Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Co sądzicie o PIAGGIO X9 500

Gość omek77

Rekomendowane odpowiedzi

!sciana A O SˇDZICIE O PIAGGIO X9

Proszę o porady co do zakupu dużo osób odpisuje doradza zakup Hondy,Suzuki,Yamahy , przegl?daj?c forum też niedoszukalem się tematów o PIAGGIO ???

Co o nich s?dzicie???

(wedlug mnie nie s? brzydkie i s? w miarę przystępnych cenach) :rolleyes:

Miałem X9 500 jeden sezon i niestety nie mogę powiedzieć zbyt wiele dobrego na jego temat. Może trafiłem na kiepski egzemplarz, ale chyba wygl?d i wyposażenie to jedyne dobre cechy X9-tki.

1. silnik przenosi duże drgania na skuta

2. mało czę?ci zastępczych na miejscu w serwisach

3. bardzo niestabilne prowadzenie na koleinach

4. w wersjach do 2003 ( chyba ) kierowca spada z siedzenia do przodu i musi co kilka km podskakiwać na pierwotne miejsce. W moim przypadku w dalszej trasie dochodziło do drętwienia po?ladków

5. niezbyt dobra widoczno?ć w lusterkach

I chyba st?d te atrakcyjne ceny używanych egzemplarzy. !happybth

My?lę, że lepszym wyborem jest Aprilla Atlantic. To zacny sprzęt, a silnik ten sam co w X9.

• Sympatycy
(wedlug mnie nie s? brzydkie i s? w miarę przystępnych cenach) !happybth

Brzydkie czy ładne to subiektywna sprawa. Moim zdaniem X9 jest do?ć ładne,

ale ja wybrałbym albo Gilere Nexus 500 albo Piaggio Beverly 500. Te dwa sprzęty

maj? więcej wyrazu/charakteru, choć reprezentuj? dwie skrajne estetyki !happybth , a dysponuj? tym samym motorem.

Pewnie jednak usłyszysz tu najczęstrzy pogl?d - "włoszczyzna to tylko do zupy"... !piwko (z którym niezupełnie się zgadzam)

pzdr

witam sam posiadam x9 z tym ze silnik 250 i musze powiedziec ze jestem z niego bardzo zadowolony usterkowosc praktycznie zadna (mialem kiedys problem z rozruchem-juz rozwiazany) posiada bardzo dobre chamulce, spory schowek pod siedzeniem, fajne liczniki z komputerkiem a do tego niezly wyglad, nie sugeruj sie zdjeciami bo nie oddaja tego jak wyglada na zywo. Niemniej jednak po przejazdzce na silver wingu zastanawiam sie nad zmiana na takowy, wziasc trzeba pod uwage fakt ze roznica w cenie jest 2-3 krotna.

Witam

Do niedawna posiadałem x9 500, ogólnie do?ć ciekawa pozycja w?ród maxi.

Co do wygl?du, stylistyki, to kwestia gustu (moim zdaniem całkiem ładny) .

Silnik uważam za udan? konstrukcje (klasyczny układ silnik wraz z przekładni?), trwały i ekonomiczny ( spalanie od 3,3 do ok 5 l/ 100km) wibracje jak na jedno cylindrówke na przyzwoitym pozimie, osi?gi potrafi? zaskoczyć nie jednego !happybth !happybth

(prędko?ć max oscyluje ok 165km/ h, przy?pieszenie bardzo dobre)

Parametry trakcyjne uważam za przyzwoite (stabilne prowadzenie, dobre zachowanie w zakrętach, jednak czasem odczuwa się wiotko?ć ramy)

Układ hamulcowy bardzo dobry, w systemie podwójnym (tył i przód) lub abs (osobno przód i tył)

Wykonanie elementów z tworzywa na tzw. włoskim poziomie ( nie jest cudownie ale i nie tak zle :lol: )

Bardzo bogate wyposażenie seryjne, żadko spotykane u konkurencji.

Do Pozycji za kierownic? trzeba się przyzwyczaić (jakby co? z proporcjami było nie tak) jenak trasy do 800km dziennie nie s? problemem. !piwko

Duż? zalet? jest też spory wybór częsci używanych na allego. (w serwisie ceny kosmiczne)

Ja słyszałem (lub czytałem) gdzie? opinię, że komputer na kierownicy zasłania wła?ciwe zegary. Tu jednak chyba wiele zależy od wzrostu kierowcy i pozycji w jakiej się jeĽdzi. Przymierz się do pojazdu i samemu oceń, bo być może pozostałe zalety !YES okaż? się mało istotne.

Witam

Do niedawna posiadałem x9 500, ogólnie do?ć ciekawa pozycja w?ród maxi.

Nawet nie wiesz jak mi żal Twojej maszyny, ale niestety nie zd?żyłem jej nabyć. Co? nie ma chętnych na mojego Madisona, a tu tyle fajnych maxi przechodzi koło nosa !YES

Nawet nie wiesz jak mi żal Twojej maszyny, ale niestety nie zd?żyłem jej nabyć. Co? nie ma chętnych na mojego Madisona, a tu tyle fajnych maxi przechodzi koło nosa !happybth

cena czyni cuda !happybth !YES

Ja słyszałem (lub czytałem) gdzie? opinię, że komputer na kierownicy zasłania wła?ciwe zegary. Tu jednak chyba wiele zależy od wzrostu kierowcy i pozycji w jakiej się jeĽdzi. Przymierz się do pojazdu i samemu oceń, bo być może pozostałe zalety  okaż? się mało istotne.

Przy moim wzro?cie (183 cm) nie miałem problemów z odczytaniem wskazania „zegarów”

Gość macko1024

Mnie się bardziej spodobała Aprilia Atlantic 500 (jakby co: rocznik 2004 czyli nie Sprint) i zgadzam się z Bobasem

My?lę, że lepszym wyborem jest Aprilla Atlantic. To zacny sprzęt, a silnik ten sam co w X9.

Moim zdaniem ma ładniejszy tłumik i zegary ale to kwestia gustu.

z2227577X.jpg

Chyba troszkę więcej miejsca pod kanap? ale tego nie jestem do końca pewien.

ps. mam nadzieje ze nie łamie jaki? praw autorskich wklejaj?c link do zdjęcia ze stronki http://serwisy.gazeta.pl/...

Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach.

Maciek

Tylko należy pamiętać i mieć przed oczami zadek "starego" Atlantica. Toć to chyba z metr ma. Na fotkach tego nie widać. Na żywo - robi wrażenie szeroko?ci?. Ta nowa Atlantyczka znacznie zgrabniejsza. Ot - taka bardziej miejska. Choć po nabraniu wprawy i TIRem można po mie?cie jeĽdzić, to skuter żaden nie będzie problemem. Mój pierdzityłek jest jedn? z największych 50ccm w PL. Zarówno długi jak i szeroki/wysoki. Jednak po obeznaniu nieraz znacznie mniejsze i (teoretycznie) zwinniejsze 50ccm w korku objeżdżam.

Gość macko1024

Co do tyłka masz misioooo racje, ale podczas jazdy wystarczy ze o nim pamiętam bo ogólnie to chodzi tylko o to żeby za szybko nie skręcić zaraz po jakim? ciasnym wyprzedzaniu i nie przytrzeć o błotnik samochodu który się wła?nie wyprzedzało...

osobi?cie nie miałem problemu żeby się do tego przyzwyczaić ale polecam się najpierw ;) ... nie każdy lubi latynoskie kuperki !w00t

Pozdr.

Maciek

Witam! Przez ostatni tydzien tez zastanawiam sie nad zakupem Piaggio X9 Evolution 500cc 2004r. choc nie jestem tak do konca przekonany poniewaz 2 lata temu mialem X9 125cc i mial jeden problem jak chcialem wyjechac rano do pracy to musialem wyjsc 5 minut wczesniej zeby sie rozgrzal,bo jak byl zimny to nie mial sily ruszyc z miejsca. Fajny kanapowiec i dobrze mi sie nim jezdzilo. Wiec podchodze do tego zakupu z dystansem,chociaz to jest wiekszy silnik.

Wiem ze X9 250cc mialy jakies silniki Hondy,a w 500cc jak to wyglada??

Czy ktos cos wie na ten temat??? Pozdrawiam :):D:D

• 2 tygodnie później...

Witam,

dawno się nie odzywałem. Jednak w temacie Piaggio wiem już całkiem sporo. Szkoda, że na burgmanii Piaggio nie jest tak popularne.

Piaggio x9 250 SL to model do 2003 roku wł?cznie posiadaj?cy silnik Hondy (co ciekawe bez filtra oleju :) ) W 2004 roku wyszła wersja Evolution, która to otrzymała ładniejszy facelifting i poprawę większo?ci bol?czek SLek, między innymi ta niewygodna kanapa, dobre ?wiatła, większe i upiększone kierunkami lusterka, białe tylnie ?wiatła i wiele innych.

Je?li chodzi o silnik 500 to jest to jednostka na wtrysku produkowana przez Piaggio. Evolution w 500tce to X9 500i.e.

W kwestii czę?ci to nie jest tak Ľle jak pisz?. Wystarczy troszkę znać angielski i w sklepach internetowych na zachodzie jest wszystko co Ci się tylko wymy?li do tego modelu i to wcale nie w szokuj?cych cenach. np. na easyparts.nl

Generalnie ?wietny maxi. Polecam.

Adimas.

• 5 tygodni później...

uważam,że x9, szczególnie w wersji 500 jest niedoceniana. mam, kupiona bo bardzo

mi się spodobała. jak do tej pory, bezproblemowa. bardzo bogate wyposażenie.

z czę?ciami nie jest tak żle. rzeczywi?cie, ceny czę?ci w serwisie powalaja ale

jest easyparts.nl i inne żródełka. potwierdzam opinie o pewnej niestabilno?ci

/wiotka rama/ przy jeżdzie w koleinach. za to osiagi baardzo satysfakcjonujace, apetyt

na paliwo też o.k. pozostaje jeszcze sprawa jako?ci "danego egzemplarza" ale to tyczy

sie wszystkich sprzętów. najczę?ciej jest tak, że jeden niezadowolony klient zrobi

większa antyreklamę niż 9 zadowolonych reklamę.

generalnie polecam

• 10 miesięcy temu...

Witam

Mam pytanie,jakie przyspieszenie 0-100 km/h ma Piaggio x9 500,jedne zródła podają,że przyspieszenie wynosi 0-100 km/h 8,4 s.,inne,że 7,5 s(czyżby było prawie identyczne jak w T-maxie 500 ??).

pozdrawiam.

• Sympatycy

6,6 sekundy do licznikowych 100 km/h. Rzeczywista prędkość

wówczas, to ponad 90 km/h.

Generalnie, przyspieszenie tego modelu może zaskoczyć,

wszak silniczek ma moc 39 KM :lol:

pzdr

6,6 sekundy do licznikowych 100 km/h. Rzeczywista prędkość

wówczas, to ponad 90 km/h.

Generalnie, przyspieszenie tego modelu może zaskoczyć,

wszak silniczek ma moc 39 KM :lol:

pzdr