Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jakiego oleju używasz przy okresowych wymianach

Jakiej firmy oleju silnikowego uzywasz w skuterze?  

279 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie wlałem motul 7100 10w40 do majki 400 i czy mogę ten sam olej wymienić w przekładni?

• Odpowiedzi 124
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• dr.big

6

• EndriuBis

5

• Tomii

5

• MARCVS

4

Opublikowano

Witam mam pytanie wlałem motul 7100 10w40 do majki 400 i czy mogę ten sam olej wymienić w przekładni?

Olej silnikowy posiada inne parametry, jest przeznaczony do mocno odmiennych warunków pracy niż olej przekładniowy. Ja osobiście zalecał bym jakiś dobry olej np 75w85 lub 80w90 ale sprawdź najpierw co zaleca producent.

Opublikowano

Producent zaleca 10W-30 silnikowy ,więc 10w-40 nie zrobi różnicy możesz nalać ,wchodzi 0,25 l

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja używam Castrol POWER 1 RACING 5W40 ,bo taki podaje producent i on ma rekomendacje BMW MOTORRAD.

Myślę,że cena podobna do innych marek,a wchodzi do silnika 3,1l,więc nie dużo.

Jak na razie nie będę zmieniał,choć większość jest za MOTUL-em.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Może temat prosty ale dostałem od kolegi olej Motul 15W50 - sprzedał motocykl olej pozostał. Pojawiło sie pytanie czy moge zastosować go w Burgmanie,Doczytałem specyfikację że to olej półsyntetyczny i myślę ze pownien sie nadać.Zerknąłem w specyfikacje burka i piszą o 10W40 ale w tabeli SAE powyższy olej też występuje. proszę o wsparcie tak czy nie.

Opublikowano

Jak najbardziej można zalać 15w50

Opublikowano

Dzieki za podpowiedź

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Polecam 10w50 - mamy ciepłe lato

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Ba, wszystko sprawdzić i poczytać, w C1 mam zalany polecany przez użytkowników 10W60 (BMW zaleca jedynie zwykły 10W40 no i często bywają latem problemy termiczne). Podobnie boxer chłodzony powietrzem- też 2 "oczka" wyżej od serwisowego BMW.

PS. Zwłaszcza przy ostatnioletnich upałach latem... W jeździe miejskiej "stop and go" łatwo zerwać film olejowy- a wiadomo do czego to prowadzi.

Opublikowano

Jak do tej pory Midland syntetyk 10w40

Opublikowano

Ja leje Motul 5100 10W40

• Klubowicze
Opublikowano

W kilku ostatnich 2oo zalewałem mobila 10w40 a teraz mam zalanego Motula 10w40 , przy następnej wymianie zobaczymy .

Opublikowano

Mam zalany Motul 7100 10w40

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Po przebiegu 6000 km zleciłem wymianę oleju w serwisie Honda Plaza. Jakież było moje zdziwienie jak na fakturze zobaczyłem, że zalali mi co prawda Motul, ale półsyntetyk. Trudno dośmigam jeszcze 2 tysiące km i wymienię na :

f10b0811ce10547778b9379b6e1d280a.jpg

To generalnie dziwna sprawa. W książce serwisowej jest zapisany olej o dokładnie takich parametrach, a serwis wie swoje i leje co chce. Bądźcie czujni.

Irku, z tego co wiem to Shella używają serwisy Suzuki. W Hondzie mają "oryginalny" olej Hondy, a jako zamiennik leją Motul.

Ten olej jest dobry ale do jazdy zima lub latem w Skandynawii.

0W-30 : w motorach zimowy

10W-50 : -10°C do +50°C

20W-40 : 0°C do +40°C

20W-50 : 0°C do +50°C

Opublikowano

Castrol 10na40

Opublikowano

Castrol 10w50Raicing.Do tej pory Motul 7100 ale spróbowałem zmienić na Castrola i efekt w postaci zaglądania do okienka poziomu oleju zniknął, natomiast przy Motulu trzeba było zaglądać.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano
On 4/22/2015 at 10:20 PM, Miazga82 said:

Dziś zalany świeżutki Motul. Okazało się również, że poprzedni warsztat nie założył małego o-ringa filtra oleju :mad2:

Mocno ciekło?

Ja dzisiaj chcę debiutować i w instrukcji jest napisane, by przy każdej wymianie wymieniać 2 o-ringi. Czy Wy też tak robicie? Czy zna ktoś wymiary o-ringów? Burgman UH200

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

SILKOLENE PRO 4 10W40 XP 

Zalałem takim ful syntetic.

Opublikowano
32 minuty temu, MARCVS napisał:

(...)Doszły mnie słuchy, że Motul się pogorszył (...)

Jakieś wiarygodne źródło?

Opublikowano

Trzeba patrzeć na karty produktów gdzie mamy opisany dany olej. Moto mam od niedawna, ale Motul do samochodów juz od kilku lat nie wyróżnia się niczym specjalnym. Jest dużo innych lepszych marek. Motul jest też często podrabiany.

• Klubowicze
Opublikowano

Przy okresowych wymianach przy moim skucie, to  Krzytro używa :): MOTUL 5100 4T 10W40 (co roku na wiosnę), a ja tylko dolewam między wymianami (ok. 1 l na rok :( )

Opublikowano

valvoline synpower, nie chcę innego, przez magiczne szkiełko w burku widać jak ładnie pracuje w przeciwieństwie do rozreklamowanego motula