Slavequs Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Mnie chodziło tylko o podział na "motocykle i skutery". Tak samo istnieje on w Top Gear, jak i w cytowanej definicji. Tak jakby ktoś napisał, że motocyklistą jest ten, kto jeździ motocyklem i chopperem. !OK
Piro Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Ale z drugiej strony nie musze płacić za parking (cennik motocykle i samochody 3 zł h) A to przecież tylko skuter jest !OK
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 3 Stycznia 2010 Administrator Opublikowano 3 Stycznia 2010 tomwiech napisał(a): Jeśli chodzi o tych z kartą jeszcze ok. ale ja cały czas nie rozumie co robią osoby nie znające przepisów, na drogach jeżdżących motorowerami czy skuterami ? Chyba chciałeś napisać motorowerami- skuterami... Cytat To właśnie te osoby robią nam tyle złego w oczach innych użytkowników ruchu drogowego a zła opinia później spada na nasz ogół. Wiele złego może robić każdy, zarówno w 4oo jak i na 2oo niezależnie czy będzie to sport, atv, cross czy skuter/maxi skuter. A co tych podziałów motorower, motocykl, skuter to w naszym kraju od niepamietnych czasów istnieje mylne nazewnictwo. Często zdarza mi się tłumaczyć, że duży skuter jest w świetle przepisów motocyklem a mały >50 ccm motorowerem. Tak samo jest w przypadku choperów, sport czy ATV lub cross... są 50 motorowery lub 50> czyli motocykle.
Glub Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 tomwiech napisał(a): Jeśli chodzi o tych z kartą jeszcze ok. ale ja cały czas nie rozumie [ciach] A ja nie rozumiem ostatniej maniery pisania w trzeciej osobie lp zamiast w pierwszej... Może warto zaopatrzyć się w słownik.. 1os lp, 2os lp, 3os lp. rozumiem, rozumiesz, rozumie. umiem, umiem, umie.
Barti Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Slavequs napisał(a): Sent napisał(a): Aby rozwiać wszelkie wątpliwości:Motocyklista - kierowca motocykla bądź skutera. Potocznie można tak również nazwać osobę poruszającą się za pomocą motoroweru, choć w tym przypadku właściwym określeniem jest motorowerzysta. Grupy motocyklistów głównie dzielą się ze względu na typy motocykli którymi poruszają się ich członkowie (kluby dla właścicieli chopperów, cruiserów, skuterów itp.). Czyli każdy z nas jest prawdziwym motocyklistą, a wszystkim twierdzącym inaczej encyklopedię do ręki Ta definicja jest tak samo tendencyjna jak komentowany artykuł. Przecież skuter to motocykl lub motorower, w zależności od pojemności silnika. A tu znów podział na motocykl i skuter... "Grupy motocyklistów głównie dzielą się ze względu na typy motocykli którymi poruszają się ich członkowie (kluby dla właścicieli chopperów, cruiserów, skuterów itp.)." Patrząc na podkreslone fragmenty nie widzę podziału. Skutery są tu sklasyfikowane razem z chopperami, cruiserami czyli motocyklami.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 3 Stycznia 2010 Administrator Opublikowano 3 Stycznia 2010 Madisonek napisał(a): "Grupy motocyklistów głównie dzielą się ze względu na typy motocykli którymi poruszają się ich członkowie (kluby dla właścicieli chopperów, cruiserów, skuterów itp.)."Patrząc na podkreslone fragmenty nie widzę podziału. Skutery są tu sklasyfikowane razem z chopperami, cruiserami czyli motocyklami. Zgadza się- tak nakazuje logika. Niestety w umysłach wielu osób skuter to skuter i nic innego... niezlależnie od pojemności skokowej silnika Najlepszym dowodem tej tezy jest powód założenia niniejszego wątku.
Barti Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 I jeszcze jedna encyklopedyczna definicja. Skuter (ang. scooter) to lekki, obudowany motocykl, w wiekszości na niewielkich kołach i o ograniczonych osiągach, z silnikiem i zbiornikiem paliwa najczęściej umieszczonymi pod kanapą. Posiada stałe osłony nóg, obniżoną ramę ułatwiającą wsiadanie, a zamiast podnóżków podesty dające oparcie całej stopie. Najlżejsze, z silnikiem do 50 cm3, są zaliczane do motorowerów. Przy budowie skutera na pierwszym miejscu stawia się wygodę i praktyczność przed osiągami. Małe koła i niska prędkość maksymalna, sprawiają, że skutery są użyteczne w ruchu miejskim, a rzadko sprawdzają się w terenie. Obecnie wśród skuterów można wyróżnić podgrupę maxi-skuterów które wyposażone są w duże silniki (do 800 cm³) i prawnie uznawane są za motocykle. Tu już chyba nie ma wątpliwości czym jest maxi skuter a co za tym idzie kto na nim jeździ (motocyklista). Sprawa jana
Slavequs Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Madisonek napisał(a): Slavequs napisał(a): Sent napisał(a): Aby rozwiać wszelkie wątpliwości:Motocyklista - kierowca motocykla bądź skutera. Potocznie można tak również nazwać osobę poruszającą się za pomocą motoroweru, choć w tym przypadku właściwym określeniem jest motorowerzysta. Grupy motocyklistów głównie dzielą się ze względu na typy motocykli którymi poruszają się ich członkowie (kluby dla właścicieli chopperów, cruiserów, skuterów itp.). Czyli każdy z nas jest prawdziwym motocyklistą, a wszystkim twierdzącym inaczej encyklopedię do ręki Ta definicja jest tak samo tendencyjna jak komentowany artykuł. Przecież skuter to motocykl lub motorower, w zależności od pojemności silnika. A tu znów podział na motocykl i skuter... "Grupy motocyklistów głównie dzielą się ze względu na typy motocykli którymi poruszają się ich członkowie (kluby dla właścicieli chopperów, cruiserów, skuterów itp.)." Patrząc na podkreslone fragmenty nie widzę podziału. Skutery są tu sklasyfikowane razem z chopperami, cruiserami czyli motocyklami. Ja patrzyłem na inny fragment: "Motocyklista - kierowca motocykla bądź skutera." Przecież skuter może być motocyklem (my takimi jeździmy). A właśnie chodzi o to, że nie wszyscy myślą o nim w ten sposób. Co do ostatniej definicji też mógłbym się czepiać, bo z punktu widzenia kodeksu drogowego jest nielogiczna. No ale w końcu pochodzi z wikipedii...
Piro Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Panowie spoko luz Niech myślą co chcą co jakiś czas spotykam się z ludżmi który myślą że mam 50cc i mam potem spory ubaw jak tylko ruszę wydaje mi się że to co na wikipedi jsest napisane trzeba brać z dużym luzem ( przecież każdy może to zmienić). A najważniejsze jest żeby ludzie mieli ze skuterami pozytywne wrażenia żeby też odnosili się do nas pozytywnie. Jak ktoś chce sie wywyższyć i twierdzi że na nie jesteś motocyklistą jest zwykłym burakiem lub nie ma nawet prawka na A więc jego opinia ....
misioooo Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Z ciekawostek... Motocykl w mysl przepisow KD jest "pojazdem samochodowym". Natomiast w mysl PKWiU (Pierdzielona Klasyfikacja Wyrobow i Uslug)... Nie ma nic wspolnego z samochodem i znajduje sie w osobnej grupie "...inne...". Co do "skutera" - sprobujcie popytac w bankach czy firmach leasingowych o "skuter". Z automatu jest to 50-tka i na prozno tlumaczyc, ze "skuter/motocykl to jak combi/sedan na przykla" i pojemnosc silnika nie ma tu nic do rzeczy... Nie rozumieja tego i juz - zatem ja bede jezdzil motocyklem, nie skuterem (bo takim to teraz smigam)! I wtedy na pewno bede moyocyklista
Gość Nagato Opublikowano 3 Stycznia 2010 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Dziś prawdziwych motocyklistów, panie, w tym kraju nie uświadczysz. Ci których spotykam to i mną rozmawiają i co gorsza podają ręce, a nawet sami zaczepiają na skrzyżowaniach z pytaniami o sprzęt (fakt, że nietypowy, ale zawsze to skuter). Osobiście dzielę posiadaczy jednośladów wyłącznie na dwie kategorie: drogowi debile (na szczęście mniejszość) i pozostali. I w jednej i w drugiej grupie znajdują się ujeżdżacze mini, maxi, szlifierek, chopperów, toaletek itd.
Gość Sent Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 misioooo napisał(a): Co do "skutera" - sprobujcie popytac w bankach czy firmach leasingowych o "skuter". Kiedyś jak rejestrowałem Burga, to jak zadzwoniłem do Link 4 miałem super ubaw !sciana Miła pani się pyta o typ motocykla: chopper, enduro, naked, sport.... Ja ze spokojem odpowiadam skuter. Pojemność poniżej 50ccm, tak ? Nie to ma dokładnie 385 ccm. Ale pan powiedział skuter ? Tak. Czy ma automatyczną skrzynię biegów ? Tak Dopiero po długich tłumaczeniach i podawaniu dokładnej nazwy w katalogu znalazła jako Motocykl Turystyczny Ale ubaw z kobiety miałem fajny
obserwator Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 W dowodzie rejestracyjnym Burgmana 400 mam: typ pojazdu - motocykl. Czy ktoś z Was ma inaczej?
Administrator Artix Opublikowano 5 Stycznia 2010 Administrator Opublikowano 5 Stycznia 2010 obserwator napisał(a): W dowodzie rejestracyjnym Burgmana 400 mam: typ pojazdu - motocykl. Czy ktoś z Was ma inaczej? A co bys chcial miec, ciezarowka ? oczywiscie ze kazdy ma wpisane motocykl, no chyba ze ma zarejestrowany na motorower, wtedy ma motorower, widzialem takie AN650 i SW600 jako motorowery. Skuter to typ motocykla. Tak jak sedan, kombi czy terenowy. Choc odradzam wszystkim rejestrowanie na terenowy czy to auta czy motocykla bo takie pojazdy dostaja potem powolanie do wojska
Glub Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 taaa, cabrio to cabrio a pickup to pickup...
tomwiech Opublikowano 8 Stycznia 2010 Opublikowano 8 Stycznia 2010 MariuszBurgi napisał(a): Wiele złego może robić każdy, zarówno w 4oo jak i na 2oo niezależnie czy będzie to sport, atv, cross czy skuter/maxi skuter.A co tych podziałów motorower, motocykl, skuter to w naszym kraju od niepamietnych czasów istnieje mylne nazewnictwo. Często zdarza mi się tłumaczyć, że duży skuter jest w świetle przepisów motocyklem a mały >50 ccm motorowerem. Tak samo jest w przypadku choperów, sport czy ATV lub cross... są 50 motorowery lub 50> czyli motocykle. Mariusz Widzę że nie zrozumieliśmy się ! Ja nie mogę zrozumieć co robią osoby na pojazdach poniżej 50cm z kompletna nieznajomością przepisów biorące udział w ruchu drogowym a jest takich niemało które kupiły sobie skuter w Biedronce (bo tani) a znajomość znaków jest im obca nie mówiąc o przepisach! No chyba ze nie miałeś z takimi do czynienia to gratuluje!
obserwator Opublikowano 8 Stycznia 2010 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Artix napisał(a): obserwator napisał(a): W dowodzie rejestracyjnym Burgmana 400 mam: typ pojazdu - motocykl. Czy ktoś z Was ma inaczej? A co bys chcial miec, ciezarowka ? oczywiscie ze kazdy ma wpisane motocykl, no chyba ze ma zarejestrowany na motorower, wtedy ma motorower, widzialem takie AN650 i SW600 jako motorowery. Skuter to typ motocykla. Tak jak sedan, kombi czy terenowy. Choc odradzam wszystkim rejestrowanie na terenowy czy to auta czy motocykla bo takie pojazdy dostaja potem powolanie do wojska !OKK Mimo wszystko dziwne to mianownictwo. Zarówno motorower jak i motocykl może być skuterem, choperem, enduro, cruiserem, sportowym, turystykiem itp. Mówi się jednak tylko: motorowerzysta, motocyklista. Nie ma "skuterzysty", "endurzysty" itp. Są jednak tacy, którzy "faceta na skuterze" nie uznają za motocyklistę. Jednak facet na enduro, czy choperze (też tylko inny rodzaj nadwozia) jest ogólnie uznawany za motocyklistę... A swoją drogą mój Burgi z kufrem centralnym zasługuje już na wpis w dowodzie rejestracyjnym "ciężarówka" !happybth
dr.big Opublikowano 9 Stycznia 2010 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Skuterzysta, to chyba nalecialosc i wywodzi sie z czasow, kiedy ten typ pojazdu reprezentowaly Vespa i Lambretta... Ludzie jezdzacy na tych pojazdach nie chcieli byc nazywani motocyklistami, a nawet ich ubior roznil sie znacznie od motocyklowego. Dlatego, gdybym jezdzil jedynie na Vespach czy Lambrettach, to uwazalbym sie za "skuterzyste" w 100%. Zreszta samo okreslenie "motocyklista" jest troche smieszne, nie powiedzialem ani nie pomyslalem o sobie w takiej kategorii przez kilkadziesiat lat, to i teraz dam sobie "jakos" !w00t z tym rade !happybth . Jeszcze 15 lat temu spogladalem na skuter ze zdziwieniem, a kiedy oddawalem w 1999r. moto do ASO, to pamietam ze nie chcialem jako pojazdu zastepczego swiezo co wypuszczonego AN400 !OKK . Ale bylo chyba takie powiedzenie: "Zdania nie zmienia tylko ... " !OK .
Marcin S. Opublikowano 9 Stycznia 2010 Opublikowano 9 Stycznia 2010 dr.big napisał(a): Skuterzysta, to chyba nalecialosc i wywodzi sie z czasow, kiedy ten typ pojazdu reprezentowaly Vespa i Lambretta...Ludzie jezdzacy na tych pojazdach nie chcieli byc nazywani motocyklistami, a nawet ich ubior roznil sie znacznie od motocyklowego. "We are the mods, we are the mods! We are, we are, we are the mods!" (Tak mi się skojarzyło off-topicznie ) Pzdr. M.
Gość grzesio31 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Opublikowano 14 Stycznia 2010 nie wiem czy widzieliscie, ale w top gear nr2/2010 Dziewar pisze ze zima po miescie porusza sie tylko i wylacznie skuterem...
Klaud Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Redaktor D. to kołek (ponieważ oddał do druku taki artykuł), natomiast jak przeczytałem ten wpis http://www.mzetz.fora.pl/humor,12/nienawis...terow,3380.html to zdębiałem !OKK Debil ostateczny??? Na początku myślałem, że to po prostu idiotyczna prowokacja przygłupiego prowokanta, ale ilość debili podsycających nienawiść, a do tego nie mająca okazji zobaczyć czegoś innego niż chińszczyzna 50cc z Biedronki po prostu mnie położyła Cytując postaci z Kapiatna Bomby - Topry Posze jusz po nas....
obserwator Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 O kurczę! Obym tak pałającego nienawiścią na drodze nie spotkał. Gotów pójść na czołówkę. Czasem mam wrażenie, że takich palantów coraz więcej na tym padole...
drzewo Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Kurde!!! teraz czuję się jak jakaś wyklęta rasa Ktoś kiedyś powiedział że na świecie idiotów nie ma wielu, ale są strategicznie rozmieszczeni. W jakim Świecie my żyjemy...
Rekomendowane odpowiedzi