Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy argument jest dobry żeby trochę urwać z ceny :(

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• misioooo

19

• Lucjan73

6

• czaro69

5

• dr.big

4

Top użytkownicy w tym temacie

• Sympatycy
Opublikowano
Nic mnie tak nie osłabia jak branie pod uwagę przy zakupie "utraty wartości"...

Wcale nie chodzi o utratę wartości...Ale o myśl, że maxi ma już 2 lata, mimo tego, że nie wyjechał z salonu.

Klasyczne, niezrozumienie takstu pisanego... :(

Trudno.

Istotą problemu jest to(tak chciałem to ująć):

Kupuj co jest ładne, dobrze jeździ, nie psuje się <-- w takiej kolejności. a utratę

wartości olej. Kupujesz skuter dla przyjemności a nie po to by myśleć jak go sprzedać.

pzdr

Opublikowano

Zgadza się :( 22500 to było za model z 2008 w 2009... Teraz mamy 2010, a model nadal z 2008 !piwko

I mi to absolutnie nie przeszkadza, że skuter nie jest wyprodukowany w tym roku co go kupię - jest nowy i zapewne tak samo jak "tegoroczny" będzie się sprawował.

Jeszcze pod uwagę biorę maszynę Vexa z forum. ~11000 naśmigane, na fotkach bardzo ładna. Ktoś widział na żywo i jeździł może? Kupując taki sprawdzony używek z niewielkim przebiegiem jeszcze spory zapas $$$ zostanie an doposażenie etc - albo na paliwo na najbliższe 2-3 lata :(

Szorstki podobać to mi się podoba Kymco Xciting (ale ten na 2010 rok w nowej budzie)... Tylko znając życie to zanim bedzie fizycznie do pomacania (i ew. kupienia) minie pół roku lub więcej... Do tego czasu $$$ ulotni się na inne "pilne wydatki" - tak to już jest niestety u mnie :( No i żonka może się rozmyśleć zawsze przez taki długi czas i jednak stwierdzi, że woli auto dla siebie... Dwa garnki - wiadomo - nie to co jeden i jest to moim zdaniem ogromna zaleta wpływająca bezpośrednio na bezawaryjność (zwłaszcza przy większych przebiegach, a pewnie po 12-15tys/rok będę robił).

Opublikowano

Co prawda sam dokonałem wyboru SW, jednak nie do końca rozumiem, dlaczego nigdzie nie pojawiła się YP 400?

Tak, jak i wielu poprzedników, mogę z czystym sumieniem polecić SW 400/600. Jest to wbrew pozorom tani w użytkowaniu skuter, gdyż co prawda pali więcej, niż konkurencja, jednak w większości przypadków odwdzięcza się za to wręcz wzorową bezawaryjnością.

Z drugiej strony za w/w Yp'ką przemawia dużo oszczędniejszy silnik. Coś za coś. Albo wozimy się kulturalnie pracującym twinem, albo skaczącym singlem. Jeśli miałbym wybierać sprzęt z przeznaczeniem bardziej miejskim, niż trasowym, to Yamaha by u mnie zwyciężyła.

Wiem, że postawiłeś sprawę jasno - chcesz nowy skuter ale piszesz też o klubowym SW. Moim zdaniem jest to dobry wybór. Niestety takie są realia, że wychodząc z salonu traci się przynajmniej 30% ceny. Przy odrobinie wysiłku można jeszcze w Polsce znaleźć skuter w idealnym stanie, nawet sprowadzony z Włoch.

Opublikowano

Cóż... Uzywki boję się kupować po prostu (pamiętaj - mam zamiar min. 3 lata śmigać na sprzęcie!) - wszyscy znamy realia PL. Dodatkowo faktura vat byłaby wskazana (możliwość leasingu). Na pojazdy sprowadzone nie mam kredytu - na pojazdy z PL dystrybucji i zakupione w PL mam już promesę !scooter

Klubowe sprzęty - wiadomo. Są znane i zakładam, że zadbane obligatoryjnie ;P

Dlaczego nie YPka? Ano cena... Nowa SW FJS400 z salonu 22500 cennikowo. Nowa YP400... ~30tys.

Za tę różnicę 8 tys pln to mam 1778 litrów paliwa. Przy spalanie nawet 6L/100km to wyjdzie 29633 km przejechane. Zatem YPki nie opłaca mi się kupować (przynajmniej świeżej z salonu - chyba, że za 20tys jakaś z 2008 roku gdzieś w salonie stoi. Przy Hondzie też pierwszy przegląd za darmo (tylko za części) więc kolejne 200-300 stówki w kieszeni. No i ubezpieczenie - ubezpieczenie pojazdu za 22tys jest sporo tańsze niż pojazdu za 30tys... Poza może niższym spalaniem i designem nie widzę korzyści w stronę Yamahy. Za to Honda to jak sam napisałeś - kulturalny twin !OKK

Wrócił do mnie znowu Kymco Xciting, heh. Za w/w kasę będę miał full wyposażonego, z Givi Maxią etc... I jeszcze na oblanie sprzęta zostanie :D !scooter !scooter

Ech... W tym tygodniu mam nadzieję, że się sprawa rozwiąże i w lutym już będzie pod domkiem nowy jednoślad!

Co do używek YP400...

KLIK - YP400, 2004, 16000km

Niby Motonita ma całkiem przyzwoite opinie (poza jedną głośno rozdmuchaną w necie)... Tylko czy to możliwe? Za 10tys pln skuter z 16tys przebiegu i "picuś glancuś"?

Opublikowano

Nie wiem, skąd wziąłeś 30000zł za Ypkę, skoro na allegro są nowe za 26000/27000zł, a wiadomo, że jeszcze jakiś rabat za stary rocznik itd.

Miałem kiedyś kymco S9, sprawował się świetnie, jednak w przypadku maxi...sam nie wiem. W porównaniu SW a Kymco, to chyba nie ma co porównywać, bo to jednak przepaść jest.

Gość grzesio31
Opublikowano

@misioooo

co do majki podanej linku to sam bylem na nia napalony, ale nasz klubowy kolega @mxmichal (jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc :D )wybral sie za mnie do sprzedawcy i o to co napisal:

witaj,

dopiero dziś znalazłem czas żeby tam pojechać i niestety motor od kilku dni jest zadatkowany , nie wiem czy to ty go zadatkowałeś ale wg. mnie jest to ten sam sprzęt którym jeździłem w wakacje tylko już jego historia się zmieniła , sprzęt ma polakierowaną dolną osłone , wymieniony przedni błotnik (tylna część ) na taki czarny jakby z abs'u , jest świeżo sprowadzony z Włoch , tylko ta nieszczęsna prawa klamka była tak samo wygięta w chiński paragraf ,źle spasowane plastiki przy prawym tak samo jak w tamtym , jeżeli chodzi o mechanike do jest lepiej tarcze jak nówki klocki też , miał zdjętą obudowe napędu i pasek wygląda na prawie nowy rolki też.

Jednak ja jestem na 99% przekonany , że coś jest tu kombinowane z papierami.

Opublikowano

No właśnie... Dlatego nie chcę używki, a z salonu (nawet i rocznik 2006 jak gdzieś się ostał, heh).

Swoją drogą ciekawie w EU mamy... w US ceny +/- tak się kształtują:

2008 Yamaha Majesty 400 $5,899

2008 Suzuki Burgman 400 $5,949

2008 KYMCO Xciting 500 $5,999

Kymco najdroższy? :D

Opublikowano
Przy Hondzie też pierwszy przegląd za darmo (tylko za części) więc kolejne 200-300 stówki w kieszeni.

Przegląd masz za darmo ale pod warunkiem że dokonasz go w salonie w którym kupiłeś skuter - tak jest napisane w książce serwisowej. Koszt takiego przeglądu to ok. 120 zł (olej + filtr) robocizna jest gratis.

Opublikowano

Lucjan przecież to ZACNA :D !scooter .

Opublikowano

Nie kumam jednej rzeczy:

Honda Silverwing 400 z Sokoła - z ABSem, "niestety" tylko 400ccm.

Napisałeś, że niestety tylko 400 a na 3 i 4 pozycji podajesz do porównania pojazdy o pojemności 300 i mniej :D na dodatek z jednym cylindrem.

To nieodpowiednie porównanie. Z tych pozycji, które wynieniłeś wiadomo, że zacna :)

I wcale nie napisałem tego, bo jestem użytkownikiem tej marki. Ten wybór wynika z Twojego pierwszego posta, nie może być innego.

A ze swojej strony polecam ten wybór. Miałem okazję przejechać się w Bieszczadach Hondą o pojemności 400 (dzięki Kicia) i powiem tak - różnice w osiągach są niewielkie. Przyśpieszenie do 100 km/h bardzo zbliżone, różnicę widać dopiero przy większych prędkościach. Co do spalania 400-600 nie wiem, może Kicia coś skrobnie, ale widzę różnice między Hondami poj. 600 z początkowych lat produkcji a tych z ostatnich lat. Nie jest problemem osiągnąć spalanie 4,5-5.5 l/100km w nowszych modelach, gdy w starszych użytkownicy narzekają, że 6l/100km to minimum.

Opublikowano

Abach ja wymienilem maszynki, ktore z takich czy innych wzgledow mi sie podobaja, a nie jako porownanie (zwlaszcza osiagow). Jednak masz racje - patrzac na osiagi i mozliwosci turystyczne to nr 1 z listy jest... nr 1 :D

Jeszcze xciting ze stajni Kymco sie ostal jako opcja. Po weekendzie sie okaze - jednak na chwile obecna Kymco duzo taniej. Nawet jak po 20tys sprzeglo siadzie (ponoc sie zdarza w X) to i tak kupujac nowe nadal bede do przodu z $$$... Jak nic nie nawali to przyjmuje, ze roznica cennikowa w cenie zapewni mi koszty przegladow w Kymco na... 70tys km. zobaczymy za tydzien :) Grunt, ze wymarzony sprzet bedzie!

Opublikowano

Dżizas...

Rambo proszę czytaj uważniej odrobinkę (chyba, że to jeszcze szum szampana w głowie od sylwestra trzyma to wybaczam).

25tys mam na komplet: moto, akcesoria konieczne (2 kaski, kurtka, spodnie) i ubezpieczenie (pełen pakiet).

Do tego Suzuki nie kupię :blink: "Kupisz suzuki będziesz miał stuki". W 400-tce stuków z przekładni nie będzie (jak to w 650 bywa niestety), za to inne przypadłości dosyć powszechne się trafiają - a pijaka w rodzinie mieć nie chcę ;P

Dodatkowo jeździłem - jak dla mnie za nisko się siedzi - czułem się jakbym miał tyłkiem zaorać na dziurze jakiejś. Do tego jeden garnek, małe kółka... Poza przestrzenią bagażową nie podoba mi się.

• Klubowicze
Opublikowano

Czytam tą dyskusję i nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Rzecywiście niezły metlik sie zrobił. Chcesz kupić nówkę, ale płacąc tyle co za używkę. Nówka może być stara, ale bez przebiegu. Kalkulacja, którą przeprowadzasz, opiera sie tylko na tym co masz, jakbyś nie chciał przez najbliższe trzy lata tylko jeździć i nic nie płacić. Poza tym rozważasz opcję lasingu, który też kosztuje i to nie mało (fakt teoretycznie płaci firma, ale jak twoja, to jednak Ty ponosisz koszty). Gdybym rozważał kupno nowej hondy Silwer Wing 400 w leasingu to raczej wybrałbym SW-T 400 (niby to samo ale nowsza linia i przede wszystkim ABS). Piszesz, że używka to be, bo sprzedają sami "oszuści", a w salonie jak siadłem na motocykl (Honda) to na spodniach miałem ślady farby w kolorze motoru. Poza tym niejeżdżony sprzęt też się starzeje i to bardziej niż ten użytkowany (gumy, elektryka, łożyska). Zakup każdego pojazdu jest zawsze loterią, (mniejszą czy większą). Nowe pojazdy też mają swoje niedomagania i zazwyczaj roczny czy dwuletni pojazd mniej stoi w serwisie niż nówka, bo poprzedni właściciel już wszystko zdążył poprawić lub doposażyć (akcesoria też kosztują). Zgłosił bym się na twoim miejscu do Vexa i porozmawiał z nim (sprzęt klubowy, znany i chyba z 2007). Nie wiem czy dobrze wywnioskowałem, ale czy chcesz postawić ten nowy wymarzony sprzęt pod chmurką? (trochę szkoda)

Ale dośc tego. Życzę Ci zakupu wymarzonego sprzęta, podjęcia jak nabardziej korzystnej dla Ciebie decyzji, i żeby sprawował się jak należy i sprawiał tylko samą radość.

Jednym słowem kupuj sprzęta i przyjeżdżaj na Burgmanię 2010. :blink:

• Klubowicze
Opublikowano
Czytam tą dyskusję i nie bardzo wiem o co Ci chodzi.

Odniosłem dokładnie takie samo wrażenie. Idąc Twoim częściowym tokiem myślenia to musisz sobie kupić :blink: bardzo taniego używanego z zerowym przebiegiem co w PL nie ma problemu i zostanie Ci wiele pieniędzy na wszelkie naprawy przez następne 5 lat.

Co by się nie działo to kupując nowy sprzęt to obejmuje go gwarancja i o jakich naprawach Ty piszesz? No chyba, że w trzecim sezonie sypnie Ci się wszystko. Co byśmy tu nie pisali to i tak zrobisz co uważasz, bo to wynika z Twoich postów

I ja Tobie życzę wymarzonego sprzęta oczywiście bezawaryjnego co byś mógł tylko lać petrol

Opublikowano
25tys mam na komplet: moto, akcesoria konieczne (2 kaski, kurtka, spodnie) i ubezpieczenie (pełen pakiet).

Zwięźle i krótko:

1) na pewno dobrym rozwiazaniem pod wieloma względami będzie zakup nowego Xcitinga 500i,

2) no... może jeszcze SW400 jeśli jeszcze stoi w salonie (ta ostatnia sztuka...), dwa cylinderki -to nie jeden !

Skup się na tych dwóch skuterkach... choc przy pierwszej propozycji pozostanie ci jeszcze ciut gotowki właśnie na ubezpieczenie, kaski, ciuszki... a wydasz te 4000 zł spokojnie !

Przy wyborze skuterka kieruj się jeszcze:

- odległością od DOBREGO serwisu,

- a przede wszystkim który skuter ci się BARDZIEJ PODOBA !

Opublikowano

Hmm... Kymco mam na miejscu (salon + serwis). Kupowalem i serwisuje u nich 50ccm. kilku znajomych wieksze pojemnosci serwisuje i jest elegancko. No i ceny mam u nich specjalne !OK

Honda - jest we wroclawiu, ale raczej neutralne-kiepskie opinie ma z tego co zaslyszalem...

Wizualnie podoba mi sie bardziej Kymco, technicznie Honda oczywiscie. Jeszcze zonke musze na Zacnejhposadzic. Xa zaakceptowala po przymiarce, Zacnej na zywo nie widziala wogole.

Opublikowano
Hmm... Kymco mam na miejscu (salon + serwis). Kupowalem i serwisuje u nich 50ccm. kilku znajomych wieksze pojemnosci serwisuje i jest elegancko. No i ceny mam u nich specjalne !OK

Honda - jest we wroclawiu, ale raczej neutralne-kiepskie opinie ma z tego co zaslyszalem...

Wizualnie podoba mi sie bardziej Kymco, technicznie Honda oczywiscie. Jeszcze zonke musze na Zacnejhposadzic. Xa zaakceptowala po przymiarce, Zacnej na zywo nie widziala wogole.

misioooo jeżeli przez przypadek kupisz inny skuter a niżeli Kymco to zawsze będziesz nie pocieszony i będziesz uważał że popełniłeś błąd. Wszystkie argumenty które podałeś przemawiają za Kymco.

Coś czuje że Tobie potrzebny jest „kopniak” ;) < KUP KYMCO. > !OK

Opublikowano

Ja kupiłem swój skuter właśnie w salonie we Wrocławiu, poprzedni motocykl też tam serwisowałem, nie wiem na jakich opiniach się opierasz ale ja jako klient mam dobre zdanie na ich temat i śmiało mogę ich polecić :)

Opublikowano

Witam.

Ja mam KYMCO dwa lata i nie narzekam. Zero problemów. W tej cenie niczego lepszego nie znajdziesz.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jednym słowem kupuj sprzęta i przyjeżdżaj na Burgmanię 2010.  !placz

Tak jest Wrzonio! Na Burgmanii nie będzie miało znaczenia jaki masz sprzęt ;) A swoją drogą może i ja swojego sprzedam dopiero po Burgmanii :D

misioooo, ciężko Ci doradzić, zwłaszcza że nie byłbym obiektywny !OK Ja miałem to szczęście, że obydwa skuterki ( poprzedni Burgman UH200 i obecny SW ) sprawowały mi się bez problemów. Obydwa były kupione używane, jednak bardzo "świeże". Z drugiej jednak strony jak to mówią co nowy to nowy. Przez okres gwarancji żyjesz bezstresowo. Swego czasu zastanawiałem się czy kupić auto nowe, czy dwulatka z niewielkim przebiegiem kilkadziesiąt tysięcy taniej. W końcu kupiłem nowego, który w chwili obecnej jest dwulatkiem. Teraz z perspektywy czasu zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, bo gdybym kupił używanego i coś by się popsuło, to za różnicę w cenie naprawił bym to dziesięć razy ( nie mówię oczywiście o jakichś skrajnych przypadkach ). A tak w przeciągu dwóch lat straciłem kilkadziesiąt tyś zł na spadku wartości.

Podsumowując ile ludzi, tyle opinii. Musisz wybrać taki sprzęt z którego będziesz zadowolony. A jeśli nie będziesz zadowolony to na używanym zawsze mniej stracisz.

Opublikowano

Xciting nowy z 2009 + givi maxia E55 ze światłami i oparciem + kurtka + spodnie + nolan n43 air + drugi kask w podobnej cenie (dla żony - ciągle zmienia zdanie jaki chce ;P ) + alarm od Worlana w cenie bardzo atrakcyjnej.

Już czeka na dopełnienie formalności i na zniknięcie białego paskudztwa z dróg i jazda !

P.S. Chce ktoś może mojego B&W 50 zakupić oddam baaardzo tanio.

EOT ;) !placz !OK :D;);):D

Opublikowano

No to gratulacje :D