Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Burgman 400/Silver Wing 400

Gość bonczek_hydroforgroup

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bonczek_hydroforgroup

Powolutku rozgl?dam się za większ? pojemno?ci?. Na uwadze mam skutery 4setki.

Przegl?dam fora, aukcje, dyskusje. W kręgu zainteresowania s? dwa modele jak w tytule. Chciałbym się tylko zorientować, dlaczego w prawie każdym przypadku ten sam rocznik Hondy jest droższy od Bergmanna tej samej pojemno?ci?

Z czego to wynika? Dostępno?ć czę?ci, jako?ć, niezawodno?ć ???

Tu akurat sie nie zgodze, pamietam jak lata temu powalilo mnie wykonanie SW. Byly (i sa) to bardzo negatywne szczegoly w nowych skuterach, ktore biora sie po prostu z checi oszczednosci na materialach i wykonaniu :D .

Wykonczenie AN650 czy Tmaxa bylo o niebo lepsze...

• Sympatycy

Z tych dwóch wybrałbym T-maxa :blink: A poważnie: bez gadania SW 400 - dwa garnki. A je?li zniesiesz nieco większe spalanie to weĽ 600 - wymiary i masa takie same, ale jeĽdzi lepiej...

• Administrator

Wizualnie Burgman jest ladniejszy, lzejszy, mniej pali ma wiekszy schowek i na pewno jest zdecydowanie lepiej wykonany od hondy. Ale ja bym wybral Honde ktore nie podoba mi sie wizualnie, pali wiecej, ale ma 2 garki, wymiane oleju co 12 tys, olej w zasadzie mozna nie sprawdzac bo nie siorbie nawet grama i to bez wzgledu czy to trasa czy miasto, wg Gosi pasazer ma o niebo lepiej i wygodniej czyli dla mnie technicznie i turystycznie nie ma porownania do Burgmana, a to sie dla mnie liczy bardziej niz optyka, wole technike i ergonomie.

Jak ostatnio (w Dyngusa) ?migałem gdańsk? z Płońska do Warszawy także jako? tak pilnie zachciało mi się większej pojemno?ci. Głupio tak jechać 110-115km/h jak wszyscy w katamaranach za....lali min. 140- i wyżej. Skuter gdzie lekka przelotowa to 130 km/h to wg. mnie mniej nerwów i więcej 'bezpieczeństwa'. Dlatego Bonczku 3mam kciuk za Ciebie, oby? znalazł jak?? wymarzon? maszynę !scooter

Witam!

Zgadzam się z Bigiem. Po 4 latach na B400 przesiadłem się na S400. Silnik i zawieszenie zdecydowanie na plus. Natomiast denerwuj? drobne, ale ważne w codziennym użytkowaniu pierdoły:

-fatalne lusterka

-głupio rozplanowany schowek i niedomykaj?ca się kanapa

-ostra krawędĽ schowka

-za krótka nóżka boczna, za długa centralka

Położenie stacyjki też nie jest zbyt szczę?liwe: deszcz leje się prosto na stacyjkę, a kierownica obciera się od breloczka:)

• Administrator

Kanapa dobrze sie domyka po walnieciu piescia !scooter centralka po ANtku nie widzialem roznicy, a boczna nozka to kwestia przyzwyczajenia zreszta w kazdym skucie jest tak ze czlowiek sie przyzwyczaja do pewnego polozenia i oczekuje intuicyjnego polozenia w innych sprzetach a tak nie jest. W czasie jazdy nic nie leje sie na stacyjke, a krople wody przechodza od wewnetrznej strony szyby i leca prosto w twarz to dopiero drazni !scooter

(...)-fatalne lusterka(...)

To jest pierwsza rzecz za ktora trzeba w Hondzie dodatkowo zaplacic (chyba cos ok. 60€). Dystansy do lusterek, ktore podnosza i "rozstawiaja" je na boki. Az wstyd, ze nie ma ich w wersjach europejskich od razu. W koncu to nie Japonia, gdzie wiekszosc ma metr piecdziesiat w kapeluszu whist ...

A rozwiazanie problemu (czyli te czesci) to totalny fajans i do dzisiaj nie moge zrozumiec, dlaczego tyle kosztuja ;) .

A ja optował bym jednak za B 400 rocznik >2003 ten na wtrysku.

Równie szybki, równie pakowny, równie wygodny, Duuuużo ekonomiczniejszy 4 ltr VS6 ltr. Proszę nie ulegaj magii 2 cylindrów, to chyba nie jest najważniejsze.

1 ma z reguły większy moment z tej samej pojemno?ci zwłaszcza na górze obr.

W B400 co do pracy napędu i silnika trudno się doczepić, trakcja i hamulce też niczego sobie.

Cena niższa czę?ci tańsze i łatwiej dostępne, a co do zużycia oleju - w końcu to nie PRL nie trzeba wujka prosić, a można zawsze kupić tańszy porz?dny olej np. Midlanda?!

Chyba że Ci KM brakuje to S600 może ( :lol: ) zrekompensuje swoje braki, paliwożłopno?ć i awaryjno?ć regulatorów napięcia, o ciekn?cych amorkach z tyłu i archaiczno?ci napędu nie wspomnę!

A reszta to po prostu fajna ciężarówka na 2 kołach.

Broń boże nie kupuj B400 >=2007 to skuter dla karakanów wagi piórkowej (przepraszam braci K...). Mimo nieco lepszych hamulców i trakcji to baardzo niewygodna pozycja i lipa nie sprzęgło :lol:

Pozdrawiam

RobB. whist

Ale to moje zdanie, ja kupił bym .....Tmaxa :rolleyes: lub Nexusa 500 choć to podobno nie najlepsze sprzęty?!

Jezdzilem troche jednocylindrowkami i musze stwierdzic, ze wiecej sie na "klepaka" nie dam namowic !YES . Chyba !OKK .

Po przesiadce na 2 cylindry, uwiodl mnie jedwabisty styl pracy silnika !OK !OKK . O calej reszcie mozna dyskutowac !YES ... O tym jednym fakcie juz nie !OKK .

Jezdzilem troche jednocylindrowkami i musze stwierdzic, ze wiecej sie na "klepaka" nie dam namowic !piwko . Chyba !OK .

Po przesiadce na 2 cylindry, uwiodl mnie jedwabisty styl pracy silnika !TAZ !YES . O calej reszcie mozna dyskutowac !walkm ... O tym jednym fakcie juz nie !OKK .

mawiaj? że wibracje też s? wazne !YES

poza tym

optyka-dla mnie Suzuki jest zdecydowanie ładniejsze od SW i marka tak samo "zacna" jak inne !OKK

skustyka-fajnie jest jak słychać motorek

kwestia doboru egzemplarza( nie zawsze mały przebieg i cena) i preferencji !OKK

Inna sprawa pomijana przez wielu to skład chemiczny paliwa(specjalnie nie piszę benzyny bo to co teraz tankujemy tak nazwac nie mozna-nie spełni zadnych norm) i wpływ na trwało?ć instalacji paliwowej.do 2002 roku jest gaĽnik i on do poruszania B400 wystarcza je?łi jest prawidłowo( o to nietrudno) wyregulowany.Przejechałem sie mlodszym modelem K7 i powiem że dynamik? mnie zachwycił-nie bylo różnicy - wiec po co przeplacac?

!OKK

A ja optował bym jednak za B 400 rocznik >2003 ten na wtrysku.

Równie szybki, równie pakowny, równie wygodny, Duuuużo ekonomiczniejszy 4 ltr VS6 ltr. Proszę nie ulegaj magii 2 cylindrów, to chyba nie jest najważniejsze.

1 ma z reguły większy moment z tej samej pojemno?ci zwłaszcza na górze obr.

W B400 co do pracy napędu i silnika trudno się doczepić, trakcja i hamulce też niczego sobie.

Ostatnie 2 sezony przejeĽdziłem wła?nie takim Burgerem i muszę przyznać, że jak na razie był to najlepszy skuter jaki miałem. Pakowny jest na pewno bardziej niż SWing. Funkcjonalny (co jest dyskusyjne w przypadku SWinga), tani w eksploatacji, niezawodny (o ile jest utrzymywany w należytym stanie), prosty i łatwy w obsłudze.!TAZ

Natomiast je?li chodzi o sinik i trakcję to się nie zgodzę. W SWingu czuć wyraĽnie, że to inna konstrukcja, sztywniejsza, bardziej pewna. O kulturze pracy nie ma co dyskutować, bo jest wyższa w dwucylindrówce i koniec. Co do momentu obrotowego tym bardziej się nie zgodzę. W Silverze jest on wyższy, tyle że inaczej rozłożony - silnik zaczyna żyć na 5 tys. obr. Dzięki temu dynamika przy wyższych prędko?ciach jest lepsza niż w B400. Niestety st?d też pewnie większe zużycie paliwa (będę m?drzejszy jak przepalę więcej, na razie dopiero 1 zbiornik !TAZ ). Pomiar po 1 zbiorniku: 5,4 l/100, 2 osoby, jazda miejska. O litr więcej niż B400! :lol: