QQłka Opublikowano 30 Października 2009 Opublikowano 30 Października 2009 Nie będę zakładał nowego tematu, podepnę się po Dasko ( wybacz ) Otóż stoję przed popełnieniem czegoś... Mam dwie możliwości , jak ten przysłowiowy osioł , co mu w żłoby dano z tym że w moich "złobach" leżą" Burgmany 400 Dla jasności czytających ( lub nie ) typ, model , marka nie podlega negocjacją Żłób nr. 1 Komis motocyklowy. Stoi sobie burgi 400 K-1 2000r . Lekko przeszlifowana krawędź prawej osłony przodu( szlif raczej od jazdy rysy są poziome) . Teoretycznie 20 kilo Km. Zapalił od pierwszego , z rury nic nie dymi. Dane mi było pojeździć po parkingu ( duuuży , koło Tesco ) Ja mu w gaz , a on ochoczo do przodu .Nic nie stukał, pukało, wibrowało. Nie było miejsca i tablic rej żeby wyjechać na ulicę i odkręcić manetkę mocniej.Nie wiem czy wszystko jest OK , a to z powodu że o !OKK mam takie pojęcie jak Homo Erectus o lotach NASA , czyli żadne Żłób nr 2 Burgi J/w ( rok , model) znajomy mechanik samochodowy , posiadacz owego burgiego zrobił mu kuku i zatarł dół silnika (wał) .Wał był robiony ( cokolwiek to oznacza ) w wyspecjalizowanym zakłądzie zajmującym się szlifami wałów/ głowic do samochodów. Reszta części potrzebna do złożenia burgiego w całość zakupiona w ASO Suzuki. Przebieg 40kilo Km ( bardziej wiarygodny dla mnie przebieg) Znajomy mechanik daje gwarancje na wykonaną naprawę. Następne pytanie w "żłobie" nr. 2 Czy aby "góra" ( tłok/ cylinder) przy zatarciu dołu nie ucierpiały ?? Różnica w cenie jest dość znaczna , 2 kilo złotych.Tylko czy aby kto tanio kupuję , nie kupuje dwa razy
ptaku_1 Opublikowano 30 Października 2009 Opublikowano 30 Października 2009 Ja sie tam nie znam, ale dorzuce swoje pare groszy. Jak zatarl wal tzn bylo kiepskie smarowanie, moze gora wytrzymala ale tez pewnie jest przytarta.
QQłka Opublikowano 30 Października 2009 Opublikowano 30 Października 2009 @ Ptaku . Na ile ja się znam ,to nie do końca Tłoki w silnikach nie są smarowane ciśnieniowo. Olej jest rozpylany w formie mgiełki przez układ korbowy i jeśli był stan oleju ( miało co być rozpylane) , to cylinder i tłok do końca mogły dostawać swoją porcję smarowidła .Owszem , bywa ciśnieniowo nanoszony olej na dno tłoka(ków), ale jako chłodzenie owego w silnikach wysilonych ( mocno obciążonych termicznie .Np."turbo"). Nie wiem jak to wygląda w Burgmanie, wiem jak wygląda w samochodach. Zastanawia mnie bardziej rozrząd ,wszak coś zawory zmusza do ruchu i TO powinno być smarowane pod ciśnieniem !OKK
Gość deleted Opublikowano 31 Października 2009 Opublikowano 31 Października 2009 a ja o ile sie znam ,jak zatarł wal ? to niech mu lekka reka ziemia bedzie, tlok to pies- moze przezyzc aleeeeeeeee głowica?????? jak wspomnial kolega-------- ktora jest delikatniejsza i w sumie kosztów drozsza ,a dlaczego zatarl? a pompa oliwy itd ? i czy jest mechanik -czy tandeciarz? nie wierze ze tylko wal sie uszkodzil ,tak dobrze to nima ,jest mozliwosc ze cos sie dostalo w kanalik prowadzacy do korbowodu ale w burgmanie jes to 1 do 1000 albo i wwiele wiecej iiiii oddanie walu do warsztatu wyspecjalizowanego hahaha bez obrazy dla warsztatu ale mechanik--- jak taki zegarmistrz powinien kupic nowy wal i usunac powod usterki ? a nie pare uszczelek z ASOOOOOOOOOOOOOOOO !happybth edytuje : !piwko mechanik aaaaa nawt silnikowiec od samochodow ma inne pojecie niz te ktore posiada mechanik motocyklowy ----- prawie jednakowe ale, prawie-------- robi roznice
QQłka Opublikowano 31 Października 2009 Opublikowano 31 Października 2009 Byłem ,obejrzałem. Niech spoczywa w pokoju. Uszy to nie oczy. Na ucho ( telefon) było fajnie. Nie zapowiedziana wizyta i gościu nawet nie wiedział gdzie w tym bajzlu tłok, cylinder i głowica leżą. @ ciciobello Bardzo emocjami jest napędzony Twój post !happybth Są na tej ziemi rzeczy o jakich się nawet fizjologom nie śniło. I zatarcie wału wcale nie musi oznaczać zgonu reszty silnika.Skut odpadł może nie z racji stanu w jakim był , ale z racji schludności właściciela.... Bajzlarz i tyle.
Gość deleted Opublikowano 1 Listopada 2009 Opublikowano 1 Listopada 2009 jezeli wiesz wszystko? ,----to co gitare zawracasz !happybth !happybth nadodatek emocje wypatrzyl cholerka !happybth
Rekomendowane odpowiedzi