Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jak najlepiej wej?c w stawkę maxi-skuterów?

Gość ballastic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W temacie skuterowym siedze już jaki? czas,a dopiero niedawno postanowiłem przesi??c się na co? większego. ;)

My?lę, że każdy przypadek warto rozpatrywac oddzielnie,bo każdy ma inne wymagania,możliwo?ci,co do zakupu maxi-skutera.

Sam zakup planuje w następnym roku,także czasu na wybór moich kolejnych 2 kółek jest aż nadto.

Zacznę od możliwo?ci jakie posiadam:

Prawko...narazie nie posiadam,a jeżeli zostanie wprowadzona kategoria A2, to mocno to zawęzi zakres poszukiwan.

Budżet w wysoko?ci max 13-14 000zł.

Wymagania:

Od skutera nie oczekuję dużych możliwosci przewozowych czy ergonomii w postaci nastu schowków tzn.łamigłowki pt. Gdzie ja wsadziłem portfel?

Moim największym oczekiwaniem jest wyraĽna, dobrze dozowalna moc i przy?pieszenia oraz możliwie rasowe brzmienie(najlepiej bez ingerencji). !w00t

Na tym zależy mi najbardziej.

Musi to byc maszyna możliwie zwinna i dynamiczna, dlatego waga ciężka/turystyczna/poza miejska w rodzaju An 650/400 i reszta stawki nie jest przez mnie brana pod uwagę. Zdaję sobie srpawę,że w tym przedziale cenowym upolowanie flagowego modelu marki jest mało prawdopodobne.

Trzeba jednak zauważyc,że zdobywaj?c prawko(oby) nie decyduje sie na zakup przecinaka, więc chyba ?wiadczy to o moim podej?ciu do tej kwestii.

Moje typy? W kolejno?ci skali upodobiania:

1. Yamaha T-max- i tu od razu nasuwa się pytanie: Czy kwota jak? dysponuję będzie wystarczaj?ca na zakup egzemplarza. Tyczy się to również innych maxi-skuterów z pojemno?cia +/- 500ccm.

2.Gilera Nexus 500

3. Aprilia Atlantic 500

4. Piaggo Mp3

5.Honda SW 400

5. Yamaha X-max

6.Yamaha X-City

7. Kymco Xciting

Liczę na ciekawe sugestie whist

• Sympatycy

Kolejne pytanie z zawart? w nim odpowiedzi?. Z tego co sam napisałe? tylko T-max spełnia Twoje wymagania - no może za wyj?tkiem masy - bo lekki nie jest (za to ?wietnie wyważony)

Co do budżetu to będziesz się zastanawiał za rok - tu wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie.

Masz blisko do Qw@kiego to w czym problem.

Kolego ?wietna rada - pogratulować !happybth .

Qw@ki panaceum na wszystko - zwłaszcza, że większo?ci? z pojazdów które rozważa @ballastic Sokół nie handluje !happybth

Atlantic 500 polecam. JeĽdziłem krótko, ale wrażenia pozytywne, szczególnie praca silnika...

Co do burgmana 400 to nie jest nic większy od większo?ci wymienionych i wg mnie jest jednym z ładniejszych...

Za te pieni?dze możesz mieć K6 400, którego dynamika i zwinno?ć na pewno cię zadowoli ;)

Skoro jeszcze wiele nie jeĽdziłe? to polecam co? z pojemno?ci 150-250. Sam jeżdżę kilka lat na takich i nie spieszy mi się do większych, choć pewnie niedługo co? kupię. Motor ma to do siebie, że nie wystarczy pojeĽdzić pół roku żeby się nauczyć !YES

Gość ballastic

No wła?nie, jak to jest z kultur? pracy w Takiej Apce? Jaki "gang" ma fabryczny wydech? Ogolne wrażenie? Spasowanie materiałow(owiewki,zastosowane plastiki)?Ogólna opinia na temat jej bagażnika jest taka sobie,a co Tobie się tam mie?ciło?

Znaj?c własne upodobania nawet 250 z rodzaju X-max`a nie byłaby dla mnie wystarczaj?ca dlatego tez skłaniam się ku większym pojemno?ciom....

Gość Dragon

Na Twoim miejscu, najpierw spróbował bym doprowadzić do takiej sytuacji w której będziesz mógł przynajmniej usi??ć na wybranem skuterze... Przymiarka jest bardzo istotna... Wysoko?ć, waga, pozycja itd...

Ideałem było by, gdyby udało Ci się każdym przejechać, ale to tak jak by? chciał pożyczyć szczoteczkę do zębów... :)

Po tej próbie może się okazać, że kilka modeli odpadnie bo co? tam... to za? pozwoli na zawężenie ilo?ci typów co spowoduje szybsz? i dokłaniejsz? decyzję...

Był tu kiedy? z nami kolega Majon który jeĽdził Aprilk? i bardzo j?chwalił... Kilometrów zrobił ni? więcej w (chyba trzy lata) niż nie jeden kierowca 4oo...

Nigdy nie słyszałem od niego, żeby było co? nie tak... My?lę, że praca silnika i odgłos wydechu też Ci się spodoba...

• Administrator

Nie żebym się czepiał, ale najpierw zacz?łbym od zrobienia prawka.

• Sympatycy
Wymagania:

Od skutera nie oczekuję dużych możliwosci przewozowych czy ergonomii w postaci nastu schowków tzn.łamigłowki pt. Gdzie ja wsadziłem portfel?

Moim największym oczekiwaniem jest wyraĽna, dobrze dozowalna moc i przy?pieszenia oraz możliwie rasowe brzmienie(najlepiej bez ingerencji). :)

Na tym zależy mi najbardziej.

Musi to byc maszyna możliwie zwinna i dynamiczna, dlatego waga ciężka/turystyczna/poza miejska w rodzaju An 650/400 i reszta stawki nie jest przez mnie brana pod uwagę.

To w zasadzie, szukałbym sensownego T-maxa na Twoim miejscu.

Choć będzie to trudne w tym przedziale. A prawko ? pewnie dasz radę :(

pzdr

Dokładnie. Gadki na sucho s? bez sensu. Też tak wybierałem skuter, potem wiele ogl?dałem, każdym się przejechałem i wiele z nich odpadło, mimo, że byli faworytami. Przykładem jest Majesty 400 (roczniki ok. 2004), która dla mnie okazała się nie do zaakceptowania bo: kiepskie przyspieszenie od 0-50 (chyba gorzej od 250, a nie porównywalnie gorsze od K6 400 czy Aplilli 500), do?ć duże wibracje przy ruszaniu. Dlatego trzeba spróbować bo jednemu co? pasuje a dla innego jest nie do zaakceptowania whist

Bardzo ciekawa jest Forza 250, któr? nie jeżdziłem ale podobno jest najlepsza w swojej klasie. Tylko trzeba sobie jak?? sensown? szybę dokupić :D

Ja do maxi wchodziłem z Pantheonem 150 2T - żadna maszyna do 400cm nie miała szans na starcie - ale to jedyna zaleta 2T :P

Jeszcze daj odpowiedĽ na pytanie:

-Do czego będziesz używał skutra????

JAk po mie?cie na na krótkie wypady poza miasto, to w pierwszej kolejno?ci przymiarka do Yamahy X-max oraz X-city, bo to s? skutery-killery korków przede wszystkim, jak poza miasto, to może jednak co? innego...

Zrób PJ w pierwszej kolejno?ci whist

Pozdrówka

Gość ballastic

Największym urokiem tego forum jest to, że więcej tu praktyków niż teoretyków. Dzięki wielkie za rady i opinie. Wcze?niejszy wywiad chyba nie zaszkodzi w odpowiednim doborze sprzęta pod siebie :lol: Dlatego przeprowadzam go już teraz,żeby wybrac możliwie najlepiej :lol: Chwilowo pozostaje stały monitoring burgmanii i allegro :lol:

Skoro jeszcze wiele nie jeĽdziłe? to polecam co? z pojemno?ci 150-250. Sam jeżdżę kilka lat na takich i nie spieszy mi się do większych, choć pewnie niedługo co? kupię. Motor ma to do siebie, że nie wystarczy pojeĽdzić pół roku żeby się nauczyć :lol:

Mimo, że ?wieży a mówi całkiem rozs?dnie :lol:

Musi to byc maszyna  możliwie zwinna i dynamiczna, dlatego waga ciężka/turystyczna/poza miejska w rodzaju An 650/400 i reszta stawki nie jest przez mnie brana pod uwagę. Zdaję sobie srpawę,że w tym przedziale cenowym upolowanie flagowego modelu marki

Jakiej???

jest mało prawdopodobne.
Trzeba jednak zauważyc,że zdobywaj?c prawko(oby) nie decyduje sie na zakup przecinaka, więc chyba ?wiadczy to o moim podej?ciu do tej kwestii.

Moje typy? W kolejno?ci skali upodobiania:

1. Yamaha T-max- i tu od razu nasuwa się pytanie: Czy kwota jak? dysponuję będzie wystarczaj?ca na zakup egzemplarza. Tyczy się to również innych maxi-skuterów z pojemno?cia +/- 500ccm.

2.Gilera Nexus 500

3. Aprilia Atlantic 500

4. Piaggo Mp3

5.Honda SW 400

5. Yamaha X-max

6.Yamaha X-City

7. Kymco Xciting

Liczę na ciekawe sugestie  :lol:

Czytaj?c w/w zaprzeczasz sam sobie, więc zadaj sobie w końcu pytanie: czego wła?ciwie oczekuję?... i najlepiej ...sam zdecyduj.

Takie jest moje osobiste zdanie.

• Klubowicze

Najpierw PJ a potem poogl?daj i popróbuj. Rok to dużo czasu, a wszystko szybko się zmienia zwłaszcza przy zakupie używanych sprzętów i trudno co? przewidzieć. Poza tym na jesieni jest więcej ciekawych ofert niż teraz na poczatku sezonu. Gdy najpierw kupisz sprzęt a potem będziesz my?lał o PJ to zawsze będzie cię kusiło do przejażdżki a to wcale nie jest bezpieczne bo konsekwencje w przypadku jakiego? incydentu s? naprawdę nieprzyjemne. Kurs i egzaminy to nie jest nic strasznego i pewnie sobie poradzisz ale najgorsze jest to czekanie na kolejne etapy egzaminu, a potem na samo wydanie dokumentu (mies?c czekania na teorię, miesi?c na praktykę a potem 3 tygodnie na dokument to naprawdę wkurza).

Pozdrowienia Wiesiek