Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Nowy Kymco Xciting 500Ri czy roczny Burgman 400

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Mam ogromną prośbę.

Wyraźcie proszę wasze opinie co kupić ???

Nowego Kymco Xciting 500Ri z ABS czy może używany Suzuki Burgman 400 rocznik 2008 - 2009

cena podobna używka to wydatek 18000-21500 zł. (ceny z ototomoto)

nowy Xciting 500Ri z ABS 20900.00 i tu sprzedawca w Krakowie powiedział że spuści mi 1500 zł za to że kupię go tylko oglądając na zdjęciu (z informacji od sprzedawcy prawdopodobnie nie ma tego modelu jeszcze w PL ) !OK a czas oczekiwania ok. 7-8 tygodni.

Proszę użytkowników tych pięknych sprzęcików (oba bardzo mi się podobają) o wyrażenie swoich opinii tych za i tych przeciw

z góry bardzo dziękuje

• Administrator
Opublikowano

Nie ma jednoznaczniej odpowiedzi na tak zadane pytanie. Twój problem jest odwiecznym problemem ludzkości- nowe czy używane ;) .

Te sprzęty oferują zupełnie inną charekterystykę. Burgman 400 K7> jest bardziej "kanapowy", ma większy schowek pod kanapą, w moim odczuciu ciekawsze zegary i wielu pewnie napisze- TO BURGMAN! ;)

Xciting 500R to narazie niewiadoma choć wiadomo, że jest to znany dotychczas Xciting 500 z poprawkami... + że ma ABS- pytanie jak system będzie działał. +, że nowy i pełna gwarancja, +, dla niektórych pełna f-vat, pierwszy właściciel itp.

Może kilka odpowiedzi znajdziesz w tych testach:

Test Burgmana 400 K7

Test Xcitinga 500- pierwszy w pl sieci, model phase 1

Ważne, że aktualnie oba modele są pozbawione chorób "wieku dziecięcego"... przynajmniej tak zapewniają producencji !OK

Opublikowano

Na decyzję będzie (a przynajmniej powinien mieć) wpływ cały szereg czynników.

I dodatkowo poszczególne czynniki będą miały różną wagę dla różnych osób.

Nie znając Cię zupełnie (jedyne co wiemy, to to, że planujesz zakup skutera, i że jesteś skłonny wydać na niego ok. 20 kółek, i żeś z Małopolski) będzie trudno konkretnie doradzić.

u mnie na pewno wagi poszczególnych czynników były/są inne niż u Ciebie, ale ...:

Ja za niewiele mniejszą kwotę kupiłem w zeszłym roku nową 250tkę X-Maxa i dalej uważam, że do moich zastosowań, potrzeb, możliwości i preferencji był to optymalny zakup.

Jeśli skupiać się na tych dwóch propozycjach to nie wiem - roczny B - ale "od człowieka" a nie z komisu/od sprowadzacza i nowy Xciting miałyby u mnie osobiście zbliżone szanse, choć z dość wyraźnym wskazaniem na Kymco. Jeśli wiarygodność sprzedawcy używki budziłaby jakiekolwiek wątpliwości - zdecydowanie bym się wycofał.

I tak jak zwykle jestem niecierpliwy, tak tu chyba bym poczekał te kilka tygodni (o ile faktycznie zapowiada się, że to tyle czasu będzie, a nie, że na razie słyszymy 2 miesiące a w maju dowiemy się, że już za miesiąc, w czerwcu za 3 tyg. a po wakacjach faktyczny odbiór).

:D no chyba, że zgodnie z tytułem postu Burgman czterolitrowy - wtedy bym brał bez chwili wahania :)

Pozdrawiam,

Opublikowano

I tak jak zwykle jestem niecierpliwy, tak tu chyba bym poczekał te kilka tygodni (o ile faktycznie zapowiada się, że to tyle czasu będzie, a nie, że na razie słyszymy 2 miesiące a w maju dowiemy się, że już za miesiąc, w czerwcu za 3 tyg. a po wakacjach faktyczny odbiór).

Dowiedz się dokładniej o dostępność tego KYMCO bo, obiło mi się o uszy że w tym roku będzie problem.

Opublikowano

Warto poszukać nowego B400 z roku produkcji 2009. Można go kupić ze sporym rabatem za około 23500. Sprzęt będzie nowy z ABS i dostępny od ręki.

Opublikowano
Witam Wszystkich

Mam ogromną prośbę.

Wyraźcie proszę wasze opinie co kupić ???

Nowego Kymco Xciting 500Ri z ABS czy może używany Suzuki Burgman 400 rocznik 2008 - 2009

cena podobna używka to wydatek 18000-21500 zł. (ceny z ototomoto)

nowy Xciting 500Ri z ABS 20900.00 i tu sprzedawca w Krakowie powiedział że spuści mi 1500 zł za to że kupię go tylko oglądając na zdjęciu (z informacji od sprzedawcy prawdopodobnie nie ma tego modelu jeszcze w PL ) ;) a czas oczekiwania ok. 7-8 tygodni.

Proszę użytkowników tych pięknych sprzęcików (oba bardzo mi się podobają) o wyrażenie swoich opinii tych za i tych przeciw

z góry bardzo dziękuje

Do Qwakiego z Sokoła napisz może coś poradzi z Kymco, a może i B400 w dobrej cenie się znajdzie ? :D

Opublikowano

Ja stawiam na gwarancję i własne nowe bez przygód :D

Jakoś Burgman 400 z tych lat mi nie podszedł...kwestia przejechania się i decyzji co tak naprawdę bardziej ci odpowiada !! Ważny punkt poruszył zx_space - a co jeśli to nie to ?! Jeździłeś którymś ze sprzętów ?

• Klubowicze
Opublikowano

Optowałbym za rozwiązaniem które proponuje zx_space,mniejsza strata na odsprzedaży.Ze swojej strony polecam SPIDERMAXA GT500,w/g mnie najlepsza alternatywa dla japończyków i w końcu to włoszczyzna ojczyzna skuterów :o

Opublikowano

w teście burgmana Mariusz napisał

sam start od 0- 50 km/h mocno rozczarowuje. Powód? Ślizgające się sprzęgło, które „załącza” napęd z efektywnością flegmatyka na emeryturze. Przy doładowaniu pasażerem i bagażami sytuacja staje się dramatem a sprawna 125- tka podczas sprintu między światłami w miejskim gąszczu będzie się z nami bawić, że o 250- tce nie wspomnę.

Czy to przypadłość wszystkich roczników Burgrmanów 400?

Zdaje sie ze w Majesty 400 tez start jest nie za ciekawy

moze lepiej sie zdecydowac na 500 (albo 250)? W koncu jezdzi sie głownie w miescie.

• Sympatycy
Opublikowano
Zdaje sie ze w Majesty 400 tez start jest nie za ciekawy

moze lepiej sie zdecydowac na 500 (albo 250)? W koncu jezdzi sie głownie w miescie.

Może majka nie ma 5s do setki ale radzi sobie w mieście. Jeśli masz "mocowe" dylematy kup sobie SW400.

Opublikowano

Hmm... Xciting nowy ma ten sam silnik co "stary". I nie powiem, że do 50 idzie słabo - sprzęgło całkowicie łapie przy ok 25 km/h (czuć delikatne "kopnięcie").

Na zwykłej, jednopasmowej i jednojezdniowej drodze startując spod świateł po drugiej stronie krzyżówki (na wysokości świateł) na liczniku ~60km/h). Czy to mało na tak krótkim odcinku? Auta ze startu zostawiam z tyłu. Jak już jadę te 30km/h i odkręcę - to rakieta. Więc może to w starych na gaźniku modelach Xcitinga był problem. Z wtryskiem zapiernicza od 0 do 50 bardzo żwawo. Z pasażerem też.

Opublikowano

Zobacz co sie bedzie dzialo z cenami xcitingow 500i, bo po liftingu (art. strona glowna), ceny nowych sprzed liftingu powinny sie obnizyc :rolleyes: .

I kupic taki np. nowy z rocznika 2009 za duzo mniejsze pieniadze...

Opublikowano

dr.big tylko z tymi nowymi sprzed liftingu ciężko... jak jakieś zostały to może kilka sztuk w PL (albo i żadnej)... Jest prawdopodobne, że ja ostatniego wziąłem :rolleyes: Chyba, że jakiś diler kupował od dystrybutora (a nie zamawiał i kupował dopiero jak klienta miał).

Na pewno mój był ostatnim u dystrybutora.

• Sympatycy
Opublikowano

Miałem podobny dylemat w zeszłym roku-mogłem kupić B400 z 2007 roku lub nowego Xcitinga.Z tego co pamiętam różnica w cenia wynosiła ok.1000 zł

Chociaż B400 bardzo mi się podoba zdecydowałem się na Kymco bo;

-nowy

-gwarancja 2 lata

-jestem pierwszym włascicielem

-atrakcyjna cena

Dla mnie to było najważniejsze.

Tak czy i inaczej,życze podjęcia właściwej decyzji :lol:

Opublikowano

Dzwoniłem do importera kymco - jest obsówa z dostawą nowe mająbyć w maju... obecnie jest jeden nowy w starej budzie w kole chyba...

• Sympatycy
Opublikowano

Znam 2 chętnych na nowego. 2 miechy czekania. Porażka dla importerów !scooter

Logistyka to podstawa :D

pzdr

Opublikowano

Witam

Zamówiłem!!!!!!

!happybth Kymco Xciting 500 RI !happybth

sprzedawca w Krakowie obiecał na koniec kwietnia

ma mieć pierwszą sztukę jaka ma przyjechać do PL

• Sympatycy
Opublikowano

No to jak koniec kwietnia to jeszcze znośnie.

Dasz radę na Burgmanię 2010 !scooter

Gratulacje, to dobry wybór i naprawdę ładny

sprzęt !scooter

pzdr

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś to wyrażę swoje zdanie.

KUPUJ NOWY !

W Polsce podobnie jak na rynku samochodowym 95 % ogłoszeń w otomoto to oferty handlarzy, którzy zrobią wszystko, żeby sprzedać bukieta. Ładnie pomalują, cofną licznik na pożądane 5000 km., wmówią, że jeździł tylko w słoneczne dni i tylko w niedziele. Do używki dolicz sobie ewentualne koszty wymiany oleju, filtra, czasem opon. Dobre egzemplarze na wtórnym rynku sprzedaje się najczęściej wśród znajomych. Jeśli więc kupujesz od obcego, a nie masz bardzo dobrego fachowca, który pomoże ci w ocenie używki to daj sobie spokój.

Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi.

Gość radiolog
Opublikowano

W tym roku jakaś obsuwa ze sprzętami w ogóle

Suzuki burgman 650 tylko kolor srebrny z nowego rocznika (rider Kraków), no więc pokustykałem do hondy, tam też tylko pojedyncze sztuki,ale od ręki.

Chyba importerzy założyli, ze kryzys i wiara nie będzie kupować nowych sprzętów !OKK

Gość pawlo.o
Opublikowano
Jeżeli jeszcze nie kupiłeś to wyrażę swoje zdanie.

KUPUJ NOWY !

W Polsce podobnie jak na rynku samochodowym 95 % ogłoszeń w otomoto to oferty handlarzy, którzy zrobią wszystko, żeby sprzedać bukieta. Ładnie pomalują, cofną licznik na pożądane 5000 km., wmówią, że jeździł tylko w słoneczne dni i tylko w niedziele. Do używki dolicz sobie ewentualne koszty wymiany oleju, filtra, czasem opon. Dobre egzemplarze na wtórnym rynku sprzedaje się najczęściej wśród znajomych. Jeśli więc kupujesz od obcego, a nie masz bardzo dobrego fachowca, który pomoże ci w ocenie używki to daj sobie spokój.

Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi.

Witam

Kymco Zamówiłem (wpłaciłem 5 koła zaliczki) na początku obiecywano koniec kwietna ostatnia wersja jest taka że już na 100% ma być 11-12 maja !OK

Jeszcze nie mam prawka egzamin 17 maja myślałem że załatwię to wszystko szybciej w zeszłym tygodniu zaniosłem papiery do Małopolskiego ośrodka ruchu drogowego w Krakowie a tu Pani mi mówi pierwszy wolny termin za trzy tygodnie !OKK !OKK

Jakoś muszę wytrzymać

pzdr

Opublikowano
Gratuluję zakupu,ja kupiłem we wrześniu ubiegłego roku,teraz na liczniku 3600 i ciągle jest cudownie.Nowe to nowe,wiadomo,że nikt obcy nie spierdział kanapy.

:D Tak tak - samemu najlepiej wypierdzieć, zwłaszcza, że Xciting ma kanapisko a nie kanapkę ;)

Ja od marca tego roku 2600km nakulałem już ;P

Opublikowano

I jak tam pawlo.o, kupiłeś?

Chwaliz się na burgmanii?

Opublikowano

dopinam się do tematu

szukam skuta 400, bądź 500, czy jest konkurencyjnego dla tej dwójki?

Burgi jest fajny, ale szczerze, gdybym miał wybór wziąłbym xcitinga, z tymże ja mam na myśli sprzęty używane.