ptaku_1 Opublikowano 2 Października 2009 Autor Opublikowano 2 Października 2009 Ulica Modlinska dojezdzam do siwatel pomiedzy autami i ustawiam sie Pole Position przed busem na buspasie, zielone start za swiatlami z boczku stala policja (nie widzialem ich). Lizaczek i zjezdzam Misiek zapytal sie czy nie jest za zimno i czy mam PJ, odpowiadam ze mam i zaczynam walke z suwakami zeby dobrac sie do portfela, misiaczek widzac jak mi to niezdarnie idzie (rekawiczki) stwierdzil zebym sobie darowal i jechal dalej, nawet slowa nie powiedzial o buspasie.
magart Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 ... odpowiadam ze mam i zaczynam walke z suwakami zeby dobrac sie do portfela, misiaczek widzac jak mi to niezdarnie idzie (rekawiczki) stwierdzil zebym sobie darowal i jechal dalej, nawet slowa nie powiedzial o buspasie. @ptaku_1 czyżbyś miał praktykę z "blokady" autostrady ? !yeah !YES
monk Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 Ulica Modlinska dojezdzam do siwatel pomiedzy autami i ustawiam sie Pole Position przed busem na buspasie, zielone start za swiatlami z boczku stala policja (nie widzialem ich). Lizaczek i zjezdzam Misiek zapytal sie czy nie jest za zimno i czy mam PJ, odpowiadam ze mam i zaczynam walke z suwakami zeby dobrac sie do portfela, misiaczek widzac jak mi to niezdarnie idzie (rekawiczki) stwierdzil zebym sobie darowal i jechal dalej, nawet slowa nie powiedzial o buspasie. Pewnie looknęli na rejestrację i potraktowali Cię jak miś misia, więc i buspas im nie przeszkadzał. Generalnie misie są miłe, ale spróbuj mieć wygiętą rejestrację !yeah Ostatnio miałem okazję imprezować z drogówką i większość z nich jawnie przyznaje się do.. hm.. motosexualności, ale miej schowaną rejestrację, to potraktują Cię jak hetoro homo -z homofobią !YES
SimonWarka Opublikowano 3 Października 2009 Opublikowano 3 Października 2009 Ponowie pytanie kolegi adi-000: Czy jazda między samochodami na postoju na światłach jest dozwolone? Oczywiście ja jeżdżę i w miarę możliwości się przeciskam - w końcu między innymi po to mam 2oo, aby móc sprawnie przejechać miasto. Z gory dzięki za odpowiedź, SimonW
misioooo Opublikowano 3 Października 2009 Opublikowano 3 Października 2009 SimonWarka jest to dozwolone (dokładnie to nie jest to zabronione jakimkolwiek przepisem) pod warunkiem, że nie łamiemy innych przepisów (przekraczanie linii ciągłej!). Wtedy nikt nie powinien się przyczepić. Z tą ciągłą to też można zawsze zawalczyć - przecież tylko OMIJASZ nieruchome przeszkadzajki na drodze Ja jeżdżę pomiędzy gdy auta stoją. Jak tylko ruszają - wpadam w najbliższą lukę i kulam się z nimi - nawet 10km/h. Zaraz znowu stoją i dalej moto-pasem jadę. Policję nieraz już tak mijałem. Zwykle zero reakcji z ich strony, czasami uśmiech, raz zatrzymali mnie i zapytali ile skuterek pali
Klaud Opublikowano 4 Października 2009 Opublikowano 4 Października 2009 Oczywiście, że można międzypasem, dopóki między pasami jest linia przerywana. Mam podobne doświadczenia ja misioooo, tzn. niejednokortnie już jechałem MP obok policji, i tylko raz przez okienko zapytał mnie, czy mam prawo jazdy A, bo "wg mnie to już nie skuterek" !happybth Zapewniłem go, że mam i wystarczyło.
adi-000 Opublikowano 5 Października 2009 Opublikowano 5 Października 2009 Ponowie pytanie kolegi adi-000:Czy jazda między samochodami na postoju na światłach jest dozwolone? Odpowiem dopiero teraz bo niestety cierpię na chroniczny brak wolnego czasu Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym Oddział 5 Wymijanie, omijanie i cofanie Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany: 2)przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody, a w razie potrzeby zmniejszyć prędkość; omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony; "bezpieczny odstęp" to, co najmniej taki odstęp, który pozwoli uniknąć zderzenia z omijanym pojazdem. Przeciskanie sie między pojazdami nie stanowi wykroczenia o ile nie nastąpi zderzenie z pojazdem.. Druga sprawa to czy przy przeciskaniu się, nie zmieniasz pasa ruchu akurat na ciągłej linii, przejsciu dla pieszych i tp... Pozdrawiam
magart Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Ogrzeję trochę kotleta Dzisiaj rano widziałem jak na namalowanej wysepce na wjeździe z Wisłostrady na Trasę Łazienkowską stoi Policja i odbywa "pogawędkę" z kierowcą 2oo. Mam podejrzenie, że tematem było podróżowanie kierowcy 2oo via buspas . W kolejce do rozmów stały jeszcze dwie puszki.
@lex Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Dzisiaj rano widziałem jak na namalowanej wysepce na wjeździe z Wisłostrady na Trasę Łazienkowską stoi Policja i odbywa "pogawędkę" z kierowcą 2oo. Mam podejrzenie, że tematem było podróżowanie kierowcy 2oo via buspas . W kolejce do rozmów stały jeszcze dwie puszki. Jechałem tamtędy ok. 9 i panowie Policjanci wygrzewali się w samochodzie. Śmignąłem obok nich po malowanej wysepce i jakoś niespecjalnie kwapili się do łapania. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że to nie ja ich sprowokowałem do zatrzymania kierownika 2oo.
magart Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Dzisiaj rano widziałem jak na namalowanej wysepce na wjeździe z Wisłostrady na Trasę Łazienkowską stoi Policja i odbywa "pogawędkę" z kierowcą 2oo. Mam podejrzenie, że tematem było podróżowanie kierowcy 2oo via buspas . W kolejce do rozmów stały jeszcze dwie puszki. Jechałem tamtędy ok. 9 i panowie Policjanci wygrzewali się w samochodzie. Śmignąłem obok nich po malowanej wysepce i jakoś niespecjalnie kwapili się do łapania. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że to nie ja ich sprowokowałem do zatrzymania kierownika 2oo. uuu to długo stali - ja tam śmigałem kilka minut przed 8 ;)
@lex Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 uuu to długo stali - ja tam śmigałem kilka minut przed 8 To wychodzi na to, że jak ja jechałem panowie byli już zniechęceni
monk Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 To wychodzi na to, że jak ja jechałem panowie byli już zniechęceni Kiedyś to się mówiło: zarobili na śniadanie
Barti Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Co do jazdy między pasami to ostatnio spotkałem sie z ciekawą opinia. W jednej z kolorowych gazetek dla kierowników 4oo, chyba policjant wypowiedział sie że jazda między pasami na 2oo jest zabroniona. W sensie tłumaczą to tym ze jadąc między pasami zajmujemy niby oba, a to jest zabronione. Jesli chodzi o kolizje przy przeciskaniu się między pasami to wina leży wtedy po stronie motocyklisty gdyz liczy się kto pierwszy zajął pas ruchu. Więc jeśli sie przeciskamy to zawsze jestesmy na tym pasie jako drudzy.
monk Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 A tu pan podkomisarz sekcji Kontroli Ruchu Drogowego mówi inaczej NADUŚ (dla niecierpliwych, drugi akapit z czerwonym zdaniem)
Barti Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 A tu pan podkomisarz sekcji Kontroli Ruchu Drogowego mówi inaczej NADUŚ (dla niecierpliwych, drugi akapit z czerwonym zdaniem) Jak widać, co policjant to inna interpretacja
Sympatycy szorstki Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Sympatycy Opublikowano 21 Kwietnia 2010 I tak Adam, co roku będzie nowy wątek na temat jeżdżenia między pasami. Mozna cytować archiwalne wypowiedzi, ale zawsze znajdzie się ktoś kto nie "nadusi" i będą kolejne wątpliwości... Miło byłoby, gdyby włodarze miasta pozwolili jednośladom na jazdę buspasami, bo przecież nie jesteśmy takim "problemem" jak np. w Paryżewie... pzdr
Barti Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 I tak Adam, co roku będzie nowy wątek na temat jeżdżenia między pasami.Mozna cytować archiwalne wypowiedzi, ale zawsze znajdzie się ktoś kto nie "nadusi" i będą kolejne wątpliwości... Miło byłoby, gdyby włodarze miasta pozwolili jednośladom na jazdę buspasami, bo przecież nie jesteśmy takim "problemem" jak np. w Paryżewie... pzdr Przeczytałem to co podał Abach i biorąc to co wyczytałem w jednej z gazet ostatnio (pisałem wcześniej) dalej jestem zdania że co policjant to inna interpretacja. W tych wątkach powoływano się na inne przepisy niż te o których pisałem !scooter P.S. a jak dla mnie to gdzie się zmieszcze to się wcisne !sciana
Artysciak Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Dziś w TVN Turbo w Raporcie poruszony jest temat jazdy motorami w mieście tj. przeciskanie się w korkach. Przy okazji kilka maxi załapało się na filmie ;-)
iQ! Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Wczoraj tez jechalem buspasem po lazienkowskim rano do tyry i widzialem radiowoz na wysepce.. moze byli zajeci i nie zwrocili uwagi na mnie i dwoch innych kierownikow 2oo ktorzy jechali za mna, ale ten policjant w radioli przede mna widzial mnie i nawet lekko zjechal. Wychodze z zalozenia ze skoro moge sie przeciskac miedzy samochodami w korku, to duzo bezpieczniej jest jechac buspasem, zwlaszcza ze nie generuje korku... ale to tylko moja interpretacja jak na razie nigdy nie zatrzymali mnie za jazde buspasem, a kilka razy mijalem policje..
Glub Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Dziś w TVN Turbo w Raporcie poruszony jest temat jazdy motorami w mieście tj. przeciskanie się w korkach. Przy okazji kilka maxi załapało się na filmie ;-) Jakaś konkluzja?
mecenas Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Dziś w TVN Turbo w Raporcie poruszony jest temat jazdy motorami w mieście tj. przeciskanie się w korkach. Przy okazji kilka maxi załapało się na filmie ;-) Jakaś konkluzja? Konkluzja jest taka, że omijanie samochodów w korku jest jak najbardziej dozwolone ale pod pewnymi warunkami- min.: zmieniając pas należy używać kierunków i nie można wjeżdżać oraz przejeżdżać po linii ciągłej (czyli nic nowego) Wypowiadający się policjant zwrócił uwagę, że na naszych drogach przed większością skrzyżowań są linie ciągłe ale dodał też, że tego typu wykroczenia kończą się zwykle pouczeniem. Zwrócił też uwagę, że gdy samochody ruszą, manewr omijania zmienia się w manewr wyprzedzania- a ten zezwala motocyklom wyprzedzać samochody z zachowaniem "bezpiecznego" odstępu. Ja od siebie dodam, że kilkukrotnie zdarzyło mi się, że misie ustępowały mi miejsca w korku gdy przeciskałem się na czerwonym. A raport na tvn turbo powtarzany będzie jeszcze o 22:30.
Klubowicze ArtCho Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Klubowicze Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Takie znaki stoją w centrum Londynu. Zastanawiam się, jak podpowiedzieć naszym włodarzom taki pomysł... Na autostradzie dojazdowej z Heathrow do centrum również widziałem takie wydzielone pasy i mnóstwo motocykli, które omijały korki.
romulus Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 A ja chciałbym zwrócić uwagę na zachowanie pewnej grupy posiadaczy moto tzw szlifierek.W jaki sposób próbują sobie torować drogę w korku między samochodami? Odkręcająć manetkę gazu powodując niesamowity ryk silnika dają do zrozumienia innym uczestnikom ruchu,że ci mają obowiązek usunąć się jak najszybciej.Otóż wcale nikt nie ma takiego obowiązku,chociaż kierowcy 4oo są bardzo wyrozumiali i natychmiast się rozjeżdżają.Często sam jeżdżę samochodem i zawsze mnie to irytuje.Swego czasu jeżdziłem motocyklami,ale nigdy nie próbowałem w ten sposób egzekwować swoję przywileje.Postrzegam to po prostu jako objaw braku kultury.Gdy jadę środkiem pomiędzy stojącymi w korku samochodami jestem wdzięczny kierowcom że starają się usprawnić mój przejazd i nie używam np.sygnału żeby zwrócić na siebie uwagę.
@lex Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 A ja chciałbym zwrócić uwagę na zachowanie pewnej grupy posiadaczy moto tzw szlifierek.W jaki sposób próbują sobie torować drogę w korku między samochodami? Odkręcająć manetkę gazu powodując niesamowity ryk silnika dają do zrozumienia innym uczestnikom ruchu,że ci mają obowiązek usunąć się jak najszybciej.Otóż wcale nikt nie ma takiego obowiązku,chociaż kierowcy 4oo są bardzo wyrozumiali i natychmiast się rozjeżdżają.Często sam jeżdżę samochodem i zawsze mnie to irytuje.Swego czasu jeżdziłem motocyklami,ale nigdy nie próbowałem w ten sposób egzekwować swoję przywileje.Postrzegam to po prostu jako objaw braku kultury.Gdy jadę środkiem pomiędzy stojącymi w korku samochodami jestem wdzięczny kierowcom że starają się usprawnić mój przejazd i nie używam np.sygnału żeby zwrócić na siebie uwagę. I to jest chyba sedno całego konfliktu motocykliści kontra kierowcy samochodów. Jesteśmy takimi samymi użytkownikami drogi i obowiązują nas te same przepisy. Nasza przewaga w korku polega na różnicy w gabarytach, co pozwala na sprawne przemieszczenie się z punktu A do B. Oczekujemy kultury, więc dajmy przykład odpowiednim zachowaniem
Rekomendowane odpowiedzi