tomwiech Opublikowano 5 Września 2009 Opublikowano 5 Września 2009 EMka już pisał tych znakach. W myśl rozporządzeń i przepisów znak "zakaz wjazdu motocykli" może stać tam, gdzie jest to zasadne: ograniczenia hałasu, prędkości etc. Nie można ot tak sobie znaku postawić. Witam z mojego punktu widzenia jezeli właściciele autostrad ustawili zaporę dla nas w postaci znaku to możemy to obejść w taki sposób że w bramkach oznaczonych zakazem ruchu motocykli podjedziemy samochodami oznaczonymi jakąś reklamą protestacyjną i zaczniemy płacic najmnieszym nominałem jaki jest w obiegu. masz racje a wtedy 4oo nie będą wiedziały o co chodzi i czemu zaś na tych pseudo autostradach zawalone ( tylko to juz zupełnie inaczej wygląda ) ale przecież większość z nas porusza się jednym i drugim więc może .... ONI PRZEZ NAS ZWARIUJĄ I DOBRZE IM TAK !scooter
Klubowicze ArtCho Opublikowano 6 Września 2009 Klubowicze Opublikowano 6 Września 2009 Jest postęp! Dziś przejechałem wszystkie trzy bramki na A2 z zachodu na wschód i... znaki zakazu znikły! Cuda? Być może: a. zmądrzeli b. sezon się powoli kończy i nie przewidują kolejnych akcji. Jechałem z nastawieniem zrobienia pięknych fotografii. Przy pierwszej bramce sądziłem, że jest to zabezpieczenie przed sytuacją opisaną powyżej - zwężenie z remontem sięga prawie do bramek. Ale przy bramce nr 2 i nr 3 to samo: ZNAKI ZNIKŁY! Niestety nie zwróciłem uwagi jak w kierunku przeciwnym...
Bierut Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 A może były one wystawione tylko na zapowiedzianą akcję. Obecność policjantów była nieprzypadkowa. Głupia zabawa. Faktycznie wielu z nas posiada też samochody więc "podobna akcja" jest możliwa do zrealizowania.
pilot Opublikowano 23 Marca 2010 Opublikowano 23 Marca 2010 Link do wiadomości z podpisania listu do premiera w sprawie autostrady A4 z udziałem Klubu Burgmani Konferencja w Jaworznie i link do strony o Autostradzie A4 Moto Autostrada
dr.big Opublikowano 24 Marca 2010 Opublikowano 24 Marca 2010 Tak naprawde, to nie miesci mi sie w pale, ze mozna na autostradach pobudowac co kilkanascie kilometrow jakies barykady i pobierac oplaty za przejazd jakas droga, ktora pewnie i tak nie spelnia norm autostrady ... Kiedys ostatnio jechalem 700 km wylacznie po autostradach i nie wyobrazam sobie zatrzymywania sie co 40- 50 km aby uiscic oplate... Nie zatrzymywalem sie ani razu, a tak, musialbym zatrzymywac sie na tej trasie srednio 15 razy !OKK ...
Klubowicze ZYBEX Opublikowano 24 Marca 2010 Klubowicze Opublikowano 24 Marca 2010 Tak Bigu masz racje ale o tych autostradach co piszesz nie dokońca tak chcą być bezpłatni. To w Niemczech miał byc "rewelacyjny"system satelitarny kontroli opłat, na który wydano miliony Euro i upadł. Więc nie do końca można wierzyć że u sąsiadów ciągle i zawsze autostrady będą bezpłatne ale system poboru opłat może wyglądać inaczej niż jest to u nas bramki i stawki realnie inne w przeliczeniu do zarobków.
dr.big Opublikowano 24 Marca 2010 Opublikowano 24 Marca 2010 Podobny system funkcjonuje juz w De i dotyczy ciezarowek, ale nie opiera sie o GPS. Osobowki? Politycznie nieprawdopodobne, ale z drugiej strony nie mam nic przeciwko np. takim winetom jakie znane sa z Austrii czy Szwajcarii... I zarazem zniesienia obowiazkowego podatku dla pojazdow...
KAZI Opublikowano 24 Marca 2010 Opublikowano 24 Marca 2010 Winiety to jest bardzo dobry pomysł, tylko musieliby drastycznie obniżyć ceny. Bo ileż musiałaby takowa kosztować skoro za 50km płacimy 11zł? Przy założeniu, że jadę codziennie przez jedną bramkę pięć razy w tygodniu w dwie strony (np. do pracy) to daje 110zł. Drogo - łatwiej pobierać dwa razy dziennie po 11zł. Ostatnio jak jechałem do Austrii to za 10-cio dniową winietę zapłaciłem 7 euro - i taka cena jest do zaakceptowania....tylko za co wybudują następne autostrady...?
Patryk92 Opublikowano 24 Marca 2010 Opublikowano 24 Marca 2010 Kiedys ostatnio jechalem 700 km wylacznie po autostradach i nie wyobrazam sobie zatrzymywania sie co 40- 50 km aby uiscic oplate... Nie zatrzymywalem sie ani razu, a tak, musialbym zatrzymywac sie na tej trasie srednio 15 razy ... U nas w Polsce niby ciągle biorą przykład z zachodu, ale tylko na podatki, a nie na innowacje technicze. We Francji jest to dosyć ciekawie zrobione. Wjeżdzając na autostrade stoją bramki bezobsługowe, które wydają tekturowe karty z kodem kreskowym, a na zjeździe podjeżdzamy do okienka, dajemy karte i pokazuje nam ile musimy zapłacić. Coś podobnego można spotkać na nie jednym parkingu.
pilot Opublikowano 24 Marca 2010 Opublikowano 24 Marca 2010 Pobór opłat na A4 wzorowany jest na systemie z Włoch bo niestety Stalexport jest własnością Firmy Włoskiej czyli my płacimy a kasa wyjeżdża za granice. My to robimy biznes i jak ma być dobrze.
Sympatycy szorstki Opublikowano 26 Marca 2010 Sympatycy Opublikowano 26 Marca 2010 i taka cena jest do zaakceptowania....tylko za co wybudują następne autostrady...? Nie przejmuj się tak. Akurat budowa autostrad nie jest finansowana z opłat za przejazd istniejącymi... Dodatkowo jest jeszcze tak jak napisał Pilot pzdr
dr.big Opublikowano 10 Czerwca 2011 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Na bramce A2 placilem ostatnio 13 PLN, czyli cena z 11PLN przez 12PLN wyladowala aktualnie na 13PLN . Tym samym przejazd 3 bramek i paru kilometrow na drodze nazywanej szumnie autostrada urosl do wydatku rzedu 39 PLN ... PS. Procentowo jesli chodzi o ilosc lilometrow, napraw i zwezen na tej "autostradzie" jest tyle, ze powinni sie wlasciwie wstydzic pobierac cokolwiek . Zastanawiam sie, ile zrabuja zlodzieje po oddaniu calej trasy na odcinku Swiecko- Warszawa .
KAZI Opublikowano 10 Czerwca 2011 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zastanawiam sie, ile zrabuja zlodzieje po oddaniu calej trasy na odcinku Swiecko- Warszawa . 13PLN za każde około 50km - chyba najdrożej w całej Europie
dr.big Opublikowano 10 Czerwca 2011 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Czekaj, czekaj, zauwazylem, ze nawet nie chce im sie zmieniac tablic z oplatami i przyklejaja na nich jedynie papierowe karteczki z odpowiednia suma, moze byc, ze juz za moment jeden odcinek bedzie kosztowal 14 PLN ... Czy jest wogole jakas kontrola nad ta podwyzka cen za przejazd? PS. Wydaje mi sie, ze na Euro 2012 ceny zostana i tak podniesione, bo kto jadacy na mecz, bedzie sie meczyl droga pelna kolein i dziur? Nie kazdy jezdzi samochodem terenowym . A skoro podniosa oplaty, to znajac rzeczywistosc, nie wroca one juz do stanu poprzedniego.
stapoz Opublikowano 10 Czerwca 2011 Opublikowano 10 Czerwca 2011 I takim to sposobem jak już pobudują autostrady to i tak nadal będziemy jeździć zwykłymi drogami, bo niewielu będzie stać na wydanie 50 czy 100zł (oprócz kosztów benzyny) za przejazd z miasta do miasta... Też kilkakrotnie jeździłem autostradami za granicą i np. we Włoszech za ponad 100km autostradą w górach z wiaduktami i tunelami drążonymi w skałach zapłaciłem 6 euro...
KAZI Opublikowano 10 Czerwca 2011 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Teoretycznie kontrolę miał mieć nasz kochany rząd, ale tak popieprzyli umowy, że zarządcy autostrad mogą bezkarnie podnosić ceny. Obawiam się big'u, że masz rację - pytanie tylko czy poprzestaną na 14PLN - toż to wielka okazja zarobić.
Administrator Artix Opublikowano 10 Czerwca 2011 Administrator Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zastanawiam sie, ile zrabuja zlodzieje po oddaniu calej trasy na odcinku Swiecko- Warszawa . Bedzie 5 razy 13 zl choc na nowym odcinku beda bramki tylko na wjezdzie i wyjezdzie oraz na wezlach. W zasadzie kiedy zostanie otwarta autostrada ta oplata ulegnie zmianie na 14 zl za bramke. Do tego od 1 lipca dojdzie oplata za A2 Konin - Strykow ale tu bedzie 20 zl za auto i 10 zl za motocykl
Klaud Opublikowano 10 Czerwca 2011 Opublikowano 10 Czerwca 2011 od 1 lipca dojdzie oplata za A2 Konin - Strykow ale tu bedzie 20 zl za auto i 10 zl za motocykl Granda. Żeby do tego węzła dojechać, trzeba się z kwadrans chyba przewalać po wysokiej jakości drogach przez Rawę Mazowiecką i wioski...
Administrator Artix Opublikowano 11 Czerwca 2011 Administrator Opublikowano 11 Czerwca 2011 Granda. Żeby do tego węzła dojechać, trzeba się z kwadrans chyba przewalać po wysokiej jakości drogach przez Rawę Mazowiecką i wioski... Zawsze mozesz pojechac DK2 i DK14 tam masz nowy asfalt a za rok pojedziesz autostrada do Strykowa za kolejne 20 zl jadac autem lub 10 zl motocyklem. Rozumiem ze przebudowa do S moze byc męcząca ale przeciez kiedys sie skonczy czyli za rok. Przypomina mi to utyskiwanie na malarzy ze kreca sie po domu remontujac mieszkanie dla dobra wlasciciela, bo chcialby miec remont bez remontu. Drog z rolki nigdzie sie nie rozwija w 5 min, a szkoda.
Klaud Opublikowano 11 Czerwca 2011 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zawsze mozesz pojechac DK2 i DK14 tam masz nowy asfalt a za rok pojedziesz autostrada do Strykowa za kolejne 20 zl jadac autem lub 10 zl motocyklem. Rozumiem ze przebudowa do S moze byc męcząca ale przeciez kiedys sie skonczy czyli za rok. Przypomina mi to utyskiwanie na malarzy ze kreca sie po domu remontujac mieszkanie dla dobra wlasciciela, bo chcialby miec remont bez remontu. Drog z rolki nigdzie sie nie rozwija w 5 min, a szkoda. Artix, ale ja doskonale rozumiem, że się drogi z rolki nie rozwija (choć taką symboliczną rolę asfaltu mam na zdjęciu bodaj z Sydney), chodzi mi o to, że aby tym kawałkiem autostrady do Poznania polecieć, muszę się przebijać przez takie fatalne drogi, które jednocześnie są rozkopywane. Chciałbym po prostu rabat (najlepiej do zera), bo uważam, że skoro aby tym kawałkiem za chore pieniądze polecieć do Poznania muszę wcześniej postać na drodze do Rawy, zepsuć zawieszenie na odcinku do Strykowa, to choćby tyle byłoby mile widziane. W skrajnie wymyślonej sytuacji mógłbym się przedzierać przez bagna pieszo do tej autostrady, żeby nią tylko się przejechać i zapłacić te 3 czy 4 razy po 13 PLN (dziś płaciłem za winietę na całą Szwajcarię na ROK, równowartość ok 120 PLN, czyli tak jak u nas podjechać za Poznań i z powrotem do Strykowa ). Do drogowców i ich managerów wiele nie mam, mam natomiast do polityków wszystkich opcji, że przez 20 lat od upadku komuny nic z drogami się nie działo (nic zauważalnego), a pewnie nadal by się nie działo, gdyby nie EURO - to i owszem! !bicz No dobra - do drogowców też mi się przypomniało ==> jak z rok temu ogłosili, że jednocześnie będzie prowadzony remont gierkówki od Piotrkowa do Częstochowy oraz alternatywnej, równoległej drogi przez Radomsko, to zacząłem włosy z głowy rwać !sciana Mam nadzieję, że te remonty się w kóńcu skończą.
Rzelu Opublikowano 11 Czerwca 2011 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Przy tym natężeniu ruchu jaki mamy w Polsce + jakość nawierzchni + totalne przeładowanie ciężarówek = nadzieja ma wiele dzieci.
Klubowicze Joasia70 Opublikowano 31 Marca 2012 Klubowicze Opublikowano 31 Marca 2012 A jednak się udało Taniej dla motocykli na A4
Sympatycy Worlan Opublikowano 31 Marca 2012 Sympatycy Opublikowano 31 Marca 2012 Joasiu, link nie bangla ;(
PJS Opublikowano 31 Marca 2012 Opublikowano 31 Marca 2012 Myślę, że chodzi o to LINK Pozdrawiam... PJS
Klubowicze Joasia70 Opublikowano 31 Marca 2012 Klubowicze Opublikowano 31 Marca 2012 tak o to mi chodziło, nie wiem czemu mój link nie bangla
Rekomendowane odpowiedzi