Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jakie paliwo tankujecie - 95 czy 98?

marinero

Jakie paliwo tankujecie - 95 czy 98?  

172 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

O paliwie i spalaniu było juz co prawda parę w?tków ale nigdzie nie znalazłem najbardziej prozaicznego pytania - czyli jakie paliwo lejecie do swoich baków? (pomijaj?c te "baki" na piwa i inne trunki ;-)

Chodzi mi generalnie tylko o podział na paliwo 95 czy tez 98. Ciekawi mnie czy macie jakie? własne obserwacje co do zmiany zachowania sprzętu w zależno?ci od paliwa. Tak mi sie nasun?ł ten temat bo nie dawno go?ciu na stacji bardzo energicznie namawiał mnie do nalewania 98-ki a nie 95-ki, że niby bardzo odczuję różnice w mocy i też i spali mi mniej...

Ostatnio podany na forum link do tego serwisu do ?ledzenia spalania - motostat.pl - może okazać się pomocny na przyszło?ć w tych ocenach ale zawsze to lepiej poznać odczucia i do?wiadczenia w konkretnych przypadkach.

pozdr.

m.

• Klubowicze

Ciekawy jestem czy kto? leje tylko i wył?cznie 98?

Ja osobi?cie nie potrzebuję zwiększania mocy. Na 95 też nieĽle mój :D jeĽdzi, "więc po co przepłacać?"

Testowałem oba paliwa na różnych ;)

Nie zauważyłem różnicy i teraz tankuję 95 i od czasu do czasu zdarza mi się zatankować ON :D Wtedy czuję różnicę !sciana

Na stacji kole? proponuje 98, bo maj? okresowe akcje, dzięki którym za sprzedaż tego trunku wpadaj? im nagrody.

Ja do mojego toczydła leje 95. I nawet nie próbowałem zalać lepszej bo i tak nie wiele odczuje. A już na pewno skakanie z 95 na 98 czy odwrotnie bez resetowania komputera niewiele pomoże.

ja za to leje 98 a to z jednej przyczyny - otóż w samochodzie zauważyłem nie tyle wzrost mocy to mniejsze spalanie

przy standardowej jeĽdzie po mie?cie samochodem zauważyłem różnice ok 5-7% w ilo?ci przepalonej 95 a 98 na korzy?ć tej drugiej oczywi?cie

w sytuacji gdy auto pali ponad 11 litrów to różnica była odczuwalna

do Majki zacz?łem od pocz?tku lać 98 poprostu z przyzwyczajenia i tyle

nie potrafie ocenić różnicy w osi?gach je?li chodzi o Majke bo poprostu nie jeĽdziłem ni? na 95 wogóle

• Klubowicze

Ciekawy temat, nigdy się nie zastanawiałem nad innym paliwem niż 95 auta mam zawsze ON, z ciekawo?ci po testuje 98 i co? napiszę.

• Administrator

Na wyjazdach 98 bo faktycznie mniej pali, po miescie roznie zaleznie od ceny ostatnio tez 98 ale generalnie nie widze roznicy w spalaniu. Poprostu na stacjach marketowych 98 kosztuje tyle gdzie na innych 95. Czasem VPower 99+ jako fanaberie

• Sympatycy

A ja zalewam 98, bo nieczęsto tankuję auto benzyn?/etylin?, więc wydaje mi się,

że po gazie, może będzie mu lepiej smakowało 98 niż 95 :P;)

A do pierdziawy zawsze lałem lepsze paliwo, bo ona pali mało i żadna

tam dla mnie różnica, a znawcy mówi? że lepsze (jakie? tam "uszlachetniacze", etc...)

Ogólnie, widzę duży "potencjał" w tym temacie... :lol: !sciana

pzdr

A ja tak z przyzwyczajenia standard 95 i basta :P

może dla tego że 98 jest droższe niż 95, a kiedy? próbowałem 98 ale w samochodzie i żadnej różnicy nie odczułem więc po co przepłacać

Na razie tylko 95, test 98 dopiero mam w planach, ale zamierzam przynajmniej dwa tygodnie pojeĽdzić na 98 to wtedy będę wiedział czy warto.

• Sympatycy

Leje 95 czasami 98 a ostatnio zalałem na Shellu 100 oktanów czy co? w tym rodzaju-różnicy w osi?gach i spalaniu nie zauważyłem ?migaj?c po mie?cie. Jad?c na Burgmanie przetestuje w trasie i wtedy zobaczymy

Ja ostatnio zalałem swoj? Majkę 98 i powiem że widoczna była różnica przy Vmax oraz przy ruszaniu. Silnik jakby bardziej był skory do wpółpracy :lol:. Dodam że to był taki mały experyment, na co dzień 95 (jak każdy).

Może na wypadzik na Burgmanię zaleję maleństwo 98 i wtedy zoabczymy czy mniej pije ;)

Pożyjemy zobaczymy :P

Gość auksencjusz

Zawsze leję 95 do skutera i samochodu. Szczerze mówi?c nie widzę sensu stosowania 98 ze względów opłacalnych, gdyż z moich wyliczeń wynika, że to się nie opłaca. :P

98 tankowan? w Polsce zalewam, jak jadę za granicę (na skuterze jeszcze mi się nie zdarzyło) :lol:

ostatnio 4 razy tankowałem Shell V-power Racing 100 i zauważyłem spadek zużycia paliwa o ok 0.5 l/100. Mam też wrażenie że chyba trochę lepiej przy?piesza na V-power

• Klubowicze

Posiadam spor? wiedzę na temat zaopatrzenia stacji benzynowych w paliwo tzw.98,więc panowie lejcie tylko 95 bo za 98 tylko zapłacicie więcej.(przynajmiej w Polsce)bo cała reszta nie ma znaczenia :P

Panowie, oktanowo?ć nie ma żadnego wpływu na przyrost mocy, a spalanie detonacyjne/stukowe !!! Polecam lekturę: klik

Skutery rzadko wyposażone s? w czujniki spalania stukowego więc je?li producent zaleca 95 to koniecznie tak? należy zalewać !!!

• Klubowicze

ja ?migam na 95 MOŻE jak 98 była by w cenie 95 to bym lał t? drug? różnica jest niewielka podczas jazdy ale w portwelu jest większa. w samochodzie też leje 95

krzytro niewiem dlaczego czekałem na Twoj? wypowiedz z racji znawcy, zatem ja czasem wlewałem 98 z mysl? a niech ma ,dotyczyło to motora jak i samochodu choć do samochodu stale tłocze gaz, tymczasem pozostane przy 95 i wględy ekonomiczne będa musiały mi wystarczyć