Skocz do zawartości
Forum Burgmania

straż miejska

Gość MarMar

Rekomendowane odpowiedzi

Wła?nie dzisiaj czytałem-Gazeta Wyborcza,wkładka szczecińska-Straż Miejska w Szczecinie zafundowała sobie 2 nowiutkie suzuki burgman 650.Na pewno baaaardzo się im przydadz? podczas codziennego patrolowania ulic !OKK

Ale "nowosc" !OKK , widzielismy je juz w 2007 roku !OKK . A czemu maja sie nie przydawac?

PS. Na przyszlosc proponuje opcje "szukaj" KLIK i KLIK, bo nie wszystko w gazetach to "news" !OKK ...

Spoko ;) , fajne te wypowiedzi pod artykulem, zawisc ludzi chyba nie zna granic !OKK .

I ile mozna powtarzac, ze AN650 wcale nie jest juz najwiekszym skuterem !OKK ?

Edit: gdyby kupili rowery, to tez pewnie byloby za duzo wydanych "pieniedzy podatnika" !OKK ...

• Administrator

U mnie tez kiedys napisali pismaki ze firma kupila 16 luxusowych aut terenowych, zapomnieli tylko dopisac ze chodzilo o Fiata Pande 4x4 bez klimy !OKK

I ile mozna powtarzac, ze AN650 wcale nie jest juz najwiekszym skuterem !OKK ?

Największym, czy o największej pojemno?ci? :P;)

Masz oczywiscie racje !OKK , 3 cm. dluzszy, 2 cm. szerszy, 13 cm. wyzszy i 15 kg. ciezszy !OKK Czyli NAJWIEKSZY :P . W tej "strazy miejskiej" to naprawde nie maja umiaru :P ... 2 x GP800 by sobie kupili i juz by byl spokoj :P ...

Wszystko fajnie koledzy,tylko nie zapominajmy iż te wydatki na owe pojazdy s? finansowane z naszej kieszeni..A jesli chodzi o użyteczno?c-nie wiem czy w przypadku straży miejskiej mniejszy pojazd ułatwiaj?cy dojazd w mało dostępne miejsca,które powinni patrolowac nie spełniłby bardziej swojej roli.A może faktycznie chodzi o tzw.lans...Jesli tak to burgmany s? jak najbardziej. !OKK

Już zacz?łem podejrzewać, że chodzi o ewentualn? wymianę sprzętu/’przewietrzanie garażu’, względnie mijanie się z faktami przez dziennikarza. Jednak chyba raczej nic z tego.

Nikt z czytaj?cych – ł?cznie z ‘założycielem tematu’ koleg? MarMar-em – nie dostrzegli, że:

1. pod fotk? (Fot. Dariusz GORAJSKI/ AG 2009-06-24);

2. usytuowany jest podpis: „W 2006 r. straż miejska kupiła dwa skutery suzuki Burgman 650 za 80 tys. zł”;

Tak więc zarówno na fotce z bież?cego dodatku do Gazety..., jak i na tych zrobionych przez kolegę Kacza w 2007-roku chodzi o te same egzemplarze.

Za? je?li chodzi o kwestię odmiennych kolorów kloszy ‘kogutów’, to i to da się wyja?nić – w końcu wymiana samego klosza na inny kolor to czynno?ć nieskomplikowana(?).

Przecież w pocz?tkowych założeniach zakresu zadań dla straży miejskiej podstawowe obowi?zki miały być ukierunkowane chyba raczej na sfrę porz?dkow? (w skrajnym uproszczeniu: mandaty za nieporz?dki, a w odniesieniu do pojazdów, to: pobieranie opłat w strefach płatnego parkowania lu zakładanie na koła blokad za postój/parkowanie w miejscach niedozwolonych).

PóĽniej nast?pił okres nakładania na straż (i podejmowania się przez ni?) nieco ambitniejszych zadań –niejako ‘para-policyjnych’: pomiar/sprawdzanie prędko?ci pojazdów tzw. ‘suszarkami’ i radarami (i być może i ich ?ciganie). To może tłumaczyć wymianę koloru ‘kogutów’ na niebieski.

Ten ostatni (poszerzony) zakres zadań straży został póĽniej ‘przycięty’. Poruszany był również żywo (jak pamiętam) i na naszym forum.

Jerzyk,zgadzam się z Tob? jak najbardziej co do kwestii daty zakupu skuterów,ot mało czytelny podpis pod zdjęciem-mój bł?d i nieuwaga.Ale co do słusznosci zakupu -wydaje mi się że głównym przeznaczeniem burgmana 650 jest turystyka(choć pewnie zaraz mi się od niektórych kolegów oberwie).A więc straż miejska i turystyka to chyba nie najlepsze poł?czenie.Jestem za tym aby wszelkie służby porz?dkowe korzystały z jak najlepszych srodków transportu,jednak z takich które mog? byc w 100% przez nie wykorzystane.Choćby motocykle terenowe straży granicznej,czy nawet rowery w policji-np. w sezonie letnim w Kołobrzegu pojawiaja się takie patrole,s? na pewno bardziej mobilne niż piesze.Więc nie chodzi mi tylko o sam zakup pojazdów,koszta z tym zwi?zane,ale o pełne ich wykorzystanie

• Klubowicze

I wła?nie nasza Straż Miejska wydaje kasę bez opamiętania, dwa burgi które stoj? i rdzewiej?. Widziałem je na mie?cie parę razy i nie była to żadna akcja poprostu przejaz turystyczny strażnika (ale może się myle). Widziałem też u nas jak Straż Miejska ?migała Toyot? hybrydow? to chyba musiało kosztować!

A ja bym chcial ze by kazda straz miejska i policja mialy najlepsze sprzety z mozliwych. Jak zobaczylem policjanta na BMW K1200S to od razu jakis taki szacunek mi sie wlaczyl:)

i tak kradna te budzetowe pieniadze to moze by jakies wypasione sprzety chociaz by kupili dla tych straznikow...

Jak mozna miec szacunek do policmajstra ktory siedzi w kiji:):):)

pozdr.pollacco

jest duzo m?drego w tym co Pollacco pisze, mam większy szacunek do maszyny, ale kierowca to musi jeszcze na to zapracować, ponieważ obracam sie w kręgu policji to mam jaki? obraz tego, potrafię wsród tego sortu mundurowego znale?ć osobę która szanuję i wiem że to jest człowiek na poziomie, niestety przypadek to rzadki,

dlatego w 2009 roku Sttaż Miejska zakupiła w Rybniku Kumco 50cc, i jak na razie odpowiedni ludzi na odpowiednim sprzęcie, policja jeżdzi w Rybniku na Yamaszkach 125 cc do nich żalów nie mam