dr.big Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Opublikowano 23 Lipca 2011 (...)I co ma powiedzieć taki sprzedawca używki ? W glowie mu sie poprzewracalo, za psujacego sie zloma na starych bateriach chce 23900 PLN? Powinien wystawic cene ze 12000 PLN ... PS. Chce moze ktos GOVECSA ?: Realna cena
T-Rex Opublikowano 24 Lipca 2011 Opublikowano 24 Lipca 2011 Gdzieś mi się o oczy obiło i to chyba na naszym forum, że za zestaw bateryjek trze by zapłacić ok 10tys zł. Pamiętam, bo jeśli producent podawał na ile wystarczą i że 1km będzie kosztował powiedzmy 2-3zł, to chciałem też sprawdzić co, gdy będzie trzeba zmienić baterie i wliczyć to w koszt 1km. Już przestało być tak tanio i ekonomicznie, jeszcze teraz z wyliczenia M@rkiza + wspomniane koszty serwisu, a podobno nie jest różowo, to klapa Panie, klapa! Co do napalania się na niego. Nie jest to napalanie, bo chciałbym mieć coś ekonomicznego. Miałem autko 3l V6 i do dziś pamiętam ile miesięcznie znikało mi z pensji Przeskok na Burgmana i banan na twarzy. Co dopiero by było przy elektryku? Dodatkowo jest to innowacja techniczna i można się pochwalić czymś fajnym. Zachęcić innych do ekologicznego przemieszczania się. Jest wiele powodów oprócz napalania, ale do tej pory cena była poza zasięgiem. Pojawiło się światełko, to się podjarałem, bo obserwuję ten skuter i tematy z nim związane od dawna. Ale szybko zgasiliście moje światełko
Gość shuma02 Opublikowano 14 Września 2011 Opublikowano 14 Września 2011 Mariusz ja we Wrocławiu widziałem dwie sztuki, wygląda na to że u nsa jest "bogato" !YES a i wczoraj pomykał na ul. Krakowskiej jeszcze jakiś "maluch" a`la 50 na prąd !scooter Po Krakowskiej a'la 50 pomykał napewno GOVECS, fabryka mieści sie zaraz obok na Książe Małe.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 12 Maja 2014 Administrator Opublikowano 12 Maja 2014 Po 3 latach odgrzewam kotleta... W glowie mu sie poprzewracalo, za psujacego sie zloma na starych bateriach chce 23900 PLN? Powinien wystawic cene ze 12000 PLN ... Proszę > http://otomoto.pl/ve...y-M3940439.html VX-1 za 12 tpln sprowadzony z De* Problem w tym, że chyba i w tej cenie ciężko o klienta...tym bardziej, że na 99% ma akusy NiMh... czyli słabo. Realny zasięg 30- 40 km? *W De taki VX-1 jest zwolniony z podatku drogowego a koszt ubezpieczenia, na rok to tylko 80 eur. (rej, jak 125 ccm) W PL nadal brak zachęt dla rejestrujących pojazdy elektryczne Ps. Jakiś czas temu czytałem bloga pewnego użytkownika z Niemiec. Po 4 latach dobił do 17 tkm i sprzedał swojego VX-1 bo przesiadł się na 4 kołowe Twizzy. W kwestii suchych liczb... Nowy VX-1 kosztował w 2009 roku katalogowo ok. 44 tpln. Na dzień dzisiejszy wartość takiego skutera (hipotetycznie) to 12 tpln. - Utrata wartości 32 tpln. - Koszt przebycia 17 tkm > 350 zł Dla porównania koszt przebycia (paliwo) skutera spalinowego 17 tkm, o podobnych osiągach i o podobnych rozmiarach, takiej np. Majesty 400 to 3500 zł. Tyle, że nowa Majesty kosztowała w 2009 roku ok. 30 tpln a dziś, mając 17 tkm na liczniku warta byłaby ok. 12 tpln... ale co najważniejsze... jej sprzedaż nie wiązałaby się z takim stresem jak znalezienie klienta na 4 letniego Vectrixa Rachunek jest więc prosty... Edit, W związku z powyższym> smutne fakty > http://www.krs-onlin...krs-221890.html Oficjalna domena Vectrix.com - nie istnieje.
Sympatycy m@rkiz Opublikowano 14 Maja 2014 Sympatycy Opublikowano 14 Maja 2014 Lazyfox jestem porażony Twoją ogromną wiedzą (mitami) w tym temacie a zwłaszcza o postępach w technologii. Nawet w kraju nad Wisłą coś tam "mizernie" kombinują w technologiach np.: Poczytaj w sieci o modelu biznesowym Tesli Motors i o ich gigantycznej emisji akcji zakończonej wielkim sukcesem (wg raportu finansowego za I kw 2014 firma posiada 2,4 mld USD gotówki - tak, miliardów). Widocznie miliony akcjonariuszy myśli inaczej. Mity, mity, mity propagowane przez wielu "dziennikarzy" motoryzacyjnych dla których bez zapachu benzyny czy ropy to nie motoryzacja tylko fanaberie ekologów. No i ich te "profesjonalne" testy .... Elektrycznym miejskim autem na autostradzie.... Równie dobrze mogą miejskim spalinowcem pojechać na poligon wojskowy i rżnąc głupa, że się autko zakopało a czołg dał radę. Pisałeś doktorat z systemów elektro-energetycznych na świecie? Jaki jest pobór nocny prądu w Nowej Zelandii ?
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 5 Lutego 2017 Administrator Opublikowano 5 Lutego 2017 Obserwując sytuację na rynku elektryczne skutery stają się totalnymi outsiderami. Vectrix upadł tak samo szybko jak się pojawił. Później całość wykupiona została przez chińczyków ale chyba coś znów nie poszło jak trzeba. Na początku 2016 roku firma MP tech kupiła wszystkie maszyny i części z upadających fabrych Vectrixa. Opracowali nowy pakiet akusów i znaleziono dystrybutora we Francji, który miał się zająć sprzedażą poprawionego po raz kolejny VX1. Co ciekawe, witryna jeszcze działa -> http://www.vectrix-france.fr/ Z Govecsem jest podobnie.... Na rynku jest sporo ledwo co używanych elektryków uszkodzonych do (niby) "drobnych" napraw. Nie tajemnica, że mało kto potrafi cokolwiek przy nich zrobić. Pierwsza z brzegu oferta -> https://www.otomoto.pl/oferta/vectrix-vx-1-govecs-ze-elektryczny-ID6yFU6T.html Jakiś czas temu był do kupienia w PL Vectrix VX1 po nadpaleniu przedziału bateryjnego. Chwilę później w US pojawiło się kila sztuk VX1 bez aku i ładowarek. Ceny wydawały się wyjątkowo atrakcyjne Ostatnio w DE był do kupienia Vectrix z uszkodzonymi aku ale z (niby) sprawnym układem ładowania. Przebieg jedynie 1500 km. Sprzedał się za 1100 eur Dla przypomnienia, nowy ostatnio kosztował 8900 eur. a pierwsza cena z 2007 roku wynosiła grubo ponad 10000 eur.
MISIEK Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Mija 10 lat jak pierwszy raz na własne oczy zobaczyłem Vetrixa, tyle że wtedy nie udało mi się nim przejechać. Jak widać technika nie pozwala jeszcze pozbyć się cudu techniki jakim jest silnik spalinowy.
Lucjan73 Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Jest jeszcze BMW ze swoim elektrykiem, zobaczymy jak im pójdzie.
dr.big Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Opublikowano 5 Lutego 2017 Latem widziałem kilka razy elektryczne slutery BMW na ulicach Berlina, ale nie za często. Vectrixem jeździłem trochę po Berlinie i pamiętam, że nie miałem jakiś większych obiekcji co do zachowania skuta .
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 5 Lutego 2017 Administrator Opublikowano 5 Lutego 2017 27 minut temu, MISIEK napisał: Mija 10 lat jak pierwszy raz na własne oczy zobaczyłem Vetrixa, tyle że wtedy nie udało mi się nim przejechać Na III Ogólnopolski Zlot Maxi Skuterów *Burgmania 2007* ściągnąłem firmę Vectrix. Mieliśmy wtedy pierwszą na świecie oficjalną prezentację tego skutera z możliwością jazd testowych Stara Gwardia zapewne pamięta
Lucjan73 Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Jechałem w paradzie na Vetrix`e było super. Przyspieszenie jak w żadnym innym sprzęcie.
MISIEK Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 13 minut temu, MariuszBurgi napisał: Na III Ogólnopolski Zlot Maxi Skuterów *Burgmania 2007* ściągnąłem firmę Vectrix. Mieliśmy wtedy pierwszą na świecie oficjalną prezentację tego skutera z możliwością jazd testowych Stara Gwardia zapewne pamięta Pamięta, pamięta.! Ale nie udało mi się nim śmignąć... coś tam były problemy z ładowaniem/rozładowaniem. Świat jeszcze nie jest gotów pozbyć się silnika spalinowego. Podstawowy problem jest z magazynowaniem energii elektrycznej. Jeszcze chyba sporo lat minie nim ktoś wymyśli mniejszy, lżejszy, tani w produkcji i zarazem pojemniejszy, no i jeszcze bezpieczny akumulator. Wtedy na zlocie myślałem: że technika pójdzie teraz tak do przodu, że za te 10 lat takie skutery będą dostępne na naszą kieszeń. No i zasięg będzie jeszcze większy... Fajnie będzie jeździć takim ekologicznym i tanim w eksploatacji skuterem... 7 minut temu, Lucjan73 napisał: Jechałem w paradzie na Vetrix`e było super. Przyspieszenie jak w żadnym innym sprzęcie. Nie dziwne.! Silnik elektryczny ma najwyższą sprawność spośród wszystkich silników.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 5 Lutego 2017 Administrator Opublikowano 5 Lutego 2017 Misiek, było jak piszesz W połowie zlotu oba skutery straciły system ładowania i nie nadawały się do dalszej jazdy. Pamiętam, że ekipa z Vectrixa była tym faktem mocno zdołowana i nawet próbowała zamówić serwis na zlot ale niestety, technika ich pokonała
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 5 Lutego 2017 Klubowicze Opublikowano 5 Lutego 2017 Mariusz, w Malborku 2011 też były... Niestety nie załapałem się na jazdę próbną.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 5 Lutego 2017 Administrator Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgadza się. Do Malborka też udało się ściągnąć Vectrixa... ale to było 4 lata później gdzie o firmie było już dość głośno. W 2007 roku to była nie lada sensacja.
Pan rypak Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Jeśli Toyota globalnie ogarnia temat hybrydy to może przyjdzie czas na jednoślady z tej stajni lub w kooperacji z inną marką.....kto wie?
dziadzia Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 Coś mi się zdaje że jeszcze duuuużo wody musi upłynąć aby było można tym podróżować, nie mylić z jazdą miejską. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Vectrix
Sympatycy Worlan Opublikowano 27 Lutego 2017 Sympatycy Opublikowano 27 Lutego 2017 Ujeżdżałem Vectrixa na Zlocie Burgmanii w 2007 roku. To był dla mnie lekki szok. Cisza, przyśpieszenie i hamownie manetką gazu. Tego nie zapomnę. W Malborku też się załapałem na krótką przejażdżkę. Kubo mi towarzyszył.
Rekomendowane odpowiedzi