Mareczek Opublikowano 11 Grudnia 2009 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Co w艂a艣nie z tymi przegl膮dami na skutery? Ju偶 wprowadzone? Co jaki艣 czas zadaj膮 mi pytania co z badaniami techn. motorower贸w wi臋c postanowi艂em za艂o偶y膰 nowy temat. Od dnia 22 wrze艣nia 2009 r. motorowery podlegaj膮 okresowym badaniom technicznym. 鈥濿艂a艣ciciel motoroweru dla kt贸rego od dnia pierwszej rejestracji min臋艂o wi臋cej ni偶 3 lata obowi膮zany jest przedstawi膰 go do badania technicznego w terminie roku od dnia wej艣cia w 偶ycie ustawy Okresowe badania techniczne motorower贸w !happybth !happybth !happybth http://piskp.pl/admin/wyswig/pliki/esklep1..._06_08_2009.pdf
Klubowicze krzytro Opublikowano 11 Grudnia 2009 Klubowicze Opublikowano 11 Grudnia 2009 Ja ju偶 o tym wiem,rejestrowa艂em motorower tydzien temu !happybth !happybth
Klubowicze fundi600 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Klubowicze Opublikowano 11 Grudnia 2009 O takim stanie 偶eczy ju偶 s艂ysza艂em i jestem zadowolony z tego bo w ko艅cu b臋dzie je藕dzi艂o po naszych drogach wi臋cej sprawnych motorower贸w. Jeszcze tylko powinni wprowadzi膰 jakie艣 uprawnienia do kierowania w/w sprz臋tem dla tych powy偶ej 18-go roku 偶ycia
krzys-68 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Opublikowano 11 Grudnia 2009 O takim stanie 偶eczy ju偶 s艂ysza艂em i jestem zadowolony z tego bo w ko艅cu b臋dzie je藕dzi艂o po naszych drogach wi臋cej sprawnych motorower贸w. Jeszcze tylko powinni wprowadzi膰 jakie艣 uprawnienia do kierowania w/w sprz臋tem dla tych powy偶ej 18-go roku 偶ycia z tym okresleniem wieku na 18lat to bym polemizowa艂 Moze najpierw wychowac rodzic贸w
Walu艣 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Opublikowano 11 Grudnia 2009 z tym okresleniem wieku na 18lat to bym polemizowa艂 a ja jak najbardziej nie. Nie ka偶dy 18-latek, -latka musi posiada膰 wiedz臋 na temat kodeksu ruchu drogowego, a juz poruszanie si臋 po "du偶ym" mie艣cie to dla niekt贸rych motorowerzyst贸w to hardcore, a 偶e o innych u偶ytkownikach musz膮cych na takich niezdyscyplinowanych nie wspomn臋. Ja swojej 偶onie mimo 偶e ma dwadzie艣cia...... yyy lat nie pozwoli艂bym je藕dzi膰 skuterem je艣li by nie zda艂a egzaminu przynajmniej u mnie ale nie o tym tu :
Abach Opublikowano 11 Grudnia 2009 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Marek zapisz mnie w kalendarzu ju偶 teraz, bo jak wysypi膮 sie wszystkie Komarki, Jawki, Romeciki i wszelkiej ma艣ci chi艅skie skuterki, ci臋偶ko b臋dzie si臋 dosta膰 na przegl膮d A mo偶e ju偶 wiesz ile to b臋dzie kosztowa艂o? Z tego co s艂ysza艂em motorower podlega badaniom technicznym co dwa lata..... to prawda? Edit: Aha, a w jaki spos贸b b臋d膮 mierzone osi膮gi motoroweru, co by pojazd motorowerem m贸g艂 by膰 okre艣lony?
dr.big Opublikowano 11 Grudnia 2009 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Jako ze inna kontola stanu technicznego motorowerow chyba kuleje, zostal wprowadzony system znany z pojazdow o wiekszej pojemnosci. Czy zda egzamin czas pokaze . W koncu jezdzi tez wiele zlomow 4oo, ktore jakos dostaja co roku przeglad mimo tego, ze dostac go nie powinny...
Mareczek Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2009 A mo偶e ju偶 wiesz ile to b臋dzie kosztowa艂o? Z tego co s艂ysza艂em motorower podlega badaniom technicznym co dwa lata..... to prawda? Edit: Aha, a w jaki spos贸b b臋d膮 mierzone osi膮gi motoroweru, co by pojazd motorowerem m贸g艂 by膰 okre艣lony?聽 Koszt badania to 50z艂 i pojazd spe艂niaj膮cy warunki ustawy otrzyma wpis o dopuszczeniu do ruchu na 2-a lata. Adam; To bardzo proste. Diagnosta jedzie kilka set metr贸w i je偶eli b臋dzie mia艂 w膮tpliwo艣ci zatrzyma dow贸d rejestracyjny i poprosi o ocen臋 techniczn膮. Rzeczoznawca przeprowadzi sprawdzenia na hamowni motocyklowej i napisze stosown膮 ocen臋. PS. Nie udost臋pnienie pojazdu Diagno艣cie jest r贸wno znaczne z odst膮pieniem od badania. . W koncu jezdzi tez wiele zlomow 4oo, ktore jakos dostaja co roku przeglad mimo tego, ze dostac go nie powinny... Robert a jeste艣 pewien 偶e te z艂omy je偶d偶膮ce maj膮 w og贸le zrobione badanie techniczne. Dop贸ki centralny rejestr pojazd贸w nie b臋dzie dzia艂a艂 dop贸ty z艂omy b臋d膮 widoczne na drogach. Tysi膮ce pojazd贸w je藕dzi w Polsce:1) bez OC 2) bez wa偶nych bada艅 3)z fa艂szywym wpisem do dow.rej. * Kt贸ry z Auto-handel robi B /Techniczne na SKP w pojazdach ju偶 zarejestrowanych.?
Barti Opublikowano 12 Grudnia 2009 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Jeszcze tylko powinni wprowadzi膰 jakie艣 uprawnienia do kierowania w/w sprz臋tem dla tych powy偶ej 18-go roku 偶ycia z tym okresleniem wieku na 18lat to bym polemizowa艂 Moze najpierw wychowac rodzic贸w !sciana Tu si臋 niestety nie zgodze ze trzeba wychowa膰 rodzic贸w. Wed艂ug obowiazujacych przepis贸w kazdy powy偶ej 18 roku 偶ycie mo偶e je藕dzi膰 motorowerem tylko posiadaj膮c dow贸d osobisty. Wed艂ug mnie nie dotyczy to w takim wypadku tylko m艂odych ludzi na skuterach itp. Tyczy sie to te偶 tych kt贸rym z jaki艣 powod贸w nie wychodzi zdanie egzaminu na prawo jazdy (kat. A czy !scooter a chca sobie je藕dzi膰 po drogach niekoniecznie rowerem. Osobiscie znam osob臋 po 40-tce kt贸ra pr贸bowa艂a zda膰 egzamin na kat. B chyba z 6 razy z czego 4 egzamin teoretyczny. Jest to czlowiek kt贸ry nie uznaje jakichkolwiek przepis贸w ruchu drogowego. Ostatnio kupi艂 sobie malego "chinczyka" i szaleje. Nie liczy sie z niczym, ma gl臋boko przepisy i jest bezkarny. Nie wa偶ne jesli niechc膮cy w trakcie jazdy zrobi cos sobie ale on przedewszystkim jest du偶ym zagrozeniem dla innych uczestnik贸w ruchu. Moim zdaniem przepisy dotycz膮ce jazdy tylko z dowodem powinny byc zmienione a jazda bez uprawnie艅 karana.
dr.big Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 (...)Tysi膮ce聽 pojazd贸w je藕dzi w Polsce:1)聽 bez OC 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 2) bez wa偶nych聽 bada艅 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 3)z聽 fa艂szywym wpisem do dow.rej. (...) Czyli kompletnie zawodzi system kontroli... Mozna stworzyc i 1000 nowych przepisow, tylko po co? Jesli nie ma mozliwosci ich wyegzekwowania to i tak mozna sobie je darowac...
Barti Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Z tym si臋 zgodze. Trzeba zacz膮c od egzekwowania ju偶 istniej膮cych przepis贸w zanim zacznie sie tworzy膰 nowe.
reno Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 mo偶e dzi臋ki badaniom technicznym rzeczywi艣cie zniknie przynajmniej cz臋艣膰 z艂om贸w ale tak偶e dziwol膮g贸w pojemno艣ci 150, 200 czy innej rejestrowanych na 50. te偶 pi臋膰dziesi膮tek o osiagach jak "z toru"
Patryk92 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Wg mnie wszystko wygl膮da dobrze na papierze, tylko zawsze przez tego typu przepisy cierpi膮 uczciwi. Wraz z wej艣ciem tych przepis贸w posiadanie motoroweru stanie si臋 luksusem dla zamo偶nych os贸b. W moim wypadku nie m贸g艂bym sobie pozwoli膰 na zobienie AM, poniewa偶 kurs pewnie b臋dzie kosztowa艂 kilkaset z艂otych, a ja jako 14latek nie dysponowa艂em takimi pieni臋dzmi (rodzice jak co艣 potrzebuje to dostane kase na nast臋pny dzie艅, ale jak co艣 bym chcia艂 to mam sobie zarobi膰). Obecnie zbli偶aj膮c si臋 do 18 dowiedzia艂em si臋 o podatku vat, dzi臋ki czemu b臋de musia艂 si臋 pozby膰 wszystkich 2 letnich oszcz臋dno艣ci (jeszcze brak sta艂ych dochod贸w), a chcia艂em sobie kupi膰 jaki艣 lepszy kask. Co do kategorii A2. Pomys艂 mi si臋 podoba, ale czy po 2 latach nie mo偶na poprostu zda膰 egzaminu na A. Po co od nowa ca艂y kurs, kt贸ry w praktyce niczym si臋 nie b臋dzie r贸偶ni艂. Je偶eli chodzi o przegl膮dy to id膮c na przegl膮d moj膮 50ccm przyblokuje j膮, a po przegl膮dzie odlokuje, bo wg mnie, w niekt贸rych przypadkach, pr臋dko艣膰 60-70km/h jest bezpieczniejsza od 45km/h Ko艅cz膮c powiem, 偶e nami rz膮dzi za du偶o humanist贸w, kt贸rzy wi臋cej zastanawiaj膮 si臋 nad tre艣ci膮 ustawy ni偶 nad jej sensem. EDIT: Zauwa偶y艂em, 偶e zszed艂em troche z tematu. !scooter
Piro Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgadza si臋 偶e wszyscy kt贸rzy maj膮 50 70 czasem 125 cc b臋d膮 blokowa膰 je przed przegl膮dem tak 偶eby spe艂ni膰 warunki przegl膮du tego nie ominiemy bo diagnosta nie b臋dzie m贸g艂 rozkr臋ci膰 silnika i sprawdzi膰 faktyczn膮 pojemno艣膰. Ale jak ka偶dy b臋dzie musia艂 raz na te 2 lata chocia偶 hamulce odpowietrzy膰 i za艂o偶y膰 klocki kt贸re maj膮 chocia偶 troch臋 ok艂adziny wyjdzie nam na zdrowie
Mareczek Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2009 Czyli kompletnie zawodzi system kontroli... Mozna stworzyc i 1000 nowych przepisow, tylko po co? Jesli nie ma mozliwosci ich wyegzekwowania to i tak mozna sobie je darowac... Mo偶e wypowie si臋 kt贸ry艣 Kolega zatrudniony w tej firmie.
zyzio Opublikowano 19 Marca 2010 Opublikowano 19 Marca 2010 Mo偶e mnie kto艣 o艣wieci膰...? Czy szanowna moja ma艂偶onka dosiadaj膮ca Neos'a z 2005 roku z bezterminowym badaniem technicznym b臋dzie musia艂a (czytaj: ja b臋d臋 musia艂) stawi膰 si臋 na przegl膮d?
Patryk92 Opublikowano 19 Marca 2010 Opublikowano 19 Marca 2010 Tak. Jest na to czas do... 22 wrze艣nia? Koszt badania to 54-64z艂 (dok艂adnie nie pami臋tam) i trzeba je wykonywa膰 1 raz na 2 lata. W przypadku nowych pojazd贸w pierwszy, a w艂a艣ciwie drugi przegl膮d jest po 3 latach.
LWfilip Opublikowano 19 Marca 2010 Opublikowano 19 Marca 2010 Taka prawda, 偶e bezterminowy przegl膮d przesta艂 istnie膰 we wrze艣niu zesz艂ego roku. Czy to dobre czy nie to dopiero czas poka偶e. Jednak czytaj膮c fora typu skutery.net czy squtery.com natrafia si臋 na ca艂e mn贸stwo zapyta艅 i informacji na temat nieuprawnionego i co za tym idzie niezgodnego z prawem u偶ytkowania skuter贸w o pojemno艣ci 50ccm. Ledwo "m艂ody" zakupi "50" a ju偶 kombinuje jak by tu cylinder zmieni膰, mo偶e ga藕niczek przerobi膰 i takie tam. Po wej艣ciu w 偶ycie przepisu o przegl膮dach a偶 ciep艂o zrobi艂o si臋 od pyta艅 na temat blokowania wszystkich wynalazk贸w. Czyli , 偶e maj膮 ludzie wiedz臋 i potrafi膮 j膮 wykorzysta膰 . Nie jestem przeciwny nikomu i niczemu. Sam ci膮gle u偶ywam"50" ale mo偶e problem tkwi w g艂owach u偶ytkownik贸w i ustawodawc贸w. Same zakazy, nakazy i obostrzenia nic nie dadz膮 . Trzeba pokazywa膰 "m艂odym" kierowcom, 偶e prowadzenie pojazd贸w to" nie je bajka" i mo偶na komu艣 krzywd臋 zrobi膰. Wierz臋, 偶e te przegl膮dy maj膮 wprowadzi膰 pewien 艂ad w sytuacj臋. Powinny te偶 znikn膮膰 dowody osobiste jako dokumenty uprawniaj膮ce do poruszania si臋 pojazdami po drogach. Cho膰 z drugiej strony, id膮c tym 艣ladem, trzeba by wprowadzi膰 dokument pieszego u偶ytkownika jezdni. Bo piesi te偶 poruszaj膮 si臋 po drogach tam gdzie nie ma chodnik贸w a i one s膮 cz臋艣ci膮 drogi. Sam ju偶 nie wiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj si臋Zaloguj si臋
Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.
Zaloguj si臋