Klubowicze Patryk Opublikowano 2 Lutego 2022 Klubowicze Opublikowano 2 Lutego 2022 5 godzin temu, MariuszBurgi napisał: Może nie podróby. Tematyka dość zawiła. Przed chwilą próbowałem porozmawiać o tym z dziewczyną, która akurat wychodziła ze szkoły. Kiedy usłyszała, że pytam o jej skuter i jak to możliwe, że ma PL tablice i... że jestem z PL - uciekła! Mało kasku i torby nie zgubiła O ta właśnie... Ja wiem czy takie "grosze". 2000€ rocznie + brak odpowiedzialności za mandaty i inne tutejsze kary. Jest ubezpieczony 🙂 W dniu 1.02.2022 o 20:20, MariuszBurgi napisał: Inny losowo wybrany Czyli? Turysta 🙂
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 2 Lutego 2022 Użytkownicy+ Opublikowano 2 Lutego 2022 😮 nosz kurna, nieźle. Ale dalej nie wiemy czy to nie "duplikat" blachy. A nieświadomy właściciel oryginalniej blachy mieszka w PL. Poczekajmy niech Mariusz zje pizze, napije się kawy itp. Może coś jeszcze się dowie i podzieli się wiedzą 😜 z drugiej strony może lepiej niech nie dochodzi do prawdy. Reakcja dziewczyny była jak była - uciekła 😀 - ale jak trafi na jakiegoś Italiańca turystę słusznej postury ...... 😜
Klubowicze Patryk Opublikowano 2 Lutego 2022 Klubowicze Opublikowano 2 Lutego 2022 Może lepiej niech Mariusz nie interesuje się już tym tematem w czasie swojego pobytu, bo może się nim ktoś zainteresować. 😉
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Administrator Opublikowano 2 Lutego 2022 Dzięki za troskę, żyję 🙃 Rozmawiałem jeszcze o "procederze" z sympatycznym Włochem w pizzerii. Niebawem opiszę, bo dziś, po przeszło 20 km "z buta" kopyt nie czuję Ciao!
Klubowicze Patryk Opublikowano 2 Lutego 2022 Klubowicze Opublikowano 2 Lutego 2022 Kilka innych również ma ubezpieczenie ważne ale w opisie jest tylko np. Honda skuter albo tak jak poniżej
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 2 Lutego 2022 Klubowicze Opublikowano 2 Lutego 2022 Hmmmmmmmmmmmmmmmmmm wszystkie mają OC z PZU . Przypadek ? 🤔 Może mają brokera na urlopie co polisy on line klepie w Neapolu 😜
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 7 Lutego 2022 Użytkownicy+ Opublikowano 7 Lutego 2022 "Ojciec Dyrektor" chyba zdrowy i w jednym kawałku wrócił już do PL ,ale nie chce uchylić nawet rąbka tajemnicy 🤔 a nas tu ciekawość zżera 😜
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 7 Lutego 2022 Autor Administrator Opublikowano 7 Lutego 2022 W dużym skrócie - proceder opiera się o wynajem a nie o przejęcia prawa własności. Dlatego włoskie prawo nie może sobie z tym poradzić (na dziś dzień). Ponoć są PL firmy, które wynajmują Włochom pojazdy na fikcyjne umowy. Czy to są "bliźniaki" czy inne "szczepany" ? Chyba nie... ale na niektórych tablicach widziałem wydrapane hologramy a na większości aut nie było naklejek na szybach. Co ciekawe, można też spotkać auta na tablicach CZ czy RO ale przodują zdecydowanie PL. Czy te pojazdy mają PL OC - pewnie tak (w PL OC obowiązkowe na moto jest chyba najniższe w EU więc to nie problem). Czy mają przegląd techniczny PL - pewnie NIE a jeśli już to musi być załatwiany "zaocznie". Czy te pojazdy są legalnie "wypożyczane" do IT - niekoniecznie. Czy może nimi jeździć Włoch w Neapolu - tak, bo wykorzystują dziurę w prawie. Czy w razie kolizji będzie wypłacone odszkodowanie w IT - NIE. Faktem jest, że tamtejsze TU łupią Włochów przeogromnie. U nas OC za moto 30€ a u nich 1.5K - 2K €. Kończąc temat Neapolu, podrzucę jeszcze kilka widoczków klimatycznych 1
benski Opublikowano 10 Lutego 2022 Opublikowano 10 Lutego 2022 No proszę! Czyli kombinacje z prawem to nie tylko nasza specjalność.
scootane Opublikowano 11 Lutego 2022 Opublikowano 11 Lutego 2022 13 godzin temu, benski napisał: No proszę! Czyli kombinacje z prawem to nie tylko nasza specjalność. Ja wogóle mam wrażenie że mentalnie Włosi i Polacy to pokrewne narody. I tak, Polacy też potrafią być ekspresywni i w gorącej wodzie kompani, a Włosi narzekać na wszystko wokół 😉
cris76 Opublikowano 11 Lutego 2022 Opublikowano 11 Lutego 2022 Reasumując, jeden wielki wałek, tylko szkoda że "toczony" w PL- jednak to Zasiedmiogórogród.
tomekmajesty Opublikowano 12 Lutego 2022 Opublikowano 12 Lutego 2022 Włosi a Włosi to przepaść kulturowa Północ południe bardzo się różnią Nawet językowo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Geni Opublikowano 12 Lutego 2022 Opublikowano 12 Lutego 2022 Godzinę temu, tomekmajesty napisał: Włosi a Włosi to przepaść kulturowa Północ południe bardzo się różnią Nawet językowo Nie będę przytaczał całej treści "żartu", który opowiadał mi pewien mieszkaniec północy. Ogólnie rzecz ujmując była to anegdota o tym, gdzie przebiega granica pomiędzy światem ludzi, a światem zwierząt. Oczywiście z polityczną poprawnością nie miała nic wspólnego i nie będę jej oceniał, ale w/w róznice kulturowe muszą być rzeczywiście wyraźne.
hoss-3 Opublikowano 13 Lutego 2022 Opublikowano 13 Lutego 2022 Neapol bardzo ciekawe miasto..... no i jak się okazuje ciekawe(moto) zwyczaje. Mimo wszystko polecam wszystkim odwiedzić zarówno miasto na górze tak jak również podziemne.
scootane Opublikowano 14 Lutego 2022 Opublikowano 14 Lutego 2022 To prawda, północ i południe to jak dwa światy. Swego czasu zasłyszałem od Włocha, że na północy rządzi mafia Berlusconiego (jeszcze za jego czasów) a na południu mafia sycylijska.
Użytkownicy Nazir Opublikowano 21 Lutego 2022 Użytkownicy Opublikowano 21 Lutego 2022 Podepnę parę fotek na potwierdzenie upodobania Włochów do skuterów😁 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 20 Października 2022 Użytkownicy+ Opublikowano 20 Października 2022 W dniu 7.02.2022 o 23:01, MariuszBurgi napisał(a): W dużym skrócie - proceder opiera się o wynajem a nie o przejęcia prawa własności. Dlatego włoskie prawo nie może sobie z tym poradzić (na dziś dzień). Ponoć są PL firmy, które wynajmują Włochom pojazdy na fikcyjne umowy. Odkopuję temat prawie po 7 miesiącach, ale przypadkiem znalazłem taki tekst włochy-polskie-tablice
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 25 Stycznia 2023 Autor Administrator Opublikowano 25 Stycznia 2023 Kolejny art o zjawisku PL blach w IT -> KLIK 1
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 15 Grudnia 2023 Autor Administrator Opublikowano 15 Grudnia 2023 Minęło prawie 2 lata a sytuacja tutaj wygląda w zasadzie identycznie. Po całej Kampanii jeżdżą auta na PL blachach bez krempacji. Oczywiście, im dalej od Neapolu tym mniej. Dziś ustrzelony akurat taki scooterino w Pompejach 1
Rekomendowane odpowiedzi