Mario Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 w końcu można odliczać vat na auta z krata z przed wzoru Lisaka ,(moja Grand Vitara znowu jest cieżarówk? ) czy kto? się orientuje czy co? się zmieniło z motocyklami i skuterami czy można 22 % vatu odliczać od moto i paliwa ? Odnośnik do komentarza
pisklak Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Link Link 2 Pozdr. Pisklak Odnośnik do komentarza
MISIEK Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 LinkLink 2 Pozdr. Pisklak Powiem szczerze, że "zgłupiałem". Doł?czę się do tematu ale w sprawie odliczania VAT z zakupionego paliwa do samochodów osobowych. W Polsce otrzymać informację np. z Urzędu Skarbowego, jednoznaczn? z informacjami w mediach graniczy wręcz z cudem. Mało tego, co urz?d czy wręcz urzędnik -odpowiedĽ jest inna. Nie wiem ale wydaje mi się, że urzędy staraj? się zrobic debili z podatników... Hmm... wniosek: do dzisiaj nie wiem czy mogę odliczyć VAT z paliwa... Heee, heee... według linków powyżej TAK, ale wg urzędu -NIE... !TAZ Odnośnik do komentarza
Sympatycy smok.wawelski Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Mój księgowy powiedział co? takiego: Je?li wydzierżawisz motocykl, na minimum pół roku, to możesz odliczyć pełen VAT przy zakupie. Nikt nie ma prawa się przyczepić (oczywi?cie musisz mieć odpowiednie PKD wpisane w działalno?ć). Co do VATu na paliwo - niestety s? sprzeczne interpretacje, a odpowiedĽ US podobno nie jest już wi?ż?ca... Odnośnik do komentarza
Gość Dragon Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Sprawa nie jest taka prosta jak to jest napisane w linkach... Opisane tam s? konkretne przypadki, co do których wypowiedziały się s?dy... Nie oznacza to jednak, że np. NSA w Lublinie wyda takie samo orzeczenie w takiej samej sprawie jak ta w Krakowie... Najprostsz? spraw? jest napisanie pisma do wła?ciwego sobie US z pro?b? o pisemne ustosunkowanie się do pytania dotycz?cego odliczenia podatku VAT od zakupu paliwa do motocykla/samochodu. OdpowiedĽ taka jest wi?ż?ca WYŁˇCZNIE dla podmiotu składaj?cego zapytanie!!!!! Odnośnik do komentarza
Mario Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 ok dragon to wiem chodzi mi o ogolna praktyke ktora wszystkie us akceptuja tak jak teraz auta z kratka, precedensow w moim US nie chce robic !scooter, tak jak nie zamierzam teraz 3 lat vatu za benzyne do vitary odzyskiwac , bo mi zyc nie dadza Odnośnik do komentarza
Gość Dragon Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 ok dragon to wiem chodzi mi o ogolna praktyke ktora wszystkie us akceptuja tak jak teraz auta z kratka, precedensow w moim US nie chce robic !scooter, tak jak nie zamierzam teraz 3 lat vatu za benzyne do vitary odzyskiwac , bo mi zyc nie dadza Mario. Zupełnie ni rozumiem teraz o co Ci chodzi... Zapytałe? o VAT od paliwa do motocykli i otrzymałe? kilka odpowiedzi w tym między innymi ode mnie. Nie ma czego? takiego jak "ogólna praktyka" w US... Każdy US sam sobie ustala i interpretuje przepisy. W Lublinie s? trzy US i to co w pierwszym jest aceptowane to w trzecim jest nie do przyjęcia... |wiatełkim w tunelu dla podatnika jest fakt zniesienie sankcji skarbowych co w praktyce oznacza, że w przypadku "odkrycia" błędu, podatnik dostanie nakaz skorygowania go bez konsekwencji finansowych w postaci gignatycznych kar... Wracaj?c do VAT od paliwa do motocykla, żona moja znalazła co? takiego: KLIKNIJ Odnośnik do komentarza
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Rozmawiali?my już o tym na forum kilka razy. Parę lat temu (2003- 2004) odliczałem vat od paliwa w An 650... Pamiętam jak Mario mówiłe?, że będzie z tym kicha. Były w firmie kontrole i nikt nigdy nie przyczepił się do paliwa od motocykla. Nadmienię, że był to US Mokotów. W/g nieoficjalnych informacji ta sama "akcja" w urzędach Praga-płn czy Żoliborz nie przejdzie... czyli US może się o to doje...ć . Czyli: Nie ma czego? takiego jak OGÓLNA PRAKTYKA! Aha... i wcale nie napiszę, że "w ciekawym kraju żyjemy"... !scooter Ps> Mario.Zupełnie ni rozumiem teraz o co Ci chodzi... Dragon... tego nikt nie rozumie..., bo ludzie dziel? się na typowych, nietypowych i na MARIÓW A uwierz mi, że wiem co mówie, bo znam typa nie od dzi? !YES Odnośnik do komentarza
krzys-68 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 to moze lepiej w leasing wzi?ć maxi i nie kombinować za wiele? Poza tym paliwo do urzadzeń typu kosiarki,od?niezarki itd jest w 100% rozliczane z vat !piwko Odnośnik do komentarza
Olsen Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podczepiam się pod ten. Wiem, że były też inne w?tki dotycz?ce maksiskutera kupowanego na firmę, być może bardziej odpowiednie, ale mimo usilnych starań i uruchomienia wyszukiwarki nie mogę ich znaleĽć. Wklejam fragment swojego postu z Forum Motocyklistów: Czy my?licie, że warto samemu starać się zostać VAT-owcem? Zdaje się, że przymus jest tylko, jak przekroczy się jakie? tam obroty w skali roku, i to też tylko wtedy, gdy prowadzi się oVATowan? działalno?ć (muszę się jeszcze dopytać księgowej i doczytać, bo po pierwszej rozmowie i wstępnej lekturze paru broszurek ze szkolenia w UP mam mętlik w głowie). Tak się składa, że czę?ć działalno?ci będę miał nieobjęt? VAT-em (szeroko pojęte usługi edukacyjne), ale mogę (muszę?) płacić VAT np. jako tłumacz. Jeżeli miałbym wybór, tobym się zastanawiał, m.in. ze względu na jedno?lad, który i tak będzie firmowy, je?li założę działalno?ć gospodarcz?. Powiedzmy, że byłby to nowy pojazd o warto?ci ok. 20 tys. zł. Księgowa zasugerowała mi, że mógłbym najpierw kupić motocykl na siebie (nawet przed zarejestrowaniem działalno?ci), a potem wci?gn?ć go na poczet ?rodków trwałych (tak to się chyba nazywa) - ponoć jest z tym wtedy mniej zachodu i mniej problemów, gdybym np. chciał mieć krócej pojazd niż firmę/krócej firmę niż pojazd. Kazała mi się zastanowić, czy na pewno chcę odliczyć tę czę?ć VAT-u (bodajże 60%) już przy zakupie, przy założeniu że w ogóle będę miał od czego. A jak Wy to widzicie? Pytanie to kieruję, rzecz jasna, do osób maj?cych do?wiadczenie w temacie. Druga sprawa to wszystkie dodatkowe wydatki=koszty, pocz?wszy od ubezpieczenia przez kaski itp. po bież?c? eksploatację (paliwo, przegl?dy, czę?ci). Słyszałem kiedy?, że łatwiej może być wrzucić w koszty kask niż kurtkę z protektorami, bo ten pierwszy wymagany jest przez prawo. Przyznaję, że nie wiem, ile w tym jest prawdy. Odnośnik do komentarza
Gość tomwwa Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Kurtka z protektorami to wymagany przez BHP stroj pracownika na motocyklu. Kto ci moze to zakwestionowac? Pracownik przy maszynie ma drelich, a motocyklista kurtke. SPROSTOWANIE: Rozmawialem dzis z ksiegow? na temat kurtki motocyklowej i powiedziala, ze kurtka nie przejdzie, a argumentuj?c względami BHP ona uwaza ze przejd? ochraniacze , ale ubranie pracownik musi miec swoje. To dla mnie nie jest logiczne ale , nasze przepisy skarbnowe s? zasadniczo nielogiczne Odnośnik do komentarza
Gość Dragon Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podczepiam się pod ten. Wiem, że były też inne w?tki dotycz?ce maksiskutera kupowanego na firmę, być może bardziej odpowiednie, ale mimo usilnych starań i uruchomienia wyszukiwarki nie mogę ich znaleĽć.Wklejam fragment swojego postu z Forum Motocyklistów: Czy my?licie, że warto samemu starać się zostać VAT-owcem? Zdaje się, że przymus jest tylko, jak przekroczy się jakie? tam obroty w skali roku, i to też tylko wtedy, gdy prowadzi się oVATowan? działalno?ć (muszę się jeszcze dopytać księgowej i doczytać, bo po pierwszej rozmowie i wstępnej lekturze paru broszurek ze szkolenia w UP mam mętlik w głowie). Tak się składa, że czę?ć działalno?ci będę miał nieobjęt? VAT-em (szeroko pojęte usługi edukacyjne), ale mogę (muszę?) płacić VAT np. jako tłumacz. Jeżeli miałbym wybór, tobym się zastanawiał, m.in. ze względu na jedno?lad, który i tak będzie firmowy, je?li założę działalno?ć gospodarcz?. Powiedzmy, że byłby to nowy pojazd o warto?ci ok. 20 tys. zł. Księgowa zasugerowała mi, że mógłbym najpierw kupić motocykl na siebie (nawet przed zarejestrowaniem działalno?ci), a potem wci?gn?ć go na poczet ?rodków trwałych (tak to się chyba nazywa) - ponoć jest z tym wtedy mniej zachodu i mniej problemów, gdybym np. chciał mieć krócej pojazd niż firmę/krócej firmę niż pojazd. Kazała mi się zastanowić, czy na pewno chcę odliczyć tę czę?ć VAT-u (bodajże 60%) już przy zakupie, przy założeniu że w ogóle będę miał od czego. A jak Wy to widzicie? Pytanie to kieruję, rzecz jasna, do osób maj?cych do?wiadczenie w temacie. Druga sprawa to wszystkie dodatkowe wydatki=koszty, pocz?wszy od ubezpieczenia przez kaski itp. po bież?c? eksploatację (paliwo, przegl?dy, czę?ci). Słyszałem kiedy?, że łatwiej może być wrzucić w koszty kask niż kurtkę z protektorami, bo ten pierwszy wymagany jest przez prawo. Przyznaję, że nie wiem, ile w tym jest prawdy. Olsen. Tak do końca to nie s? to tematy na otwartym forum... Czy masz zostać VAT-owcem? - to Twoi klienci o tym Tobie "powiedz?"... Bycie VAT-owcem to nic strasznego a sam podatek VAT NIE JEST KOSZTEM więc nie ma czego się "bać..." Płacisz jak go naliczasz ale jak nie naliczasz to nie płacisz... Ja uważam, że warto być płatnikiem podatku VAT i wystawiac f-ry a nie rachunki. W koszty wrzucisz "wszystko" co może Tobie przynie?ć dochód... Odnośnik do komentarza
KAZI Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Zgadzam się z Dragonem - VAT Cię nic nie kosztuje a możliwo?ci odliczeń spore - czyli warto być VAT-owcem. Odnośnik do komentarza
misioooo Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Ja prowadzę działalno?ć zwolnion? z VAT... I nie zamierzam babrać się w dodatkowych rejestrach VAT tylko dla odliczeń (sam prowadzę księgowo?ć swoj?). Ot - koszty wrzucam w koszty (brutto) i przychody tak samo... Oczywi?cie standardowo - kosztów niewiele mniej niż przychodów, ale pomysły się kończ?... Dobrze, że zakup 2oo się zbliża - rata leasingowa jest w cało?ci kosztem Co do odzieży - jak znajdziesz dobry salon/sklep i poprosisz, to może na fakturze wpisz? "odzież ochronna" lub co? w tym stylu. Albo jeszcze lepiej - na fakturze będzie widniał tylko kask w cenie np. 2tys pln, a w rzeczywisto?ci w tej cenie będzie i reszta odzieży (jak handlowiec będzie kumaty to nie powinno być problemów, aby taki zestaw w komputerze zmajstrował i nazywałoby się to np. zamiast "Kask Airoh X" "Kask Airoh X Plus". Odnośnik do komentarza
dr.big Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Kratka to przeżytek , dzisiaj się jeździ bankowozem ... KLIK TU Odnośnik do komentarza
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Administrator Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Niestety, ze skutera/motocykla (w świetle przepisów i jego luk) nie da się zrobić bankowozu !placz1 Ps. Słyszałem kiedyś anegdotkę o właścicielu maxi skutera, który boczne kufry wykorzystywał do wożenia gotówki !w00t Odnośnik do komentarza
Klubowicze Jack Opublikowano 31 Stycznia 2012 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Co ciekawe, można odliczyć cały VAT od zakupu i od paliwa do pojazdu spełniającego definicję motoroweru wg ustawy prawo o ruchu drogowym (czyli również od skutera 50 ccm). VAT przy zakupie i tak raczej nie przekroczy 6000 zł, ale VAT od paliwa - to może być istotna pozycja z budżecie firmy. Może się zdarzyć, że wg księgowanych faktur taka firmowa "50tka" będzie palić 10 litrów na setkę... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi