Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Skutem w zime

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ale po jednym sezonie zimowym nabyte umiejętno?ci opanowywania u?lizgów i wychodzenia z nich obronn? ręk?/such? stop? s? bezcenne  :D

HA ! To muszę spróbować. Tylko obłożę się poduszkami, będzie cieplej i bardziej miękko :)

Opublikowano

Lolek lepiej zacz?ć od mokrej trawy (ja tak zaczynałem). Pomalutku, 10km/h i trenować ostrzejsze hamowania, u?lizgi etc. Zim? po lodzie to max 10km/h jeĽdziłem. Po ?niegu nieco szybciej - mniej więcej w tempie puszek - jakie? 20km/h. Jak w oddali był zakręt czy łuk - już gaz odpuszczałem. Udawało mi się czasami 10-15km po Wrocławiu zrobić nie używaj?c wogóle hamulca poza ?wiatłami etc.

Aha - dobre buty też musz? być. Na postoju na ?liskim czasami ciężko się podeprzeć, bo noga ucieka ;-)

Opublikowano

Ja staram się jeĽdzić jak najdłużej. Ale stwierdzam, że jazda przy temp. poniżej 0 i w dodatku z jak?kolwiek ilo?ci? ?niegu (lub lodu) jest niebezpieczna i do tego czasowo nieefektywna. Skuter ze względu na napęd zachowuje się okropnie nawet przy samym ruszaniu. W zimie zrobiłem córce kulig i naprawdę było co nie miara ?miechu. Nie raz wracałem w nocy przy niesprzyjaj?cej pogodzie i naprawdę szybciej było by biegiem na nogach. Je?li za? pogoda jest względna (O st. i wyżej i sucho) to ja proponuję stosować rękawice narciarskie (i inne elementy stroju też).

Po prosty s? tansze niż niszowe-motocyklowe a stworzone do podobnych warunków. Ponadto zawsze w okresie jesienno-zimowych zakładam na końcu kombinezon przeciwdeszczowy. Po prostu nie przepuszcza powietrza. Do tego polecam ochraniacze na kolana (np takie jak na rolki) i szalokominiarkę pod kask. Z takim wyposażeniem jeżdzę gdzie? do połowy grudnia i zaczynam mniej więcej w lutym. Z pracy mam 17 km i zazwyczaj wracam po północy. Co do utrzymania skutera to regularnie myje go na myjni ci?nieniowej na żetony. KIlka latek minęło i jescze go szlag nie trafił. (A chciałbym już go wykończyć, bo łatwiej będzie przekonać żonę do zakupu Xcitinga lub Downtowna) :D

P.S.

Tak się rozpisałem, a sam się zastanawiam co strzeliło do głowy autorowi na zakładanie :) tego tematu w ?rodku upalnego lata ? :)

Opublikowano

Dzieki Bierut :D

Autor jest w polowie robienia prawka na motor i pewnie przed zima zostanie szczesliwym posiadaczem skuta wiec akurat na zime perzypadna mu 1sze jazdy...a ze odleglosc do pracy ma podobna jak Ty to chcialby maxymalnie dlugo jezdzic skutem.

Pzdr

T

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam Yamahę X-Maxa, któa ma "wbudowane" małe handbary.

Podwyższona szyba, dodatkowe hand-bary, podgrzewane manetki.

Porz?dne ubranie motocyklowe (ciepłe, nieprzemakaj?ce i nie przepuszczaj?ce wiatru), sensowne rękawice (nawet niekoniecznie zimowe), jaka? cienka czapeczka pod kask i siu.

Unikam tylko jazdy po ?niegu. Tuż po większych opadach służby miejskie nie wyrabiaj? i wtedy jazda DLA MNIE staje się niemożliwa - nie potrafię opanować skuta na zakrętach, na ?niegu. Ale jak już pisano, to się nie zdarza często - zimno jest zim?, ale jezdnia jest na ogół sucha, a czasem mokra; ale ?nieg to żadko?ć.

Oczywi?cie uwaga zwiększona. Ponieważ zim? jeĽdzi mało motocykli, kierowcy 4oo nie s? przyzwyczajeni i gorzej zauważaj? jad?cy 2oo.