Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy mam ABS w skuterze?

ptaku_1

Rekomendowane odpowiedzi

Odswieze troche temat. Dzis wymienilem u siebie kolcki mialem EBC z indeksem HH czyli te twardzsze (wymienialem bo jadly mi tarcze). Wymienilem na Carbon Lorraine Maxi SC. Jedna z najbardziej wyraznych roznic to duzo cichsze hamowanie, brak dzwieku toczonego metalu, skutecznosc hamowania wydaje tez mi sie lepsza. Z minusow znowu musze docierac klocki i podczas jazdy grzeje mi sie troche tarcza, ale to raczej normalne na nowych klockach.

Jako ciekowastkie dodam ze klocki EBC przejechaly 930km i na tym dystansie schudly zaledwie o 0,1mm.

P.S. Czy YP250 z 2001 posiada ABS, przy awaryjnym hamowaniu przednie kolo wydaje piski przy blokadzie kola ale sa przerwane, a nie czuje na klamce zadnych uderzen tak jak to czujemy w 4oo gdy dziala ABS?

Przeniesione, zeby nie robic dalej OT.

dr.big

• Administrator

Dokladnie, kiedy zalacza sie ABS w moto to doznajemy masazu reki :D pulsuje identycznie jak w aucie. Co prawda w YPce w ktorej nie mialem ABS tez raz mi sie przytrafilo ze klamka mi pulsowala, ale najzwyczajniej w swiecie zgialem tarcze ruszajac z disc lockiem !sciana na tarczy. Zgiecie bylo minimalne ale na tarczy juz wyczuwalne. Ehh i nowa tarcza poszla sie #$%$#$% tydzien wczesniej wymieniona

hmmm mi nic nie pulsuje i nie wiem czy poprostu nie docisnelem klamki czy moze mam ten ABS, po czym mozna poznac ze Yp-ka ma ABS???

Ptaku, u mnie brak ABS'u. Ostatnio uczyłem się Majki przez skuteczne hamowanie i doprowadziłem do zblokowania przedniego koła na suchym asfalcie. Skuteczne hamowanie to priorytet. Podobno ABS w jedno?ladach jest mało skuteczny tzn wydłuża drogę hamowania. W najnowszych maszynach dopiero został poprawiony...

Paweł w Twojej Ypce nie ma ABS-u na 100%. Taki objaw jak opisujesz jest powodowany tym, że hamuj?c mocno (awaryjnie) przodem opona jest na granicy przyczepno?ci a jezdnia nie jest nigdy tak prosta jak tafla szkła. W momencie gdy koło trafia na górkę czujesz mocne spowolnienie pojazdu, jak koło trafia na mał? wklęsło?ć w asfalcie docisk opony maleje i jest uslizg koła z piskiem.

ABS nie skraca drogi hamowania, a wydłuża j?. :angry:

ABS ma za zadanie nie dopu?cić do blokowania koła i ułatwić ominięcie przeszkody kiedy wiemy że nie damy rade wyhamować. A wiadomo jak się kończy zablokowane koło w 2oo.

Cobesh, to nie moje słowa, a do?wiadczonego instruktora jazdy, który jeĽdzi na motorach już kupę lat. Z tego co mówił, a wcze?niej już pisałem - po wprowadzeniu ABS'u do jedno?ladów przez wiele lat nie były tak sprawne, jak s? dopiero od całkiem niedawna...

Powszechnie wiadomo że najlepsze efekty hamowania osi?ga się hamuj?c na granicy przyczepno?ci opony. I tyle.

ABS (niem. Antiblockiersystem; ang. Anti-Lock Braking System).

ABS skraca drogę hamowania w okre?lonych warunkach. W sporcie dalej się go nie stosuje.

W moto dodatkowo jest problem z wielko?ci? i wag? całego urz?dzenia, st?d pocz?tkowa niska skuteczno?ć.

Ciekawy temat sie zaczyna, czy ABS skraca czy wydluza droge hamowania :angry: ?

Wszystko zalezy od nawierzchni i umiejetnosci hamujacego. U przecietnego kierowcy raczej skraca, pod warunkiem ze wciska klamke "do oporu" pozwalajac na swobodna (i szybka) prace systemu. Nawet na superprzyczepnej i suchej nawierzchni podstawa sa umiejetnosci naprawde ostrego hamowania. A jest malo osob ktore to trenuja od czasu do czasu.

Przy mokrej lub sliskiej nawierzchni czy na zakretach hamowanie z ABS wybacza wiele bledow i pozwala bezpieczniej wytracac predkosc...

To tak w duzym skrocie :) .

Edit: @Cobesh: zgadza sie, w sporcie sie nie stosuje, bo zawodnicy raczej potafia efektywnie hamowac :) .

Wydaje mi sie, ze doskonalym rozwiazaniem jest tutaj odlaczany ABS. Po wlaczeniu silnika, stojac mamy mozliwosc dezaktywowania systemu i po problemie.

Je?li chcesz sprawdzić czy masz ABS przyjrzyj się dokładnie tarczy i temu co jest zamontowane tuż przy niej. Je?li oprócz tarczy hamulcowej zobaczysz mniejsz? tarczkę charakteryzuj?c? się duż? ilo?ci? regularnych otworów - to najprawdopodobniej zobaczyłe? element optyczny ABS'u, więc go masz. ABS musi "widzieć" ruch koła, element za to odpowiedzialny najczę?ciej bez problemu da się zlokalizować przy tarczy hamulcowej.

Witam !OKK .

EMKa masz racje , ale ja o ile dobrze pamiętam w Majce ABS miałem w ?rodku koła , tak więc tarczkę ABSu miałem zakryt? . Do bębna , a jak kto woli ?rodka no prawie ?rodka koła był doprowadzony przewód od manetki .

Je?li mogę na mał? uwagę , to ABS jest super , nie raz miałem okazję się przekonać .

A droga hamowania , tak jak pisał Bigu? jest uzależniona od podłoża .

Jak trafimy czego nie nikomu nie polecam testować na deszcz i paski dla pieszych to wtedy się przekonać można co znaczy ABS , ale nie radzę .

No chyba że kto? ma wielk? ochotę spróbować .

Szkoda że moja zacna marka nie ma ABSu !w00t . Wielka szkoda !yawn .

• Sympatycy
W sporcie dalej się go nie stosuje.

Wyczynowym może nie (na razie), ale poczytaj opinie o tym systemie, przemy?lanym

przez Hondę w nowej('09) cebrze 1000 RR. !yawn

@Carrea, żaden burgman 400 nie miał ABS-u

pzdr