Skocz do zawartości
Forum Burgmania

BUS-Pasy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co pewien czas podejmowane są próby przepchnięcia części kierowców do zbiorkomu, niestety nie poprzez zachętę, a restrykcje i utrudnianie życia.

Ja osobiście staram się dobierać środek transportu do potrzeb, czyli jak coś wożę - samochód. Jak sam z małym bagażem - skuter. Zbiorkom traktuję jako ostateczność, po prostu bardzo nie lubię takiej wymuszonej i najczęściej mocno zbyt silnej bliskości z tłumem obcych ludzi ;)

Dowcip polega na tym, że pomysł przesadzenia części kierowców do zbiorkomu jest w obecnych warunkach skazany na niepowodzenie - w godzinach szczytu potrafi panować taki tłok, że samo wejście do autobusu czy tramwaju graniczy z cudem - liczba taboru czy częstotliwość kursowania się nie zwiększy, więc gdzie niby mają się ci spieszeni kierowcy dopchnąć i jakim cudem ma to być kusząca alternatywa?

Sam Bus-pasem staram się nie jeździć, choć gdy pozostałe pasy są tak zapchane że nawet skuter się nie przepchnie... Cóż, zdarza się :) Ale tak jak niektórzy przedpiścy blisko krawędzi i gotów do zwiania tam gdzie wolno.

Jeszcze jeden drobiazg - nie wiem co za chory kretyn wymyślił żeby wyrżnięte z Trasy Łazienkowskiej 7 km Bus-pasa było całodobowe, ale za coś takiego to się go powinno końmi włóczyć :)

• Odpowiedzi 188
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• rpp

17

• magart

16

• ptaku_1

10

• dr.big

9

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja tam jeżdżę BUS-pasem zawsze gdy są korki. Podobnie jak pasem do skrętu mimo, że jadę prosto. Ale gdy stoi 5-10 aut to staję grzecznie w kolejce ;) Oczywiści gdy jadę skuterem...

• Sympatycy
Opublikowano
Co pewien czas podejmowane są próby przepchnięcia części kierowców do zbiorkomu, niestety nie poprzez zachętę, a restrykcje i utrudnianie życia.

Nie zawsze. Kojarzysz temat parkingów przy wjazdach do Warszawki, tak aby kierowcy zostawiali auto na strzeżonym za free, a dalej jechali komunikacją ?

Jeszcze jeden drobiazg - nie wiem co za chory kretyn wymyślił żeby wyrżnięte z Trasy Łazienkowskiej 7 km Bus-pasa było całodobowe, ale za coś takiego to się go powinno końmi włóczyć  ;)

Pełna zgoda, jeśli jest to 24 h buspas to wymyślił to chory kretyn, chociaż o np. 4 AM, można Łazienkowską przejechać szybko, dowolnym z pasów, bez konieczności korzystania z buspasa... :)

pzdr

Opublikowano

Nie zawsze. Kojarzysz temat parkingów przy wjazdach do Warszawki, tak aby kierowcy zostawiali auto na strzeżonym za free, a dalej jechali komunikacją ?

Jeszcze jeden drobiazg - nie wiem co za chory kretyn wymyślił żeby wyrżnięte z Trasy Łazienkowskiej 7 km Bus-pasa było całodobowe, ale za coś takiego to się go powinno końmi włóczyć  :)

Pełna zgoda, jeśli jest to 24 h buspas to wymyślił to chory kretyn, chociaż o np. 4 AM, można Łazienkowską przejechać szybko, dowolnym z pasów, bez konieczności korzystania z buspasa... :)

pzdr

Zgoda - tu przestrzeliłem, bo P&R rzeczywiście w zamierzeniu jest zachętą. To jak przyjętą to już inna sprawa, ale zachętą. W dalszym jednak ciągu byłoby to dopychanie nowej porcji pasażerów do i tak zatłoczonych środków komunikacji, pewnie następne w kolejności byłoby zatrudnienie "upychaczy" jak w Tokijskim metrze ;)

A że o 4 można przejechać... Jeszcze luźniej jest na przykład o 2 nad ranem, ale chodziło mi raczej o stosowaną na większości Bus-pasów "dziurę" w środku dnia. Funkcjonuje to całkiem sprawnie, po co to zmieniać?

Opublikowano
liczba taboru czy częstotliwość kursowania się nie zwiększy, więc gdzie niby mają się ci spieszeni kierowcy dopchnąć i jakim cudem ma to być kusząca alternatywa?

taaa... liczba taboru w Warszawie się nie zwiększy wcale... no, może po za tym, że kilka tygodni temu rozstrzygnięto największy w Europie przetarg na zakup taboru tramwajowego? I pewnie sądzisz także, że warszawski tabor autobusowy to głównie Ikarusy? Po za tym, buspasy służą właśnie zwiększaniu częstotliwości kursowania. Im szybciej brygada przemierzy trasę tym więcej kółek można zmieścić w rozkładzie.

Kolejną funkcją buspasa jest sprawienie, żeby zbiorkom był szybszy niż własne auto. Wtedy ci, którzy się spieszą przesiądą się do komunikacji bo tak jest szybciej. Dlatego buspasy tak! tak! tak! jazda po buspasach nawet skutem - nie! nie! nie!.

Moje nie podyktowane jest tym, że do póki nie ma prawa zezwalającego nam (kierowcom jednośladów) na jazdę buspasami a my będziemy robić to mimo wszystko dajemy innym swoje przyzwolenie na łamanie prawa. No bo skoro wyjątkowo my sobie pozwalamy, to czemu zawsze-spieszący-się-przedstawiciel-handlowy nie może? (wiem, że my nie przeszkadzamy i nie blokujemy ruchu autobusów, ale puszkarz-cwaniak może sobie pomyśleć, że przecież on jeden też nie blokuje i nie przeszkadza... a potem następny i następny).

Opublikowano
Moje nie podyktowane jest tym, że do póki nie ma prawa zezwalającego nam (kierowcom jednośladów) na jazdę buspasami a my będziemy robić to mimo wszystko dajemy innym swoje przyzwolenie na łamanie prawa. No bo skoro wyjątkowo my sobie pozwalamy, to czemu zawsze-spieszący-się-przedstawiciel-handlowy nie może? (wiem, że my nie przeszkadzamy i nie blokujemy ruchu autobusów, ale puszkarz-cwaniak może sobie pomyśleć, że przecież on jeden też nie blokuje i nie przeszkadza... a potem następny i następny).

Idąc Twoim tokiem myślenia, należałoby zrezygnować z wszystkich znaków z cyklu "Nie dotyczy...", bo przecież każdy może pomyśleć, że jego też nie powinno dotyczyć.

Jednak takie znaki istnieją i mają się dobrze. Bus pasy często są współdzielone (legalnie) przez autobusy i taksówki. We wielu krajach po buspasach mogą poruszać się jednoślady. A wg Ciebie u nas ma się to nie udać...

Opublikowano

ja również podpiszę się pod tym co pisali koledzy wcześniej, najlepiej przylepić się do krawędzi współdzielącej z pasem dla reszty użytkowników

dodam że kiedyś na mości Śląsko-Dąbrowskim przed tunele W-Z zatrzymał mnie "Misek" na moto za jazdę po ówczesnym torowisku ale po prawej krawędzi (czyli asfaltem), na szczęście skończyło się na reprymendzie słownej - bez sprawdzania jakichkolwiek dokumentów :blink:

Opublikowano

Przecież mówiłem, że nie powinniśmy jeździć do póki nie ma znaku "nie dotyczy" motocyklistów:

do póki nie ma prawa zezwalającego nam (kierowcom jednośladów) na jazdę buspasami
.

napisałem to wyraźnie i dobitnie. Kiedy będzie przepis zezwalający na dzielenie buspasa między autobusy i jednoślady - możemy jeździć i wprowadzenie takiego przepisu bym poparł (petycji jeszcze nie podpisałem bo nie mam czasu się teraz wczytywać).

Za szkodliwe uważam robienie tego mimo braku zezwolenia. Bo wtedy dajemy przyzwolenie innym.

Opublikowano
Na bus pasach jade poprostu po linii rozgraniczajacej B) poprostu nie wolno jezdzic po bus pasach nawet taxi. Zreszta widzialem kilka razy motocykle zatrzymane za jazde po bus pasie, za jazde po linii groza mi czasem palcem ;) Ot luka w prawie

Artek... TAXI mogą jeździć pasem BUS...

Pomieszkując w Krakowie, dosyć często jeździłem BUS pasem... Zostałem jednak uprzedzony o kamerach, które patrzą "od tyłu" na tablice rejestracyjne... Zrezygnowałem...

• Administrator
Opublikowano

No sek w tym ze w Wawie na wiekszosci Bus pasow taxi nie moga, na Lazienkowskiej nie moga i wlasnie o to caly dym korporacji taksowkowych ze oni nie moga.

Opublikowano
Chyba nikt od nas. Ale to nie umniejsza ze szkoda kierownika 200

siema trochę off-top, ale o so chozi z tym 2oo i 4oo ?

przecież są inne pojemności jak 100, 125, 150, 180, 250, 600, 650

Opublikowano

2 kółka i 4 kółka - teraz kojarzysz o co biega?

Opublikowano

2 kółka i 4 kółka - teraz kojarzysz o co biega?

no teraz tak dzięki :angry: a ja cały czas myślałem że chodzi o pojemność !placz1

Opublikowano
niestety dzis wieczorem pierwsza ofiara jazdy po Bus-Pasie B)

http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1621377,0,,wy...,wiadomosc.html

Pozdr.

Pisklak

Ten wypadek nie ma nic wspólnego z powstaniem buspasów. Wypadek był na Racławickiej, gdzie nie ma buspasa. Jest za to zwężenie na wysokości przystanku. Na tej ulicy są jedynie znaki, że autobusy mogą jechać na wprost na pasie do skrętu w prawo. Niemniej jednak wspóczucia dla rodziny.

• Klubowicze
Opublikowano

Dzisiaj słyszałem w Radiu Zet, że straż miejska będzie karała za jazdę po bus-pasach policję i straż i karetki nie jadące na bombach i na sygnale. No i chyba po jeździliśmy sobie po bus-pasach.

• Sympatycy
Opublikowano
Dzisiaj słyszałem w Radiu Zet, że straż miejska będzie karała za jazdę po bus-pasach policję i straż i karetki nie jadące na bombach i na sygnale.

Ja bym się nie przejmował. Straż miejska tak bardzo będzie zajęta karaniem policji, straży i karetek, że dla jednośladów już nie będą mieli czasu ;):lol: .

Opublikowano
Dzisiaj słyszałem w Radiu Zet, że straż miejska będzie karała za jazdę po bus-pasach policję i straż i karetki nie jadące na bombach i na sygnale. No i chyba po jeździliśmy sobie po bus-pasach.

To dobrze, bo ja nie zaliczam się do żadnej z tych grup. Jeżdżę dalej. :lol: Aha, wczoraj w telewizorze widziałem reportaż o karaniu na buspasach i widziałem, że straż miejska robiła zdjęcia "od przodu".

Opublikowano
straż miejska będzie karała za jazdę po bus-pasach policję i straż i karetki nie jadące na bombach i na sygnale.

No to coś czuję, że policja zacznie "leczyć" strażników Miejskich.

Co do policjantów to większość nie czepia sie jazdy pomiędzy samochodami , czy jazdy pasem bus przy linii rozdzielającej pasy.a0f8b93d42550065.gif

Opublikowano

Co do policjantów to większość nie czepia sie jazdy pomiędzy samochodami , czy jazdy pasem bus przy linii rozdzielającej pasy.a0f8b93d42550065.gif

Wracając wczoraj z pracy stałem na światłach róg Czerniakowskiej/Gagarina na pasie do skrętu w lewo, nagle między pasem podjechał do mnie koleś na motorze Yamaha.

A tutaj ni z gruchy ni z pietruchy wyrósł przed nami ze skrajnego prawego pasa srebrny passat lub ford (no jakoś nie zwróciłem uwagi na markę) i pan grzecznie poprosił aby motocyklista zjechał po skręcie na pobocze.

Po szybkiej wymianie zdań z kierownikiem Yamahy powiedział że chyba chodzi im o zajecie PP, więc jak to jest z tym miedzypasem ? przeciskać się w ruchu można a Pole Position (PP) to już jest wykroczenie ?

Opublikowano

Jak jest duży korek, to jadę BUS-Pasem, ale na szczęście nie zdarza się to zbyt często. Jak czytam o zatrzymaniach skuterzystów to mam do tego spory dystans, przez 3-lata codziennych dojazdów do pracy po Wawie (poza okresem ciężkiej zimy), nigdy mnie nikt nie zatrzymał, a jakby chciał to powód by się znalazł... Jazda bus pasem jest napewno dla nas bezpieczniejsza niż jazda pomiędzy puszkami, szczególnie kiedy puszkarze są zestresowani korkiem, albo śpiący i tej wersji będę się trzymał, jakby jednak Miśki chcieli ze mną o tym pogadać. Uważam, że nasza rzeczywistość jest jaka jest i czasem trudno bezwzględnie w 100% przestrzegać przepisów, bo są albo sprzeczne albo nie pasujące do rzeczywistości i dlatego liczę na zdrowy rozsądek Miśków :lol:

Co do Straży Miejskiej to widziałem jak zdjęcia jadących bus-pasem robili od przodu.

Opublikowano
Co do Straży Miejskiej to widziałem jak zdjęcia jadących bus-pasem robili od przodu.

O cholera, to trzeba się będzie ładnie uczesać teraz przed każdym przejazdem BP :lol: no i OFC banan od ucha do ucha... niech strażniki mają ładne nasze fotki ;)

Opublikowano
Jak jest duży korek, to jadę BUS-Pasem [...] Jazda bus pasem jest napewno dla nas bezpieczniejsza niż jazda pomiędzy puszkami

Pewnie masz rację. Ale jak jest mały korek i auta generalnie jadą, ale powoli, to jazda między nimi bywa nawet przyjemna. Kierowcy widząc skuterzystę "cierpiącego" prawie tak jak oni dużo chętniej rozjeżdżają się na boki, niż zwykle. Z kolei na bus-pasie łatwo o spotkanie z tymi, którzy uważają, że dość już się nastali, przecież "zaraz" skręcają w prawo i ... czasami zapominają zasygnalizować swoje myśli kierunkowskazem.

pozdrawiam, tomek