Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jadę po skuter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...tylko jeszcze uzupełnij profil i będzie wszystko gites.Pozdrawiam.

• 1 rok później...
  • Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• MariuszBurgi

11

• dr.big

7

• Szaary

7

• ultras

2

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Od?wieżę temat i na pocz?tku proszę o wyrozumiało?ć co do banalnych dla niektórych - pytań...:

1.)Czy wioz?c skutera na lawecie samochodem osobowym z Niemiec do Polski, muszę stan?c na granicy w kolejce z tirami czy mogę normalnie z samochodami osobowymi..???

2.)Jakie dokumenty do kontroli w praktyce wymagaj? pogranicznicy dotycz?ce sprowadzonego pojazdu..?? ( rozumiem ze wszystkie potrzeben do rejestracji w Polsce, czyli umowa kupna-sprzedaży, brief , czasowe wyrejestrowanie ) ..??

3.) Czy zmniejszył sie moze koszt wydania karty pojazdu, czy też nadal jest to niebotyczna kwota 500 PLN...?

a i jeszcze jedno pytanko...:

4.) Ma kto? może do ?ci?gnięcia lub wysłania na maila, wzór Umowy Kupna - Sprzedaży w języku niemieckim ...?

( dobrze było by mieć ze sob?, gdyż nigdy nie wiadomo czy niemiecki sprzedawca bedzie do transakcji odpowiednio przygotowany )

Z góry dziekuje za info.

Pozdr

Vłodi

Opublikowano

Witam.

1 Nie musisz stać z tirami, jedziesz tak jak osobówki

2 Jak przewoziłem swój skuter nie chcieli odemnie żadnych dokumentów ale w razie jak by zachcieli to wszystko co potrzebne będziesz miał

3 wydanie karty pojazdu to koszt 75zł nie ma żadnej opłaty recyklingowej jak na samochody

4 Niemcy s? z reguły przygotowani, ten od którego kupowałem swoj? yp-ke miał wszystko przygotowane, jad?c po skuter nawet się o to nie martwiłem

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za info svga1...

Wypadłem z obiegu rejestracji pojazdów stad tez wiedza w tym temacie żadna...

Jeszcze jedno pytanie, jakie s? obecnie całkowite koszta przy rejestracji pojazdu sprowadzonego z Niemiec ( ł?cznie z tłumaczeniami , przegl?dami , zwolnieniem z Vat i formalno?ciami w Wydziale Komunikacji ) nie licz?c transportu, chodzi jedynie o papierkowe sprawy...?

Pozdr

• Administrator
Opublikowano

Ok. 600 PLN.

Opublikowano

...jeszcze jedna rzecz mnie bardzo nurtuje zwi?zana z warunkami ( motocykl powyżej pół roku i przebieg 6000km ), ktore trzeba spełnić aby Urzad Skarbowy łaskawie wydał nam orzeczenie, że nas zwalnia od zapłacenia Vatu... a mianowicie..:

Jak wygl?da w praktyce możliwo?ć zakwestionowania naszego podania o zwolnienie z podatku Vat.??

Czy urzad skarbowy wzywa wlasciciela pojazdu do siebie i patrzy jaki motocykl ma przebieg na liczniku..??

Bo mam na oku pojazd z 2007 roku. 1-rej była w lutym 2007.

Mamy pazdziernik wiec pół roku od rejstracji minęło i jeden z warunków został spełniony.

Natomiast przebieg ma około 750km, więc powinienem zapłacic od kwoty na umowie 22% Vatu..

Co radzicie zrobic w takim przypadku.:?

- dogadac sie z Niemcem i wpisac na umowie odrazu 6750km ( czy on sie na to wogóle zgodzi ) ,

- czy też Niemcowi nic nie mówić i dopisać na umowie "6" zeby było 6750km

( ale czy urzad nie bedzie czasem weryfikował tych dwóch umów wysyłaj?c np zapytanie do Niemiec )

oraz do obu przypadków modlić się żeby nie wezwali z motocyklem fizycznie na kontrolę...

Jak to wygl?da z praktyki osób - już ten temat przerabiaj?cych..??

• Administrator
Opublikowano
Bo mam na oku pojazd z 2007 roku. 1-rej była w lutym 2007.

Mamy pazdziernik wiec pół roku od rejstracji minęło i jeden z warunków został spełniony.

Masz błędne informacje. Aby motocykl był zwolniony z vatu musi być zarejestrowany za granic? dłużej niż rok!

Przebieg to mniejszy problem bo dla US wykładni? jest to co będzie wpisane w umowie kupna... a musi być wpisane 6001> km... No chyba żeby im co? odbiło i zarz?dali oceny rzeczoznawcy celem okre?lenia przebiegu pojazdu. Znam jeden taki przypadek ale klient był wyj?tkowo upierdliwy więc US zrobił mu to zło?liwie.

W tym konkrtenym przypadku masz więc trzy wyj?cia:

1. Kupić ten egzemplarz ale zarejestrować go w przyszłym roku. Np. w marcu 2008 tak aby na umowie widniała data transakcji po lutym 2008.

2. Kupić i rejestruj?c teraz zapłacić vat.

3. Odst?pić od zakupu tego egzemplarza.

Opublikowano

Masz błędne informacje. Aby motocykl był zwolniony z vatu musi być zarejestrowany za granic? dłużej niż rok!

Od kiedy jezeli wolno spytac?

Czyzby cos sie zmienilo w kwestii nabycia wewnatrzwspolnotowego?

jeszczse w czerwcu bylo 6 miesiecy od daty pierwszej rejestracji i wiecej nic 6k km

Opublikowano

wiem jakie s? przepisy, ale:

przęt 10 miesięczny, przebieg 2300km - zwolnienie z vatu, nic nie było kombinowane, powiedzieli w US, że zwolniony i finito.

Sam byłem zdziwiony widz?c t? sytuację.

Opublikowano

Dosyc dobry "Kaufvertrag" znajdziesz tutaj w pdf, kliknij na stronie w: "Vertragsvordruck" , ale jak napisal Mariusz, na 99,9% sprzedajacy bedzie mial juz wszystko przygotowane.

Zwyczajowo Niemiec raczej nie zgodzi sie na "dodanie" w umowie 6000 km, a tlumaczenie o podatkach i tym podobnych najczesciej gmatwa tylko sprawe.

Nikt nie sprawdza prywatnych osob (nie ma takiej mozliwosci prawnej), inaczej moze byc jesli pojazd sprzedaje firma.

• Administrator
Opublikowano
Od kiedy jezeli wolno spytac?

Czyzby cos sie zmienilo w kwestii nabycia wewnatrzwspolnotowego?

jeszczse w czerwcu bylo 6 miesiecy od daty pierwszej rejestracji i wiecej nic 6k km

Przed chwil? rozmawiałem z US Praga Płn.

OdpowiedĽ była prosta: pojazd musi być zarejestrowany w UE dłużej niż rok... no i standardowe 6tkm> :P

Opublikowano

Dziekuję wszystkim za informacje.

Pozostaje mi w takim razie opcja zakupu z .:

- dopisaniem w umowie do przebiegu cyfry " 6 "

- przerobieniem daty w umowie na 1 marca 2008

- i oczywistym, rejestracja marzec 2008

Ale przed nami zima wiec na pogodzie raczej nie stracę a przez ten czas moge cieszyc się widokiem i odkładać na extrasy...

Pozdrawiam whist

Opublikowano
Dziekuję wszystkim za informacje.

Pozostaje mi w takim razie opcja zakupu z .:

- dopisaniem w umowie do przebiegu cyfry " 6 "

....

To kto? komu? kiedy? sprawdzał ile ma na liczniku?

Zawsze zostaje dojeżdzenie tych brakuj?cych km.

Opublikowano

Ponieważ dwa koła bede kupował jednak w Polsce , moje pytanie jest następuj?ce.:

Pojazd bez przebiegu, rocznik 2006, jeden własciciel który odebrał z salonu ale ze nie miał czasu jeĽdzić, to go wogóle nie rejestrował...

1.Czy jak zakupię ten pojazd ( paĽdziernik 2007 ) i dostanę Fak.Vat (ponieważ sprzedawca ma swoj? firmę ), to jest okre?lony termin ( np 30 dni ) w którym ten pojazd musze zarejestrować w Wydziale Komunikacji..??

Chodzi mi o to ze teraz idzie zima wiec po co go rejestrowac i płacić ubezpieczenie kiedy sie nie jezdzi, jak mozna to zrobic powiedzmy na pocz?tku przyszłego sezonu ( marzec 2008 ) i oszczedzic pare groszy na kufer i inne gadżety...

2.Rozumię że w takim przypadku nie muszę już odwiedzać urzedu skrabowego i powiadamiać go że taki pojazd nabyłem, tylko z Faktur? bezpo?rednio ide do Wydz.Komunikacji ?

Wybaczcie ale to dla mnie nietypowa sytuacja, kiedy to będę drugim wła?cicielem nowego pojazdu, który nigdy wcze?niej nie był rejestrowany i nie chciałbym się potem zdziwić, że przekroczyłem jakies obowi?zuj?ce w przepisach - terminy rejestracji...

!YES

• Administrator
Opublikowano
1.Czy jak zakupię ten pojazd ( paĽdziernik 2007 ) i dostanę Fak.Vat (ponieważ sprzedawca ma swoj?  firmę ), to jest okre?lony termin ( np 30 dni ) w którym ten pojazd musze zarejestrować w Wydziale Komunikacji..?? 

Przy przerejestrowaniu jest termin a przy rejestracji w/g moich informacji nie ma.

Możesz więc zarejestrować pojazd na wiosnę bez żadnych problemów.

2.Rozumię że w takim przypadku nie muszę już odwiedzać urzedu skrabowego i powiadamiać go że taki pojazd nabyłem, tylko z Faktur? bezpo?rednio ide do Wydz.Komunikacji ?

Dokładnie. Nie ma opłaty skarbowej 2%, nie musisz odwiedzać US. Z f-vat idziesz bezpo?rednio do WK.

Opublikowano

Dzięki Mariusz za informację,

Dla mnie to bardzo dobra wiadomo?ć

Pozdr. whist

Opublikowano

Wymeldowane pojazdy z Niemiec zawsze mialy Ksiazke Pojazdu (stary Fahrzeugbrief lub Zulassungsteil I), a pozniej dodatkowo Dowod Rejestracyjny (stary Fahrzeugschein lub Zulassungsteil II) w ktorym zanotowany byl fakt wymeldowania danego pojazdu (wczesniej adnotacja i stepel byl w "starym" Briefie oraz na "zielonym" druczku).

• Administrator
Opublikowano

Wszystko co w tym roku rejestrowałem z Niemiec posiadało brief i schein, no bo jakby inaczej.

Oba dokumenty były tłumaczone i oba zostawały w WK... Nie rozumiem o co chodzi?! Wyważaj? otwarte drzwi?? whist W grudniu ma wej?ć co? co już teraz jest real? !piwko