Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Myto na płatnych autostradach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Morley zgadza się. Tylko, że tak na poważnie to w PL wogóle nie ma autostrad ;-) Więc za co poniektórzy kasuj? $?

• Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• misioooo

17

• dr.big

14

• Artix

11

• KAZI

6

Top użytkownicy w tym temacie

Gość auksencjusz
Opublikowano

Powinni zacz?ć pobierać opłaty za przejazd tunelem na Wisłostradzie. ;)

Jestem ciekawy, czy protest autostradowy przyniesie skutki. Jakby podobna akcja była gdzie? obok Warszawy, to chętnie bym doł?czył. Tylko, że my tu nie mamy autostrad. :)

Opublikowano

auksencjusz to nie jest koniec :) To nie był "jednorazowy wybryk" i takie przejazdy (nie blokady!) grup motonitów autostradami będ? powtarzane.

Opublikowano

Wracaj?c jeszcze do blokady A4 przez motocyklistów to argumenty Prezesa Stalexportu jest wysoce myl?ce, ponieważ opłaty rejestracyjne w urzędach, opłaty przegl?dów rejestracyjnych na stacjach, oraz opłaty ubezpieczeniowe OC s? dużo niższe od opłat za samochody. Wydaje mi się, że sprawa Stalexportu nadaje sie do Trybunału Konstytucyjnego za złe interpretowanie przepisów, bo o ile wiem te same przepisy s? podstaw? naliczania opłat w/w instytucjach. Może się mylę, więc może kto? mi to wyja?ni.

Opublikowano
Powinni zacz?ć pobierać opłaty za przejazd tunelem na Wisłostradzie.  !guns

Jestem ciekawy, czy protest autostradowy przyniesie skutki. Jakby podobna akcja była gdzie? obok Warszawy, to chętnie bym doł?czył. Tylko, że my tu nie mamy autostrad.  ;)

Wypluj lepiej te słowa jeszcze prezydent HGW to usłyszy i się pojawi? bramki przed wjazdem to tunelu. Zreszta kto wie czy za trzy lata tuż przed EURO nie pojawi? się bramki pod Warszaw? w kierunku Poznania

Opublikowano
(...). Wydaje mi się, że sprawa Stalexportu nadaje sie do Trybunału Konstytucyjnego za złe interpretowanie przepisów, bo o ile wiem te same przepisy s? podstaw? naliczania opłat w/w instytucjach. Może się mylę, więc może kto? mi to wyja?ni.

Mylisz się. Podstaw? do płat jest tylko i wył?cznie cennik Stalexportu. Żadne inne przyczyny nie istniej?, Jak wpadn? na pomysł, że szamabiarki maj? płacić po 200PLNów za bramkę, to tak będzie. Najwyżej szmabiarki nie wjad? na "autostradę", bo im się nie spodoba cennik i tyle.

Ostatnio wybecalowałem za 60km A1 17,50...... Chyba oszaleli z tak? opłat?. Wracałem z z Gdańska inn? tras?.....

Pozdrówka

Opublikowano
Ostatnio wybecalowałem za 60km A1 17,50...... Chyba oszaleli z tak? opłat?. Wracałem z z Gdańska inn? tras?.....O

O.T. Znaczy że byłe? u nas i ni o tym nie wiemy (czytaj: nie odwiedziłe? nas).

Nieładnie kolego "Drogowcze". Nieładnie !guns

Opublikowano

Żeby jeszcze było za co płacić! Np. 6 pasów, asfalt gładziutki jak stół...

Je?li chodzi o kategorię moto to w Polsce jak już wcze?niej pisałem s? dwie szkoły:

1. PKWiU - tam jeste?my "inni" i zdala od "zwykłych" samochodów.

2. Przestarzały i wołaj?cy o pomstę kodeks drogowy - tam jeste?my "pojazdem samochodowym" - tym samym co każdy... pojazd samochodowy :-)

Po akcjach z autostradami może by się zabrać o nowelizację KD? Zwłaszcza, że 2oo jest dużo więcej niż jeszcze 5-6 lat temu... Kodeks drogowy ma lat... Nie wiem - na ?wiecie mnie chyba jeszcze nie było !guns Trzeba od?wieżyć i już! I to może być wspólna walka wszystkich userów dróg - zarówno 2oo jak i 4oo ;-)

Ech, dobrze, że za marzenia nie karaj?...

Opublikowano
Żeby jeszcze było za co płacić! Np. 6 pasów, asfalt gładziutki jak stół...

Je?li chodzi o kategorię moto to w Polsce jak już wcze?niej pisałem s? dwie szkoły:

1. PKWiU - tam jeste?my "inni" i zdala od "zwykłych" samochodów.

2. Przestarzały i wołaj?cy o pomstę kodeks drogowy - tam jeste?my "pojazdem samochodowym" - tym samym co każdy... pojazd samochodowy :-)

Po akcjach z autostradami może by się zabrać o nowelizację KD? Zwłaszcza, że 2oo jest dużo więcej niż jeszcze 5-6 lat temu... Kodeks drogowy ma lat... Nie wiem - na ?wiecie mnie chyba jeszcze nie było !guns Trzeba od?wieżyć i już! I to może być wspólna walka wszystkich userów dróg - zarówno 2oo jak i 4oo ;-)

Ech, dobrze, że za marzenia nie karaj?...

Misiooo...

Czytam Twoje posty i nie wiem czy się u?miechać czy może zasmucić...

Napiszę mocno zdawkowo bo po kilku Twoich postach odechciało mi się...

Gdzie w Europie masz autostrady o sze?ciu pasach ruchu? - ile ich jest???

Piszesz o kodeksie i o tym, że "tam jeste?my"... Zaczekaj... w opisie masz co? o pojemno?ci 50cm3... Motorower... Przypuszczam, że to się nie zmieni...

Zacznij przygodę z motocyklem i wtedy "walcz"...

Poza tym, żyjemy w wolnym kraju... Ty decydujesz, czy płacisz czy nie... Nikt Cię nie zmusza...

Piszesz, ze blokady nie było? - że się poprostu zjechali w jednym czasie...

Wiesz, że kpisz działaj?c na szkodę MOTOCYKLISTÓW?

Szkoda również, że masz takie kiepskie zdanie o swoich rodakach... że liczy się tylko to co w mediach bo swojego rozumu nie maj?...

No i na koniec...

"autostrada" - droga min. dwujezdniowa, oznaczona odpowiednimi znakami drogowymi, na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego, przeznaczon? tylko do ruchu pojazdów samochodowych (...)

Wynika z tego, że swoim motorowerkiem i tak na ni? nie wjedziesz...

Więc o co chodzi???

• Administrator
Opublikowano

Drogowiec tam jest 92 km co nie zmienia faktu ze 17,5 i tak jest cena spora, ale i tak mniejsza niz cena za przejazd A2 na odcinku Kulczyka. Tam jest o 3 grosze drozej niz na Amber One.

Misio, tak gwoli wyjasnienia, mamy w Polsce 1300 km drog szybkiego ruchu, kolejnych 900 km jest w budowie. Rozumiem ze jestes mega ekspertem od prawa, najlepiej sam napisz wszystkie kodeksy od nowa, znasz sie na drogach i generalnie na wszystkim. I nie podawaj mi przykladu ze w Niemczech to sa same autostrady i do tego za darmo. Za darmo sa dla ciebie nie dla niemcow, po 70 latach budowy autostrad maja prawo miec wiecej niz Polska gdzie budujemy autostrady od 20 lat, a tak na serio to od 3 lat.

We Francji i we Wloszech motocykle placa tyle samo co samochody na autostradach, w Portugalii i Hiszpanii polowe stawki, ale wszedzie placa. W Hiszpanii sa odcinki gdzie za 1 km po autostradzie placi sie wiecej za motocykl mimo ze jest to polowa stawki niz u nas.

Ja rozumiem ze za darmo lepiej sie zyje, ale sa drogi alternatywne dla autostrad i nie trzeba nimi jezdzic, wtedy wyjdzie taniej. A jazda za darmo droga gdzie wybudowanie jej 1 km kosztuje okolo 12 mln euro to obecnie nawet najbogatszych dzis na to nie stac. Zawsze mozna zlozyc petycje ze koleja tez powinno byc za darmo, w koncu tory tez byly wybudowane z pieniedzy budzetowych.

Opublikowano

W Irlandii, a przynajmniej na M50 w Dublinie motocykle nie placa za przejazd autostrada.

Oczywiscie od momentu wprowadzenia fotobramek. Wczesniej kiedy byly bramki poboru oplat, stawka wynosila chyba z 50 % oplaty samochodowej.

Nie wiem, jak sytuacja wyglada na innych autostradach na Zielonej Wyspie.

Uwazam, ze motocykle owinny placic nizsza stawke z aprzejazd autostrada. Co do nieodplatnosci, to tutaj bylbym jednak przeciwny.

Opublikowano

Ciekaw jestem jak radz? sobie z budow? autostrad Słowacy, bo tam motocykle nie płac? za autostrady/expresówki. Ciekawe ile u nich kosztuje budowa 1 km autostrady.

W zeszłym roku pisałem do Stalexportu, dlaczego motocykle płac? tyle co samochody. Odpisali :

Dzień dobry,

Kwestię opłat za przejazd autostrad? reguluje Rozporz?dzenie Ministra

Infrastruktury z 29.04.2004 r. Zgodnie z par. 4, ust. 1 tego

Rozporz?dzenia motocykle i pojazdy samochodowe o dwóch osiach

zakwalifikowano do kategorii 1.

Nie mamy zatem podstaw prawnych by utworzyć osobn? kategorię: motocykle

i osobn? stawkę za przejazd dla takich pojazdów.

Pozdrawiam,

Alicja Rajtar

--

STALEXPORT AUTOSTRADA MAŁOPOLSKA S.A.

ul. Piaskowa 20, 41-404 Mysłowice

tel. 032 76 27 555, fax 032 76 27 556

s?d rejestrowy: S?d Rejonowy w Katowicach,

Wydział VIII Gospodarczy-Krajowy Rejestr S?dowy

KRS 26895 NIP 634 22 62 054 Regon: 273796214

Kapitał zakładowy: 29.553.000 zł wpłacony w cało?ci

Napisałem więc do stosownego ministerstwa i po około 10 dniach otrzymałem odpowiedĽ :

MR/ /2008

Warszawa, 28 kwietnia 2008 r.

Pan Bogdan Adamski

Szanowny Panie,

Biuro Informacji i Promocji informuje, że w przepisach rozporz?dzenia z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie opłat za przejazd autostrad? przewiduje się 5 kategorii pojazdów, dla których okre?la się stawki opłat bezpo?rednich. Kategoria 1 obejmuje zarówno motocykle, jak i pojazdy samochodowe o dwóch osiach. Spółki, z którymi zawarto umowy o budowę i eksploatację lub wył?cznie eksploatację autostrady, zobligowane s? do stosowania przepisów ww. rozporz?dzenia. Zmiana rozporz?dzenia poci?gałaby za sob? konieczno?ć odpowiednich zmian w umowach ze spółkami, co zwi?zane byłoby z negatywnymi skutkami finansowymi dla strony publicznej.

W przypadku nowych odcinków autostradowych, które będ? eksploatowane zarówno w systemie tradycyjnym, czyli przez stronę publiczn?, jak też przez tzw. spółki koncesyjne lub drogowe spółki specjalnego przeznaczenia, zastosowanie będ? miały nowe przepisy zaproponowane w projekcie ustawy o zmianie ustawy o drogach publicznych oraz niektórych innych ustaw. W przepisach tych wyodrębniono motocykle jako odrębn? kategorię, dla której okre?lona będzie stawka opłaty za przejazd.

Jak wynika z powyższego zakwalifikowanie motocykli wraz z pojazdami samochodowymi o dwóch osiach do tej samej kategorii ma miejsce jedynie w przypadku obecnie eksploatowanych przez tzw. spółki koncesyjne odcinków autostradowych.

Dyrektor

Biura Informacji i Promocji

Rzecznik Prasowy

Mikołaj Karpiński

Opublikowano

Czyli jednak co? robi? w kierunku obniżenia opłat dla 2oo. Mam nadzieję, że zmiana rozporz?dzenia nast?pi na tyle szybko żeby na każdym nowo otwartym odcinku autostrady obowi?zywały nowe niższe stawki.

Opublikowano
%5D0oo9.jpg
Opublikowano

Znaj?c nasze bulwarówki dochodzę do wniosku, ze materiał i tak ma łagodny tytuł.

Obstawiałem:

1. O Boże! Warzywa nie chc? płacić!

2. Bydlaki na ?cigaczach! Uważaj?, że s? lepsi!

3. Dranie! Nic wam się nie należy!

Czyli podsumowuj?c materiał mi się podoba :P !guns A szalę przeważył ten AN-tek na czele z logiem

whist

Opublikowano
Piszesz o kodeksie i o tym, że "tam jeste?my"... Zaczekaj... w opisie masz co? o pojemno?ci 50cm3... Motorower... Przypuszczam, że to się nie zmieni...

Zacznij przygodę z motocyklem i wtedy "walcz"...

Poza tym, żyjemy w wolnym kraju... Ty decydujesz, czy płacisz czy nie... Nikt Cię nie zmusza...

Piszesz, ze blokady nie było? - że się poprostu zjechali w jednym czasie...

Wiesz, że kpisz działaj?c na szkodę MOTOCYKLISTÓW?

Szkoda również, że masz takie kiepskie zdanie o swoich rodakach... że liczy się tylko to co w mediach bo swojego rozumu nie maj?...

No i na koniec...

"autostrada" - droga min. dwujezdniowa, oznaczona odpowiednimi znakami drogowymi, na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego, przeznaczon? tylko do ruchu pojazdów samochodowych (...)

Wynika z tego, że swoim motorowerkiem i tak na ni? nie wjedziesz...

Więc o co chodzi???

Dragonie i tak cię lubię :D

Jednak proszę, nie pisz bzdur... To, że jeżdżę jeszcze na 50ccm nie ma tu nic do rzeczy. Co z tego, że na autostradę nie wjadę? 4oo też wyrobami autostradopodobnymi nie jeżdżę... Bo jak sam napisałe? mam wybór.

Boli tylko to, że taki stary, do?wiadczony i m?dry chłop jak Ty traktuje użytkowników 50ccm jak co? gorszego od siebie - "pełnoprawnego motocyklisty". Co Cię odróżnia? Że masz kat. A w prawie jazdy? Że rozwijasz prędko?ci większe niż 50km/h?

Jeste? jak na razie jedynym Burgmaniakiem, który jawnie przyznał, że 50ccm to gorsze i użytkownicy motorowerów nie powinni na "tematy motocyklowe" dyskutować. Jak dla mnie przygoda z motocyklami zaczęła się wła?nie od 50ccm. I nigdy nie twierdziłem, że np. użytkownicy chińskich, marketowych 50-tek s? gorsi, albo 4oo lub czoperki, crujzerki etc. Tak samo nigdy nie uważałem, że jestem super motocyklist? i nie będę tak uważał - człek uczy się i popełnia błędy całe życie. Sztuka polega na tym, aby również z tych błędów czerpać naukę. To twoje stwierdzenie naprawdę zabolało :P

Przypuszczasz, że to się nie zmieni (moje 50ccm)... Może jeszcze numery totolotka mi podaj jak wróżyć potrafisz ;-) Jeżdżę motorowerkiem i nie wstydze się tego. Przecież mogę opis zmienić i się mędrkować jak to 300km/h jeżdżę po mie?cie whist

Co do mediów... Spróbuj w naszym kraju co? załatwić nie maj?c poparcia odpowiedniego tychże... Nie takie to proste. Zerknij na 5 stronę tego w?tku - "Mega skandal!..." To na pewno zaszkodzić może, a nie pomóc i o tym wła?nie pisałem.

Na koniec - zauważ, że spor? czę?ć swojej wypowiedzi okrasiłem smajlejami: ;-)

Czyli chyba jasne w jakim kontek?cie to pisałem :P

I tak zapraszam na !guns do Wrocławia!

-----------

Ten Burgolot na pierwszej stronie :P

Artykuł raczej ?mieszny. Oby Dragon miał rację, że rodacy swój rozum maj?. Jednak ja obstawiam, że spora czę?ć jest bardzo podatna na sugestie podrzucane przez tego typu fachow? prasę.

• Sympatycy
Opublikowano
%5D0oo9.jpg

No @Dzięgiel, teraz to chyba wywiesz? Twoje zdjęcie na wszystkich bramkach z adnotacj?-> tego pomarańczowego nie wpuszczamy. :Pwhist

!OKK !tut !OKK

• Klubowicze
Opublikowano
%5D0oo9.jpg

Bafka ... nie ma to jak Burgman nawet w Fakcie czy innym SuperEkspresie wyglada się ?wietnie !OKK:)

Opublikowano

Misiooo.

Całkiem Ľle mnie zrozumiałe?... !OKK

Absolutnie nie podpisuję się pod tym, że "pięćdziesi?tkowcy" s? gorsi od nie pięćdziesi?tkowców... !tut Ani tak nie uważam ani nie miałem tego na my?li... whist

Moja przygoda zaczęła się również od 50cm3... :D

Zdanie w którym napisałem, że >>>nie przypuszczam<<< też Ľle odczytałe?... :P

Nie przypuszczam aby zamienił się zapis, że pięćdziesi?tki będ? "zaszeregowane" inaczej niż s?... Nie chodziło absolutnie o Ciebie... Je?li Cię to zabolało to przepraszam! :P

Jestem jaki jestem ale za bardzo mnie "zaszufladkowałe?"... !OKK

Luz...

Życzę Ci wygranej w Lotto... spróbuj:

3, 12, 23, 34, 43, 45

W razie czego dzielisz się wygran?...

Powodzenia...

Opublikowano

Zaraz sobie pomyslalem jak to bedzie z takim co ma rejestracje motorowerka i jedzie sobie stowka po autostradzie swoim 250 ccm zarejestrowanym odpowiednio !OKK i czy wowczas tez placi ...w koncu nie motocykl !OKK Pozdrowionka

Opublikowano

melmacie motorowerkkom nie wolno po autostradach jeĽdzić :-) Niezależnie od prędko?ci rozwijanych - czy to pod górkę czy też spadaj?c w przepa?ć.

Zatem nie płaci, bo nie wjedzie.

Opublikowano
%5D0oo9.jpg

Bafka ... nie ma to jak Burgman nawet w Fakcie czy innym SuperEkspresie wyglada się ?wietnie !OKK:)

No.A jeszcze jedno zdjęcie mam w dzienniku zachodnim !OKKSL271905.JPG

Opublikowano

I co się chwalisz !OKK

Opublikowano
%5D0oo9.jpg

No @Dzięgiel, teraz to chyba wywiesz? Twoje zdjęcie na wszystkich bramkach z adnotacj?-> tego pomarańczowego nie wpuszczamy. :D:D

:lol:!scooter ;)

Ale to nie JA !OKK

Opublikowano

Witam!

Akcję popieram w całej rozci?gło?ci! Szkoda, że o kilka setek kilometrów ode mnie i trochę za póĽno się dowiedziałem.:D

Najcięższe seryjne moto waż? max. do 500 kg (nie łapać za słowo, plizz).

3.500kg/4koła=875kg na jedno koło, 500kg/2koła=250kg na jedno koło.

Wniosek prosty jak drut: opłata za przejazd płatn? autostrad? 2oo powinna być o 2/3 lub nawet o 3/4 tańsza!!! Nie powinno się nas traktować jak samochody dostawcze! Wprawdzie rzadko jeżdżę autostradami (kilkaset km na Cyprze /bez opłat/, kilkadziesi?t km w Polsce /z opłatami/ ale temat uważam za bardzo trafiony i wart zainteresowania i kontynuacji.

Takie jest moje zdanie... i pewnie tych "200-tu" na 2oo, którzy, jak Powstańcy Warszawscy lub tych "300-tu" (Spartan pod Termopilami) rozpoczęli walkę z okupantem !OKK Chwała Im za to i Szacunek, że mieli motywację i po?więcili swój wolny czas!

Czytaj?c to, co w tym szmatławcu napisali, to ręce i nogi się uginaj? i... nóż w kieszeni się sam otwiera :)

Jest nas, Burgmaniaków aktywnych "ruchowo" /tzn. gotowych do prawdziwej akcji/ ok. 100 :), więc może zorganizować co? podobnego? Nie dla szpanu i nie dla zaistnienia, tylko w słusznej sprawie! Dla nas samych, dla ludzi kochaj?cych jazdę na 2oo! |wiat się zmienia..., więc może warto próbować.

3mia100 jest Wielkie i potrafi zorganizować Wielkie Imprezy np. Mikołaje na Moto w 2008 r. 1470 maszyn i znacznie więcej pozytywnie zakręconych ludzi... 07 grudnia w warunkach pogodowych nie nastrajaj?cych optymistycznie do jazdy na 2oo!!!

A jednak można!

Motywacja to, czy zboczenie?! :P

Może by tak w strojach Mikołajów z 2008 r., w połowie lub pod koniec sierpnia powalczyć o Nasze Prawa w okolicach 3miasta na A1/E75?

Aktywni Forumowicze z 3miasta, Bydzi, Grudzi?dza, Malborka i okolic w/w pewnie chętnie się przył?cz? !scooter

Co Wy na to?

Termin oczywi?cie do uzgodnienia.

Pozdrawiam

Agnus