Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Yamaha T-max & Gilera Nexus????

kostan77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! (Czy ktos moglby mi pomoc w wyborze pomiedzy Yamaha T-max 500 2002r,a Gilera Nexus 500 2004r.???) Dwucylindrowy czy jednocylindrowy?? Mam wielki dylemat nad tymi dwoma skuterami! Moze posiadacze tych ze modeli mogli by mi opisac swoje za i przeciw. Z gory dziekuje i pozdrawiam. NIESTETY YAMAHA JAK I GILERA SA JUZ SPRZEDANE!!

Jest zwyciezca Honda SH 300i 2007r. !TAZ :D:D

prawie kazdy tutaj opowie sie za tmaxem - przyczyna tego taka, ze nexusow tu prawie nie ma, a teoretycznie skuter yamahy jest lepszy. Argumenty to 2 gary, japonska solidnosc i cos jeszcze wymysla.

Ale ja doradze inaczej - bierz makarona, tmaxow jak psow, a nexus, dzieki temu sterwotypowi japonskiej cudownosci jest wrecz egzotyczny.

Wyglad - kwestia gustu, ale MZ jest cudny

Silnik montowany we wszystkich wloskich a nawet francuzkich produkcjach - czyli dziala.

No i smiem podejrzewac, ze koszta przy nexusie beda delikatnie mniejsze.

Kopytko jezdzi Nexusem !TAZ .

Nexus ladny, ale co z tego. I dodatkowo "tluczek" jednocylindrowy. Testowalem kiedys Nexusa, majac prywatnie Tmaxa...

Te dwa skutery moga ze soba konkurowac jedynie wygladem :) .

• Administrator

Za Nexusem przemawia optyka, fajniejsze zegary (które w T-maxie 2002 gaĽnik s? po prostu smutne) oraz to, że jest ich mniej od T-maxów... ale to ostatnie nie dla każdego musi być zalet? :) .

Ogromnym minusem dla mnie jest brak optymalnej pozycji za kierownic?. Praktycznie zawsze podczas większych skrętów trzeba uderzać manetkami o kolana !TAZ . W zasadzie można by napisać, że problem będzie dotyczył każdego kto ma więcej niż 165 cm wzrostu :) . Z drugiej strony wysoko umieszczona kanapa będzie problemem dla niskich kierowców.

T-max--- sprawdzona konstrukcja, niska awaryjno?ć, dwa garki, dużo lepsza pozycja za kierownic? (choć akurat dla mnie też nie idealna)... to tak w dużym skrócie. Więcej info uzyskasz przegl?daj?c w?tki archiwalne.

No i oczywi?cie polecam lekturę:

Test Nexus 500 ie

Wrażenie z jazdy Nexus 500 ie

Tmax 500 w te?cie porównawczym

Test Tmax 500 wtrysk model 2004

Edit> faktycznie> Mariusz vel Kopytko jeĽdzi czerwonym Nexusem. Może on co? dopiszę więcej jako użytkownik.

To i ja sie wypowiem....

Miałam podobny dylemat..

wybrałam Nexusa 2005 rok i powiem zupełnie szczerze

NIE ŻAŁUJĘ !happybth

koledzy powiedz? ze yamaha lepsza itd....

a kto jest potentatem na ?wiecie w produkcji skuterów ? - Włochy

odpowiedĽ nasuwa sie sama,

i co z tego ze ma jeden cylinder...nie przeszkadza to w niczym

przyspieszenie jest super, komfort jazdy również

mój m?ż jest wysoki i też jeĽdził moim skutem nie narzekaj?c

Je?li chodzi o czę?ci - wystarczy poszukać ..dostęp jest i ceny?

marzenie .. napewno dużo niższe nić yamahy

Kupuj Nexus-a ... !happybth

Gość Kopytko

Mam nexusa od przeszło roku. Jestem bardzo zadowolony. Przebieg 25ty? i nic nie robione po za eksplatacj?. Czę?ci?? W czym problem? Mieloch motocykle i masz WSZYSTKO w przeci?gu 7 dni w naprawde dobrych cenach.

Miałem do wyboru tmax oraz nexus. Wybrałem Nexa ponieważ dużo bardziej mi się podobał, zawieszenie dla mnie jest lepsze. Hamulce przód dwie tarcze ( w moim przypadku mam Galfera więc jeszcze lepiej ). Jeżdżę w trasie oraz po mie?cie. W mie?cie super ponieważ gabaryty nie s? duże waga również, a w trasie podwyższam szybę i jest ok. Mam 175 wzrostu i tak jak Mariusz napisał przy nawrotkach itp zahaczam kolanami o kiere, ale mi osobi?cie to nie przeszkadza bo s? to sporadyczne sytuacje.

Osi?gi... w solo jak i z moj? połóweczk? 178km/h ( zawsze przy jednakowych obrotach odcina). Spalanie w mie?cie max 5 w trasie 4 przy ostrzejszej jeĽdzie.

Planowałem go sprzedać bo chciałbym moto typu naked, ale zrezygnowałem. Nexus zostaje, a dozbieram i dokupie nakeda. !scooter

T-max naprawdę dobry sqt, ale mi się już przejadł - dużo ich !happybth

Gość ballastic

Mam ten sam dylemat. Na razie skłaniam się ku T-maxowi,bo jeżeli T-max jest w połowie tak genialny, jak to subiektywnie opisuj? jego użytkownicy,to warto go kupic !scooter Jeżeli nie musisz się spieszyc z zakupem, to radziłbym Ci przemy?lec temat na spokojnie,a i tak niewykluczone,że o zakupie zadecyduje okazja !happybth

• Sympatycy

Bardzo fajny dylemat. Dokładnie taki sam miałbym, gdybym planował teraz kupić maxi.

Nexus jest wg. mnie najładniejszym z obecnie produkowanych sprzętów. T-max

jest pewnie mocniejszy i Japoński. Ja zazwyczaj kupuję oczami :D

Zazdroszczę dylematu... :D

pzdr

JeĽdziłem m.in. Giler? gdy wybierałem skuter dla siebie. Po kilku próbach różnych skuterów zrezgnowałem w ogóle z rozważania jednocylindrowych pojazdów o pojemno?ci pow. 400. Troszkę przesada robić takie garnki. Mnie osobi?cie irytuje wibracja a nawet drżenie na wolnych i przy starcie. A nawet w czasie jazdy wibracja jest znaczne bardziej odczuwalna niż na 2 cyl. Nie moje.

Drduga rzecz to pozycja za kierownic? w TMaxie jest znacznie bardziej wygodna dla mnie, choć nie mam wielkiego wzrostu (176).

Takie subiektywne odczucia.

(...)Takie subiektywne odczucia.

Przez kilka lat jezdzilem "tluczkami" i to nie tylko takimi o poj. 250ccm czy 400ccm :lol: . To trzeba po prostu lubic. Dzisiaj jeden cylinder nie wchodzi juz raczej w rachube. Nie ten komfort, a w terenie nie zamierzam jezdzic :rolleyes: .

Ten jednocylindrowiec nie daje sobie rady w jezdzie czy jak?? Chcialbym wiedziec cos wiecej na jej temat ,bo jutro ide cos takiego zobaczyc! (MOZE KUPIC) Pytanie powstaje czy warto cos takiego kupic? Ja poszukuje skutera na dojazdy do pracy jakies 90km dziennie. :rolleyes:

Oczywiscie ze doskonale daje sobie rade! Ten silnik sie Piaggio naprawde udal.

Jesli szukasz skutera na dojazdy do pracy, to kazda dwucylindrowka bedzie "na wyrost". A i zuzycie paliwa bedzie zdecydowanie wyzsze.

Ja tu sobie tak gdybalem w oparciu o dluzsze przeloty :rolleyes: .

• 11 miesięcy temu...
Gość zeman76

Jesli szukasz skutera na dojazdy do pracy, to kazda dwucylindrowka bedzie "na wyrost". A i zuzycie paliwa bedzie zdecydowanie wyzsze.

Ja tu sobie tak gdybalem w oparciu o dluzsze przeloty !OKK .

Naprawde Tmax pali więcej od Nexusa?Napiszcie mi proszę jak obydw wyglądają pod względem osiągów.A i jeszcze jedno.Jaka jest ochrona w nich przed wiatrem?Mam 185 wzrostu.

• 2 tygodnie później...

Ja tu sobie tak gdybalem w oparciu o dluzsze przeloty !OKK .

Naprawde Tmax pali więcej od Nexusa?Napiszcie mi proszę jak obydw wyglądają pod względem osiągów.A i jeszcze jedno.Jaka jest ochrona w nich przed wiatrem?Mam 185 wzrostu.

Spalanie:

Nexus: na trasie przy jeździe 110-130km/h spalanie wynosi około 5 l / 100km.

Jazda stosunkowo szybka, ale płynna.

W mieście - jeśli manetka widnieje w pozycji tylko ON/OFF spalanie spokojnie może wzrosnąć nawet do 5,5-6 l.

Jednakże jeśli jeździmy rozsądnie z niewielką dawką adrealiny wynik 4,5l jest jak najbardziej do osiągnięcia.

4-4,5l przy ekonomicznej jeździe w trasie / cykl mieszany z większości wylotówki.

T-Max: nie pamiętam dokładnie z testów, ale mniej więcej również 5l musiałem do niego wlewać.

Nie zapomnę, jak urządziłem sobie szybszą i agresywniejsza jazdę, wynik jaki otrzymałem siegnął bodajże 6-6,5l.

Jednak wiele nie mogę powiedzieć, bo jeździłem zaledwie 2 dni.

Wiatr:

Nexus: sama aerodynamika jest bardzo dobra. W porównaniu do tego, co musiałem walczyć z nową Majesty400, Nexus wcina sie w wiatr i nawet podczas silnego wiatru nie walczę z nim.

Sama jazda na jednośladzie niewątpliwie jest związana z wiatrem - powiem tak, wydaje mi się, że ustawienie szyby na maksa w góre sprawdza się na tyle dobrze, że jazda z wyższą predkoscią nie jest męczaca.

Sama wysokość szyby jednak zbyt mała, aby opływ powietrza poszedł idealnie nad kaskiem.

W moim przypadku (175-180cm) strumień wiatru na wysokość szybki kasku (połowy szybki kasku).

Pozdrawiam!

• Sympatycy
Spalanie:

Nexus: na trasie przy jeździe 110-130km/h spalanie wynosi około 5 l / 100km.

Jazda stosunkowo szybka, ale płynna.

W mieście - jeśli manetka widnieje w pozycji tylko ON/OFF spalanie spokojnie może wzrosnąć nawet do 5,5-6 l.

Coś sporo Ci "pali". Mam ten sam silnik, sprzęt z pewnością

cięższy, ja z tego co pamiętam, też jestem od Ciebie cięższy

(ok. 90 kg) i nigdy spalanie nie przekroczyło mi 5 l. 0-1 jazda

w mieście, to jakieś 4.5 - 4.8 litra u mnie. W trasie i spokojnie

po mieście, może wyjść ok. 4 litrów. Mniej więcej, bo dokładnie

tego nie "badam" i tylko kilka razy policzyłem sobie conieco

na stacji...

pzdr

zraziłem się do marek typu Gilera, Derbi Malaguti, wszystko fajnie jak jest dobrze, ale jak sie cos zepsuje to mało kto tego sie tyka, kolega miał Malaguti 250cm miał wyciek z silnika i nie mozna było kupic nigdzie uszczelek, sprowadzenie z itali trwało 5 tygodni.

wiem ze akurat ten model ma popularny silnik piaggio ale trzeba zdac sobie sprawe iż jest to dośc "orgialny" na naszym rynku model i mogą byc problemy z czesciami , do yamahy bedzie zdecydowanie łatwiej cokolwiek znaleść.

Gość radiolog
Czę?ci?? W czym problem? Mieloch motocykle i masz WSZYSTKO w przeci?gu 7 dni w naprawde dobrych cenach.

Z tym WSZYSTKIM to bym polemizował, wcale nie mają wszystkich części zwłaszcza do silników piaggio.

Jestem zdecydowanie za 2 cylindrami, nawet po mieście, bo może i pali trochę więcej,ale wszystko jakoś płynnej działa :lol:

• Sympatycy
zraziłem się do marek typu Gilera, Derbi Malaguti, wszystko fajnie jak jest dobrze, ale jak sie cos zepsuje to mało kto tego sie tyka, kolega miał Malaguti 250cm miał wyciek z silnika i nie mozna było kupic nigdzie uszczelek, sprowadzenie z itali trwało 5 tygodni.

Jeśli to ten sam motor był co w X9 250 np, to dziwne, bo sporo części jest w centralnym magazynie Piaggio, chyba

we Wrocławiu, a i są f-my które dowolną część sprowadzają w ciągu

2 tygodni (np. Mehar-Kraków). Może kolega szukał konkretnie do "Malaguti",

który jest faktycznie dość egzotyczny w Polsce.

Jeśli chodzi o Piaggio - Gilera, to problemów z częściami raczej nie ma.

pzdr

Gość radiolog

Jeśli to ten sam motor był co w X9 250 np, to dziwne, bo sporo części jest w centralnym magazynie Piaggio, chyba

we Wrocławiu, a i są f-my które dowolną część sprowadzają w ciągu

2 tygodni (np. Mehar-Kraków).

Wcale nie takie dziwne, bo na wałek do pompy wodnej, nie mogłem się doczekać 2 miesiące

Co innego filtry itd czy do auta czy skuta -tego potrzeba setki to i leży na półce a co innego części-potrzeba kilku i leży ale daaaaleko...To norma nie tylko przy włoszczyźnie czy japonii.

Wiele razy zamawialem rozne czesci do wloskich skuterow, najczesciej byly na miejscu albo oczekiwanie na nie wynosilo kilka dni.

Historii o oczekiwaniu na rozne czesci po kilka tygodni nie moge potwierdzic.