Skocz do zawartości
Forum Burgmania

nowy

Gość brachu

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam na imię Bartek i jestem z Poznania. Sprowadza mnie zakup maxi skutera, który jest w trakcie realizacji - czekam na rejestrację Yamahy Majesty 250. Już za kilka dni czynnie doł?czę do grona zmotoryzowanych wła?cicieli jedno?ladów, a raczej wrócę, ponieważ jeszcze 2 lata temu poruszałem się skuterem mojej Pani, Kymco Vitality 50 2T.

Zdjęcia nowej maszyny wkrótce.

Przy okazji pytanie do wła?cicieli majesty II jak również innych maszyn - czy na pracuj?cym, ciepłym silniku po odkręceniu korka oleju też Wam tak mocno dmucha ? Silnik nie dławi się, równo pracuje na wolnych, ma kopa i ładnie odpala, więc jest raczej w bdb kondycji...

Pozdrawiam,

Bartek v brachu

Witaj

U mnie dmucha i wydaje mi sie ze tak powinno byc, to nie auto gdzie wlew oleju jest pol metra wyzej niz miska. Zreszta wydaje mi sie ze nie powinno sie odkrecac korka podczas pracy no chyba ze chcemy sie uswinic :lol:

No wła?nie, wcze?niej ogl?dałem 2 inne i również dmuchało. Widocznie silniki skuterów 4T nie posiadaj? (?) odmy, jak w silnikach samochodowych, gdzie cze?ć gazów z przedmuchów wraca do komory spalania (dolotu).

hmmm nie znam sie na mechanice (umiem co najwyzej olej zmienic) ale na forum kiedys/gdzies wyczytalem ze jakies odmy sa. Jak popatrzysz na moto to z tylu ma jedna rurke w okolicach przekladni i nastepne rurki 2 lub trzy sa mniej wiecej pod centralna stopka. Podobno te rurki to odprowadzenie od odmy. Wrazie czego niech mnie poprawi ktos bardziej obeznany.

I co to do chol...... jest ta odma (mi sie to kojarzy z leczeniem gruzlicy w ksiazce "Na marginiesie zycia" S. Grzesiuka.

Odma, ta motoryzacyjna oczywi?cie ;-) służy do odprowadzania gazów z wnętrza silnika, które przedostaj? się tam z komory spalania (tzw przedmuchy). Dalej nie rozwijam tematu, bo za chwile nadawał się będzie na "techniczny" ;-)

Pozdrawiam

Bartek v brachu

• 2 tygodnie później...
Gość brachu

No to obiecana sesja

maja1.JPG

maja2.JPG

maja3.JPG

maja4.JPG

maja5.JPG

maja6.JPG

A to ja na wesoło :)

maja7.JPG

Po lewej miał mocny szlif, ale z racji ciemnego lakieru nie rzuca się w oczy. Ponadto brakuje osłony tłumika i plastikowej osłonki obudowy po lewej stronie, tuż pod kanap? - widać otwór na ostatniej focie. Poza tym było o 400ml za dużo oleju w silniku - na szczę?cie nie ma wycieków, a płyn hamulcowy miał ciemn? barwę i brakowało mu przejrzysto?ci. Mogę podejrzewać, że nigdy nie był zmieniany. Podobnie może być z płynem chłodniczym, jednak tego na razie nie ruszam ze względu na trudny dostęp do termostatu, na którym jest odpowietrznik. To albo zlecę serwisowi przy okazji regulacji luzów zaworowych, gaĽnika i wymiany ?wiecy, albo zakupię szczelinomierz i sam się za wszystko to zabiorę. Jak widzę w manual service sporo gratów trzeba się pozbyć żeby doj?ć do w/w zespołów silnika...

Witam ziomala !

Miłego pisania i czytania.

Życze miłego, bezawaryjnego i przede wszystkim bezpiecznego smigania.

Zapraszam na tegoroczny zlot BURGMANIAKÓW do RogoĽna w dniach 11 -14 czerwca -po szczegóły kliknij w mój podpis.

Zapraszam równiez na spotkania grupy poznańskiej -telefon wysyłam na priva.

Pozdrawiam MISIEK.

• Sympatycy

Przył?czam się do gratulacji i życzeń !OK .

YP-ka to bardzo fajny sprzęt, zadbaj o ni? a na pewno się odwdzięczy !vampire .

Gość brachu

ballastik, dziękuję.

MISIEK, mam zamiar się pojawić. Nr fona zapisałem...

Arecki, z tego co czytam w Twojej historii nabytych skuterów co? w tym musi być. Majka zostanie na długo, bo robi za drugi pojazd, taki do podróżowania, odstresowania i czerpania przyjemno?ci z wiatru w kasku !vampire

W najbliższym czasie planuję wykonać wszystkie czynno?ci serwisowe we własnym zakresie. Czekam tylko na czę?ci i szczelinomierz. Mam nadzieję po odkręceniu pokrywy klawiatury (zaworów) nie będę potrzebował nowej uszczelki ?

Gość brachu

Całkiem możliwe. 2-3 dni temu przejeżdżałem w kierunku centrum, ale po drodze nie zauważyłem innego skutera.

Czy oszczędny... Na razie wychodzi 4,5l/sto. Miałem nadzieję wyniku poniżej 4-ech. Zobaczymy co wyjdzie po wymianie czę?ci eksploatacyjnych, a przede wszystkim napędowych.

• 3 tygodnie później...

|wieca prawdę Ci powie

img0070wxr.jpg

Nie mam już powodów do obaw. Barwa elektrod zdradza idealn? mieszankę. |wieczka choć wyl?dowała w ?mietniku wydaje się nieruszona przez przebieg - ma 0,6mm czyli jak nówka fabryka. Widocznie była wymieniona niedługo przed sprzedaż? majki...

O dziwo po wymianie ?wiecy jest znacznie lepiej, jakby przybyło z 2-3 kucyki. Ciekawe czy po regulacji zaworów, wymianie czę?ci napędowych spadnie spalanie. Niektórzy schodz? poniżej 4 YP250 więc mam nadzieję uzyskiwać podobne wyniki

Wielu pisze tu, że spalanie nie ma dla nich większego znaczenia, ale przyznacie - miło jest kiedy wskazówka poziomu paliwa opada wolniej !happybth !happybth

Roleczki przyjechały czyli ostatni element, na który czekałem. Mogę więc przyst?pić do działania. Trochę pracy przede mn?. Pomy?lałem, że gdyby kto? z P-zka i okolic chciał potowarzyszyć przy rozbebeszaniu, wymianie kilku czę?ci oraz regulacji Majki - zapraszam! ...zdobędzie trochę praktyki :angry: Termin na dzień dzisiejszy jeszcze nieokre?lony (ten weekend odpada ze względu na mokr? aurę) :)