Skocz do zawartości
Forum Burgmania

aprilla atlantic 500

romarjo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Idzie wiosna więc czas na zmiany przymierzam się do Aprillki Atlantic 500

I chciałbym dowiedzieć co? więcej na jej temat.

Może napiszę kto? kto posiada takowego skuta.

Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku. !tut !tut !tut

Silnik od Piaggio siedzi (czyli "Master") - nie powinno być z nim żadnych kłopotów !scooter Tyle wiem.

Dlaczego akurat ten model wybrałe??

To nie przes?dzone że akurat ten model ale znam go tylko ze zdjęć i spodobał mi się :lol::D !tut

Miałem już 2 takie skuterki - jak najbardziej polecam, przejezdzilem sporo kilometrów bezawaryjnie. Silnik jest mocny i elastyczny. Najfajniejsza sprawa w atlanticu to mozliwosc zamontowania fajnego audio - jesli chcesz to mam to opatentowane, cało?ć wychodzi jakies 250 zł i całkiem niezle gra. Z tego co wiem to wada tych modeli jest regulator napięcia i przewody do akumulatora w kufrze - mi sie jednak nigdy nic z tym nie działo. Polecam ten skuter jak najbardziej.

Ten sezon pobujam się na mojej 180 ale moim marzeniem jest wieksza pojemno?ć może Włoska'500'.... Ta pojemno?ć wydaje mi się jak najbardziej uniwersalna bo: 400-setki maj? problemy ze startem za? 600 i wyżej zaczynaj? sporo chlać. Silnik jest super uniwersalny znajdziesz go w wielu modelach. Dynamiczny (równy ci?g do ok 120-130 km) i ekonomiczny na formach i testach spotkałem się ze ?rednim zużyciem 4,5. Test do poczytania:

http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,72716,2231838.html

Osobi?cie uważam, że bardzo fajna Alternatywa dla Yamahy i Suzuki...

Tyle odemnie

:lol:<_< !YES

Do tego przy obecnej cenie za rocznik 2008 (20800 - pewnie i da się co? wynegocjować) sam się zastanawiam - nowe Kymco Xciting (18900 na razie) czy Aprilia? I tak poczekam na tego Kymcolota nowego w nowej budzie ;) Koniec marca/pocz?tek kwietnia powinien być - wtedy poogl?dam i się poprzymierzam. Tylko jeszcze Atlantica znaleĽć gdzie? blisko do oględzin i przymiarek trzeba...

Niestety miałem Aprilkę do?ć krótko ale w kilku zdaniach opiszę moje za i przeciw.

Zalety:

+ Niska cena, wygl?d ( subiektywnie )

+ mocny silnik od pocz?tku na wtrysku. Bardzo dobre osi?gi i do tego spalanie 4l trasa, 4,5l miasto. DĽwięk silnika zdecydowanie najlepszy z jednocylindrówek jakie słyszałem.

+ dobre hamulce ( z przodu dwie tarcze i system kombinowany)

+ wyposażenie czyli komputer, zegarek, termometr, gniazdo zapalniczki do tego budziki wygl?daj? ?wietnie zwłaszcza w nocy.

+ wygodna kanapa szczególnie dla plecaczka

Wady:

- słaba dostępno?ć czę?ci i zamienników ( o ASO można zapomnieć)

- przewody w komorze akumulatora faktycznie czę?ciej ?niedziej?. wystarczy je przeczy?cić.

- niezbyt praktyczny bagażnik krótki i szeroki ale dwa kaski na szeroko?ć nie wejd?.

- pocz?tkowo miałem problem z niezwykł? szeroko?ci? zadka przycieraj?c nim co chwilę ale to kwestia przyzwyczajenia.

Pozdrawiam.

Cze?ć,

Mam od pół roku Aprilkę Atlantic 500. Nie zd?żyłem się jeszcze ni? nacieszyć. Wła?nie przechodzi swój pierwszy ( i kosztowny ) poważny przegl?d - po 12 tys. km.

Jest wygodna, w miarę szybka, mało pali, hamulce dobre. Jest też wielka i niezbyt poręczna - szczególnie je?li chodzi o jazdę po mie?cie.

Na czę?ci trzeba niestety trochę czekać. Ok 3 tygodni, oczywi?cie pod warunkiem, że paczka z czę?ciami nie będzie pakowana we Włoszech w pi?tek - wtedy zachodzi duże prawdopodobieństwo, że jaki? spiesz?cy się do domu Włoch co? pomyli... ;)

Co ciekawe oryginalne czę?ci do Apki s? znacznie tańsze od czę?ci np. do Kymco - pasek kosztuje ok 450zł. !w00t

Je?li chcesz wiedzieć więcej na temat Apki skontaktuj się z Fundi600 - często bywa na tym forum - on ma tak? wiedzę na ten temat, że... kosmos tego chyba nie ogarnia !piwko

Pozdrawiam

Co do czę?ci - w końcu to silnik od Piaggio. Zatem osobi?cie nie s?dzę, aby był problem z czę?ciami. Może i trzeba poczekać, ale na 100% s?. Zamienniki również się znajd? pewnie - trzeba szukać po prostu zamienników do Piaggio Mastera 500.

Tyle co mogę powiedzieć, znajomy ma taki skuter. Przywiózł go z USA. W Polsce nastukał nim już 40 ty?. km, w chwili obecnej przebieg jego to 90ty?. km, czyli da się tym pojeĽdzić, i z tego co wiem to służy mu bezawaryjnie. Kolega tylko pilnuje wszystkich przegl?dów i mocno dopieszcza swoje 2oo.

A o którym Atlanticu piszemy? Dużym czy Sprint? Bo większo?ć komentarzy chyba dotyczy dużego, ale rocznik 2008 za 20800 to musi być sprint.

Przymierzałem się do Sprinta, bardzo mi się podoba, taka mała zgrabna 500.

Duży Atlantic jest, no duży :-), ale jeĽdzi się i manewruje bardzo łatwo, jest dobrze wyważony i sprawia wrażenie lekkiego. Tyle odczuć z jazd próbnych.

• 1 rok później...
  • Klubowicze

Ano się nie przyjął. Oczywiście mówimy o AA 500 Sprint (która znacznie różni się od poprzedniego Atlantica). Na zachodzie (np. w Hiszpanii) można spotkać pod inną nazwą - Arrecife.

Moim zdaniem bardzo dobrze się jeździ. Gang silnika jest bardzo przyjemny. Spore kółka, które przekładają się na wygodę. Wygląd - rzecz gustu, ale mi się bardzo podoba. Bagażnik mógłby być większy.

Ale niestety dostępność części powala... Na zamówienie i trzeba czekać nawet 3-4 tygodnie (najtaniej chyba wychodzi zamawianie indywidualne za granicą przez Internet). Serwisy Aprilii, ech lepiej nie mówić... !tut

• Sympatycy

Atlantic 500 Sprint to jakby pięćsetka w "budzie" 250-tki i tyle. Stąd pewnie

niższa cena, ale i wyposażenie i pakowność mniejsza niż w "pełnym" Atlanticu

500. Który skądinąd baardzo mi pasuje !tut

Czy dzięki nieco mniejszym gabaryto-plastikom osiągi zmieniły się na korzyść

ST ?

pzdr

• Klubowicze
Atlantic 500 Sprint to jakby pięćsetka w "budzie" 250-tki i tyle. Stąd pewnie

niższa cena, ale i wyposażenie i pakowność mniejsza niż w "pełnym" Atlanticu

500. Który skądinąd baardzo mi pasuje  !tut

Czy dzięki nieco mniejszym gabaryto-plastikom osiągi zmieniły się na korzyść

ST ?

pzdr

whist Drobne uzupełnienie: buda tak - chyba jest taka sama, ale kółka w 250-ce są inne:

110/90-13

110/90-13

a w 500-ce:

120/70-14

140/60-14

Co do pakowności - zgadzam się, mogłaby być większa: wchodzi jeden kask i to trzeba go dopchnąć kolanem. whist

Najlepsze jest to, że moja '07 125-tka wygląda identycznie jak ten na filmie whist

Z tego co zauważyłem, jedynym innym detalem są czerwone obwódki liter ATLANTIC na boczkach, reszta jest taka sama, włącznie z naklejką AGIP'a na deklu

• Sympatycy
Najlepsze jest to, że moja '07 125-tka wygląda identycznie jak ten na filmie !yeah

To tylko się cieszyć, bo ja powiem odwrotnie, moja pięćsetka niewiele się

różni na pierwszy rzut oka od X9 125... :rolleyes:

pzdr

No nie wiem. Wydaje mi sie, ze Aprilia to jednak "wynalazek". Sliczny, ale "wynalazek". Choc chcialbym sie mylic. Ponoc na przyklad mana 850, czyli motocykl naked/tourist z CVT, piekna maszyna, psuje sie na potege. A jesli nawet sie o nia dba, to dostepnosc czesci rzeczywiscie irytujaca. Gdyby miec druga maszyne na czas oczekiwania na czesci do Aprilii, to OK...

Nowy Xciting wydaje sie sympatyczniejsza sprawa... :D

Ja mam Atlantę z 2002 roku, jeżdżę i się cieszę. Z części wymieniłem termostat i uszczelnienie wału pompy wody, zrobiłem porządek z mocowaniem akumulatora i bezpiecznikami w jego otoczeniu i śmigam do bólu. Wszystkie graty na miejscu w EuroMoto Trade, w końcu silnik Piaggio.

Tylko pas napędowy muszę wymienić, bo stuka mi po obudowie i będzie wszystko. Chciałbym kufer, ale muszę troszkę dozbierać, bo prawie 800 zł kosztuje z mocowaniem bez lakierowania.

Spalanie w mieście około 5 litrów, poza 3,5-4 l. Nie mam porównania z innymi pięćsetkami, w sumie napalałem się na Xcitinga i na Bemolowego Spidermaxa, a czy dobrze zrobiłem? Nie wiem, wydaje mi się że tak :) Sprzęt polecam, daje dużo przyjemności z jazdy.

Drobne uzupełnienie: buda tak - chyba jest taka sama, ale kółka w 250-ce są inne:

110/90-13

110/90-13

Nie końca z tymi rozmiarami. U mnie w 125 wygląda to tak:

P: 110 /90 -13

T: 130 /70 -13

• Klubowicze
Tak mnie nastraszyliście tą aprilią, że nie ma gdzie serwisować itd. a TU proszę przedstawiciel pod prawie moim nosem !OKK .

Podobno fajne chłopaki na serwisie i naprawią każde moto.

Dni otwarte 2-3 paźdźiernika.

Tylko się cieszyć. !OKK U mnie na wsi nie ma poważnego serwisu Aprilli.

Twój serwis jest oddalony od mojego domu o ok. 600 km...

Moim celem nie było straszenie! zx_space - napisałem Ci na priva jak na spowiedzi :)

Zgadzam się z B: "Sprzęt polecam, daje dużo przyjemności z jazdy." (zresztą to chyba napisałem, tylko innymi słowami).

B, a ile przebiegu ma Twoja Aprilka i ile nią przejechałeś? Ja swoją kupiłem, kiedy miała ok. 12.000 (oczywiście nie wierzę w ten przebieg :) ), a sam zrobiłem 10.000.

Stachu - z rozmiarami bardziej chodzilo mi o to, że w 500 są czternastki, a w mniejszych trzynastki.

Moja ma 27 tys, kupiłem przy 25 pod koniec czerwca. Jakoś mało polatałem w tym sezonie, wszystko przez takiego małego gościa, który nie tak dawno się urodził i mówi na mnie "tata" <_<

Ale jak wspomniałem- nie mam porównania do innych maxi w tej klasie pojemnościowej. Nawet na żadnym nie siedziałem. Jak na moje 4 litery Atlanta spełnia wszystkie wymagania, jeszcze tylko zaopatrzę się w kufer i będzie wsio !OKK

Tak mnie nastraszyliście tą aprilią, że nie ma gdzie serwisować itd. a TU proszę przedstawiciel pod prawie moim nosem <_< .

Podobno fajne chłopaki na serwisie i naprawią każde moto.

Dni otwarte 2-3 paźdźiernika.

Tylko się cieszyć. !OKK U mnie na wsi nie ma poważnego serwisu Aprilli.

Twój serwis jest oddalony od mojego domu o ok. 600 km...

A Motodiabły ?