PrzemekK Opublikowano 13 Marca 2014 Opublikowano 13 Marca 2014 Lubię, sprawia mi frajdę i dlatego prócz auta mam 2oo i to jest własnie to i tu zawsze pełna zgoda
stator Opublikowano 13 Marca 2014 Opublikowano 13 Marca 2014 Faktycznie, PrzemekK, wziąłem pod uwagę tylko paliwo. Ale jeżdżąc MZK-ZKM, też nie miałbym dodatkowych kosztów. Gdybym nie kochał 2oo, to porzuciłbym tą pasję po sprzedaniu 50-tki. To mój wybór. Świadomy.
Jaki 40 Opublikowano 13 Marca 2014 Opublikowano 13 Marca 2014 Jak to mówią faceci o pieniądzach nie rozmawiają 200 mam bo kocham jeździć jak w to wliczamy kasę to lepiej rower kupić. Bo to przecież jest pasja a nie zdrowy rozsądek.
virus Opublikowano 13 Marca 2014 Opublikowano 13 Marca 2014 Zaoszczędzony czas jest już łatwo policzalny i znacząco zmienia wyniki takich obliczeń.
Barteq Opublikowano 13 Marca 2014 Opublikowano 13 Marca 2014 U mnie: Octavia TDI pali w mieście 6.5L x 5.67zł = 36,86zł do równego rachunku (koszt przejechania 100km) VW Polo pali 10L LPG (2.77zł) + 1L PB (5.80zł) = 33.5zł (koszt przejechania 100km) Xciting pali 5,5L - 6L (do rozrachunku weźmy wyższą wartość) x 5.80zł = 34.8zł (koszt przejechania 100km) Natomiast Octavią czy Polo w ciągu dnia jestem w stanie dotrzeć do 3 klientów przeciskając się przez korki, Xcitingiem do 5-ciu. Każdy klient płaci powiedzmy 100zł za robotę do równego. I rachunek czym się najbardziej opłaca śmigać jest prosty
Mikołaj Opublikowano 13 Marca 2014 Opublikowano 13 Marca 2014 Dla mnie sprawa jest oczywista. Auto = skazany na korki, 2oo = wolność. Tyle w tym temacie
stefanekmac Opublikowano 13 Marca 2014 Opublikowano 13 Marca 2014 A ja niestety widzę to ciemniej.Jeżdżę od lat autami i jednosladami.Auta są coraz wieksze,obecne mam forda smax- 215 cm z lusterkami ,215 ! Panowie minęły czasy malucha czy syreny a nawet poloneza.Byłem wczoraj w stolicy. Próbowałem zrobić miejsce motocyklom i skuterom. Ale nie było gdzie.Obok duże dostawcze.Przepychały się o włos tylko male 50.
burgifan Opublikowano 18 Marca 2014 Opublikowano 18 Marca 2014 W zimę nie wyobrażam sobie jeździć 2oo, więc po to mam auto. W kijową pogodę również wsiadam do auta. Ale oczywiście jak tylko mogę jechać skutem, to nigdy nie wsiadam do 4oo, bo autem jeżdżę od 92 roku i nie mam z tego frajdy w przeciwieństwie do 2oo. Jeśli chodzi o koszta, to w moim przypadku gdzie jeżdżę raczej tylko po mieście, skuterem wychodzi mnie dokładnie połowa tego co autem. Mam Almerę Tino 2,2 DI, w mieście mi pali 8, a skut 3,5 - 4 max jak jeżdżę na odcięciu. Pozostałe koszta jak kolega wyżej napisać trzeba brać pod uwagę ubezpieczenia, parkingi płatne na mieście itp, etc, itd... Frajda ? Bez porównania !
Perzan Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Wiem, że kotlet stary, ale dodam swoje trzy grosze Co prawda jeżdżę tylko 50-tką (w krakowskich korkach idealnie się sprawdza), ale jak ktoś chce jeździć skutem ze względów finansowych, to przeliczy się i nie ma się co oszukiwać - mówię to po doświadczeniach na własnej skórze). Trzeba liczyć się, jak ktoś już wspomniał, z zakupem odzieży, dodatkowych akcesoriów, przeglądów gwarancyjnych jeśli sprzęt kupiony nowy i chce się mięć pieczątki, itd. [...] Ja też wrzucę swoje 3 grosze do starego kotleta i zdecydowanie się z Tobą nie zgodzę. Podobnie jak Ty turlam się w krakowskich korkach, tyle że 150-ką, ale lubię konkrety przy tego typu dyskusjach. Piszesz o przeglądach gwarancyjnych. A samochodem nie trzeba jeździć na przeglądy gwarancyjne ? Co najmniej tak samo kosztowne jak przy 2oo z mocnym naciskiem na "co najmniej". Ale zostawmy nowe pojazdy. Nie ma się co oszukiwać, jeżeli ktoś kupuje skuter ze względów finansowych, to nie kupuje nówki sztuki w salonie, chyba że chińczyka w markecie. Nie kupuje też kasku i odzieży z górnej półki cenowej ani bajerów i gadżetów. Taki ktoś potrzebuje sprawnego toczydła do przemieszczania się i przynajmniej podstawowej ochrony. Zakładam, że taka osoba jest w miarę rozsądna i w podkoszulku jeździć nie będzie. Może przejdźmy już do konkretów z (mojego) życia wziętych. Opony w 4oo wystarczają mi na 3 sezony. W 2oo jeszcze nie wiem, ale po dwóch sezonach od zakupu mam zamiar zmienić i patrząc na zużycie dotychczasowe zakładam, że w 2oo też wystarczą na 3 sezony. Wymiana oleju 1x/sezon tu i tu. Do rozważań przyjmiemy przebieg dzienny 30km - tylko praca i powrót, 20 dni roboczych w miesiącu, sezon skuterowy 8 miesięcy w roku, czas eksploatacji 3 lata. Mamy zatem przebieg 30x20x8x3=14400km A teraz cyfry. Samochód: - paliwo (LPG) 100zł/250km = 0,4zł/km x 14400km=5760zł - olej 150zł x 3 = 450zł - opony 1000zł - ubezpieczenie min. 400zł x 3 = 1200zł - przeglądy 100zł x 3 = 300zł (dla auta bez LPG! ) Razem: 8710,- zł Skuter: - paliwo 100zł/500km = 0,2zł/km x 14400km=2880 - olej 30zł x 3 = 90zł - opony 400zł - ubezpieczenie min. 100zł x 3 = 300zł - kask, kurtka, rękawice ok. 800zł - pasek napędowy ok. 150zł - przeglądy 63zł x 3 = 189zł - zaokrąglimy do 190. Razem: 4810,- zł Różnica: 3900zł/3 lata i to tylko na samych dojazdach do pracy. Cyferki mówią same za siebie... W koszty wliczone tylko niezbędne rzeczy, które tak, czy inaczej trzeba ponieść, a i tak z niekorzyścią dla skutera. Np. jak zapewne zauważyłeś, ubezpieczenie 4oo jest z maksymalnymi zniżkami na promocji, a 2oo bez zniżek. O czymś zapomniałem ? Ciekawi mnie co Cię takiego spotkało, że twierdzisz iż skuter nie jest tańszy w eksploatacji od samochodu ? Pozdro. Uff... trochę to długie wyszło
Rekomendowane odpowiedzi