Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Błąd w dowodzie rejestracyjnym

BrYhu

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pisałem w innym temacie od niedawna jestem szczę?liwym posiadaczem Majki YP 250.

Dzisiaj przegl?daj?c uważnie dowód rejestracyjny znalazłem bł?d w masie własnej pojazdu, wpisane mam 248 kg a wg instrukcji masa pojazdu ze wszystkimi płynami jest 168 kg

I teraz nie wiem co z tym fantem robić, olać to i zostawić tak jak jest, próbować to wyprostować !happybth choć znaj?c nasze urzędy domy?lam się ze nie będzie łatwo.

Jestem drugim wła?cicielem w kraju, skuter sprowadzony był w Włoch i wszelkie sprawy rejestracyjne załatwiał poprzedni wła?ciciel.

Czy kto? przechodził już co? takiego? Wszelkie sugestie mile widziane !happybth

• Sympatycy

Ja bym to centralnie olał, ale jeżeli chcesz co? z tym zrobić to:

SprawdĽ w karcie pojazdu, jaki urz?d rejestrował pojazd po raz pierwszy w kraju, skontaktuj się z nimi, żeby sprawdzili gdzie jest bł?d.

Możliwo?ci s? dwie w dokumencie identyfikacyjnym pojazdu lub u nich podczas wprowadzania danych.

Jeżeli oni popełnili bł?d niech teraz my?l? jak go naprawić - chociaż jeżeli przeszło to przez następny wydział komunikacji to marna sprawa !happybth

Drugi sposób to zrobienie badania technicznego - np. przy okazji okresowego i podej?cie z kwitkiem do wydziału komunikacji i dokonanie korekty. Najprawdopodobniej wi?zało się to będzie z wydaniem nowego dowodu rejestracyjnego = koszty.

Po prostu olać to !happybth

Mam tak samo, w dowodzie widnieje : masa własna=239kg, więc chyba bł?d jest w manualu !tut (mam ten od Artixa) a najpro?ciej podjechać na skup złomu i za pi?taka sobie zwarzyć sprzęta !happybth !happybth !happybth

• Administrator

Ja bym nie ruszał tematu, bo jeszcze się okaże, że VIN ramy nie zgadza się z tym w papierach !happybth !happybth

A tak poważnie Kisiel przedstawił co z czym się je.

Osobi?cie lubię porz?dek w papierach ale akurat wyższa masa moto/skuto hmm... jak trafisz do wnikliwego diagnostę to przy kolejnym badaniu może to chcieć korygować, jednak znaj?c realia jest to mało prawdopodobne.

EDIT> rampę do ważenia pojazdów masz na stacji diagnostycznej przy ul. Staniewickiej. Tam napewno możesz zrobić korektę. Bierzesz papier ze stacji, póĽniej WK, wydanie nowego dowodu i po temacie.

W takim razie puki co olewam spraw !happybth

A na najbliższy przegl?d podjadę na Staniewick? i przy okazji załatwię sprawę.

Kiedys wymienialem dowod, bo jakis idiota wpisal mi w dowodzie moto z koszem dopuszczalna ladownosc okolo tony !happybth . Poprawilem (w sumie chyba niepotrzebnie) ten wpis, bo wegla parchem nie mam zamiaru przewozic !happybth . Zmienic to niewiele zmienilo... A kontroli i tak nigdy nie mialem.

PS. przeglady to zapytanie typu: "wszystko tak jak rok temu?"(ta sama stacja) i "to poprosze do kasy".

W ostatniej chwili złapałem za rękę urzędasa by nie drukował dowodu od mojego Burga i paluchem mu pokazałem, że waga skutera jest zła.

Niestety baza danych z których zaczerpywane s? dane do dowodu rejestracyjnego w wydziale komunikacji (jak większo?ć rzeczy w naszym kraju) jest zrobiona na łapu-capu i takie kwiatki wła?nie rosn? na tej marnej glebie.

W moim przypadku udało się bazę skorygować i w twardym dowodzie już miałem wpisane wszystko jak należy ... chyba !scooter

Z ciekawo?ci popatrzcie sami w dowody swoich skuterów i sprawdĽcie czy aby wszystko macie wpisane zgodnie z danymi producenta.

Pozdro

Truszek

• Administrator

Jak dla mnie to i w skuterze moge miec wpisan? ilosc miejsc stojacych 10, absolutnie nie zwracam na to uwagi, grunt to moje dane i poprawny numer rejestracyjny. Swego czasu kiedy wymienialem prawo jazdy mimo ze obie kategorie mialem robione w tym samym roku to lata otrzymania jednej kategorii rozni sie o kilka lat. Moze jak dojdzie mi kiedys jeszcze jedna kategoria to poprosze o wpisanie poprawnie danych

• 4 tygodnie później...

Witam,

Odebralem kompletnie nieczytelny dowod rejestracyjny w UM Szczecin.

Nie mozna bylo praktycznie niczego przeczytac. Pani powiedziala ze drukarka szwankuje i to tylko tymczasowy wiec o co chodzi.

Wyjazd byl za granice na kilka dni wiec nie chcialbym sie dowiedziec 1tkm od domu ze ten dowod to jest niewazny.

Pani podziekowalem i poszedlem do kierownika. Wymiana od reki. Niescislosc w dokumencie moga skutkowac conajmniej nieprzyjemnosciami w zaleznosci od woli kontrolujacego.

Pozdrawiam

Gość auksencjusz

Ja mam Jawę 20, która waży ok. 80kg, natomiast w dowodzie jest 130kg. :) Dzięki temu dop. m. całk. wynosi... 230kg - szacunek! :)

Do tego pojemno?ć 50, a więc to chyba już nie powinien być motorower (chociaż ja tam się nie znam na przepisach), ale w dowodzie napisane, że motorower. Mój znajomy ma identyczn? Jawę 20 i wszystkie dane ma inne (chyba 78kg masa i 49cm3 poj.). Nie wspominam już o drobnostkach, typu moc, nacisk osi itd.

Ja tam bym się nie przejmował specjalnie takimi drobnostkami. whist

Ale przy odsprzedaży trafisz na maniaka, który zobaczy, że w papierach masz co innego niż jest w rzeczywisto?ci i tego nie kupi...

Kiedy rejestrowałem YP250, pani w urzędzie wmawiała mi, że ma chyba z 50 koni, bo ona tak ma w tabelach. Próbowałem j? chwilę przekonywć, ale i tak skończyło się, że z urzędu wyjechałem skuterem o ponad 100% mocniejszym:-)

• Klubowicze

Ja miałem identyczn? sytuację z yp 250.Co się okazało ,na stacji diagnostycznej nie maj? tego mdelu motocykla,i z automatu wpisuje im sie w oznaczeniu mtocykla nie YP a YZ(YZ to w firmie yamaha inny model motocykla,chyba jaki? chopper)i dla tego masa całkowita pojazdu jest inna.Dla mnie też nie miało to znaczenia,ale jak chciałem sprzedać skuter jednemu koledze z forum tutejszego,to on powiedział że chce kupić skuter a nie choppera .pojechałem na stację diagnostyczn? i Pan poprawił mi ręcznie.Jest jeden problem,trzeba to wykonać na stacji która robiła pierwszy przegl?d po sprowadzeniu motocykla do kraju,b?dz zapłacić dodatkowe pieni?dze za wykonanie dodatkowego przegl?du.Pozdrawiam :)

Trzy grosze do tematu... wprawdzie temat odnosi się do 4oo ale sprawa podobna. Kiedy odbierałem dowód okazało się, że data rejestracji w kraju jest wcze?niejsza niż data produkcji samochodu :) Generalnie po dosyć dużej awanturze, że kompletnie nie przykładaj? się do swojej roboty, pani w okienku dokonała wpisu w uwagach, że jest następuj?cy bł?d i koryguje się go na następuj?ce dane. Minuta pięć roboty a wpis podobno jest prawomocny ... whist

moja yp sprowadzona z włoch tez miała problemy z mas? własna i dopuszczaln? ładowno?ci?, stacia diagonstyczna nie miała danych, um tez nie miał, zważono na złomnicy(pracownik złomnicy powiedził że może za ten złom zapłacić nawet 10 zł za kg oczywi?cie z u?miechem)

zatem w dowodzie

f2 308kg

g 158 kg

wyliczono i u diagnosty i um kilkakrotnie z uzyciem kalkulatora i tak wpisano w dowód

• Klubowicze

również bym zostawił. przez taki mały bład można rozgrzebać co? innego i bedzie z małego problemu bardzo duży. tak niestety funkcjonuj? nasze urzędy. pojdziesz wyja?nić jedn? rzecz a wynajd? ci przy okazji inne

Z postow wynika ze wiekszosc tu przedstawionych bledow to te NIECHCIANE !w00t wynikajace z jakosci dzialania urzedow. Jednak jest tez duza grupa CHCIANYCH bledow :D przy czym sporo jest checi rejestracji wiekszych pojemnosci jako motorowery co bylo kiedys w innych postach zeby troche szybcej pojezdzic ..bez powiedzmy ubezpieczenia tej wiekszej pojemnosci. Pozdrowionka

• 4 tygodnie później...

Witam.W mojej majesty 250 w dowodzi mam mase własna 233kg. a mase calkowita dopuszczalna 308kg.Czyli jak ja waze 85 kg. to juz jest przeciazona o 10 kg. ;):);) to jak ja mam zabrac pasazera????Oczywiscie liczba miejsc siedz?cych 2. ;)

Dobra, to teraz będzie po bandzie.

Kupiłem Vespę- to by się zgadzało, no i jeszcze nr VIN

-w dowodzie rocznik 92 -wg VINu -81 ;)

-zarejestrowana na motorower- to jeszcze jestem w stanie zrozumieć

- pomimo rej na motorower i małej blachy wpisana poj silnika w dowodzie to... 149cm !OK

- Przegl?d dla tego MOTOROWERU skończył się w 2005 roku xD

- dopuszczalna masa całkowita 310 kg

to się nazywa MELANŻ!

Dobrze, że mam znajomego diagnostę- vespowicza to może pomoże przebrn?ć przez to wszystko bez bólu i wyprostować sytuację xD

• Sympatycy

Jak robiłem badanie techniczne x9-tki, to diagnosta po prostu wklepał

do komputerka Piaggio M27 i wyskoczyły mu wszystkie dane techniczne.

W dowodzie mam Piaggio M27 a nie x9. Tak było w dowodzie włoskim

i certyfikacie własno?ci.

Zdziwiło mnie tylko, że w jego bazie, M27 były dwa rodzaje różni?ce się moc? silnika:

28,5 kW i 29 kW. W moim, po nr. VIN wyszło 28,5.

Co ciekawe, nie bardzo rozumiem co oznacza Największy dopuszczalny nacisk osi: 2,30 <_< .

F2 jest O.K.: 400, a G: 215...

pzdr