Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Technika jazdy maxi-skuterem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie technika jazdy skuterem i motocyklem jest taka sama.

Wiadomo mniejsze koła i brak zbiornika rodzą pewne problemy, ale jak to mówią - złej baletnicy...

"Ułatwienia" w postaci kombinowanych systemów hamowania - motocyklom też się zdarzają - patrz stosowany przez Hondę od lat - Combinated Braking System.

• Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• cejot

5

• MARCVS

4

• pazdzioch

4

• Aslain

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
wiedziałem, że o czymś zapomniałem..

Gdyby Twój kolega dalej próbował tuszować swoje braki techniczne.. krótka demonstracja zwinności Tmaxa:

:D

:D Filmik robi wrażenie co do zwinności i umiejętności !OKK

Opublikowano

:D Filmik robi wrażenie co do zwinności i umiejętności :D

A widziałeś pozostałe?? :D

Nie wiedziałem że skutem da się jeździć na tylnym kole :D

Ale widziałem też na innych filmach drifty na piaggio whist

To wszystko zależy od umiejętności kierowcy :) !OKK

• Klubowicze
Opublikowano

Uważaj też na tzw zfrezowany asfalt przy szybkości ok100km/h potrafi nie źle prowadzać !OKK

Opublikowano

Skutery gorzej się prowadzą i to niestety prawda. Gorzej nie znaczy źle. Trenuj przeciwskręt będzie łatwiej.Hamuj przodem i tyłem równocześnie z naciskiem na przód. Skutery mają ciężkie zady i hamowanie tyłem pomaga ale nie zastąpi hamowania przodem.Piasek na drodze to zmora szczególnie teraz po zimie.Zawsze może spowodować sytuację awaryjną.

• Administrator
Opublikowano
Skutery gorzej się prowadzą i to niestety prawda.

Gorzej od czego sie prowadza. Na pewno w blocie gorzej od enduraka, na pewno na torze gorzej od sciga, ale ja przynajmniej wiekszych roznic w turystycznych motocyklach nie zauwazam, bo takie tez jest przeznaczenie maxi skutera. Moze za malo jeszcze jezdze skuterami zeby to zauwazyc po tym jak po 12 latach przesiadlem sie z biegowcow na skutery.

Opublikowano

Gorzej od czego sie prowadza. Na pewno w blocie gorzej od enduraka, na pewno na torze gorzej od sciga, ale ja przynajmniej wiekszych roznic w turystycznych motocyklach nie zauwazam, bo takie tez jest przeznaczenie maxi skutera. Moze za malo jeszcze jezdze skuterami zeby to zauwazyc po tym jak po 12 latach przesiadlem sie z biegowcow na skutery.

Ja jeszcze bym dodał "w śniegu prowadzą się gorzej od skutera śnieżnego" !pomidor !bicz wiem z autopsji <_<

Opublikowano

Mój maxi prowadzi się tak źle, na ile może się źle prowadzić coś z 10 calowymi kóleczkami, wahaczykiem z przodu i miękko zestrojonym zawieszeniem.

To oznacza, że gorzej już trudno sobie wyobrazić, no chyba, że moto z gumową ramą i na kwadratowych kółkach. <_<

Opublikowano

Nie dziwcie się koledze :lol: Mając taki skuter:

http://bikes.88000.org/wallpapers/63/Kawas...0_Sportbike.jpg

Cóż innego mógł napisać?? !pomidor

A ja z uporem maniaka będę twierdził że do turystyki i do miasta lepiej nadaje się Burgman 650 niż Yamaha Tenere

Wiem co mówię bo miałem oba, a jeden nawet mam !bicz <_<

A i jeszcze jedno tenerka na pewno nie nadaje się w teren !w00t

Jest za ciężka :angry:

Muszę jednak przyznać się do jednego !YES

Miło wspominam jazdę na każdym z moich motocykli, czy to będzie WSK,Fuma,SHL, Jawa, Ceśka, MZ, Junak, OSA, Czy też szereg japonii różnego autoramentu począwszy od terenówki350ki skończywszy Na ścigaczu 1000 każdy z nich przynosił inny rodzaj emocji!!!! I nie zapomnianych przeżyć !YES

Teraz z powodu moich przewianych stawów w nogach, zdecydowałem się na najbardziej zabudowaną wersję motocykla :blink:

I muszę się przyznać że jestem BARDZO pozytywnie zaskoczony, wrażeniami z jazdy.

A i ludzie jacyś tacy milsi !bicz

Co prawda na stacjach paliw inni użytkownicy 2oo patrzą się jak na UFO whist

Ale idzie się przyzwyczaić !w00t

• Klubowicze
Opublikowano

Myślę że frato mówiąc o skuterach i ich prowadzeniu ma na uwadze większą powierzchnie natarcia [duże szyby i owiewki ] jak również w większości :lol: jednak mniejsze koła co ma znaczenie przy wietrze i koleinach :lol:

Opublikowano

I właśnie dlatego nie kupuję używanych. Jak kupię nową sztukę w salonie, to chociaż mam szansę wychować. A używka to wiadomo. Ma prawo przyprawiać rogi właścicielowi :lol:

Opublikowano

Też jestem zainteresowany kursem praktycznym szkolenia techniki jazdy.

W zeszłym roku odbyliśmy sesję na 4oo z Piotrem WrOblem na lotnisku w Rykach. Profesjonalny doradca na prawdę pomaga w rozumieniu fizyki, przełamaniu przyzwyczajeń i lęków a potem w codziennej jeździe.

Po tym szkoleniu poznałem granice możliwości moich 4oo i nie szukam ich więcej na ulicy ;-)

Opublikowano

Gdyby przypadkiem z tego wątku miało powstać szkolenie "doskonalenie jazdy dla posiadaczy maxi skuterów" to profilaktycznie i ja się zgłaszam na chętnego uczestnika.

Co do "gorzej się prowadzi" to może to potwierdzić lub zaprzeczyć ten, kto dobrze jeździ na 2oo. Typowy użytkownik jednośladu umiejętności ma niewielkie i 100x bardziej mu przeszkadza niewiedza, niż rodzaj pojazdu.

Czyli "wszystko jedno czym jeździsz, jeśli słabo jeździsz".

Tak jak z nartami - jeżdżę słabo (ale i tak czerpię z tego radość!) i nie znajduję różnicy pomiędzy nartami za 200 i za 2000 zł.

No i zrobiło się OT

Opublikowano

Ja słabo jeżdżę na skuterze, na nartach ciut lepiej.

I może dlatego widzę różnicę między tymi za 2000 a tymi za 200.

Kupuję te za 200 a 1800 przeznaczam na !scooter !sciana !NOT

PS

przepraszam adminów za kontynuację OT

• Klubowicze
Opublikowano

Kmodzele jeśli uważasz że niema znaczenia czym jeździsz to jak wytłumaczyć różnicę w sprzęcie używanym chociażby w wyczynie :D

Opublikowano

Paździochu, źle mnie zrozumiałeś, albo nadinterpretowujesz.

Innymi słowami to co napisałem wcześniej: problemy z jazdą wynikają prędzej z braku umiejętności, wprawy, niż z wad / złej konstrukcji sprzętu. Czyli lepiej się uczyć i ćwiczyć, niż narzekać na skuter, który "źle jeździ" :-)

• Klubowicze
Opublikowano

Kmodzele jeżeli źle zrozumiałem to sorki.We wcześniejszej swojej wypowiedzi powiedziałem mniej więcej to że jazda skutem w znacznym stopniu różni się od jazdy na moto :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Polecam poniższy artykuł:

"Wczoraj, Elaine i ja braliśmy udział w trzecim dorocznym Lime Run, którego gospodarzem były Lone Star

Ladies. Tak się złożyło ze obsługiwaliśmy jeden z punktów, co oznaczało całodzienne przebywanie w słońcu.

By nie przypiec się zanadto, pokryliśmy nasze twarze, ręce i szyje kremem z filtrem UV.

Mieliśmy około 100 mil drogi do domu. 12 mil od celu oślepłem przy prędkości 70mil/h! W jednym momencie

z otoczeniem wszystko było w porządku, a w następnym moje oczy trysnęły łzami i zaczęły piec tak mocno że,

w niepohamowanym odruchu, zamknąłem je. Mruganie nie pomagało - i tak nic nie widziałem! Zwolniłem i

nacisnąłem przycisk mikrofonu: "Elaine, musimy się zatrzymać - coś mi się stało z oczyma!

Zwróćcie uwagę - miałem pełny kask, okulary, zaś szyba kasku była opuszczona. Nie bardzo potrafiłem

znaleźć sensownego wytłumaczenia jak, w tej sytuacji, cokolwiek mogło wpaść mi do oczu.

Elaine akurat wolała wziąć katamaran a nie motocykl i jechała przede mną. Szczęśliwie, właśnie tego dnia,

podłączyliśmy w jej aucie małe ręczne CB-radio. Zwolniła i pokierowała mną i ruchem przez następne ćwierć

mili.

Z jednym okiem całkowicie zamkniętym, trzepocząc powieką drugiego, mimo bólu dałem rade zobaczyć tyle,

by sprowadzić motocykl do prawej strony drogi po czym, litościwie, pojawił się przed nami zjazd z autostrady.

Zjechaliśmy wprost na wolna część drogi dojazdowej i ponownie nie byłem w stanie nawet otworzyć oka.

W trakcie gdy po omacku zlokalizowałem nóżkę boczna Elaine wyskoczyła z samochodu i podbiegła zobaczyć

co się stało. Poprosiłem ja o zdjęcie mi okularów ponieważ, nie mając pewności czy stoję prosto chciałem mieć

obie ręce na kierownicy.

Cała twarz spłynęła mi łzami, lecz nie z bólu, lecz z powodu tego co ciągle miałem w oczach. Elaine pobiegła

do auta po butelkę wody i chusteczki Kleenex, z pomocą których przepłukałem i wytarłem twarz i oczy.

Momentalnie wszystko wróciło do normy!

Wychodzi na to ze pod wpływem temperatury wewnątrz kasku krem UV znajdujący się na nosie odparował a

ciemne okulary dopasowane do głowy i twarzy opary te zatrzymały wokół oczu.

Mówiąc po prostu: jeżeli smarujecie twarz kremem z filtrem UV, zetrzyjcie go zanim założycie kask!

(Nawiasem mówiąc, można kupić taki produkt przystosowany do używania w sporcie - twierdzą ze nie

podrażni oczu).

Filtr UV może Was zabić. Szczerze."

Opublikowano

Ja z kosmetyków używam papieru toaletowego i pasty do zębów :D

Kremy itp pozostawiam bardziej wrażliwym :D

A tak bardziej poważnie, jeszcze dwie rzeczy mi się przypomniały:

-wyprzedzając duże samochody np. tiry, trzeba uważać na wiatr boczny. Z zaskoczenia potrafi przerzucić moto przez całą szerokość pasa.

-i jeżdżąc na międzypasie, powinno się wziąć pod uwagę koleiny, bo wysokie mogą skierować motocykl na mijany właśnie samochód.

Opublikowano

-wyprzedzając duże samochody np. tiry, trzeba uważać na wiatr boczny. Z zaskoczenia potrafi przerzucić moto przez całą szerokość pasa.

i właśnie wtedy należy świadomie użyć "przeciwskrętu"

Opublikowano

Technika jazdy ???. Ponad wszystko szczególny brak zaufania dla innych użytkowników polskich dróg, oraz wyobraźnia i przewidywanie ewentualnych możliwych pomysłów współuczestniczących w ruchu !!!

J.D.

• 2 tygodnie później...
  • Klubowicze
Opublikowano
Technika jazdy ???. Ponad wszystko szczególny brak zaufania dla innych użytkowników polskich dróg, oraz wyobraźnia i przewidywanie ewentualnych możliwych pomysłów współuczestniczących w ruchu !!!

J.D.

Mój kolega w zamierzchłej przeszłości nie zastosował się do tego przykazania i jego Jawa 350 wylądowała na złomie a on i pasażerka na jakiś czas w szpitalu... !scooter

Opublikowano

Generalnie proponuję Ci stosować dwie zasady;

1. Jeździj tak, jakby wszyscy dookoła chcieli Cię zabić.

2. Ćwicz, ćwicz, ćwicz ponieważ repetitio mater studiorum est...

!piwko

• 2 tygodnie później...
Gość noktrum
Opublikowano

Odświeżam tego kotleta !OKK

Materiał na temat jazdy skuterem. W całej książce poświęconej nauce jazdy na motorze - skuterom poświęcono niecałą stronę ;) !OKK !OKK

9d7e75e4.jpg