Kondziu Opublikowano 9 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Witam ponownie i prosze o radę 1. yamaha majesty 400 byłem, ogl?dałem, jeĽdziłem - wydaje się być OK - pięknie pali na zimnym silniku, zachowuje się stabilnie na prostej drodze przy ok 100 km/h, ładnie przyspiesza - bez szarpnięć i jaki? dziwnych zachowań, posiada kilka "płytkich" rys po bokach Przebieg ok 24 000 km, do rejestracji (tylko oryginały dokumentów po włosku) a i ma motoalarm 2. Burgman 400 także ogl?dałem, jeĽdziłem (chociaż sprzedaj?cy nie chętnie dał się przejechać), wydaje mi się że Majesty pracuje ciszej i tak....bardziej komfortowo. Przebieg tego burgmana to ok 15 000, też jest do rejestracji ale ma zrobione tłumaczenia dokumentów. to teraz doradĽcie Szanowni Grupowicze 1. co mnie napewno czeka przy Majesty bior?c pod uwagę jej przebieg - mówię o czynno?ciach serwisowych "obowi?zkowych" i jaki koszt ? co mnie czeka przy Burgmanie i jaki koszt ? 2. jaka jest teoretyczna wytrzymałosc silników w Majesty i Burgmanie - tzn chodzi mi o to ile mogę jeszcze pojeĽdzić je?li je będę prawidłowo serwisował i przegl?dał. 3. która konstrukcja jest wg Was lepsza i dlaczego ? Moje spostrzeżenia jako laika s? takie - Majesty - wg mnie lepiej przyspiesza, jest cicha, ?wietny design, no i rocznik 2004 w porównaniu z Burgmanem ale za to większy przebieg, ładny kolor - chociaż na pocz?tku wydawał mi się taki....damski !scooter Burgman - wg mnie lepsza ochrona kierowcy przed wiatrem, mały przebieg, kolor może być, chyba większa dostępnosć czę?ci używanych niż do Majesty 400. No to chyba tyle co moge napisać jako osoba maj?ca po raz pierwszy styczno?c z maxi. Odnośnik do komentarza
Sympatycy Kisiel Opublikowano 9 Maja 2009 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Na sporo pytań sobie odpowiedziałe? samodzielnie. Moja osobista i czysto subiektywna opinia jest taka, że porównanie Majesty 400 z Burgmanem 400 wypada zdecydowanie na korzy?ć Majesty. W tym konkretnym przypadku dochodzi jeszcze kwestia rocznika i modelu, który w przypadku Burgmana jest mocno archaiczny (Majesty jest produkowana w tej "budzie" do dzi? tylko z kosmetycznymi zmianami). Poza tym silnik w Yamahy jest sporo lepszy niż Suzuki. Dochodzi jeszcze kwestia zasilania. Z tego co pamiętam (jeżeli się mylę proszę o sprostowanie) to B400 w roczniku 2002 miał zasilanie gaĽnikowe a Majesty 400 od pocz?tku zasilana była przez układ wtrysku paliwa - jest to do?ć istotna różnica. Pomijam kwestię stanu technicznego bo żadnej z tych sztuk nie widziałem ale osobi?cie bez najmniejszej w?tpliwo?ci wybrałbym Majesty. Odnośnik do komentarza
mak Opublikowano 9 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 WeĽ jeszcze pod uwagę, na którym z nich jest Ci wygodniej. To ważne w dłuższych trasach... Odnośnik do komentarza
Kondziu Opublikowano 9 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 WeĽ jeszcze pod uwagę, na którym z nich jest Ci wygodniej. To ważne w dłuższych trasach... No zdecydowanie lepiej się czułem na Majesty... ale to może tylko z braku stressu przed sprzedaj?cym !scooter tak jak wspomniałem go?ć od Majesty sam zaproponował żebym sie przejechał a go?ć od Burgmana wymy?lał że najpierw się muszę zdecydować na zakup !!! a dopiero póĽniej będę mógł się przejechać..... bo się przewrócę, bo porysuję, bo .... ale w końcu dało radę. Odnośnik do komentarza
Gość jj23 Opublikowano 9 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Amoze by? kupił co? z klubu,a nie od zupelnie obcego . Odnośnik do komentarza
Kondziu Opublikowano 9 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Amoze by? kupił co? z klubu,a nie od zupelnie obcego . oczywi?cie miałem taki zamiar bo zainteresowało mnie to: Burgman znalezione w dziale SPRZEDAM ale jak "uzbierałem" pieni?żki żeby nie musieć się ratowac kredytem to niestety było info że NIEAKTUALNE oczywi?cie mogłem zadzonić do sprzedaj?cego i powiedzieć "poczekaj 4-5 dni to go wezmę" ale gdyby się okazało że kasy jednak nie będzie to zrobił bym z siebie niepowaznego człowieka mam zaufanie do "klubowych" sprzętów sczególnie je?li inni Klubowicze mog? potwierdzić jego stan techniczny ale niestety - poprostu brakło dni !scooter Odnośnik do komentarza
KUCHARZ Opublikowano 9 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Polecam mego barkmana 650 !scooter Odnośnik do komentarza
Bobas Opublikowano 9 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Na sporo pytań sobie odpowiedziałe? samodzielnie. Moja osobista i czysto subiektywna opinia jest taka, że porównanie Majesty 400 z Burgmanem 400 wypada zdecydowanie na korzy?ć Majesty. W tym konkretnym przypadku dochodzi jeszcze kwestia rocznika i modelu, który w przypadku Burgmana jest mocno archaiczny (Majesty jest produkowana w tej "budzie" do dzi? tylko z kosmetycznymi zmianami). Poza tym silnik w Yamahy jest sporo lepszy niż Suzuki. Dochodzi jeszcze kwestia zasilania. Z tego co pamiętam (jeżeli się mylę proszę o sprostowanie) to B400 w roczniku 2002 miał zasilanie gaĽnikowe a Majesty 400 od pocz?tku zasilana była przez układ wtrysku paliwa - jest to do?ć istotna różnica. Pomijam kwestię stanu technicznego bo żadnej z tych sztuk nie widziałem ale osobi?cie bez najmniejszej w?tpliwo?ci wybrałbym Majesty. Popieram w 100% Ki?la. Bierz Yamahę i się nie zastanawiaj !scooter Jak trafisz na dobry egzemplarz to jest praktycznie bezawaryjny ( no i nie będziesz musiał wozić ze sob? cysterny z olejem silnikowym jak to się może zdarzyć w przypadku Burgiego ). Odnośnik do komentarza
Kondziu Opublikowano 9 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Polecam mego barkmana 650 KUCHARZ super ale podejrzewam że nie było by mnie stać na niego jednak to moje mniejsze marzenia bo większym jest GoldWing POZOSTAŁYM BURGMANIAKOM serdecznie dziękuję za po?więcony czas. Dziękuję za rady, propozycje, życzliwo?ć. I oznajmiam: Dzisiaj o godzinie 18:45 stałem się posiadaczem wspomnianej Yamahy Majesty 400 z 2004 roku o przebiegu 25 149 km z tylna opon? typu slick któr? to już przejechałem 9,5 km a kupiłem j? od jakiego? włocha z Mediolanu - tak przynajmniej twierdzi "mój" sprzedawca - hehehe.... Aha kwota jak? zapłaciłem to 8k czyli prawie 1k udało sie utargować ale wiem że czekaja mnie wydatki - tłumaczenia, przegl?d, rejestracja, tylna opona, kask, wymiana olejów oraz wcze?niej prawo jazdy które już prawie mam - czyli pewnie w 10k zł się zamknie (bior?c pod uwagę koszt prawa jazdy "A" 600 zł). POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza
ptaku_1 Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 600pln za A !!!!!!!!!!! toz to za darmo dodaj jeszcze oplate egzaminacyjna i oplate za wydanie PJ Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi