Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doł?czam się do gratulacji. !w00t

Wiem, co czujesz. Wiem, że posiadanie maszyny, a brak prawka w kieszeni doskwiera bardziej niż sytuacja odwrotna, gdy mamy stosowne uprawnienia, a chwilowo brak jedno?ladu. Ale pomy?l, że już niedługo będziesz ?migał na legalu i że już nie czeka Cię stres egzaminacyjny.

• Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• ptaku_1

14

• Marynarz

5

• magart

4

• iQ!

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wielkie gratki :blink: !TAZ

A

Opublikowano

To i ja się przył?czam do gratulacyjów... :blink:

Opublikowano

Dzieki jeszcze raz za wszystkie gratki.

Arecki jako sasiad o dluzszym stazu na forum, moze razem ruszymy do 66, tylko czy masz czym? Z opisu wynika ze w tej chwili jestes bez 2oo.

P.S. Ktos sie orientuje czy WORD-y wysylaja codziennie dokumenty do UK?

Opublikowano

dokumenty wysyłane s? w czwartki, o ile dobrze pamiętam.

• Sympatycy
Opublikowano

Gratuluję Ci zdania egzaminu, muszę Cię jednak zmartwić troszkę.Nie ryzykuj jazdy bez dokumentu uprawniaj?cego cię do poruszania się po drogach,mimo że uprawnienia de facto posiadasz to w systemie policji figurujesz nadal jako osoba bez uprawnień i w takim wypadku przy najbliższej rutynowej kontroli przez organy uprawnione, zostanie Ci odholowany pojazd którym się poruszasz. Art.88.1.Prawo o Ruchu Drogowym.wyja?ni wszystko.Pozdrawiam. Siemik

DZIAŁ IV

Kieruj?cy

Rozdział 1

Uprawnienia do kierowania

Art. 87. 1. Kieruj?cym może być osoba, która osi?gnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków okre?lonych w pkt 1-3:

1) posiada wymagane umiejętno?ci do kierowania w sposób nie zagrażaj?cy bezpieczeństwu ruchu drogowego i nie narażaj?cy kogokolwiek na szkodę oraz wymagany dokument stwierdzaj?cy uprawnienie do kierowania pojazdem,

2) odbywa, w ramach szkolenia, naukę jazdy odpowiednio przystosowanym pojazdem pod nadzorem instruktora,

3) zdaje egzamin państwowy odpowiednio przystosowanym pojazdem pod nadzorem egzaminatora.

2. Osoba niepełnosprawna pod względem fizycznym może być kieruj?cym, jeżeli w wyniku badania lekarskiego nie stwierdzono przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem.

3. Nie wymaga się uprawnienia do:

1) kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby, która ukończyła 18 lat,

2) prowadzenia kolumny pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierz?t.

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzaj?cym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy okre?lonej kategorii.

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

1) kategorii A - motocyklem

Opublikowano

Gratuluję !tut i witam w?ród legalnych użytkowników jedno?ladów :) !scooter !scooter !OK

Opublikowano
  ptaku_1 napisał(a):

P.S. Ktos sie orientuje czy WORD-y wysylaja codziennie dokumenty do UK?

sprawdĽ sobie TUTAJ

Opublikowano

Chodzi o to ze WORD musi wyslac dokumenty do UK, pozniej UK wysyla juz droga elektroniczna sprawe do PWPW. Wczoraj dzwonilem do UK i oni jeszcze nic nie dostali. Czuje w kosciach ze raczej sobotnie otwarcie sezonu mnie ominie !scooter

Opublikowano

Gratulacje za zdanie egzaminu !OKK

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pilnie potrzebuje opis czynnosci sprawdzajacych motocykla na egzaminie. Jesli ktos wie gdzie takowe moge znalezc lub sam posiada bardzo prosze o udostepnienie. Jutro mam egzamin i udziela mi sie coraz bardziej panika !YES

Pozdr.

Pisklak

Opublikowano

1 swiatla

-pozycyjne (przod i tyl)

-mijania

-drogowe

-kierunkowskazy

-podswietlenie tablicy

-ostrzegawcze (po polsku dlugie te migane guzikiem)

-stopy (przedni i tylni)

2 lancuch

3 opony

4 lozyska glowki ramy (przy okazji amortyzatory)

5 opony

6 plyn hamulcowy

7 olej

8 lusterka (nawet jak sa ok pomachaj pomajstru przy nich)

9 hamulce

Nie zapomnij sie i nie probuj odpalac na stopce (nie odpalisz i blad), pamietaj o wylaczniku zaplonu moze byc przelaczony na OFF

Nie zapomnij o biegu przed ruszeniem (ja zapomialem)

Pamietaj o machaniu glowa na 8

Powodzenia zycze i braku pieszych (oni najbardziej przeszkadzaja na egzaminie)

Tutaj masz filmik propagandowy

Opublikowano

Zdałem :-)

Pieszych nie było ale trafilem na autobus, ktoremu wlasciwie powinienem pozwolic sie do ruchu. Z mojego punktu widzenia wygladalo tak, ze wlaczyl kierunkowskaz jak juz bylem na jego wysokosci. Egaminatorka powiedziala, ze w tej sytuacji powinienem sie zatrzymac w polowie autobusu ... ale jak napisalem powyzej, z braku innych uwag do jazdy, ocena koncowa pozytywna ;)

Pozdr.

Pisklak

Opublikowano
  pisklak napisał(a):
Egaminatorka powiedziala, ze w tej sytuacji powinienem sie zatrzymac w polowie autobusu ...

Pozdr.

Pisklak

Egzaminatorka...??

Hmm. No nieĽle

W każdym razie gratulacje

Opublikowano

Brawo.

Opublikowano

No gratki :) mam nadzieję że moje pomoce się przydałyu !OK

To teraz tylko czekanie na papier i do zobaczenia na :);) !tut

Opublikowano

Dziękuję wszystkim w szczególno?ci Ptakowi za pouczaj?c? przejażdżkę po trasie egzaminacyjnej, Marynarzowi i Ptakowi za nadesłane materiały dot. czę?ci praktycznej a wszystkim pozostałym za wsparcie duchowe ;-)

Pani egzaminator wbrew temu co wcze?niej słyszałem okazała się równ? kobit? !happybth wszyscy (3) z mojej grupy zdali !piwko

Pozdr.

Pisklak

• Klubowicze
Opublikowano

Gratuluje !happybth

Opublikowano

Gratki !happybth !piwko

i do zobaczenia na trasie

Opublikowano

Gratulacje :-))) kiedy odbierasz plastik ??

Opublikowano
  zyzio napisał(a):
Egzaminatorka...??

Też u kobitki zdawałem, też było OK.

Pozdrawiam

Marcin S.

Opublikowano
  medipos napisał(a):
kiedy odbierasz plastik ??

Podobno 2-3 tygodnie oczekiwania :-\ Co? czuję ze w najbliższym czasie moj? ulubiona, najczę?ciej odwiedzan? stron? w internecie będzie strona PWPW ;-)

Pozdr.

Pisklak

Opublikowano

[

Cytat
Podobno 2-3 tygodnie oczekiwania :-\ Co? czuję ze w najbliższym czasie moj? ulubiona, najczę?ciej odwiedzan? stron? w internecie będzie strona PWPW ;-)

ja rok temu jak czekałem to też kilka razy dziennie zagl?dałęm na PWPW ale ani razu nie odnalazłem swojego rekordu ( wyszukiwanie po peselu ).

O gotowosci plastiku dowiedziałem się dzwoni?c do WK.

Gość Gregor72
Opublikowano

Prawko zdawalem 8 kwietnia na Odlewniczej, 17 kwietnia pojawilem się na stronie PWPW a 22 kwietnia odebralem prawko więc nie ma tragedii.

Nie wiem jak jest w innych miejscach ale WK Piaseczno pod tym względem dziala blyskawicznie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Na gor?co po zdanym egzaminie !OKK kilka uwag- może przydadz? się "pokoleniom".

Najważniejsze to zmiany przeprowadzania egzaminu praktycznego

cyt:Podczas realizacji na placu manewrowym zadania nr 1 wykonuj?c sprawdzenie stanu technicznego podstawowych elementów pojazdu odpowiedzialnych bezpo?rednio za bezpieczeństwo jazdy osoba egzaminowana musi zaprezentować umiejętno?ć sprawdzenia dwóch wylosowanych elementów stanu technicznego, przy czym pierwszy z nich to jeden z płynów eksploatacyjnych b?dĽ sygnał dĽwiękowy a drugi – jeden z rodzajów występuj?cych w pojeĽdzie ?wiateł. Osoba egzaminowana powinna co najmniej wskazać gdzie i przy użyciu jakich przyrz?dów lub wskaĽników sprawdza się poziom odpowiednich płynów w pojeĽdzie. W przypadku dokonywania sprawdzenia ?wiateł hamowania STOP lub ?wiateł cofania osoba egzaminowana może poprosić egzaminatora o potwierdzenie działania ?wiatła zewnętrznego.

Przed przyst?pieniem do egzaminu losujemy 2, dodatkowo egzaminator kazał sprawdzić łańcuch- poinformował o tym wszystkich zdaj?cych w ramach omówienia Egzaminu Praktycznego.

Poinformował też o obowi?zku bezpiecznego ruszenia- obrót głowy, oraz o braku obowi?zku używania kierunkowskazów na całym placu (slalom, 8 i inne manewry).

Ostrzegł, by przy Hamowaniu Awaryjnym nie szarżować, bo w przypadku po?lizgu i wywrotki wywala z egzaminu!

Opowiadał o dziewczynie, która w czasie hamowania straciła kontrolę nad motocyklem, upadła i... połamała sobie kolano! :D

Pomimo omówienia całego zakresu "placu" liczył ilo?ć "ósemek" i kierował na kolejne zadania.

Zdecydowanie polecam przybycie nieco wcze?niej (około godziny) by zapoznać się z gęst? atmosfer? na palcu- można się dowiedzieć jakie "szkoły" zdawania obowi?zuj? na mie?cie, a nawet dowiedzieć się, gdzie znajduje się przeł?cznik ?wiateł (mijania-drogowe), jak uruchamiać silnik i że sprawdzenie ?wiateł mijania/drogowych można dokonać tylko przy uruchomionym silniku.

Opowiastki przedegzaminacyjne dorównuj? tym sprzed Komisji Wojskowej... bardzo ciekawe :lol:

Na szczę?cie użytkowników dróg "pani", która pytała jak się "wł?cza motor" nie zdała.

W czasie wyjazdu na miasto osoby poprzedzaj?cej zaczęło padać- Ci, którzy byli w okolicy Targówka o 16:30 wiedz?, że nie piszę o mżawce. Lało regularnie przez godzinę!

Druga czę?ć opadu należała do mnie- na szczę?cie zabrałem kurtkę. Egzaminator okazał się człowiekiem niepozbawionych ludzkich odruchów i poczekali?my 5min aż się trochę uspokoi...

Ogólnie to jechało się fajnie... gdyby nie kałuże na przeciwnym pasie, które wlewały mi się za kołnierz, gdy mijały mnie co większe auta.

pozdrawiam i do zobaczenia na czarnej suchej!