Skocz do zawartości
Forum Burgmania

mycie silnika w 4oo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam male pytanko. Moja kobitka ma stary samochodzik z 1995r (praktycznie zero elektroniki czysta mechanika). Ostatnio padl jej uszczelniacz przy wybieraku biegow i cala skrzynia oraz silnik jest zasyfiony olejem. Uszczelniacz jest juz wymieniony ale ze wszystko jest usyfione nie wiem czy autko traci dalej olej. W zwiazku z tym czy silnik mozna umyc karcherem, tzn oblac silnik jakims specyfikiem do czyszczenia silnikow poczekac a pozniej wszystko zmyc woda pod cisnieniem. Czy taka operacja nie bedzie miala wplywu na te wszystkie ustrojstwa ktore sa pod maska.

Oczywiscie wiem ze trzeba by bylo poczekac az silnik wystygie i uwazac na przewody swiece i inne kabelki.

Czy ktos cos takiego trenowal?

• Sympatycy

Dawno, dawno temu, umyłem silnik w Fordzie Sierra 2.0 16V.

Było to na jakiej? myjni na Ursynowie, gdzie zastrzeżono,

że robi? to na moj? odpowiedzialno?ć. Spryskali jakim? specyfikiem

(pewnie jaki? detergent coby tłuszcz zmyć), a następnie spłukali

wod?, ale nie z karchera. Potem jeszcze sprężonym powietrzem

przedmuchali niektóre miejsca i samochód bez problemu

odpalił.

Od tamtej pory (z 15 lat) nigdy więcej tematu nie ćwiczyłem...

pzdr

S? specjalne ?rodki do mycia silników (K2 AKRA,DETERSIL),pytaj w sklepach motoryzacyjnych.Ja polecam K2 -pryskasz poczekasz 10-15 minut i spłukujesz wod? silnik czysty jak z fabryki,nie potrzebna myjka ci?nieniowa zreszt? nie polecam użycia wysokiego ci?nienia przy silniku.Przy uporczywych zabrudzeniach poruszaj twardym pędzlem.Spróbuj na ciepłym silniku (tylko ciepłym nie gor?cym tak żeby każd? czę?ć silnika można było bez obaw chwycić ręk?).jak masz możliwo?ć to spłukaj ciepł? wod?, z elektryk? ostrożnie.Ja kilka razy myłem (maluchy peugeot 205)i zero efektów ubocznych.