Cezy001 Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Wła?nie dzisiaj jadę ubezpieczyć mojego Xciting-a I mam do Was pytanie. Porównałem ofertę PZU i Alianze i za porównywalny pakiet chc? Odpowiednie 780 PLN i 580 PLN. Wybór jest prosty, ale w obu wypadkach ich program do wyceny(motoexpert czy co?) generuje warto?ć 15 600 za Xciting z 2007 roku (produkcja 2006). Na mniej nie bardzo chc? się zgodzić ale ta warto?ć jest ewidentnie zawyżona. Ja chcę ubezpieczyć na 12 000 PLN bo to mi się wydaje w miarę realn? warto?ci?. Z tego, co wiem to towarzystwa chętnie podpisuj? umowy na zawyżon? warto?ć, ale przy wypłacie to już tak nie jest i szybko robi? korektę w dół. Pani mnie zapewnia, że ta wyższa kwota zostanie wypłacona w razie, czego bo jest „profesjonalna” wycena doł?czona do polisy. Czy to ma sens?? Co powinnienem zrobić według Was? Odnośnik do komentarza
misioooo Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Nadubezpieczenie - gdy warto?ć, na któr? ubezpieczamy jest wyższa niż warto?ć realna. W przypadku szkody całkowitej zostanie wypłacona suma ubezpieczenia równa realnej warto?ci przedmiotu ubezpieczenia (zwykle wg oceny rzeczoznawcy z TU). Czyli nie ma sensu przepłacać, bo to nic nie da. Oczywi?cie wykupuj?c AC rzeczoznawca powinien sfotografować skuter i wykonać dokumentację oraz wycenić przedmiot. I takie papiery s? wi?ż?ce dla ubezpieczalni! Zatem jak na tyle wyceniaj? i dostaniesz na to papiery - to okej. Oczywi?cie rzeczoznawca wyceniaj?cy przedmiot może nie znać się na fachu! Dlatego warto z nim o tym pogadać, a nie z pani? w okienku i zwykle można się dogadać co do tego jak? sumę ma wpisać na papierach - oczywi?cie w ramach rozs?dku. Nikt nie ubezpieczy malucha na 100tys pln, bo on w pewnym stopniu za to też odpowiada! Niedoubezpieczenie - odwrotnie jak powyżej. Ubezpieczasz na kwotę niższ? niż rzeczywista warto?ć. W przypadku szkody nie dostaniesz więcej niż suma ubezpieczenia (czyli mniej niż warto?ć przedmiotu ubezpieczenia). Też bez sensu to jest. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi