Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Ile pali mi Pantheon

Gość walens

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !piwko)

Ja mam takie malo pytanko ;DD Bo mam skuter Honde Pantheon... Ale zdaje mi sie ze zaczela duzo palic... ;/ Ostatnio jak zatankowalem na full zbiornik czyli 10 litrow to pojezdzilem tylko 2 dni... ;/ Nie wiecie moze czym to jest spowodowane... ?

(...)Ostatnio jak zatankowalem na full zbiornik czyli 10 litrow to pojezdzilem tylko 2 dni... ;/ Nie wiecie moze czym to jest spowodowane... ?

Ostatnio pojezdzilem tylko 2 godziny ... i znowu musialem tankowac !piwko . Cos dziwne sie to wydaje... Cale 2 dni? Ja bym sie cieszyl :blink: .

Napisz najpierw ile kilometrow zrobiles po zatankowaniu zbiornika !piwko .

Wydaje mi sie, ze lepiej liczyc zuzycie porownujac kilometry, a nie dni, czy fazy ksiezyca :blink: .

Wlasnie zegar mi nie nabija kilometrow teraz... ;/ i nie wiem ;/ Noo ale cos musi byc nie tak... Ten Pantheon powinien palic 3l na 100km a nie mozliwe ze ja w 2 dni robie prawie 1000km !!! Nie ma takiego bata !piwko)

Hmm... 3L/100km. W dwa dni 1000km... To daje nam razem litrów... Ok 30!

10L w zbiorniku przy spalaniu 3l/100km to raptem 300km. Spokojnie w dwa dni do zrobienia - ja tyle na 50ccm potrafię w dwa dni nakręcić bez wysiłku.

• Administrator

Widzę, że rozmowa jak w (H)Ameryce 30 lat temu...

- Ile ci pali Buick?

- 1.5 galona na tydzień

- A mój Mustang prawie 2 galony !placz1

:blink::(:(

Podobno spalanie okreslone w dniach pogarsza sie z polepszeniem pogody !happybth. Tu Mariusz napewno potwierdzi.

Policzyłem spalanie za ostatnie kilometry, obiazenie 97 + 50 kg, miasto. Przebieg 238 na 9 litrach czyli ok 3.8 na 100. Tak jest u mnie. Zbiornik mi starcza na dwa trzy dni...

Wplyw na spalanie:

Spalanie zalezy od mocy wytwarzanej, czyli ile jej potrzeba. Kwestie samego silnika sa drugorzedne i rzadko maja wielki wpływ.

- gdzie jezdzisz: miasto, szosa albo autostrada - tu sa najwieksze roznice

- obciazenie - czyli ile jest zaladowane - sorry ze takie oczywistosci

- cisnienie w oponach specjalnie jesli jest duze obciazenie

- wartosc opałowa paliwa zatankowanego - masz na to duzy wplyw !happybth) oj moga byc roznice tu

- fitr powietrza - jesli b.brudny - to moze byc jesli jezdziles w pyle

- dopiero tu mozesz sobie pisac drobiazgi: a to swiece, kabel zaplonowy, moze hamulec tarczowy nie od razu odskakuje...itd

Obejrzyj instalacje zaplonowa i wyczysc j? ale tylko zewnetrzna; kabel fajka swieca i ustaw przerwe na 0.8 mm.tak dla spokojuJezeli notorycznie zre to sprawdz cisnienie sprezania.

Jesli masz duzy przebieg to moze silnik byc zuzyty.Kolega mial ostanio wyciek paliwa ..to mu dopiero wypilo. Wezyk byl luĽny.

Pantheon bierze wiecej paliwa niz podobne skutery bo jest po prostu dosc ciezki na te swoje 125...ale za to wygodny i dobrze sie prowadzi

....i zreperuj ten licznik to bedziesz spokojniejszy o spalanie. Ludziska o amerykanach juz pisza !happybth

Pozdrawiam