Skocz do zawartości
Forum Burgmania

BUS-Pasy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj widziałem jak jakiś gostek na ścigaczu stał ściągnięty przez Policję na Modlińskiej za Kowalczyka. Raczej za buspas bo rozpędzieć to tam się nie ma jak.

Czyli jednak zaczynają się czepiać. Fakt, że akurat w tym miejscu to buspas jest wyznaczony na pasie do skrętu w prawo (autobusy mogą jechać prosto ale samochody wyłącznie mogą skręcać) więc może dlatego. W sumie złamał 2 przepisy (buspas i jazdę nie z tego pasa co powinien).

• Odpowiedzi 188
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• rpp

17

• magart

16

• ptaku_1

10

• dr.big

9

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A mnie dziś złapali na Modlińskiej. Kosztowało mnie to 100pln, 1pkt i 15 min spóźnienia do fabryki.

A było to tak - wjechałem jak co rano na bus-pas na Modlińskiej, minąłem jeden patrol, minąłem drugi patrol i pech chciał, że na wysokości węzła z Mostem Pn w korku stał misiek na 2oo. Coś mnie tknęło, żeby nie kontynuować mojej jazdy, ale myślę co tam ... i to był błąd. Koleś chwilę się zastanawiał po czym włączył dyskotekę i jazda za mną. Wskazał miejsce pogadanki no i gadaliśmy w temacie "A Pana to znaki nie obowiązują...". W trakcie nasze pogadanki ok. 10 motonitów zdążyło nas minąć via bus-pas (o 4oo nie wspomnę).

Kurna poprostu pech... !sciana

Opublikowano

(...)Kurna poprostu pech... !sciana

Wydaje mi sie, ze musial zareagowac, zeby kierowcy samochodow nie mogli powiedzec: "a ten na motorku, to przejechal policjantowi pod nosem i nic, to dlaczego motorki moga, a samochody nie?"...

• Sympatycy
Opublikowano

Wydaje mi sie, ze musial zareagowac, zeby kierowcy samochodow nie mogli powiedzec: "a ten na motorku, to przejechal policjantowi pod nosem i nic, to dlaczego motorki moga, a samochody nie?"...

Pewnie tak, ale później zrujnował swój wizerunek nie reagując na innych

popylających buspasem... Więc mnie bardziej pasuje, że sobie statystykę

lajcikowo podciągnął...

pzdr

Opublikowano

A mnie dziś złapali na Modlińskiej. Kosztowało mnie to 100pln, 1pkt i 15 min spóźnienia do fabryki.

A było to tak - wjechałem jak co rano na bus-pas na Modlińskiej, minąłem jeden patrol, minąłem drugi patrol i pech chciał, że na wysokości węzła z Mostem Pn w korku stał misiek na 2oo. Coś mnie tknęło, żeby nie kontynuować mojej jazdy, ale myślę co tam ... i to był błąd. Koleś chwilę się zastanawiał po czym włączył dyskotekę i jazda za mną. Wskazał miejsce pogadanki no i gadaliśmy w temacie "A Pana to znaki nie obowiązują...". W trakcie nasze pogadanki ok. 10 motonitów zdążyło nas minąć via bus-pas (o 4oo nie wspomnę).

Kurna poprostu pech... !sciana

Kurczaki, a miałem dziś z Tobą śmigać !wchair !wchair ..i pewnie byśmy się "bawili" na międzypasie !tut :)

Generalnie nie jeżdżę buspasami, wolę się przebijać międzypasem. Raz bezpieczeństwo, dwa.. jakaś taka świadomość, że i tak się przecisnę nie kusząc przy tym miśków.

Opublikowano

lajcikowo podciągnął...

pzdr

Misiek miał trochę na pagonach (aspirant sztabowy Policji - nie wiem czy to dużo czy mało) więc chyba mu na statystykach specjalnie nie zależy. Poza tym jechał "o solo mio".

Takie odnoszę wrażenie, że zrobił to "dla przykładu" (na moje nieszczęście).

Tłumaczyć się nie będę bo wina ewidentna, ale uważam, że mógł sobie darować :)

Opublikowano

No to faktycznie pech. Ale i tak dziwne, że sam nie jechał buspasem bo niestety bardzo często obserwuję radiowozy jadące nie na sygnale buspasem :-(

monk czy bezpieczniej międzypasem to w sumie nie wiem. Szczególnie na wysokości mostu północnego jest dosyć ciasno i samochody tam stoją blisko linii. Ja cały czas mam w głowie wypadek z zeszłego roku gdzie koleś właśnie w tym miejscu wpadł pod cieżarówkę (prawdopodobnie coś musiał się zachwiać przy przeciskaniu pomiędzy samochodami).

Z drugiej strony na buspas ludzie potrafią wjeżdżać kompletnie nie patrząc w lusterka - cholera wie co gorsze :-(

Opublikowano

Misiek miał trochę na pagonach (aspirant sztabowy Policji - nie wiem czy to dużo czy mało) więc chyba mu na statystykach specjalnie nie zależy. Poza tym jechał "o solo mio".

Takie odnoszę wrażenie, że zrobił to "dla przykładu" (na moje nieszczęście).

Tłumaczyć się nie będę bo wina ewidentna, ale uważam, że mógł sobie darować :)

No jak się omija miśka na 200, który grzecznie stoi w korku to już jest szczyt bezczelności :), ale to tylko u nas możliwe, w innych cywilizowanycjh krajach nikt się na to nie odważy :), co innego jechać za miśkiem tym bus pasem.

Niestety jazda bus pasem przy krawędzi jest o wiele bardziej niebezpieczna niż miedzypasem, a to z tego względu, że bus pasem jedzesz zdecydowanie szybciej niż m/pasem, a miśki widzą, ze 200 jest coraz więcej i napewno, na po jedyncze przypadki mogą przymknąć oko, ale na na tabuny już nie, chyba, ze się zmieni ustawa i jak w GB bus pas zostanie udostępniony dla 200.

Przestałem jeździć bus pasem od kiedy jadąć nim zbliżyłem się bliżej do pasa i zatrzymalem przed przejściem, bo akurat inne 400 stały w korku i jakiś młodzieniec przechodził przez pasy, a jadąca za mną "złotówa" tylko przyśpieszyła ,obtrąbiła mnie i o malo nie grzmotnęła mnie i tego Bogu ducha winnego malolata. Ponieważ taxiarze uwielbiaja buspasy i są strasznie wkurzeni widząć na nich 200 ze względu na spokój ducha i stan szkieletu nie jeżdżę tamtędy.

Opublikowano

@rpp dokładnie tak jak napisał radiolog. Na buspasie jadąc 40-60 masz wrażenie, że stoisz, a na międzypasie wręcz lecisz. Zdecydowanie wolniej jeżdżę na międzypasie.

Poza tym na międzypasie puszka ma bardzo ograniczone pole manewru, a wjeżdżając na buspass zazwyczaj ostro ciśnie pedał gazu.

To u mnie przeważa szalę na stronę międzypasa.

Opublikowano

lajcikowo podciągnął...

pzdr

Magart przeciez napisal "w trakcie naszej pogadanki". To co mial w tym czasie zatrzymywac innych :) ?

Wydaje mi sie, ze policjanci moga zatrzymywac tylko ograniczona ilosc "do kolejki"...

Opublikowano

@monk - pewnie masz rację.

Cały zeszły sezon przejeździłem jeżdżąc Modlińską od Urzędu Gminy - i bardzo sporadycznie zdarzało mi się korzystać z buspasa (może ze 2 góra 3 razy). Głównie z powodu obawy, że ktoś mi zajedzie drogę (widzę, że nie tylko ja mam jakieś obiekcje w tym zakresie).

W tym sezonie jednak zmieniłem trasę dojazdu i nie mam takiego dylematu bo na Modlińską wylatuję dopiero przy Kowalczyka a tam normalne pasy idą już w miarę ok :-)

Opublikowano

@monk - pewnie masz rację.

Cały zeszły sezon przejeździłem jeżdżąc Modlińską od Urzędu Gminy - i bardzo sporadycznie zdarzało mi się korzystać z buspasa (może ze 2 góra 3 razy). Głównie z powodu obawy, że ktoś mi zajedzie drogę (widzę, że nie tylko ja mam jakieś obiekcje w tym zakresie).

W tym sezonie jednak zmieniłem trasę dojazdu i nie mam takiego dylematu bo na Modlińską wylatuję dopiero przy Kowalczyka a tam normalne pasy idą już w miarę ok :-)

@rpp to którędy teraz jeździsz - może i ja skorzystam :)

Opublikowano

@magart - ja jadę od siebie prosto Świderską, tyłem za Policją do rondka przy Obrazkowej i później Myśliborską aż do Dorodnej->Kowalczyka.

Od Ciebie może być o tyle problem, że ciężko będzie Ci się przecisnąć na Myśliborskiej od Światowida do Policji. Tam jest bardzo wąsko i raczej musiałbyś lecieć "pod prąd".

Ja jadąc "tyłem" mam cały czas tylko po jednym pasie w każdą stronę i jest na tyle szeroko, że można spokojnie wyprzedzać stojące w korku puszki (jedyny wąski kawałek to Obrazkowa do rondka ale tam jest znikomy ruch z przeciwka więc idzie całkiem sprawnie).

Do kanałku dojeżdżam w czasie podobnym jakbym leciał Modlińską a jednak jest sporo wygodniej i mniejsze ryzyko spotkania z miśkami. Jedynie trzeba uważać przy budowie mostu bo tam jest zakręt 90st. i bardzo często jest naniesiony piach/błoto.

Opublikowano

Dzis,ok.7.30 buspas na Modlinskiej za mostem Polnocnym - dwoch miskow na 2oo trzymalo motonite chyba ne CB 500.

Pytanie tylko, czy za jazde po buspasie, czy cos nawywijal?

Opublikowano

Wczoraj widziałem jak parę minut po 17tej na toruńskiej w stronę Marek też trzymali kogoś na 2oo na wysokości wiadukty z Mickiewicza. Wg mnie zdecydowanie za jazdę buspasem bo nie sądzę żeby miśkom chciało się wyciągać kolesia z lewego pasa.

Opublikowano

Ech, "wychowali" juz 4oo (bo wlasciwie nie widuje juz puszek na buspasach), teraz wezma sie za 2oo !placz1

Opublikowano

Chyba coś musi być na rzeczy bo dzisiaj po raz kolejny widziałem jak na toruńskiej zatrzymali 2 motocykle.

Na 99% za jazdę buspasem bo kolesie śmignęli mi na wysokości Marymontu jadąc właśnie buspasem (ja się grzecznie turlałem motopasem pomiędzy puszkami). Jak dojechałem do zjazdów na Wisłostradę to obydwa motorki stały już przy radiowozie.

Raczej nie zgarnęli ich za prędkość bo misiaki tam jej nie mierzą (przy korkach jakie tam są nie ma to sensu).

Opublikowano

Jesli będzie coraz głośniej o buspasie dla motocykli to za jakis czas uda się.

Opublikowano

Zadziwiające, że w komentarzach (przynajmniej umieszczonych do tej pory) nie ma ani jednego głosu na nie.

Zazwyczaj przy tego typu artykułach zaraz pojawiają się skrajne emocje a tu miła niespodzianka.

Opublikowano

dzis rano jechalem bus-pasem w odleglosci 20m za Miskami i spoko zadnej reakcji.

Opublikowano

Modlińską? Skoro tak, to lejesz miód na moje rany ;)

Ja przeciskałem się między puszkami, ale jazda "międzypasem" na wysokości

mostu Płn. to istna męczarnia.

Opublikowano

Tak Modlinska, miedzypas na wysokosci mostu nie istnieje tam trzeba buspasem jechac. Minalem jeden patrol i dogonilem nastepny. Na swiatelkach przy Expresowej dojechalem do Miskow i stanelem miedzy nimi a srodkowym pasem. Panowie w mundurach totalnie mnie olali. ;)

Archie to z toba spotkalem sie przy MOK-u w czasie Moto-serca?

Opublikowano

@ptaku - olali bo sami łamali przepisy (pewnie nie jechali na sygnale)

Gdyby grzecznie stali w korku to mogliby się zainteresować.

Opublikowano

Archie to z toba spotkalem sie przy MOK-u w czasie Moto-serca?

Jam Ci to był :D