Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Objazd południa Polski.

Gość BadYunior

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BadYunior

Pobudka o godzinie 5 (brrrr) i o 5:40 jeste?my już na kołach.Startujemy z Warszawy a tym razem kierunek to południe Polski. Mam do zrobienia kilka zdjęć w okolicach Katowic a mojemu maleństwu (SYM Citycom 300i), w połowie drogi stuknie pierwszy 1000km, więc może od razu zajrzymy na przegl?d. W drodze powrotnej, muszę jeszcze zahaczyć o ŁódĽ, bo potrzebny jest mi element do wła?nie co zepsutej lampy błyskowej.

To nasza pierwsza tego typu dalsza trasa i trochę mam stracha. W baku przelewa się co? poniżej połowy, więc niedługo będzie trzeba tankować. Prędko?ć przelotowa usadowiła się w okolicy 100km/h. W sumie jechałoby sie nawet przyjemnie, ale je?li znacie 8kę, to wiecie jakie s? na niej koleiny. Nie wspomnę już nawet o tych ł?czeniach asfaltu co 100m. Na szczę?cie w okolicach Babska droga się ciut poprawia. Pierwsze tankowanie robimy w okolicy Piotrkowa Trybunalskiego, na stacji BP . Licznik pokazuje mi 298km na baku, zatem konsumpcja paliwa na poziomie 3l/100km jest całkiem przyjemna. Skuter dostaje paliwo, ja dwa hot-dogi i napój energetyczny i lecimy dalej. Jest godzina 8:00. Wł?czamy się na S1 i lecimy na Częstochowę, przede mn? około 160km do Katowic. Teraz staram sie troszkę szybciej pojechać i wyczuć jak też skuter się prowadzi. Z naprzeciwka wieje wiatr o prędko?ci około 40km/h i powoduje, że przy skuterze jad?cym 110-120 przód zaczyna delikatnie uciekać. Nie poczułbym tego efektu w mie?cie, czy na normalnej ulicy, ale tu, gdzie droga jest miejscami płaska jak stół jest to odczuwalne. W takim tempie dolatujemy do Katowic. Tu, w All Ride Moto zostawiam swojego SYMa na przegl?d, a sam, testowym GTS250i udaję się na zdjęcia do pobliskich Tarnowskich Gór. Na szczę?cie kolega nie każe na siebie długo czekać i zdjęcia jego H-D XR1200 robimy do?ć szybko. O godzinie 14 jestem już z powrotem po odbiór swojego pojazdu. Czeka na mnie pod salonem, nie do?ć że ze zrobionym przegl?dem po 1000km to jeszcze w dodatku ładnie umyty :(. Godzina 14:20, mam około 190km do Łodzi, a firmę, w której muszę dokonać zakupów zamykaj? o 17. Muszę się spieszyć, tym bardziej, że poinformowane radio w MP3ce informuje o popołudniowych burzach, o deszczu i innych przyjemno?ciach. Jako że skuter jest po przegl?dzie, a wiatr będę miał w plecy od razu przyduszam mu gaz. Nie patyczkuj?c się, ale uważaj?c na zachowanie lekkiego przodu rozpędzam maszynkę do 120-140km/h w zależno?ci od sytuacji na drodze. W błyskawicznym tempie przejeżdżam Częstochowę i ten korek, który tworzy się na remontowanym fragmencie przelotówki. Za Częstochow? dopada mnie pierwszy deszcz. Mimo że niebo nie wygl?da aż tak Ľle z nieba lej? się strugi deszczu. Zwalniam do prawie przepisowych 100km/h ale wci?ż pamiętam że mi się spieszy. Deszcz przechodzi po około 10 minutach i wszystko przesycha. Na szczę?cie RetBike nie przemaka, zwłaszcza że to model 3-warstwowy. Zatrzymuję się na stacji paliw Orlen z przebiegiem 290km, co przy prędko?ciach uzyskiwanych w trasie mnie co najmniej zaskoczyło. Pamiętam wszak, że do?ć długo silnik pracował na swoich maksymalnych 8ty? obrotów. Na Orlanie wtopa. Wprawdzie spokojnie zapłacę kart?, ale nie będę miał czasu na tyle aby w Łodzi poszukać bankomatu. Szybka rozmowa z obsług? stacji i lewa sprzedaż fajek. Tak portfel staje sie zasobniejszy o 10 złotych, bo pewnie te zakupy nie będ? mnie więcej kosztowały. Ruszam ze stacji i zaraz kolejny deszcz, jeszcze przed Piotrkowem. Podobnie jak wcze?niej wzalniam do 100 i rozpędzam się jak tylko przechodzi. Wreszcie ŁódĽ, do firmy wpadam jak bomba o 16:50. Na szczę?cie zamówienie jest przygotowane i można je odebrać. O 17 ruszam z Łodzi w kierunku Warszawy. Ponieważ mi się już tak nie spieszy pojadę sobie drog? przez Brzeziny, Skierniewice, Żyrardów i Grodzisk. Lubie tę drogę, jest prawie pusta, i jedzie się w?ród lasów. W Skierniewicach kolejne oberwanie chmury. I to nei byle jakie. Takich czarnych chmur to ja już dawno nie widziałem. Na szczę?cie mijam je lekko bokiem i wychodze suchy z całej tej imprezy. Wreszcie Żyrardów, jest godzina 20. Mc'Donalds i pierwsze jedzenie dzis. W całym tym zabieganiu prawie nie czułem głodu dopiero od Łodzi, jak zwolniłem zaczęło mnie ssać. No tak, zapomniałem że dzi? 01.06 i w restauracji jest pełno dzieciaków. Na szczę?cie udało się znaleĽć wolne miejsce. Je?ć i do domu... jeszcze tylko 40.... 30... 20....km... wreszcie jestem na miejscu. Jest godzina 21.

Czas na podsumowanie. Tego dnia zrobiłem około 750km na swoim skuterze Sym Citycom 300i. Spaliłem około 27 litrów paliwa (3,6l/100km), co przy jakimkolwiek samochodzie byłoby niemożliwo?ci?. Skoro jechałem w sumie 15 godzin to ?rednia prędko?ć z trasy to 50km/h. Bior?c pod uwagę 4 godziny przerwy (10-14), odpoczynki, tankowanie, posiłek jest to całkiem niezły wynik.

A o swoim spotkaniu z GTSem napiszę innym razem :(

Pozdr.

Darek

Gość BadYunior

A z tym nie widzę najmniejszego problemu. Zwłaszcza, ze w mojej chorej (chyba) głowie jest już kilka pomysłów a jeden tak w bliższej niż dalszej realizacji :). Ale o tym powiem jak będę gotowy, czyli gdzie? ok 20.06 ;)

Pozdr

Darek

Spoko relacja!!!!

pozdrawiam serdecznie:) i zycze wielu fajnych skutowych wojazy juz bez deszczu zupelnie:)

pollacco

a gdzie w?tek miłosny?

Spoko, spoko. W?tek miłosny zacznie się dopiero w odcinku 34 !scooter

na który prawdę mówi?c bardzo liczę.

Lubię teksty pisanne z tak? lekko?ci?. Brawo !scooter

W?tek miłosny chyba pominięty - tylko jaki? GTS250i się pojawił na sekundę :lol:

Osobi?cie chętnie o tym GTSie poczytam co? więcej...

Gość BadYunior
W?tek miłosny chyba pominięty - tylko jaki? GTS250i się pojawił na sekundę :D

Osobi?cie chętnie o tym GTSie poczytam co? więcej...

Je?li chodzi o GTS'a to widzę że mnie niektórzy wyprzedzili już w te?cie bo ostatnio przeczytałem o nim tu: http://www.scigacz.pl/Sym,GTS,250i,sympaty...czuch,9574.html . Z niektórymi uwagami osoby pisz?cej go mogę się zgodzić, ale z niektórymi niekoniecznie. Nie ma też wspomnienia o kilku ciekawych rzeczach w nim jakie udało mi się odkryć w ci?gu trwaj?cej niecałe 100km przejażdżki :lol:

Pozdr.

Darek

Ciekawy opis. Prawie reklama skutera :D Widocznie jest lepiej z zawieszeniem niz opisuja w scigaczu skoro bylo 15 godzin z malymi przerwami.

Gość BadYunior
Ciekawy opis. Prawie reklama skutera :D Widocznie jest lepiej z zawieszeniem niz opisuja w scigaczu skoro bylo 15 godzin z malymi przerwami.

Z zawieszeniem jak z zawieszeniem. Gorzej chyba z czytaniem. Pisałem że GTS'a 250 miałem na jakie? 100km kiedy CityCom 300i był na przegl?dzie. Cał? trasę zrobiłem wła?nie na nim ;P

Pozdr.

Darek