dr.big Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Przeczytalem ostatnio artykul w dosyc powaznym czasopismie, z ktorego wynika, ze US-Airforce nie ma pieniedzy na obsluge i biezace naprawy satelitow. W 2010 roku spodziewane sa pierwsze powazne usterki starych (ok. 30 lat) satelitow, ktore powinny byc sukcesywnie wymieniane, jednak jak na razie nie zaczeto ich nawet, ze wzgledu na finansowanie, produkowac. Europejski system Galileo nie ruszy przed 2013 rokiem, a rosyjski GLONASS nie ma (podobno) zastosowania cywilnego. Jesli bedziemy mieli pecha, to odbior naszych nawigacji znacznie sie pogorszy !w00t ... Wydaje sie to malo prawdopodobne, bo w koncu cala machina wojenna USA bazuje na tym systemie !happybth . Pieniadze sie jednak znajda? Odnośnik do komentarza
Klubowicze robson Opublikowano 1 Czerwca 2009 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Kto jak kto , ale jankesi maja kasę na takie rzeczy i poza tym zarabiaj? krocie na udostępnianiu tychże satelit do celów cywilnych , także my?lę że będzie wszystko ok. Odnośnik do komentarza
zyzio Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ja juz czytałem, ze to jest specjalnie nakręcana spirala niepokoju żeby kongres łatwiej rzucił kas? !happybth Nie wierzę w te bajki że satelity się popsuj? i nikt nic nie zrobi, przecież to nie kierowcy 2oo i 4oo s? głównymi beneficjentami korzy?ci płyn?cych z tego systemu. Odnośnik do komentarza
Administrator Artix Opublikowano 1 Czerwca 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 GPS tak naprawdę może przestać działać w każdej chwili. Dlatego ci?gle pozostaje w rękach wojska i rz?du usa, żeby w razie jakiej? poważniejszej wojny mogli go bezkarnie wył?czyć dla cywili (czyt. wojsk innych krajów). Póki co dokładno?ć ro?nie a nie spada. Glonass działa i ma na dzień dzisiejszy 18 działaj?cych satelitów, na naszych szeroko?ciach daj?cych wystarczaj?c? ilo?ć danych do wyznaczenia pozycji. Nawet ostatnio sprawdzałem. Na samym Glonassie wyznaczałem pozycję. Do tego dojd? za jaki? czas chiński Compass i europejski Galileo (w to akurat pow?tpiewam, bo obiecuj? na 2012 ) Także byłby spokojny na razie Co do odbioru glonassu - to niestety garminy s? nie-upgardeowalne (że się tak wyrażę). Osobnych urz?dzeń na dzień dzisiejszy nie ma. Systemu GPS i Glonass różni? się znacznie, inne długo?ci fal, inne częstotliwo?ci. Potrzebna jest w urz?dzeniu nie zmiana softwarowa a hardwarowa. Niestety, ale s? zabawki dla geodetow które "widz?" ten system Odnośnik do komentarza
bogumilek Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Niestety, ale s? zabawki dla geologów które "widz?" ten system chyba chodzilo Ci o geodetow !happybth co do samego systemu gps, to jest on systematycznie rozbudowywany i modernizowany, wysylane sa na orbite nowe satelity (z nowym cywilnym kanalem). jesli chodzi o usterki to zdarzaly sie i beda sie zdarzac. system ma wiecej satelitow niz jest potrzeba i istnieje mozliwosc zastepowania wadliwych. Odnośnik do komentarza
Administrator Artix Opublikowano 1 Czerwca 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Przepraszam !happybth geodetow !w00t juz poprawiam Odnośnik do komentarza
Gość Cobesh Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ja bym raczej cał? te zapowiedĽ unieruchomienia gps traktował jako grę o fundusze na przyszły rok. Bo jako? nie mogę sobie wyobrazić że "Hameryka" da wygrać tę wojnę "Czerwonym". Nie oszukujmy się tu chodzi o $. To tak jak by US-Airforce samo sobie kopało grób. Odnośnik do komentarza
Klubowicze bilety Opublikowano 1 Czerwca 2009 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 A mi się wydaje że zaczynaj? kombinować żeby?my zaczeli płacić za każde korzystanie z GPS - oczywi?cie chciałbym się mylić. Odnośnik do komentarza
Gość tommi Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 odpłatno?ci jak sadze nie będzie przy obecnych systemach, ale uważatem też że jest to "bicie piany" celem ulokowania przysłych wydatków i żeby pewne osoby sie zainteresow?ły i zainwestowały Odnośnik do komentarza
Sympatycy siemik Opublikowano 1 Czerwca 2009 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 A ja my?lę że fajnie byłoby wrócić do czasów gdy na MZ 251 z przymocowana do zbiornika paliwa map? w foli jeĽdziło się po kraju z kumplami.Zabawne byłoby również patrzeć na bł?dz?cych po ulicach miast kierowców nie zwyczajnych patrzeć w mapę na papierze. !OKK Odnośnik do komentarza
Klubowicze robson Opublikowano 1 Czerwca 2009 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Mapę zawsze mam ze sob? , ale po ostatniej trasie z pod "Koguta" na rozpoczęciu sezonu i bł?dzeniu" troszkę " w okolicach Piaseczna zafundowałem sobie nawigację , a tutaj takie wie?ci Odnośnik do komentarza
Gość tommi Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 no mapa, kompas i busola nie jest dla mnie żadn? tajemnica więc sobię poradzę, w końcu posiadam sprawno?ć sobieradka obozowego w funkcji zastepowego, a jak każdy wie zastępowy wie wszystko Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi