Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Myto na płatnych autostradach

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• misioooo

17

• dr.big

14

• Artix

11

• KAZI

6

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Bardzo dobrze ze informuja kiedy, gdzie i o ktorej bedzie protest. Wiele kierowcow aut zrezygnuje z przejazdu autostrada w tym czasie co przyniesie znacznie wieksze straty niz zysk z pobierania oplat od niewielkiej, badz co badz, braci motocyklowej. A takie straty liczone sa w grubych pieniazkach !piwko

Opublikowano

Szkoda tylko, ze Poznan "spi" !piwko i A2 pozostaje w spokoju !piwko ...

Opublikowano
Szkoda tylko, ze Poznan "spi" !OKK i A2 pozostaje w spokoju !OKK ...

W czwartek wybieram się na weekend do Gorzowa Wlkp. katamaranem i chciałbym dotrzeć i wrócić bez dodatkowych atrakcji !OK więc niech ich ręka boska broni strajkować w tym terminie !OKK

Opublikowano

A ja wła?nie w terminie blokady A1 planuję przejazd skuterem i nadmiaru czasu mieć nie będę.

Nie wiem jak to rozegrać? Łamistrajkiem nie chcę być okrzykięty kiedy będę starł się przedostać jak najszybciej za bramkę.

Opublikowano

A ja żałuję, że w pi?tek wieczorem nie mogę ruszyć i wesprzeć kolegów protestuj?cych na wjeĽdzie na A1 !happybth .

Przeczytałem natomiast na Interii: By jednak zapobiec zablokowaniu samochodom wjazdu na szosę, policja wyznaczyła specjalne bramki dla protestuj?cych.

:)

No i mamy temat! Z fotografii wynika, że Policja nie tyle wyznaczyła "specjalne" bramki, co ograniczyła motocyklistom wjazd przez większo?ć bramek. Czy to nie dyskryminacja? Ale o ile jest to kwestia dyskusyjna to dyskusji nie podlega fakt, że przy tym naruszone zostały przepisy Prawa o ruchu drogowym! Mianowicie przed bramkami ustawiono znak zakazu wjazdu motocykli (B-4), który zgodnie z regulacj? zawart? w Zał?czniku nr 1 do Rozporz?dzenia Ministra Infrastruktury w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urz?dzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (Dz. U. z dnia 23 grudnia 2003 r.) NIE MÓGŁ TAM STAĆ: znak B-4 „zakaz wjazdu motocykli” stosuje się w zasadzie na drogach (ulicach), na których trzeba ograniczyć hałas wytwarzany zwykle przez motocykle, co może być uci?żliwe dla osób przebywaj?cych w pobliżu drogi, np. w szpitalach, w budynkach przy w?skich ulicach, zwłaszcza staromiejskich, w zwartej zabudowie, w parkach itp.

Kto?, kto wydał nakaz takiego oznakowania wjazdu na autostradę wg mnie popełnił wykroczenie. Uważam, że organizator tego „włoskiego protestu” powinien ż?dać wyja?nień. Chętnie przeczytam uzasadnienie organu, który wydał nakaz takiego oznakowania.

Opublikowano

Jeden z uczestników przejazdu przez A4 w czwartek dostał tam mandat. Kwesti? dyskusyjn? jest, czy słusznie, ale faktu to nie zmienia, że policjant powinien na kurs języka polskiego zostać oddelegowany :-)

122__130x_mandat.jpg

• 3 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

Ministerstwo Infrastruktury wysłało oficjalne wyjaśnienia dotyczące pobierania opłat na autostradach do jednego z protestujących który składał protest.

Oto odpowiedź oficjalna odpowiedź MI - KLIK

Co z niej wynika ? nawet ja musialem to czytac 2 razy zeby cos zrozumiec, generalnie beda mniejsze stawki dla motocykli ale na autostradach pod zarzadem GDDKiA, które są obecnie bezpłatne !happybth doczytajcie o ile mniejsze !happybth - zadanie domowe

• Sympatycy
Opublikowano

Artix, gdzie Ty pracujesz?????? !happybth Połowy nie rozumiem a reszty nawet się nie domyślam !happybth

Opublikowano

Artix normalnie mistrzostwo poplątania prostego !tut

Najlepsze jest stwierdzenie, że czas oczekiwania oraz czas płacenia na bramkach nie zależy od rodzaju pojazdu ;)

Ceny na "nowych" autostradach... !happybth

Dla mnie z tego pisma wynika, że Stalexport kłamał mówiąc i pisząc, że to od MI zależy wysokość opłaty. MI tutaj w miarę jasno (jak na ogólną ciemność i pomroczność jasną), że SEM i inne spółki "autostradowe" mogą samodzielnie dyktować cenę - czy to poprzez "rabat" bądź "promocję" jakąś (choćby stałą wieczną promocję). Jedynie nie mogą podnieść opłat ponad ustalone maksimum.

Co do moto - nagle "ekologiczną" stała się ta opłata? Od hałasowania i spalin pobierana? To tym bardziej znaczna większość samochodów powinna płacić 5x tyle co teraz! Niemal wszystkie współczesne 2oo spełniają normy Euro3 przecież. Ile samochodów jeździ "starej daty"? Obstawiał bym, że większość. I norm Euro3 nie spełniają, nie mówiąc już o wyższych.

Powyższa odpowiedź MI nasuwa mi kolejne pytanie, jakie można MI podesłać (w końcu za nasze pieniądze pracują więc dajmy im zajęcie ;P ) - niech jednoznacznie i jasno określą za co płacimy na autostradzie. Za koszty utrzymania autostrady, remontów etc? Za koszty sadzenia nowych drzew, bo ekologicznie trzeba? Za emitowanie BRRRUUUMMM w powietrze poza obszarem zabudowanym i z ekranami dźwiękowymi? A może za te "klocki hamulcowe" zanieczyszczające nawierzchnię? !happybth

A już wiem za co 2oo tyle płacą! No to oczywiste! Płacimy za... ryzyko uślizgu na mokrej nawierzchni ;) Samochody oczywiście na mokrej nawierzchni nie mają zmniejszonej przyczepności, tylko motorów to dotycz !tut

Ech... Mądry rząd u nas mamy w kraju, nie ma co...

• Klubowicze
Opublikowano

Wczoraj jechałem autostradą trasą Konin - Poznań. Na bramkach - np. na 5 wjazdów - na 4 zakaz podjeżdżania motocyklami - jawna dyskryminacja. Odcinek od ostatnich bramek do zjazdu na Buk - droga jednopasmowa - remoncik. Na moje pytanie czy tak wyglada autastrada i za co płacimy - odpowiedź - nas to nie interesuje my pobieramy opłaty niezależnie od prac drogowych - bo to jest opłata za jazdę autostradą.

Pozdrówko!

Opublikowano

O, czyzby te znaki byly nowo zamontowane, czy po prostu przez lata ich nie zauwazalem?

• Administrator
Opublikowano

O a to ciekawe na ktorych bramkach postawili taki znaki, bo ja zawsze place karta zeby musieli odprowadzic jeszcze prowizje za oplate karta a bramka do platnosci karta jest tylko jedna.

Do tego nie ma osobno wydzielonego znaku zakaz wjazdu motocykli dla bramki, ewentualnie dla drogi, a to znowu jest sprzeczne z prawem, bo motocykle moga poruszac sie po autostradach. Ja potraktuje ten znak jako zakaz wjazdu motocykla na autostrade i zazadam udostepnienie mi przejazdu z pod bramki droga alternatywna !happybth Oj bedzie dym jak tylko bede tam jechal na 2 kolach !happybth

Prosze niech ktos wstawi mi tu fotke tego znaku albo wysle mi to mailem. Ktos chyba nie mial negatywnych tekstow w prasie !piwko

Opublikowano

Tak się zastanawiam, że te protesty mogą autostradom nakręcić trochę kasy - setki motocylkistów biorących udział w proteście płaci za przejazd - niezła suma się z tego uzbiera a co ważniejsze jest w całości extra - normalnie by pewnie autostradą nie jechali....

• Administrator
Opublikowano
Tak się zastanawiam, że te protesty mogą autostradom nakręcić trochę kasy - setki motocylkistów biorących udział w proteście płaci za przejazd - niezła suma się z tego uzbiera a co ważniejsze jest w całości extra - normalnie by pewnie autostradą nie jechali....

No nie do konca, bo najwieksza kasa jest z samochodow ciezarowych, a te omijaja wtedy autostrade bo nie jest przejezdna, rachunek ekonomiczny wychodzi na minus bez TIRow

Opublikowano
O, czyzby te znaki byly nowo zamontowane, czy po prostu przez lata ich nie zauwazalem?

Jeśli się takie pojawiły to jest zamsta na motocyklistach. Pytanie tylko gdzie są umieszczone ? Jeślli tuz przed śluzą to potrzebna jest jeszcze raz akcja.

Zakaz oznacza za znakiem co nie przeszkadza podjechać masą pod wszystkie znaki i udawać zdezorientowanych i pojedyńczo podjeżdżać pod odpowiednią bramkę tak czy inaczej blokując wszystkie bramki.

Opublikowano

No nie do konca, bo najwieksza kasa jest z samochodow ciezarowych, a te omijaja wtedy autostrade bo nie jest przejezdna, rachunek ekonomiczny wychodzi na minus bez TIRow

Ciężarowe mające ważną winietę nie płacą za przejazd. Chyba, że coś sie zmieniło.

• Klubowicze
Opublikowano

Jeśli się takie pojawiły to jest zamsta na motocyklistach. Pytanie tylko gdzie są umieszczone ? Jeślli tuz przed śluzą to potrzebna jest jeszcze raz akcja.

Zakaz oznacza za znakiem co nie przeszkadza podjechać masą pod wszystkie znaki i udawać zdezorientowanych i pojedyńczo podjeżdżać pod odpowiednią bramkę tak czy inaczej blokując wszystkie bramki.

Dojeżdżamy do bramek. Najpierw jest tablica niebieska informująca o bramkach, za kilkanaście metrów tablica żólta w wyszczególneiniem plastycznym pod które bramki nie mozna podjachac motocyklem. Na śluzie są umieszczone dodatkowo znaki na każdym wjeździe. O ile mnie pamięć nie myli dla 200 dopuszczona jest bramka 1 z lewej strony. Tak prznajmniej wczoraj zaobserwowałem na trasie Konin - Poznań (3 śluzy)

Pozdrówko!

• Administrator
Opublikowano

Ciężarowe mające ważną winietę nie płacą za przejazd. Chyba, że coś sie zmieniło.

Oni nie placa, placi panstwo, a raczej refunduje te darmowe przejazdy, wiec kasa tak czy siak leci do kieszeni koncesjonariusza, choc "niby" ciezarowki jada za darmo

Profesor, oplaty karta kredytowa mozna dokonac tylko na skrajnej prawej bramce. Ehh zebym mial blizej juz dzis pojechalbym robic dym na autostradzie.

• Klubowicze
Opublikowano

Oni nie placa, placi panstwo, a raczej refunduje te darmowe przejazdy, wiec kasa tak czy siak leci do kieszeni koncesjonariusza, choc "niby" ciezarowki jada za darmo

Profesor, oplaty karta kredytowa mozna dokonac tylko na skrajnej prawej bramce. Ehh zebym mial blizej juz dzis pojechalbym robic dym na autostradzie.

w/g tego co widziałem to tylko skrajna lewa bramka dla 200. Fotki nie zrobiłem bo jechałem w czasie burzy i ulewnego deszczu, z samochodu nie dało rady a o wyjściu nie było co mysleć.

Znak to typowy zakazu - czerwona obwódka, białe tło i w środku czarne 200.

Jeżeli za bramką nie było odwołania to można interpretowac jako znak zakazu jazdy 200 za śluzą.

Pozdrówko!

Opublikowano

EMka już pisał tych znakach. W myśl rozporządzeń i przepisów znak "zakaz wjazdu motocykli" może stać tam, gdzie jest to zasadne: ograniczenia hałasu, prędkości etc. Nie można ot tak sobie znaku postawić.

• Klubowicze
Opublikowano

Witam wszystkich. Pewnie niewiele nowego to wniesie do dyskusji, ale widziałem te nieszczęsne znaki na A2 w poniedziałek: żenujące... Ręce opadają.

Opublikowano

Czyli jedyne "rezultaty" akcji to na razie metne tlumaczenia GDDKiA plus ten nieszczesny znak na wiekszosci bramek !OKK ?

Opublikowano
EMka już pisał  tych znakach. W myśl rozporządzeń i przepisów znak "zakaz wjazdu motocykli" może stać tam, gdzie jest to zasadne: ograniczenia hałasu, prędkości etc. Nie można ot tak sobie znaku postawić.

Witam z mojego punktu widzenia jezeli właściciele autostrad ustawili zaporę dla nas w postaci znaku to możemy to obejść w taki sposób że w bramkach oznaczonych zakazem ruchu motocykli podjedziemy samochodami oznaczonymi jakąś reklamą protestacyjną i zaczniemy płacic najmnieszym nominałem jaki jest w obiegu.