rpp Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Witam, niedługo (mam nadzieję :-) ) dorobię się prawka (A) więc najwyższy czas zacz?ć szukać jaki? 2oo na przepychanie się w warszawskich korkach. Przegl?dam sobie oferty i do tej pory faworytem był Burgman 400 albo Majesty (też 400). Ale ostatnio miałem okazję obejrzeć z bliska Burgiego (400) i nie ukrywam, że przeraziła mnie jego wielko?ć. Jako? nie wyobrażam sobie za bardzo sprawnego przeciskania się w korkach a w sumie głównie po to mam zamiar kupić skuterek. Szczególnie, że będ? to moje pierwsze 2 kółka więc sprzęt musi być z tych łatwych do opanowania (z drugiej strony nie chciałbym go w przyszłym sezonie sprzedawać bo okaże się, że jest niewystarczaj?cy). No i wła?nie - co by?cie polecali typowo na miasto (na pewno nie będzie to maszyna na dalsze wypady ze względu na małe dziecko, którego nie da się razem z Żon? zapakować na moto) Mam 186cm wzrostu więc pewnie musi być co? ciut większego, dodatkowo prawdopodobnie od czasu do czasu mogę wozić plecaczek o podobnym wzro?cie. Szukam raczej czego? z większym silnikiem - minimum 250ccm (tak do powiedzmy 400ccm) tak żeby dało się tym swobodnie pojechać te licznikowe 120-140km/h. Przegl?daj?c forum wpadł mi w oko X-max 250 ale podaż tego modelu jest znikoma (mam max. 12 tys. na sprzęt). pozdr, rpp Odnośnik do komentarza
Administrator Artix Opublikowano 24 Czerwca 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Bylo juz sporo na forum na ten temat, opcja "szukaj" czyni cuda ale generalnie ci wyjdzie ze bedzie to YP250 tym bardziej ze w tej cenie kupisz ladne cacucho Odnośnik do komentarza
BrYhu Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 W 100% popieram Artixa YP'ka 250 jest idealnym rozwi?zaniem do miasta Sam tak? poruszam się po Warszawie i nie mam żadnych problemów w korkach z przeciskaniem się między 4oo. Przy moim wzro?cie 190cm i wadze trochę ponad 110kg bez problemów (nawet z plecaczkiem trochę lżejszym bo niecałe 60kg) osi?gam 120km/h co uważam za wystarczaj?c? prędko?ć do miasta !bicz . Spalanie w granicach 3,8-4l na 100. Za t? kwotę spokojnie kupisz niezły sprzęt a jeszcze co nie co na akcesoria powinno zostać (kask, kurtka itp.) Odnośnik do komentarza
Gość Gregor72 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Witaj, Jeżdżę od roku Burgmanem 250 (wielko?ć ta sama co 400) po warszawskich korkach. Nie ma z tym najmniejszych problemów. Ważne żeby skuter był w?ski, dodasz do tego trochę wprawy i żaden korek Ci niestraszny. Jak na pierwszy tego typu pojazd osi?gi również na pewno Cię zadowol?. Mój też to wła?ciwie pierwszy maxi skuter i jeżeli go zamienię to tylko na Burgmana 400 lub 650. No i cena - za Twój budżet nabędziesz całkiem niezły egzemplarz my?lę że ok 2003-2005, uważaj tylko na powypadkowe z Anglii, Włoch itp - jest ich naprawdę dużo i tanio ale póĽniej trzeba sporo kasy żeby doprowadzić taki sprzęt do przyzwoitego stanu technicznego. Mam w tym temacie trochę do?wiadczenia Odnośnik do komentarza
prodzyn Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Kiedy? był podobny temat. Ja polecam Piaggio X7 250ccm na wtrysku, spalanie 3,5 litra, na zbiorniku 300km, malutki, wygodny i poręczny, z dużym kufrem pod siedzeniem. Nowy fakt jest w tym roku drogi, rok temu kosztował 13.300zł, ale poszukaj kogo?, kto to sprzedać chce używany. Tyle że mało ich na rynku wtórnym. Odnośnik do komentarza
Administrator Artix Opublikowano 24 Czerwca 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 To ja moze jeszcze gwoli wyjasnienia, YPka 250 jak i AN400 w korkach przeciskasz sie rownie latwo ja tam wielkiej roznicy nie zauwazylem, spalanie podobne, ANtek bedzie szybszy, ale YPka lzejsza przez co manewrowosc przy zmianie pasa w korku jest zdecydowanie latwiejsze niz ANem. Mowie o naprawde hard corowym przeciskaniu, poprostu YPka jest zdecydowanie latwiej ze wzgledu na jej mase. Ze wzgledu na jakosc silnika wybralbym YPke. Moim zdaniem z pasazerem tez latwiej sie manewruje YPka niz ANtkiem. U ciebie przemawia tez kasa, za 12 tys mozesz kupic YPke w idealnym stanie w miare mloda i ciekawego ANtka ale starszego. Wybror pozostawiam tobie ale generalnie sam musisz sie przejechac i zobaczyc co ci pasuje, bo niestety ile osob tyle tylkow !scooter ehhh opinii !scooter Odnośnik do komentarza
Sympatycy szorstki Opublikowano 25 Czerwca 2009 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 YP250 i owszem, tylko jak już kiedy? tu pisali?my, znalezienie "ideała" nie jest proste. Pobieżnie lookn?łem na aledrogo i na pierwszy rzut oka spodobało mi się takie có?: Całkiem ?wieża YP-ka pzdr Odnośnik do komentarza
mariusz8180 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Polecam Suzuki Burgman UH 150 !scooter Odnośnik do komentarza
Sympatycy szorstki Opublikowano 25 Czerwca 2009 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Chyba już w pierwszym po?cie padł warunek : minimum 250 ccm. Więc jakby to powiedzieć...kul? w płot... pzdr Odnośnik do komentarza
Gość jj23 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 A te takie niby spacerowe 120-140 to może tak dopiero w parę dni po kursie a nie od razu bo jest wielu do?wiadczonych skuterzystów po ilu? tam sezonach, którzy nigdy tyle nie jeżdż?-namawiam do treningu bo nawet sobie nie zdajesz w najmniejszym stopniu sprawy ile samochodów każdego dnia będzie polować aby zajechać ci drogę nawet jak będziesz miał pierwszeństwo. Odnośnik do komentarza
Gość auksencjusz Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 A może Kymco People S 250? Miałby? nowy skuter z salonu za niecałe 12000 - w Kymco zawsze można się jeszcze potargować. My?lę, że zeszliby do 11400zł. bez problemu. Naprawdę fajny, porz?dnie wykonany i dynamiczny skuter, prędko?ć max w granicach 143km/h (licznikowe chyba). Od razu zaznaczę, że jest on duuuużo większy od Kymco People S 50 i S 125. Możesz go obejrzeć w warszawskim Motor-Landzie na Wale Miedzeszyńskim. Zadzwoń tylko wcze?niej i dowiedz się, czy stoi u nich aktualnie ten model. Tutaj masz test Kymco People S 250. A tutaj link do sprzedawcy, który sprzedaje takie Kymco nowe, z salonu, rocznik 2008 za 11900, czyli mie?cimy się w budżecie. !OKK Zdaje się, że który? z burgmaniaków jeĽdzi takim Kymco, więc mógłby? go wypytać o to i owo !OK Pozdrawiam serdecznie !scooter Odnośnik do komentarza
Marynarz Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 hm.. jak minimum 250 to może 400 !OKK Ciekawa oferta Zawsze można uderzyć do tego salonu w Łomiankach aby potwierdzili bezwypadkowo?ć i przegl?dzik !scooter Odnośnik do komentarza
rpp Opublikowano 25 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Witam, bardzo dziękuję za sugestie - jak widzę Majesty 250 może być tym czego szukam (chociaż czytaj?c inne wiadomo?ci strasznie podoba mi się X-max - szkoda tylko, że na nowego nie mam kasy a używanych jak na lekarstwo). Co do Kymco People 250 - jako? wygl?d tego skuterka do mnie nie przemawia :-( zdecydowanie bardziej podoba mi się co? wła?nie w stylu Majesty czy też X-max'a (a najbardziej T-max ale to nie ta liga cenowa). Je?li chodzi o prędko?ci rzędu 120-140km/h :-) to powiem tak - mam już swoje lata i skuter nie będzie na pewno czym? co ma mi pozwolić na ?ciganie się po mie?cie (do tego mam wystarczaj?co szybkie auto a jak co? to raczej bym kupował motocykl a nie skuter je?li zależałoby mi na ?ciganiu się). Te 120km/h to jest bardzo często prędko?ć z jak? jedzie znakomita większo?ć samochodów po toruńskiej (oczywi?cie jak nie jest zakorkowana :-) ) i wolniejsza jazda grozi po prostu rozjechaniem :-( A'propo tego ogłoszenia z Majk? 250 - no bezwypadkowa to ona raczej nie jest a jak już to raczej takiego egzemparza będę szukał. Ta druga Majka (400) całkiem fajna - tylko czy wymiarowo 250 i 400 to to samo ? (bo waga 400ki to na pewno inna) pozdr, rpp Odnośnik do komentarza
Sympatycy szorstki Opublikowano 25 Czerwca 2009 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Ta druga Majka (400) całkiem fajna - tylko czy wymiarowo 250 i 400 to to samo ? (bo waga 400ki to na pewno inna)pozdr, rpp Napisałem, że bardzo pobieżnie i "na szybko" popatrzyłem na aledrogo i ta oferta wpadła mi w oko. YP 400 jest sporo cięższa i trochę większa od 250-tki. Zwłaszcza "zadek" ma do?ć szeroki. Tak "na oko" szerszy np. od mojej X9 - tki. Wszystkimi tymi sprzętami da się jeĽdzić po mie?cie, ale 250 - tk? nie polatasz za długo 140 (chyba że licznikowe !OKK ) pzdr Odnośnik do komentarza
tomwiech Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Je?li chodzi o 250 to polecam ci aprilie atlantic 250 do pozostałych to rakieta na ?wiatłach albo gilere nexus 250 ! idealnie wpisuj? się między lusterka sam mam atlantica a jeżdziłem większo?ci? skuterów o których wcze?niej mowa i dla mnie atlantik jest najlepszy a przedewszystkim ?wietnie wyważony ! http://www.allegro.pl/show_item.php?item=664900802 !OKK !OKK Odnośnik do komentarza
Makrotek Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 hm.. jak minimum 250 to może 400 Ciekawa oferta Zawsze można uderzyć do tego salonu w Łomiankach aby potwierdzili bezwypadkowo?ć i przegl?dzik O tak napewno ciekawa. !OKK Była już mowa o tym egzemparzu na forum. - znaczek 400 na prawym boku jako? dziwnie się przemie?cił - widziałem na żywo licznik przebiegu i wtedy było na nim co? około 36k...czyżby jeĽdził na wstecznym od tego czasu... !OKK YP 400 jest sporo cięższa i trochę większa od 250-tki. Zwłaszcza "zadek" ma do?ć szeroki. Tak "na oko" szerszy np. od mojej X9 - tki. JeĽdziłem wcze?niej Burgmanem UH150, a obecnie dosiadam Majesty 400. Powiem tak - pomimo jakiego? tam sporego do?wiadczenia, uczę się wielu rzeczy od pocz?tku. Majesty jest dużo cięższa, i jednak większa. Manewrowanie w korkach nie przychodzi już z tak? łatwo?ci?, ale jest to kwestia wprawy jak mniemam. Z perspektywy czasu uważam że przesiadka z mniejszej pojemno?ci (u mnie 50-150-400), a co za tym idzie lżejszego skuterka na cięższy opłaciła się i pomogła zdobywać kolejne do?wiadczenia. I patrze na to pod k?tem nie tylko mocy silnika, ale i gabarytów i masy skutera. Polecałbym na pocz?tek 250. Odnośnik do komentarza
Klubowicze GrzechoCnik Opublikowano 25 Czerwca 2009 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 A może Kymco People S 250? Sam jeżdżę Kymco, ale People bym nie wybrał. Dlaczego? Może i dobry do miasta ale jak będziesz chciał się wybrać np na Burgmanię to nogi ci odpadn? od ci?głego siedzenia jak na kibelku. Do planowanych dłuższych tras (ponad 150km) preferowałbym jaki? skut z możliwo?ci? wyci?gnięcia nóg do przodu (typu czoper). Może Grand Dink 250. pzdr Odnośnik do komentarza
Gość auksencjusz Opublikowano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Sam jeżdżę Kymco, ale People bym nie wybrał. Dlaczego?Może i dobry do miasta ale jak będziesz chciał się wybrać np na Burgmanię to nogi ci odpadn? od ci?głego siedzenia jak na kibelku. Do planowanych dłuższych tras (ponad 150km) preferowałbym jaki? skut z możliwo?ci? wyci?gnięcia nóg do przodu (typu czoper). Może Grand Dink 250. pzdr Wszystko zależy od wzrostu i długo?ci nóg. Ostatnio dosiadłem Majesty Yp400 i powiem szczerze, że wyci?gnięcie nóg do przodu nic mi nie dało. Ciasno tam jest (ja mam ok. 188cm, ale chyba do?ć długie nogi). Rpp napisał, że ma 186cm wzrostu, a więc również do najmniejszych nie należy. Rozmawiamy cały czas o typowym skuterze na miasto, więc możliwo?ć wyci?gnięcia nóg nie jest spraw? pierwszorzędn?. Tak, czy siak - Kymco People S 250 odpada. Wydaje mi się, że wszystkie znaki na niebie i na ziemi wskazuj? na wybór Yamahy Yp250. Odnośnik do komentarza
melmacie Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Kup ypke 250 na poczatek. Do miasta nawet w dwie osoby bedzie dobra. Jest trwala i maloawaryjna. Bedziesz zadowolony. Jedna sprawdz czy sie swobodnie miescisz i porowna z innymi modelami. Jesli nie bedzie duzej roznicy wez ypke 250. Pozdrowionka Odnośnik do komentarza
Marcin02 Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Mogę tylko potwierdzić ze 250 do miasta jest w zupełno?ci wystarczaj?ce przyspieszenie ci wystarcz żeby spokojnie odjechać z skrzyżowania przed wszystkimi , oczywi?cie je?li masz ochotę. A poza miasto tez możesz się swobodnie wybrać. Ja mógłbym polecić swój model Honda fos 250 jestem naprawdę zadowolony poza jednym szczegółem ma mela kulka i to trochę przeszkadza na dziurawych drogach polecam wzias to pod uwagę. Odnośnik do komentarza
stapoz Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Tak YP250 to absolutny best do miasta. Nie do zarżnięcia, nie psuje się, szybki start, dobra prędko?ć, ładny dĽwięk, do?ć w?ski, miękkie zawieszenie - dobre na nierówno?ci, ogromny schowek, nisko się siedzi więc łatwo manewrować, do?ć lekki, umiarkowane spalanie, łatwy dostęp do czę?ci "jakby co" Odnośnik do komentarza
Gość Mrozu Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Potwierdzam opinie o YP250. Sam tak? latam po warszawskich ulicach i sprawdza się bardzo dobrze. Szeroko?ć w sam raz, nogi można rozprostować, przyspieszenie wystarczaj?ce, Vmax u mnie na poziomie licznikowych 130 przy dużej turystycznej szybie, małe spalanie, schowek pod kanap? na 2 kaski i jakie? drobiazgi. Czego więcej potrzeba na miasto? Odnośnik do komentarza
Gość BadYunior Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Ponieważ każda sroka swój ogon chwali ja zwrócę Twoj? uwagę na takie co? czym ja pomykam. Mam na my?li tu Syma Citycom 300i. To skuter na naprawdę dużych kołach (16") z wyprostowan?, wygodn? krzesełkow? pozycj?, jaka akurat mi pasuje. Nowy kupujesz za około 19k z peln? 2-letni? gwarancj?. Spalanie w mie?cie to max 3-3,5 litra/100. Póki co w niecałe 2 miesi?ce zrobiłem około 4,5 tysi?ca kilometrów i nie zawiódł mnie ani razu. Pozdr. Darek Odnośnik do komentarza
misioooo Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Do Citycoma jeszcze w tej samej cenie jest SYM GTS300 nowy. Ten sam motor, ale budowa bardziej "GT" - można nogi nieco rozprostować, za to kółka ciut mniejsze... Piaggio X7, Piaggio XEvo (powodzenia jak gdzie? w PL znajdziesz ten model ;-) ), Yamaha X-Max z silnikami 250ccm też w 20tys pln nowe się zamykaj?, X7 kosztuje 16900 cennikowo. Kymco NewDink 200. Cena zajefajna - niecałe 11tys pln za nowy skuter z 2 letni? gwarancj? Do miasta silnik starczy w zupełno?ci (175ccm on ma chyba). W trasy - nieco mało może być. Odnośnik do komentarza
Gość BadYunior Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Do Citycoma jeszcze w tej samej cenie jest SYM GTS300 nowy. Ten sam motor, ale budowa bardziej "GT" - można nogi nieco rozprostować, za to kółka ciut mniejsze... Wiem o tym i wła?nie to mi przeszkadzało w skuterkach GT (wyprostowane nogi i mniejsze koła) Jako? lepiej mi sie siedzi na prosto i mam lepsz? kontrolę nad pojazdem (balans ciałem w korkach itp) Pozdr. Darek Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi