Olsen Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Doł?czam się do gratulacji. !w00t Wiem, co czujesz. Wiem, że posiadanie maszyny, a brak prawka w kieszeni doskwiera bardziej niż sytuacja odwrotna, gdy mamy stosowne uprawnienia, a chwilowo brak jedno?ladu. Ale pomy?l, że już niedługo będziesz ?migał na legalu i że już nie czeka Cię stres egzaminacyjny.
Makrotek Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 To i ja się przył?czam do gratulacyjów...
ptaku_1 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Dzieki jeszcze raz za wszystkie gratki. Arecki jako sasiad o dluzszym stazu na forum, moze razem ruszymy do 66, tylko czy masz czym? Z opisu wynika ze w tej chwili jestes bez 2oo. P.S. Ktos sie orientuje czy WORD-y wysylaja codziennie dokumenty do UK?
dzialkowiec Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 dokumenty wysyłane s? w czwartki, o ile dobrze pamiętam.
Sympatycy siemik Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Sympatycy Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Gratuluję Ci zdania egzaminu, muszę Cię jednak zmartwić troszkę.Nie ryzykuj jazdy bez dokumentu uprawniaj?cego cię do poruszania się po drogach,mimo że uprawnienia de facto posiadasz to w systemie policji figurujesz nadal jako osoba bez uprawnień i w takim wypadku przy najbliższej rutynowej kontroli przez organy uprawnione, zostanie Ci odholowany pojazd którym się poruszasz. Art.88.1.Prawo o Ruchu Drogowym.wyja?ni wszystko.Pozdrawiam. Siemik DZIAŁ IV Kieruj?cy Rozdział 1 Uprawnienia do kierowania Art. 87. 1. Kieruj?cym może być osoba, która osi?gnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków okre?lonych w pkt 1-3: 1) posiada wymagane umiejętno?ci do kierowania w sposób nie zagrażaj?cy bezpieczeństwu ruchu drogowego i nie narażaj?cy kogokolwiek na szkodę oraz wymagany dokument stwierdzaj?cy uprawnienie do kierowania pojazdem, 2) odbywa, w ramach szkolenia, naukę jazdy odpowiednio przystosowanym pojazdem pod nadzorem instruktora, 3) zdaje egzamin państwowy odpowiednio przystosowanym pojazdem pod nadzorem egzaminatora. 2. Osoba niepełnosprawna pod względem fizycznym może być kieruj?cym, jeżeli w wyniku badania lekarskiego nie stwierdzono przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem. 3. Nie wymaga się uprawnienia do: 1) kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby, która ukończyła 18 lat, 2) prowadzenia kolumny pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierz?t. Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzaj?cym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy okre?lonej kategorii. 2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania: 1) kategorii A - motocyklem
Daro Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Gratuluję !tut i witam w?ród legalnych użytkowników jedno?ladów !scooter !scooter !OK
magal Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 ptaku_1 napisał(a): P.S. Ktos sie orientuje czy WORD-y wysylaja codziennie dokumenty do UK? sprawdĽ sobie TUTAJ
ptaku_1 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Chodzi o to ze WORD musi wyslac dokumenty do UK, pozniej UK wysyla juz droga elektroniczna sprawe do PWPW. Wczoraj dzwonilem do UK i oni jeszcze nic nie dostali. Czuje w kosciach ze raczej sobotnie otwarcie sezonu mnie ominie !scooter
pisklak Opublikowano 20 Maja 2009 Opublikowano 20 Maja 2009 Pilnie potrzebuje opis czynnosci sprawdzajacych motocykla na egzaminie. Jesli ktos wie gdzie takowe moge znalezc lub sam posiada bardzo prosze o udostepnienie. Jutro mam egzamin i udziela mi sie coraz bardziej panika !YES Pozdr. Pisklak
ptaku_1 Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Opublikowano 20 Maja 2009 1 swiatla -pozycyjne (przod i tyl) -mijania -drogowe -kierunkowskazy -podswietlenie tablicy -ostrzegawcze (po polsku dlugie te migane guzikiem) -stopy (przedni i tylni) 2 lancuch 3 opony 4 lozyska glowki ramy (przy okazji amortyzatory) 5 opony 6 plyn hamulcowy 7 olej 8 lusterka (nawet jak sa ok pomachaj pomajstru przy nich) 9 hamulce Nie zapomnij sie i nie probuj odpalac na stopce (nie odpalisz i blad), pamietaj o wylaczniku zaplonu moze byc przelaczony na OFF Nie zapomnij o biegu przed ruszeniem (ja zapomialem) Pamietaj o machaniu glowa na 8 Powodzenia zycze i braku pieszych (oni najbardziej przeszkadzaja na egzaminie) Tutaj masz filmik propagandowy
pisklak Opublikowano 21 Maja 2009 Opublikowano 21 Maja 2009 Zdałem :-) Pieszych nie było ale trafilem na autobus, ktoremu wlasciwie powinienem pozwolic sie do ruchu. Z mojego punktu widzenia wygladalo tak, ze wlaczyl kierunkowskaz jak juz bylem na jego wysokosci. Egaminatorka powiedziala, ze w tej sytuacji powinienem sie zatrzymac w polowie autobusu ... ale jak napisalem powyzej, z braku innych uwag do jazdy, ocena koncowa pozytywna Pozdr. Pisklak
zyzio Opublikowano 21 Maja 2009 Opublikowano 21 Maja 2009 pisklak napisał(a): Egaminatorka powiedziala, ze w tej sytuacji powinienem sie zatrzymac w polowie autobusu ... Pozdr. Pisklak Egzaminatorka...?? Hmm. No nieĽle W każdym razie gratulacje
Marynarz Opublikowano 21 Maja 2009 Opublikowano 21 Maja 2009 No gratki mam nadzieję że moje pomoce się przydałyu !OK To teraz tylko czekanie na papier i do zobaczenia na !tut
pisklak Opublikowano 21 Maja 2009 Opublikowano 21 Maja 2009 Dziękuję wszystkim w szczególno?ci Ptakowi za pouczaj?c? przejażdżkę po trasie egzaminacyjnej, Marynarzowi i Ptakowi za nadesłane materiały dot. czę?ci praktycznej a wszystkim pozostałym za wsparcie duchowe ;-) Pani egzaminator wbrew temu co wcze?niej słyszałem okazała się równ? kobit? !happybth wszyscy (3) z mojej grupy zdali !piwko Pozdr. Pisklak
Klubowicze krzytro Opublikowano 21 Maja 2009 Klubowicze Opublikowano 21 Maja 2009 Gratuluje !happybth
magart Opublikowano 21 Maja 2009 Opublikowano 21 Maja 2009 Gratki !happybth !piwko i do zobaczenia na trasie
medipos Opublikowano 21 Maja 2009 Opublikowano 21 Maja 2009 Gratulacje :-))) kiedy odbierasz plastik ??
Marcin S. Opublikowano 21 Maja 2009 Opublikowano 21 Maja 2009 zyzio napisał(a): Egzaminatorka...?? Też u kobitki zdawałem, też było OK. Pozdrawiam Marcin S.
pisklak Opublikowano 21 Maja 2009 Opublikowano 21 Maja 2009 medipos napisał(a): kiedy odbierasz plastik ?? Podobno 2-3 tygodnie oczekiwania :-\ Co? czuję ze w najbliższym czasie moj? ulubiona, najczę?ciej odwiedzan? stron? w internecie będzie strona PWPW ;-) Pozdr. Pisklak
Gość amplik Opublikowano 21 Maja 2009 Opublikowano 21 Maja 2009 [ Cytat Podobno 2-3 tygodnie oczekiwania :-\ Co? czuję ze w najbliższym czasie moj? ulubiona, najczę?ciej odwiedzan? stron? w internecie będzie strona PWPW ;-) ja rok temu jak czekałem to też kilka razy dziennie zagl?dałęm na PWPW ale ani razu nie odnalazłem swojego rekordu ( wyszukiwanie po peselu ). O gotowosci plastiku dowiedziałem się dzwoni?c do WK.
Gość Gregor72 Opublikowano 26 Maja 2009 Opublikowano 26 Maja 2009 Prawko zdawalem 8 kwietnia na Odlewniczej, 17 kwietnia pojawilem się na stronie PWPW a 22 kwietnia odebralem prawko więc nie ma tragedii. Nie wiem jak jest w innych miejscach ale WK Piaseczno pod tym względem dziala blyskawicznie.
Gość stoney Opublikowano 19 Czerwca 2009 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Witam! Na gor?co po zdanym egzaminie !OKK kilka uwag- może przydadz? się "pokoleniom". Najważniejsze to zmiany przeprowadzania egzaminu praktycznego cyt:Podczas realizacji na placu manewrowym zadania nr 1 wykonuj?c sprawdzenie stanu technicznego podstawowych elementów pojazdu odpowiedzialnych bezpo?rednio za bezpieczeństwo jazdy osoba egzaminowana musi zaprezentować umiejętno?ć sprawdzenia dwóch wylosowanych elementów stanu technicznego, przy czym pierwszy z nich to jeden z płynów eksploatacyjnych b?dĽ sygnał dĽwiękowy a drugi – jeden z rodzajów występuj?cych w pojeĽdzie ?wiateł. Osoba egzaminowana powinna co najmniej wskazać gdzie i przy użyciu jakich przyrz?dów lub wskaĽników sprawdza się poziom odpowiednich płynów w pojeĽdzie. W przypadku dokonywania sprawdzenia ?wiateł hamowania STOP lub ?wiateł cofania osoba egzaminowana może poprosić egzaminatora o potwierdzenie działania ?wiatła zewnętrznego. Przed przyst?pieniem do egzaminu losujemy 2, dodatkowo egzaminator kazał sprawdzić łańcuch- poinformował o tym wszystkich zdaj?cych w ramach omówienia Egzaminu Praktycznego. Poinformował też o obowi?zku bezpiecznego ruszenia- obrót głowy, oraz o braku obowi?zku używania kierunkowskazów na całym placu (slalom, 8 i inne manewry). Ostrzegł, by przy Hamowaniu Awaryjnym nie szarżować, bo w przypadku po?lizgu i wywrotki wywala z egzaminu! Opowiadał o dziewczynie, która w czasie hamowania straciła kontrolę nad motocyklem, upadła i... połamała sobie kolano! Pomimo omówienia całego zakresu "placu" liczył ilo?ć "ósemek" i kierował na kolejne zadania. Zdecydowanie polecam przybycie nieco wcze?niej (około godziny) by zapoznać się z gęst? atmosfer? na palcu- można się dowiedzieć jakie "szkoły" zdawania obowi?zuj? na mie?cie, a nawet dowiedzieć się, gdzie znajduje się przeł?cznik ?wiateł (mijania-drogowe), jak uruchamiać silnik i że sprawdzenie ?wiateł mijania/drogowych można dokonać tylko przy uruchomionym silniku. Opowiastki przedegzaminacyjne dorównuj? tym sprzed Komisji Wojskowej... bardzo ciekawe Na szczę?cie użytkowników dróg "pani", która pytała jak się "wł?cza motor" nie zdała. W czasie wyjazdu na miasto osoby poprzedzaj?cej zaczęło padać- Ci, którzy byli w okolicy Targówka o 16:30 wiedz?, że nie piszę o mżawce. Lało regularnie przez godzinę! Druga czę?ć opadu należała do mnie- na szczę?cie zabrałem kurtkę. Egzaminator okazał się człowiekiem niepozbawionych ludzkich odruchów i poczekali?my 5min aż się trochę uspokoi... Ogólnie to jechało się fajnie... gdyby nie kałuże na przeciwnym pasie, które wlewały mi się za kołnierz, gdy mijały mnie co większe auta. pozdrawiam i do zobaczenia na czarnej suchej!
Rekomendowane odpowiedzi