaczne straty finansowe lub niekorzystne skutki. Ostrzeżenia będą zamieszczanie na stronie internetowej Urzędu.

Jednocześnie informujemy, że Urząd – poza ostrzeżeniem konsumenckim dotyczącym Invest-Net- niedawno wydał decyzję w sprawie tego przedsiębiorcy. Za naruszanie zbiorowych interesów konsumentów na Tomasza Braniewskiego nałożono karę w wysokości ponad 21 tys. zł. Decyzja nie jest ostateczna, ponieważ przysługuje od niej odwołanie do sądu.

• Użytkownicy+
Opublikowano

A ja często dostaję coś takiego - to z dzisiaj :)

Data: 14.01.2016 r.

Dostęp do Twojego konta iPKO został zablokowany!

W trosce o bezpieczeństwo naszych klientów zablokowaliśmy konto w systemie iPKO, powodem jest nieautoryzowany dostęp do konta.

W celu odzyskania dostępu prosimy o weryfikację właściciela rachunku, logując się na:

www.ipko.pl

Serdecznie pozdrawiamy,

Zespół PKO Bank Polski

W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt z Infolinia 801 307 307

Ten e-mail został wygenerowany automatycznie. Prosimy na niego nie odpowiadać. Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 15, 02-515 Warszawa, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000026438; NIP: 525-000-77-38 REGON: 016298263; kapitał zakładowy (kapitał wpłacony) 1 250 000 000 zł.

Mam konto w PKO BP - ciekawe czy to przypadek :question:

Po wejściu na ten link - strona do złudzenia przypomina oryginał - można się nabrać.

Logować się nie próbowałem i nikomu nie polecam :)

Opublikowano

Zainstaluj może dobry program antywirusowy

Mój Norton360 blokuje tą stronę.

Koszt Nortona na portalu aukcyjnym to chyba poniżej 5 zł za 180 dni - w styczniu odnawiałem licencję

Więc grosze za zwiększone bezpieczeństwo

Opublikowano

Chińczycy:

Domain name: ipko-aktualizacja.com

Registry Domain ID: 1994222149_DOMAIN_COM-VRSN

Registrar WHOIS Server: whois.bizcn.com

Registrar URL: http://www.bizcn.com

Updated Date: 2016-01-14T10:55:25Z

Creation Date: 2016-01-14T10:55:25Z

Registrar Registration Expiration Date: 2017-01-14T10:55:25Z

Registrar: Bizcn.com,Inc.

Registrar IANA ID: 471

Registrar Abuse Contact Email: abuse@bizcn.com

Registrar Abuse Contact Phone: +86.5922577888

Reseller: Cnobin Technology HK Limited

Domain Status: clientDeleteProhibited (http://www.icann.org/epp#clientDeleteProhibited)

Domain Status: clientTransferProhibited (http://www.icann.org/epp#clientTransferProhibited)

Registry Registrant ID:

Registrant Name: Wuxi Yilian LLC

Registrant Organization: Wuxi Yilian LLC

Registrant Street: No.1001 Anling Road

Registrant City: Xiamen

Opublikowano

Może nie jest to jakaś mega "nowość" ale w ostatnim czasie na rynku pojawił się duży wysyp podrobionych kart pamięci i pendrive. Szczególnie chodzi tu o karty SD i microSD.

Na pierwszy rzut oka pamięci zachowują się OK. Nagrywa się cała pojemność tylko odczytać można część zapisanych informacji. Oszuści wymyślili metodę aby w małe pamięci wpisywać w miejsce oryginalnej informacji systemowej inne informacje wskazujące, że karta ma np 64GB. Przyklejają inną nalepkę i sprzedają w cenie 30-50 zł. Większość takich kart, oferowanych na znanym portalu aukcyjnym w tej cenie najprawdopodobniej jest oszukana.

Ktoś powie "50 zł nie majątek:" ale jeśli taką >fake card< kupimy np. tuż przed urlopem a ma nam robić za nośnik danych dla jakiś ważnych materiałów to można się :mad2:

Przerobiłem ten temat osobiście. Kilka tygodni temu otrzymałem telefon z KP w celu stawienia się i z ww kartą pamięci.

Po krótkiej dyskusji okazuje się że firma sprzedająca oszukała w ten właśnie sposób kilkanaście tysięcy ludzi. W samej Warszawie na liście która widziałem osobiście było kilka tysięcy.

W grudniu 2015 umieszczając ogłoszenie o sprzedaży Yamahy na stronie olx dostałem kilka maili z prośba o wysyłkę sprzętu do,UK.

Postanowiłem podyskutować z "klientem" na temat dostawy i zapłaty. Patent polega na tym ze przyjeżdża kurier z kwitkiem ze został zrobiony przelew na konto paypal sprzedającego ładuje na samochód sprzęt i odjeżdża.

Opublikowano

Siober, ja też miałem takie propozycje jak sprzedawałem skuter. Co ciekawe teraz żona wystawiła na olx stół + krzesła z salonu i też przychodzą takie propozycje. Może nikt już się nie chce nabrać na sprzedaż pojazdów to trzeba szukać frajerów w innych działach.

• Administrator
Opublikowano

Postanowiłem podyskutować z "klientem" na temat dostawy i zapłaty.

Oj, musiałeś się bardzo nudzić ;)

Temat stary jak świat, choć cały czas modyfikowany jednak zasada jest bardzo prosta.

Kiedyś o tym wspomniałem tutaj -> http://www.forum.burgmania.net/topic/4310-ciekawe-maileogloszenia-i-oszustwa-internetowe/page__st__60#entry224374