Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Nowy podatek ekologiczny od 2010?

𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator

Rz?d planuje wprowadzić nowy podatek ekologiczny.

Polska Paranoja

Nie jest narazie nic jasno okre?lone... Czy podatek będzie obowi?zywać od wieku pojazdu (bezsens) czy od spełnianej emisji spalin CO2 (to rozumiem). Niby to drugie...

Czy podatek będzie nałożony (też) na pojazdy zarejestrowane czy będzie pobierany od tych nowo rejestrowanych w PL. W/g logiki w jednym i drugim przypadku.

Ciekawe co z motocyklami. whist

Taki podatek zalezny od pojemnosci i rodzaju silnika jest pobierany w De chyba od zawsze whist . Tez place podatek za kazde 6, 4 czy 2 kola, za Tmaxa jest to w tej chwili 36 euro czyli ok. 155 zl.

cyt: "Najwięcej zapłac? kierowcy jeżdż?cy motoryzacyjnymi starociami: 3 tys. zł za auto sprzed 1992 r. "

Bardzo dobry pomysł, bardzo. ;) Czyli można powiedzieć, że więcej niż warto?ć pojazdu.

To taki inny Janosik. Ten oryginalny zabierał bogatym by dać biednym, a polscy politycy...... ech..

Gratuluję pomysłu ;) !OKK whist

Mariusz. Dobrze okre?lone: Polska Paranoja !!!!!

Jakby kto? jeszcze się nie zorientował to żyjemy w "przyjaznym państwie"... podobno ?

Rozumiem, że szuka się rozwi?zania by zmniejszać ilo?ć pojazdów w tragicznym stanie technicznym.

Kto to wymy?lił ? Kierować się tylko wiekiem pojazdu ??? Ja bym na to nigdy nie wpadł.

Co ma wiek do ilo?ci przejechanych kilometrów w roku danym pojazdem ?

Co ma wiek do stanu technicznego -no tu można się zgodzić, ale też nie zawsze !?

A ciekawe co z autami zabytkowymi ?

Ciekawe też jak będzie wygladał podatek dla auta 8-10 letniego w idealnym stanie z bardzo małym przebiegiem, systematycznie serwisowane itp.(a s? takie -np. ja mam), a jak dla auta 3-5 letniego firmowego -z olbrzymim przebiegiem, skatowanego, bez serwisu, bo szef oszczędza -też s? takie (hmm... sam takie otrzymałem w poprzedniej pracy, nie wiem czy był jaki? płyn w tym aucie który nie wyciekał)

Ooooo. Jest wiele pytań... szkoda pisać...

Co? mi ?wita, że ten podatek będzie duuuuużo wyższy niż akcyza (dla tych co mało jeżdż?), pomijaj?c to, że nie będzie sprawiedliwy... no cóż... przyjdzie nam go grzecznie płacić i tyle.

No tak... ale trzeba łatać t? dziurę budżetow?.

A może jeszcze "bykowe" przywróc?... taka idea.

Brawo, brawo, brawo... dla naszych polityków... brawo !

• Sympatycy

"Z informacji "Dziennika", który dotarł do tego projektu, wynika, że podatek ma być płacony co roku w urzędzie skarbowym lub magistrackim wydziale komunikacyjnym. Zacznie obowi?zywać prawdopodobnie od 2010 r.

Najwięcej zapłac? kierowcy jeżdż?cy motoryzacyjnymi starociami: 3 tys. zł za auto sprzed 1992 r. Wła?ciciele pojazdów, których wiek nie przekracza 9 lat, zapłac? około 500 zł. Wygraj? ci, którzy kupi? samochód prosto z salonu, podatek za małolitrażowe auto to zaledwie 100 złotych."

Hm, czyli że co????

Mam płacić za Żuka wartego 1500Pln rok w rok 3000Pln podatku whist

Czy dobrze zrozumiałem???? ;)

Hm, czyli że co????

Mam płacić za Żuka wartego 1500Pln rok w rok 3000Pln podatku whist

Czy dobrze zrozumiałem???? :(

Taaaa ;)

Czyli ok. 250zł miesięcznie ;) . I nie ważne ile będziesz jeĽdzić.

Będziesz miał najdroższy samochód ?wiata ! ;););)

Cosik mi się wydaje, że nikomu to nie wyjdzie na dobre... ani państwu, ani podatnikom. !OKK

Może jestem naiwny ale liczę na to że znajdzie się kto? inteligentny i obali ten "wspaniały, rewelacyjny" projekt...

Inaczej bedzie trzeba pozbyć się ukochanego autka... i kupić nowe, taaa... tylko za co ? I to pytanie kieruję do autora tego projektu, który być może nie przewidział takiej możliwo?ci...

S? kraje w EU, które dopłacaj? do nowych samochodów jak złomuje się swojego starego grata whist

a u nas jest odwrotnie do pier....podatek ;) a ludzie sami zaczn? zmieniać samochody i nie trzeba będzie im dopłacać.

W Niemczech doplaca sie co prawda przy zlomowaniu pojazdu i jednoczesnym zakupie nowego, ale jest to zwiazane ze spelnieniem pewnych kryteriow.

Jednak za starsza osobowke z silnikiem diesla o wiekszej pojemnosci i normach emisji nie przystajacych do dzisiejszych, oplaty podatkowe wynosza corocznie ok. 800- 1800 euro.

W D chodzilo przede wszystkim o wyeliminowanie smierdziuchow produkujacych tumany spalin. Bo nikomu nie jest potrzebne 3,5 l pojemnosci w starym, smrodliwym dieslu, zeby wozic jedna osobe + troche gratow :lol: ...

Ale wiadomo kogo te oplaty bija najbardziej po kieszeni :rolleyes: ...

Co? mi się wydaje że tan podatek to będzie tylko od samochodów sprowadzanych i nowo rejestrowanych. Ale to tylko mi się tak wydaję. Jak to wejdzie od wszystkich samochodów to rz?d ludzie wywioza na taczkach. :rolleyes:

• Administrator

Za moja 17 letnia Nive a za rok bedzie juz pelnoletnia 18stka :rolleyes: wyjdzie zaplacic rownowartosc samochodu wiec jak to wejdze tytulem darowizmy wraz z dobrodziejstwem inwentarza podaruje ja rzadowi, zeby musieli zaplacic podatek od darowizny i oplate ekologiczna :lol:

(...)Jak to wejdzie od wszystkich samochodów to rz?d ludzie wywioza na taczkach(...)

Zalozymy sie ze nie wywioza? Nie wyjda nawet na "ulice" zeby zaprotestowac :rolleyes: .

• Klubowicze

Ja zawsze byłem za tym że polityka rz?du jest p........... no żeby już nie nazywać dosłownie. Tak jak Orzech stwierdził za Żuka wartego 1500zł trzeba będzie zapł?cić 3000zł to co? chyba ich pogieło.

Bigu Ja specjalnie kupię taczkę o zwiekszonej pojemnosci żeby jak?? tłust? swinie z jego pomysłami spakować. A tak poważnie wcze?niej czy póĽniej to dojdzie do tego że ludzie wyjd? na ulicę bo to co się dzieje w Polsce to woła o pomstę do nieba a niezapowiada sie z kadencji na kadencje że będzie lepiej

szkoda że kaczki nie s? większe bo ten :rolleyes: napewno by się nie najadł ale cały rz?d to chyba już by był szczę?liwy i zadowolony.

Artix a teraz pomy?l jaki rz?d będzie szczę?liwy jak im ludzie będ? w darowiĽnie oddawać samochody hehehehehe :lol:

• Klubowicze

Jak zwykle tym najbiedniejszym trzeba zabrać, pewnie idea jest taka żeby pobudzić rynek z nowymi autami (pod płaszczykiem ekologi) ale ile osób w Polsce może sobie pozwolić za pensje 1500 zł. na nowe auto? Temat rzeka, zaczynam się znów denerwować można by powiedzieć jakich wybrali?my takich mamy - ale przecież to nie ma znaczenia, ci czy inni przecież będę od nas wydzierać kasę.

Tak się jeszcze zastanawiam... tak kombinuję "z nudy" (jak ci tam -"na górze")... hmm...

nowy podatek ma zast?pić akcyzę zawart? w paliwie

czyli skoro mam zapłacić rocznie np 2000 zł podatku (166 zł miesięcznie) a tankuję miesięcznie swoje autko za 166zł to czy to oznacza, że paliwo będę miał GRATIS ???

Albo tak: gdy zatankuję wyj?tkowo za 200 zł (ok. 48 l) to czy wtedy zapł?cę za paliwo 34 zł -czyli 17 groszy za litr ???

No bo jak wcale nie zatankuję, to nie wierzę, że mi kto? zwróci kasę... hee... choć kto wie, może... :lol: :lol: :rolleyes:

itd. itd...

Jednego się domy?lam: znikn? z ulic -to znaczy z chodników, zaparkowane tzw. "auta-reklamy" (stare maluszki, trabanty, duże fiaty itp)

He he he - podateczek węglowy - to wszystko w imię waszego dobra drodzy obywatele ?wiata.

Tak samo, jak system handlu emisjami - teraz CO2, a niedługo wejd? systemy handlu emisjami zwi?zków siarki i tlenkami azotu.

Przecież urzędnicy wiedz? lepiej, jak rozdzielić wasze własne pieni?dze w imię waszego dobra !OKK .

Welcome to the new world.

a miałem sobie zostawić swojego starego strucla z 1991 r i go powoli odrestaurować. Auto nietypowe w ilo?ci kilkunastu sztuk w PL, ale je?li taka ustawa wejdzie w życie to rozkręcę na czę?ci i po kawałku sprzedam na złom !scooter

Pozostaje tylko nadzieja że nie będzie to tyczyło się aut już zarejestrowanych, a tylko nowo nabytych :]

• Sympatycy

A, tak sobie przeedytuj? ;)

Pięcset kilka dni temu obiecano, że podatki będ? niższe i uproszczone... :D

Nawet taki jeden "Palisłup" komisji w tym celu przewodniczył ;)

"Szuflady pełne ustaw"..."standardy"...etc...

Nie, żebym był za ?ci?ganiem "gruzu" do Polski !scooter

pzdr ;)

To będzie kolejny strzał w kolano!

Jle drobnych gospodarstw rolnych korzysta ze starych dostawczaków żeby dowieĽć swoje produkty na rynek?

Je?li to (ten bubel) wejdzie, to na naszych ulicach zobaczymy obrazki rodem z Ludowych Chin tzn napakwane po niebo rowery!

Nie wiem czy pamiętacie, ale mieli?my już kiedy? podobny podatek Zwał się chyba drogowy Potem dobili go do paliwa aby było uczciwie Ile jeĽdzisz tyle płacisz Teraz tamten zostaje i robi? następny Ciekawe ile razy tak można

• 3 miesiące temu...

Mam nadzieje ze nie dojdzie szybko do tego podatku. Ostatnia notka z 2 lipca byla ze nasz kochany premier powiedzial ze jednak nie. Pozdrawiam