Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Myto na płatnych autostradach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadza się, że nie da się tego czytać. Poziom wypowiedzi jest żałosny, nikt praktycznie nie koncentruje się na meritum sprawy czyli opłatom za autostrady. Każdy widzi tylko czubek własnego nosa. Kierowcy próbuj? udowodnić wyższo?ć nad motocyklami, zajeżdżaj?c drogę, tępi?c jedno?lady na wszystkie sposoby itp. Poziom wypowiedzi samych motocyklistów jest często również prowokuj?cy. Nie wiem sk?d ta wrogo?ć? Każdy z nas jak s?dzę jest kierowc? samochodu i wie, że dla każdego znajdzie się miejsce na drodze. Jednak pewnie dlatego, że jeĽdzimy na skuterach mamy dostrzegamy co? więcej ... !

Moim zdaniem na pewno nie powinny być takie same opłaty za przejazd. Najlepiej gdyby ich nie było, ale jednak korzystamy z infrastruktury, pomocy, parkingów itp. i za to mog? być opłaty, ale stosunkowo niższe.

• Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• misioooo

17

• dr.big

14

• Artix

11

• KAZI

6

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kto? dał ciała i akcję nagła?nia się w zły sposób. Zamiast pisać o strajku włoskim to w nagłówkach (i nie tylko w Onecie) pojawia się info o blokadzie autostrady przez motocyklistów! Nie to jest przecież celem akcji i nie jest to żadna blokada, a jazda w 100% zgodna z przepisami! Tego nikt nie napisze, tylko, że blokuj? i już... Na miejscu motocyklistów w to zaangażowanych domagałbym się sprostowania i przeprosin od takich redakcji jak onet...

• Administrator
Opublikowano

Kilka stacji TV tez juz sie tym zainteresowalo i wybieraja sie na miejsce nagrac przebieg akcji !happybth Oj bedzie sie dzialo

Opublikowano

Artur oby tylko ta akcja dała pozytywny efekt !happybth .

Opublikowano

upiór moim zdaniem to zależy od tego jak ów stacje TV to zaprezentuj?... Je?li jako protest nie łami?cy prawa w celu osi?gnięcia zamierzonego celu - ok. Je?li po prostu tak jak Onet - to skutek będzie tragiczny dla użytkowników 2oo (czyli przedstawi? to jako "blokadę autostrady").

Opublikowano

Znalazłem jeszcze so takiego >>KLIK<< ciekawy pomysł na poprawę bezpieczeństwa na drogach !wchair Wła?ciwie po co budować nowe drogi, trzeba potem je "zwijać" !piwko

Opublikowano

To już jest absurd... Zatem wysuńmy inicjatywę podziurawienia niedziurawych jeszcze dróg (niewiele ich w PL), bo na nich ?cigać się możemy, a tak nie wolno!

Kto podpisuje petycję? ;-)

Opublikowano
upiór moim zdaniem to zależy od tego jak ów stacje TV to zaprezentuj?... Je?li jako protest nie łami?cy prawa w celu osi?gnięcia zamierzonego celu - ok. Je?li po prostu tak jak Onet - to skutek będzie tragiczny dla użytkowników 2oo (czyli przedstawi? to jako "blokadę autostrady").

Masz rację tylko , no wła?nie tylko , co i jak będzie przekazane przez stacje TV to już niestety nie zależy od nas i w tym jest temat !piwko . Ale zawsze chociaż jaka? iskierka w nurtuj?cym nas temacie jedno?ladów .

Pozdrawiam Wrocław !wchair .

Opublikowano

upiór zawsze można zawalczyć też po fakcie - oszczerstwa i bezpodstawne oskarżenia (o blokowanie ruchu na autostradzie) !wchair Ciekawe jak stacja X czy Y by odpowiedziała na np. 100 takich zgłoszeń (i jak będzie trzeba - pozwów). Jakbym tylko mógł (czyt. miał czym) wybrałbym się tam na przejażdżkę - kolegów w Krakowie też mam !piwko I niech potem przeczytam, że motocykli?ci blokowali autostradę to bym tego tak nie zostawił. Traktowałbym to jak zabawę, aby nerwów sobie nie szarpać, ale walczyłbym zaciekle ;-) Skoro mog? takie kłamstwa (bo jak inaczej to nazwać?) pisać, to mog? przeprosiny i sprostowanie + wytłumaczenie, że motonita musi dłużej tam stać bo ble, ble, ble na pierwszej stronie będzie wystarczaj?cym zado?ćuczynieniem !piwko

Jakby co jakich? urzędów ospowiedzialnych za prasę można zgłaszać.

"Byłem tam, bo akurat tak? trasę miałem. Teraz jak mnie ludzie widz? znajomi to gadaj? brzydkie epitety w moim kierunko, bo celowo blokowałem niby autostradę! - Kłamstwo jak nic! Artykuł gazety/strony X godzi w moje dobra osobiste i naraża mnie na oszczerstwa etc..."

Opublikowano

O A4 zrobiło się gło?no. Ciekawe, czy kto? ruszy inne autostrady: z Gniezna do Konina zapłaciłem 11 zet - tyle co osobówka, z Gdańska do Nowych Marz teraz kosztuje 17,50. Problem jest większy i mam cich? nadzieję, że przy innych autostradach też co? się ruszy. Choć Trójmiejscy motocykli?ci s?... powiedzmy "mało dynamiczni".

Od lat stoi zakaz wjazdu motocykli na ul. |więtojańsk? w Gdyni, mamy zakaz wjazdu na parkingi supermarketów - w mediach cisza. Na własn? rękę przymierzyłem się do tematu - byłem w Urzędzie Miejskim, w Dyrekcji "Galerii Bałtyckiej", redakcji "Dziennika Bałtyckiego", ale nie będ?c "miejscowym" mogę działać tylko z doskoku. Gdyby kto? z 3Miasta się ruszył, może co? dałoby radę zrobić. A teraz jeszcze te autostrady...

Wła?nie sprawdziłem - na A1 jest wydzielona dodatkowa kategoria "1a", któr? tworz? jedno?lady (czyli można). Ale płac?... nadal tyle co katamarany do 3,5 t. !scooter

• Administrator
Opublikowano
Znalazłem jeszcze so takiego >>KLIK<< ciekawy pomysł na poprawę bezpieczeństwa na drogach  !scooter Wła?ciwie po co budować nowe drogi, trzeba potem je "zwijać" !OKK

A wolisz zeby ludzie gineli na drodze bo kilku baranow uwaza ze jak jest szeroko to mozna sie scigac. Skoro droga jest publiczna to znaczy ze obowiazuja na niej ograniczenia predkosci. Prawda jest smutna ze im lepsza droga w Polsce tym dochodzi na niej do wiekszej ilosci wypadkow, dlaczego, bo np jest lewoskret na ktorym sie fajnie wyprzedza losi ktorzy sie tam przepisowo telepia. No dobra ale koniec off topa bo temat jest zupelnie inny.

A kiedy Poznaniaki planuja akcje ? Tam tez by sie przydala, a moze nawet zwlaszcza tam.

edit:

2 pasy rozdzielone barierami to nie jest to samo co pas startowy na ktorym jest duze prawdopodobienstwo zderzenia czolowego bo pasy nie sa rozdzielone.

Opublikowano

Artix tylko id?c za takim my?leniem to może wogóle podziurawić drogi celowo? Wtedy na pewno nie będ? za szybko jeĽdzić. Dodatkowo niszczenie czego?, co jest dobre to bezsens! Nie do?ć, że droga powstała za nasz? kasę, to teraz też za nasz? kasę chc? j? "popsuć"? Odcinek z Lubina na Zielon? górę: 2 jezdnie, po 2 pasy na każdej + pobocze, jezdnie rozdzielone pasem zieleni... I co? Tak tam nieraz zapierniczaj?, że nawet nie dopatrzę jaka to marka auta była - i to jeden za drugim... Też ?ciganci chyba? Zatem może poprosić kogo trzeba, aby zrobić tam drogę "normaln?" - jedna jezdnia i po jednym pasie w każd? stronę? Ludzi sporo tam poginęło, choć niby droga ładna...

Zgadzam się, że droga publiczna = jednakowe przepisy dla wszystkich, które powinny być przestrzegane. Jednak pogorszenie jako?ci drogi moim zdaniem jest bardziej niebezpieczne. Policja narzeka, że mało $$$... niech nawet codziennie tam postawi? patrol - trochę $ z mandatów powinno wpa?ć, bo przecież te wy?cigi to notorycznie się odbywaj?... I tłumaczenia, że mało ludzi w Policji etc s? bez sensu. Nieraz widziałem, jak w jednym i tym samym miejscu codziennie stał patrol - zwykle tam, gdzie zmiana organizacji ruchu nast?piła, do tego kiepsko oznakowana i ludzie np. skręcali w ?wierzo postawiony zakaz !scooter I po co tam stali? Mniemam, że nie dla poprawy bezpieczeństwa, a wła?nie w celu karania drobnymi kwotami, ale hurtem - czyli zarobku $$$ !OKK

Opublikowano

I bardzo dobrze. Wszędzie się da a u nas musi być inaczej. Każdy odcinek ma innego wła?ciciela a dodatkowo przy autostradzie A4 jest klauzula że nie może być rozbudowywana trasa Kraków - Olkusz bodaj przez 20 lat. I zamiast zrobić na tej trasie po 2 pasy to zrobili między pasami kostkę i s? chodniki oraz parkingi.

Opublikowano

A ja tam byłem swoje zapłaciłem stałem 1 godzinę przed bramkami ( 3 -ma bramkami) a stałem nie z winy motocyklistów tylko z powodu zamkniętej a następnie zepsutej kasy. Co najciekawsze to dziwi mnie postawa policjantów z zwłaszcza dowodz?cy akcji pod bramkami, że swoich podwładnych wykorzystywał do prywatnych interesów prezesa Stalexportu. Mam zamiar i?ć z t? spraw? do komendanta drogówki gdyż w głowie się nie mie?ci, aby policja pilnowała porz?dku przy bramkach i kierowała, jaki pojazd gdzie ma podjechać a tym bardziej, że sami pozostawili?my pasy dla samochodów. A tak reasumuj?c jestem ciekaw ile pieniędzy prezes Stalexportu włożył z własnych pieniędzy na budowę autostrady, że tak się szarogęsi. Dla mnie to on przywłaszczył sobie pieni?dze nas wszystkich, czyli nas okradł i nie chodzi tylko o motocyklistów.

PS. Oczywi?cie do protestu przył?czył się Kicia i ze strony |l?ska Dzięgiel czyli Klub Burgmani był reprezentowany.

Opublikowano

moim zdaniem im więcej takich akcji tym lepszy rezultat. Kierowcy 4oo zaczn? walczyć o zniesienie opłat ponieważ sami nie wytrzymaj? stania ci?gle w korkach przed bramkami i zaczn? pisać petycje itd. !scooter

Opublikowano

Czytałem, słuchałem i boję się że władcy autostrady jak i stołeczni olej? temat, a kierowcy samochodów nie bardzo przychyl? się nam, bo musz? przez motocyklistów stać w korkach. Mam nadzieję że się niepotrzebnie boję.

Ciekawe jak ma się wypowiedĽ Rzecznika ministerstwa infrastruktury do wypowiedzi Pani rzecznik Stalexportu. Skoro jedna osoba mówi "A" a druga mówi "B", to znaczy że jedna kłamie, przepraszam- nie mówi prawdy. Jak to jest?

• Klubowicze
Opublikowano

To kiedy strajk włoski na A1 , jestem gotów żeby przył?czyć się od strony południowej - Nowe Marzy !scooter , czekam na sygnał od pomorzaków !piwko

Andrzej - może to nie wiele pomoże , takie akcje , ale gdyby tak czę?ciej i na większ? skalę jak w innych krajach , to być może jaki? efekt by był . Popatrzcie na takie akcje np. we Francji czy w Wielkiej Brytanii , tam licz? się z motonitami !piwko

Opublikowano

Pleban jak ich bedziemy męczyć" po?więcimy się dla narodu" to może zmieni? zdanie. a w dodatku jak by się udało ogólnopolski protest zrobić.......

Opublikowano
Pleban jak ich bedziemy męczyć" po?więcimy się dla narodu" to może zmieni? zdanie. a w dodatku jak by się udało ogólnopolski protest zrobić.......

Oczywi?cie że dobrze będzie jak się tak stanie.

Tego też oczekuję.

Nie zmienia to jednak faktu, że może to pogorszyć stosunek do nas kierowców, którzy stać będ? w korkach spowodowanych naszymi protestami.

Opublikowano

i teraż s? dwie opcje albo nam pomog? albo zaszkodz?. Poczekamy zobaczymy

Opublikowano

no i długo nie trzeba było czekać na reakcję mediów :)

Brawo.. :):):););)

Artykuł z WP

EDIT.:

Miejmy nadzieję że ta akcja dała do my?lenia odpowiednim ludziom :P

Opublikowano

Taki artykuł jedynie zaszkodzi 2oo!

Tam jak byk... "Motocykli?ci blokuj?..." - co blokuj?? Nikt niczego nie blokował! Nikt też jako? specjalnie nie protestował - po prostu jechała duża grupa w tym samem czasie ;-)

"W pi?tek ok. godz. 18 kilkuset motocyklistów zablokowało bramki przy wjeĽdzie na autostradę w Balicach od strony Krakowa i w Brzęczkowicach od strony Katowic. W Krakowie ponad setka motocyklistów na chwilę całkowicie zablokowała wjazd na autostradę."

Ani słowa, że po prostu dłużej nam na 2oo zajmuje uiszczenie opłaty... Przyznam się, że gdybym nie znał tej sprawy i całej historii to pomimo iż sam używam 2oo moje zdanie o tych blokuj?cych byłoby raczej... "powaliło tych motonitów? nie lubi? nas, a oni robi? takie numery?"

Kierowcy aut czytaj?c artykuły o takim tytule niestety już na starcie "qrde, znowu ci porombani na motorach! Teraz to drogi blokuj? jak leper!"

Jak już wcze?niej pisałem - ja bym WP nie odpu?cił pisania takich kłamstw - nikt niczego nie blokował! Może niech też pisz?, że jak gdzie? jest ograniczenie do 30km/h, większo?ć jeĽdzi 80km/h to ci jad?cy 30 blokuj? ruch tam, bo przecież przepisy nie s? po to, by ich przestrzegać i bezpieczeństwo jest nieważne - grunt to blokada :)

Niestety u nas w kraju taki tytuł się dobrze sprzedaje... Jakby to się zwało "przejazd motocyklistów autostrad? zgodnie z przepisami" nikt by tego nie czytał...

Opublikowano

Chłopaki!

Przeszkadzaj? wam wysokie stawki opłat za przejazd autostrad?? Migrujcie na Lubelszczyznę.

U NAS NIE MA AUTOSTRAD ;);):) NIE MA ZATEM PROBLEMU

Tylko nie do końca potrafię uzasadnić czy to dobrze czy Ľle...

A co do tego jak wygl?da życie drogowe, to odwołam się do cytaty Rea, wokalisty Reamon' s, po tym jak go przewieĽli krajow? siedemnastk? Warszawa - Lublin.

To była najbardziej wstrz?saj?ca podróż jak? odbyłem w swoim życiu

Ciekawe. Może kiedy? nagraj? album pt. "Przeżyłem krajow? 17"