Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Smutny koniec, imprezy niestety... :(

Bardzo szkoda ze tym razem zabrakło lotniczego szczęścia

by impreza dobiegła do końca pomyślnie.

[*]

Opublikowano

Bzzzzzz

Chyba rok temu też zginęło dwóch pilotów tylko wtedy z grupy żelaznego :(

[']

Opublikowano
  Roni napisał(a):

Z Piotrkowa wyjeżdżam o 9, jeśli miałbyś ochotę to zapraszam do wspólnej podróży. :(

No niestety rano już nie czytałem forum !OKK Swoją drogą wyjątkowo niefartowna podróż- najpierw w Potworowie lekka stłuczka ( tu podziękowania gdyby jakimś cudem czytał dla kierownika czarnej cbry za pomoc), na szczęście bez wielkich strat własnych(uszkodzony błotnik), no a potem ten nieszczęsny wypadek... Zastał nas jak byliśmy już niedaleko kas biletowych, nie zostało nic innego jak wracać na parking po sprzęt....

A tak swoją drogą-przez moment to się zastanawiałem czy to pokazy lotnicze, czy zlot motocyklowy, tyle było tam 2oo. Pewnie spróbujemy w przyszłym roku, może w końcu uda mi się pierwszy raz w życiu zobaczyć te wszystkie akrobacje. A teraz pozostaje tylko zapalić świeczkę za tych dwóch białoruskich chłopaków [']

Opublikowano

Bzzzzzz

Małe sprostowanie: to już dwa lata minęły od wypadku grupy żelaznego.

Opublikowano

Kurczę,

szkoda chłopaków [*] [*]

Jakieś faktum z tymi pokazami.

dwa lata temu Żelażni, w Krakowie Cessna, tutaj Suchoj..... :(

• Sympatycy
Opublikowano

Właśnie wróciłem z Radomia.W sobote pogoda tragiczna,deszcz,zimno.Drugi dzień zapowiadał się interesująco,pogoda piękna wspaniały pokaz pilotów z RED ARROWS aż do tragicznego wypadku Su-27.

Ja osobiście chciałem podziękować koledze Kordianowi za miłe towarzystwo ,oprowadzenie po lotnisku ,możliwość wejścia tam gdzie inni nie mogli i co najważniejsze za gościne i przygarnięcie pod własny dach.Kordian jeszcze raz bardzo dziękuje.

Link do fotek.Kilka ostatnich niestety tragicznych [*]

http://picasaweb.google.pl/lh/sredir?uname...bhAE&feat=email

• Sympatycy
Opublikowano

dramat...

Nasi przyjaciele Białorusini zginęli

RiP

Opublikowano

Miałem być ale Kubuś się pochorował...

Tak, jakieś pechowe te pokazy w Radomiu...

Nurtuje mnie pytanie, dlaczego się nie katapultowali???

Przychodzi mi do głowy jedno wytłumaczenie... być może głupie ale myśle, że piloci mieli czas na podjęcie decyzji o tym, czy użyją katapulty czy zostaną...Ci ludzie potrafią podejmować takie decyzje w "ułamkach" sekund... tego ich uczą... Ani jeden pilot ani drugi nie pociągną za czerwone rączki... :P

Patrząc na cały wypadek, słuchając o zmniejszeniu pułapu itd dochodzę do wniosku, że postanowili zostać...

Myślę, że śledztwo choć trochę nam wyjaśni co tam się stało...

Współczuję rodzinom pilotów... :(

Opublikowano

Pokazy imopnujące dużo maszyn . Bardzo dużoooo Ludzi , pod tym wzgledem masakra . Szkoda pilotów (*)

Opublikowano
  Dragon napisał(a):

Przychodzi mi do głowy jedno wytłumaczenie... być może głupie ale myśle, że piloci mieli czas na podjęcie decyzji o tym, czy użyją katapulty czy zostaną...Ci ludzie potrafią podejmować takie decyzje w "ułamkach" sekund... tego ich uczą... Ani jeden pilot ani drugi nie pociągną za czerwone rączki... :(

Patrząc na cały wypadek, słuchając o zmniejszeniu pułapu itd dochodzę do wniosku, że postanowili zostać...

Współczuję rodzinom pilotów... !OKK

Widziałem to tylko na filmach, ale wg mnie za bardzo rozpędzili maszyne w dół i zabrakło im może z niecałe 50m wysości. Chcieli pokazać że są najlepsi. Pewnie do ostatniego momentu mieli nadzieje, że wyprowadzą maszyne z tego. Jaką by przecież mieli opinie po powrocie do kraju... stracili maszyne wartą tyle ile duuuuużo burgmanów na zwykłym pokazie.

Pamiętajmy. Nerwy na wodzy i wyobraźnia. Oraz opanowanie naszego męskiego EGO... :P

Opublikowano
  Patryk92 napisał(a):
  Dragon napisał(a):

Przychodzi mi do głowy jedno wytłumaczenie... być może głupie ale myśle, że piloci mieli czas na podjęcie decyzji o tym, czy użyją katapulty czy zostaną...Ci ludzie potrafią podejmować takie decyzje w "ułamkach" sekund... tego ich uczą... Ani jeden pilot ani drugi nie pociągną za czerwone rączki... :(

Współczuję rodzinom pilotów... :(

Widziałem to tylko na filmach, ale wg mnie za bardzo rozpędzili maszyne w dół i zabrakło im może z niecałe 50m wysości. Chcieli pokazać że są najlepsi. Pewnie do ostatniego momentu mieli nadzieje, że wyprowadzą maszyne z tego. Jaką by przecież mieli opinie po powrocie do kraju... stracili maszyne wartą tyle ile duuuuużo burgmanów na zwykłym pokazie.

Pamiętajmy. Nerwy na wodzy i wyobraźnia. Oraz opanowanie naszego męskiego EGO... !scooter

No proszę i po co czarna skrzynka i komisja lotnicza do spraw wypadków lotniczych -

Patryk rocznik 92 MA JUŻ GOTOWE ROZWIĄZANIE !w00t

Patryku "Pamiętajmy. Nerwy na wodzy i wyobraźnia. Oraz opanowanie naszego męskiego EGO... !sciana"

Proszę zwłaszcza po takim wypadku proszę bez takich pochopnych osądów, to nie były małolaty na 50 ccm skuterkach tylko doświadczeni piloci najwyższej klasy.

I jakoś większość komentujących zdarzenie widzów stwierdza, że do końca próbowali odlecieć na bezpieczną odległość !!!

Więc może to ICH ego uratowały życie wielu ludziom?!

Pozdrawiam

RobB. B)

CZEŚĆ ICH PAMIĘCI !happybth

Opublikowano
  Cytat
mnie za bardzo rozpędzili maszyne w dół i zabrakło im może z niecałe 50m wysości. Chcieli pokazać że są najlepsi. Pewnie do ostatniego momentu mieli nadzieje, że wyprowadzą maszyne z tego. Jaką by przecież mieli opinie po powrocie do kraju... stracili maszyne wartą tyle ile duuuuużo burgmanów na zwykłym pokazie.

Nie będę używał wulgaryzmów, ale młody człowieku nic nie wiesz, o tym co działo się na pokładzie samolotu i nie wiesz co piloci chcieli, czego nie chcieli, a czego po prostu zrobić nie mogli, więc proszę cię o trochę szacunku wobec pilotów, którzy zgineli i nie pisanie bzdur.

To co słyszeliście na goroąco w TV to domysły, dywagacje i opinie robione pod publiczkę.

Teraz badania przyczyn wypadku trzeba zostawić specjalistom.

Zacytuję tylko:

"Osoby posiadające materiały foto-wideo mogące pomóc ustalić przyczyny wypadku samolotu Su-27 podczas AirShow 2009 w Radomiu proszone są o przesyłanie materiałów do:

Rzecznik Prasowy DSP rzecznik@sp.mil.pl lub airshow@sp.mil.pl

Prosimy przesyłać wyłącznie materiały związane z wypadkiem."

Opublikowano

Zgadzam się z Genim, zostawmy opinię o wypadku specjalistom.

A pilotom należny się pełen szacunek !! Rodzinom wyrazy głębokiego współczucia.

Odeszli wspaniali ludzie którzy już nigdy nie wejdą do swoich domów i nie powitają swoich bliskich. !happybth

Opublikowano

Takie pokay to piękna rzecz .... ale coś ostatnio zbyt dużo wypadków ... najpierw w piątek szybowiec na Bemowie teraz to......

Wyrazy współczucia dla rodzin pilotów ['].

PS. Może organizatorzy powinni zastanowić się nad zaostrzeniem przepisów bezpieczeństwa.

Opublikowano

!happybth

OK. Za mocno wyidealizowałem swoje poglądy.

To jest tylko moje założenie. Piloci mieli przelatane na tej maszynie kilka tysięcy godzin i mam do nich szacunek. Może i nie mam racji. Może mieli wszystko tak dobrze wyliczone i dostali jakiś silny podmuch wiatru w plecy. Może zadławiły się silniki. Może był to zbieg losowych zdarzeń. Może poprostu los tak chciał i koniec. Wszystkie te pytania zaczynają się od słowa może.

Rodziną głebokie współczucie

PS. samolot spadł ok 2km od widzów, ale 100m od budynków mieszkalnych. Może wiedzieli, że to koniec, ale próbowali nie spaść na te domy...

Opublikowano

Patryk92 po prostu to nie był wypadek, w którym ktoś poślizgnął się na skórce od banana i stłukł sobie tyłek.

Od ustalania przyczyn jest komisja, która będzie badać m.in. zapisy rejestratora parametrów lotu zwanego czarną skrzynką.

Narazie można potwierdzić, że na szczęście w nieszczęściu zgineli tylko piloci.

W czasie, gdy samolot po wykonaniu beczki zrobił wywrót w kierunku ziemi podobno, ludzie mający skanery i słyszący komunikację pomiędzy pilotami i wieżą słyszeli, że piloci zgłaszają problem techniczny, po czym dostali dwukrotną komendę katapultowania się. Dlaczego się nie ratowali nie wiadomo.

Osobiście na szczęście wypadku nie widziałem, bo po wypadku Żelaznych mam trochę dosyć.

Opublikowano

FAKT - KMIOT i PADLINOŻERCA po prostu !YES

Pozdrawiam

RobB. !sciana

Opublikowano

Ręce opadają ..... "biedacy z SU" zepsuli mu imprezę, napewno jako pierwszy poszedł po zwrot biletów !sciana !YES .

Żałosna jest część Naszego Społeczeństwa.

PS. Przeczytajcie komentarze ludzi poniżej ..... takich jak na filmie niestety jest więcej :D:P

• Administrator
Opublikowano

Jako że dyskusja zeszła z tematu imprezy która się odbyła, a skierowała sie głównie w stronę wypadku przenoszę temat do bardziej odpowiedniego działu jakim jest off topic

Opublikowano

Powracając do tematu pokazów lotniczych Air Show, pojawiły się głosy że powinno się zaprzestać organizować takie imprezy.

Osobiście uważam że nie w tym rzecz polega, wypadki się zdarzają wszędzie i na lądzie wodzie powietrzu.

Nie mamy zbyt często okazji na podziwianie tak wielu wspaniałych maszyn i takie

pokazy mają sens. Możliwość obejrzenia takich statków powietrznych w czasie akrobacji czy na wystawie statycznej naprawdę pozostawia wielkie wrażenia a no co dzień nie ma takiej okazji.

Opublikowano

Mozna sie sprzeczac, "pokaz" w Ramstein skonczyl sie dla 70 osob smiertelnie, a ok. 1000 zostalo rannych...

Opublikowano

ale od tamtego zdarzenia zmieniły się przepisy i akrobacje nie są wykonywane bezpośrednio nad głowami widzów

pokazy powinny odbywać się dalej tylko właściwi ludzie powinni pomyśleć co zmienić w organizacji show żeby zmniejszyć ryzyko tragedii

Opublikowano

Wiem, to bylo takie tepe uderzenie w glowy planujacych te pikniki (przynajmniej w D). Wywolalo to dyskusje na lata, zabraniac, nie zabraniac? Nie mam nic przeciwko organizowaniu pokazow, zwlaszcza na imprezach zwiazanych z lotnictwem. Organizacji z glowa i zachowaniem zasad bezpieczenstwa.

Od siebie musze jednak dodac, iz bedac pare lat temu na zlocie militarnym w Darlowku, niezbyt dobrze sie czulem, jak krazyl mi nad glowa zlom jakiegos wojskowego smiglowca. Pilot chyba nie zdawal sobie sprawy, ze w razie klopotow technicznych runie maszyna w tlum ludzi...