Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Wypadki i informacje o wypadkach

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy

Bo to jest AN650 K3. Straszny widok, człowiek trochę jeździł, spod siedzenia wyleciała przeciwdeszczówka.

pzdr

Dziś w Raport Turbo pokazywali szczątki CHYBA granatowego Burgmana 400 z dużym kufrem CHYBA Givi rozbitego CHYBA w Warszawie (auta stojące obok miały warszawskie rejestracje). Powiedzieli, że kierownik nie przeżył :-(. Dziś wyjątkowo nie nagrywałem, tylko oglądałem on-line, więc tyle co zapamiętałem. A ha, wina kierowcy auta (Ford Mondeo)

Skoro nikt wcześniej nie zaczął o tym pisać, to chyba nikt z "naszych". Wszystko jedno szkoda człowieka.

Zapamiętałem: w 2013 było 2200 wypadków z motocyklistami, z czego 900 zawinionych przez motocyklistę.

==============

Kucze, nigdzie w sieci nie mogę znaleźć informacji o tym wypadku. Czy mi się przyśniło? Ktoś z Was oglądał Raport Turbo? 24 marca poniedziałek.

==============

Już chyba wiem. Po prostu w poniedziałkowym raporcie walnęli "newsa" z piątku, o którym mowa kilka postów wyżej. Z kontekstu wynikało, że to było dziś. Sorry.

Wczoraj w Białymstoku na skrzyżowaniu ulic Berlinga i Gajowej kierowca samochodu skręcający w lewo wymusił pierwszeństwo przed motocyklistą.

Mały chiński choperek stał wygięty w kabłąk ale prokuratury nie było więc kierownik przeżył...

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Cóż......, wiek niczego nie tłumaczy. Skoro minął barierki, świadomie wjechał na zamknięty odcinek , a droga jest zamknięta nie bez powodu. Zapewne chciał skrócić drogę. Smutno się czyta takie wiadomości.

• 3 tygodnie później...

Dzisiaj o ~12 byłem świadkiem wypadku na skrzyżowaniu Górczewskiej i Powstańców śląskich. Zapaliło się zielone i niestety jeden z motocyklistów, którzy stali do skrętu w lewo chyba się zagapił ( bo inaczej nie potrafię sobie tego wyjaśnić ) i chciał przejechać przez skrzyżowanie bez przepuszczenie jadących z naprzeciwka. Prawdopodobnie myślał, że jedzie na zielonej strzałce. W efekcie wpakował się przed Jeepa i wywinął niezłego fikołka. Ponieważ jechałem 10m za nim i w to samo miejsce, więc jako pierwszy się przy nim znalazłem, po chwili dojechał do nas 2-gi motocyklista. Na szczęście uczestnik zdarzenia był przytomny, więc dostał ode mnie prikaz nie ruszać się do przyjazdu karetki. Dobrze się złożyło, że pare samochód z tyłu stała akurat ekipa R'ki, chłopaki byli 3 minuty po mnie przy zdarzeniu i przejęli stabilizację głowy poszkodowanego. Wtedy ja z drugim motocyklistą zepchnęliśmy moto z jezdni i zabezpieczyli na chodniku.

Chłopak na szczęście jechał w pełnym stroju, a i tak jeansy zostały porozcinane na ochraniaczach. Gdyby miał normalne spodnie, to ... :/ Ekipa ratunkowa obmacała poszkodowanego na miejscu, jest szansa, że poza ogólnym poobijaniem skończy się wszystko dla niego dobrze. Całe szczęście, że wszystkie pojazdy dopiero ruszały i miały małą prędkość. Stresująca sytuacja :confused:

• Klubowicze

Przed oczyma stanął mi pokaz/szkolenie z Rynii...

Dobrze że kierownik mocno nie ucierpiał i że Ty się "zachowałeś".

Chyba muszę jeszcze jeden filmik na YT zamieścić... z jakimiś wykrzyknikami.

Jestem w miarę świeżo po szkoleniu poprowadzonym przez Motopomocnych i to też pewnie pomogło mi podjąć bez zastanowienia decyzję o ruszeniu z pomocą. Takie szkolenia powinny być obowiązkowe z raz do roku dla każdego kierującego pojazdami.