Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jakiego oleju używasz przy okresowych wymianach

Jakiej firmy oleju silnikowego uzywasz w skuterze?  

279 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś był Castrol,lecz nie wiem dlaczego ale wydaje mi się ,że na Motul 5100 Ester 10w40 4T jest jakby troszkę ciszej?Do przekładni zaleję tym razem to co podaje producent czyli 85W140(już kupiony Agip).

• Odpowiedzi 124
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• dr.big

6

• EndriuBis

5

• Tomii

5

• MARCVS

4

Opublikowano

Motul Scooter Expert 4T 10W-40 100% syntetyczny

Opublikowano

Dziś zalany świeżutki Motul. Okazało się również, że poprzedni warsztat nie założył małego o-ringa filtra oleju :mad2:

Opublikowano

Ja używam Motula 7100 10w40 , następnym razem zaleje Motula 7100 15W50 odpowiada idealnie do naszego klimatu. Zwłaszcza jak jedzdzisz po duzym miescie. Poznań, Gdansk , Warszawa itd.

Dobry jest Castrol i Mobil 15w50

Jak szukacie tanszy olej bo wasz burek pobiera to motul 5100 wystarczy lub inny półsyntetyk.

Opublikowano

Motul 7100 10w40

Opublikowano

Castrol POWER1 4T 10W-40

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dziś do silnika zalany Motul 5100 10W40.

Opublikowano

Był Fuchs Silkolene 10w50 teraz jest Motul 300V

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W serwisie od 2008 zawsze mi wlewali - Motul 5100 10W40

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Eneos City-Max 10w40 a na wiosnę planuję wlać Eneos Ultra Racing 15w50 :)

Opublikowano

W serwisie od 2008 zawsze mi wlewali - Motul 5100 10W40

No i prawidłowo.Do naszego moto katalog Motula przewiduje min wlasnie ten olej.....Ja tez go leje.

Mozna 7100 ale ten chyba ok w zupelnosci :lightbulb:

link do konfiguratora Motula https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants

Opublikowano

ja zalałem Piaggio x9 motulem 7100 10W40 :msn-wink:

Opublikowano

Stary, jak często się zmienia olej?

– Szwagier zmienia raz na dwa lata.

– Raz na dwa lata, a czym on jeździ?

– Niczym, smażalnię ma w Kołobrzegu.

a tak na serio, z Castrola w Satku, przeszdłem na Motula 10W40 w Majce.

Opublikowano

Motul 5100 10W40 rekomensowany przez Suzuki więc po grzyba poprawiać fabrykę ?

Opublikowano

Motul 5100 10w40

Opublikowano

Castrol POWER1 4T 10W-40

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

dokładnie. Ja dziś jestem po wymianie takowego !OK

Opublikowano

może dlatego że są dużo lepsze oleje niż Motul, w pełni syntetyczne.

• Użytkownicy+
Opublikowano

Problem w tym, że czasem nie powinno się wlewać "lepszego" w Twoim mniemaniu oleju.

Olej w pełni syntetyczny może okazać się "za dobry" (czytaj za rzadki) do starszych silników.

Jeżeli ma te same normy lepkości to OK, można go lać - tylko po co ?

Okresów między wymianami raczej nie wydłużysz, a koszty przeważnie większe. Ale dla dobrego samopoczucia - można :)

Opublikowano

Bębnione na forum już kilkanaście razy... Nie znasz się, to wlewać to, co zaleca producent do danego modelu. Czyli w skrócie: zachowane parametry i normy dopuszczonego oleju, a firma oleju do wyboru użytkownika...

PS. Często wlewam oleje dopuszczone przez producenta i (ważne) tylko przekraczające te normy... Jednak to do silników o znikomych przebiegach, bo z tymi o poważnych już bym nie "figlował" ...

PS2. Np. Tmax... przy zmianach Yamaha zaleca Yamalube 10W40... Ja wlewam Motula 5100 (10W40) i spokój... ASO Yamaha Zentrum Berlin też go używa, wiec taki zły nie może być ;) ...

Do moto wlałem Liqui Moly, do C1 Castrola... No ale one nie maja sprzęgła w kąpieli oleju silnikowego...

I jeszcze edit: Staram się też czytać fora i z nich dowiaduję się lub sugeruję o tym jakiego oleju użyć. Tak było np. z użyciem oleju w BMW C1.

Wieloletni użytkownicy zalecają olej dużo lepszy od tego, który podaje producent.

Po prostu dobierać olej w ramach sprawdzonej rozwagi, biorąc pod uwagę zalecenia producenta pojazdu.

Opublikowano

Problem w tym, że czasem nie powinno się wlewać "lepszego" w Twoim mniemaniu oleju.

Olej w pełni syntetyczny może okazać się "za dobry" (czytaj za rzadki) do starszych silników.

Jeżeli ma te same normy lepkości to OK, można go lać - tylko po co ?

Okresów między wymianami raczej nie wydłużysz, a koszty przeważnie większe. Ale dla dobrego samopoczucia - można :)

To są teorie z czasów polonezów i maluchów i wielu mechaników "starej" daty się tego trzyma, "nie zmieniaj oleju na lepszy, rzadszy bo z silnika będzie durszlak, straci kompresję" itp, itd.

W taki razie powiedź czemu jedne silniki w tych samych warunkach przejeżdżają bez problemu 300 tyś km a inne 150 tyś km i remont ?

Myślisz że w interesie producenta jakiegokolwiek pojazdu jest zalecanie jak najlepszego oleju ?

Olej uważany przez Ciebie za dobry traci swoje parametry przy ok 7tyś km w samochodzie a w skuterze pewnie dużo wcześniej.

Znam wielu użytkowników (np z innego forum) którzy robią płukanki, przechodzą z pół-syntetyka 10w40 na 100% syntetyk 5w40 lub 0w40 i silniki jakoś nie leją olejem na prawo i lewo.

Sam zrobiłem płukankę w samochodzie przy ok 250 tyś km (jak turek nie skręcił licznika), wlałem dobry olej 100% syntetyk 5w40 i do tej pory na nim jeżdżę, auto ma w obecnej chwili ponad 300tyś km i nie zauważyłem żadnych problemów z silnikiem.

Olej lejemy najlepszy na jaki nas stać, to moje zdanie.

• Użytkownicy+
Opublikowano

Znam wielu użytkowników (np z innego forum) którzy robią płukanki, przechodzą z pół-syntetyka 10w40 na 100% syntetyk 5w40 lub 0w40 i silniki jakoś nie leją olejem na prawo i lewo.

A kto mówi że olej będzie się lał z silnika :question: Problemem może być właściwe smarowanie i np. zbieranie oleju przez pierścienie.

Nie widzę przeszkód w zmianie oleju na syntetyczny, pod warunkiem że 10W40 - są takie.

Sam zrobiłem płukankę w samochodzie przy ok 250 tyś km (jak turek nie skręcił licznika), wlałem dobry olej 100% syntetyk 5w40 i do tej pory na nim jeżdżę, auto ma w obecnej chwili ponad 300tyś km i nie zauważyłem żadnych problemów z silnikiem.

Jeżeli samochód ma jęździć na oleju 5W40 lub nawet 0W30 nie ma problemu.

Ja w swoich samochodach też leję tylko pełny syntetyk, spokojnie robię przebiegi 300 tys. km ale nie ulegam paranoi i wymieniam olej co 15 000 km - choć niektórzy producencji zalecają co 30 000 km :)

A co do poloneza - to ja w moim faktycznie jeździłem tylko na mineralnym 15W50. Wymieniałe go co 10 000 km lub częściej i zrobiłem nim ponad 350 000 km i jeździł by dalej, ale niestety blacha nie wytrzymała :(

No silnik był Citroena, ale tak po za tym to polonez :)

Opublikowano

jaki moze byc skutek wlania oleju samochodowego np.castrol 10w40 polsyntetyk do burka? tylko prosze nie krzyczeć na mnie

Opublikowano

Nie widzę przeszkód w zmianie oleju na syntetyczny, pod warunkiem że 10W40 - są takie.

Oczywiście że są, nawet 15w40, to tylko lepkość oleju a nie wyznacznik syntetyczny/półsyntetyczny jak większość osób myśli.

• Użytkownicy+
Opublikowano

jaki moze byc skutek wlania oleju samochodowego np.castrol 10w40 polsyntetyk do burka? tylko prosze nie krzyczeć na mnie

Oj stary, temat wałkowany setki razy.

W Burgmanie nie ma mokrego sprzęgła (mówię o 400 i mniejszych) więc teoretycznie można - wielu taki leje.

Pozostaje jeszcze sprawa obrotów. Motocykl (skuter) pracuje przeważnie na wyższych obrotach, a oleje motocyklowe są właśnie między innymi pod takim kątem robione. Oszczędność nie wielka - chyba że masz go za friko :)