Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Wybór maxi-skutera

Carrea

Rekomendowane odpowiedzi

Cze?ć !TAZ

Rejestruj?c się na tym forum liczyłem na wasz? pomoc w wyborze skutera o pojemno?ci 125cc ale na szczę?cie u?wiadomili?cie mnie, że skuter z tak? takim silnikiem nie za bardzo nadaję się na dłuższe trasy.Tak więc po wielu namy?leniach i porównaniach przymierzam się do dwóch Yamaszek !TAZ Majesty 400 (04-05) and T-MAX 500 (01-02)

Oba skutery chodz? mniej więc w takich samych cenach tak więc mam dylemat :(

Bardziej skłaniam się w stronę Majesty ponieważ ma wtrysk paliwa...ale czy słusznie?

Który by? wybrał/a skuter?

Proszę o krótkie uzasadnienie dlaczego.

Jezdzilem jednym i drugim skuterem i jesli oba sa zadbane to zawsze wybralbym Tmaxa. Pewnie ze za chwile uzytkownicy Majesty mnie "zjedza" :( . Tmax swoja kultura pracy przewyzsza Majesty w kazdym calu. Dodatkowo poziomem zestrojenia zawieszenia i jego jakoscia (ze wzglegu na techn. rozwiazanie) nie ma sobie rownych wsrod skuterow. Wiem, ze brzmi to troche jak piesn pochwalna ... ale tak jest. Jedynym duzym minusem jest przestrzen bagazowa. Bez kufra za duzo do niego nie zapakujesz.

Nie ma sensu "bac sie" gaznikow, w stosunku do wtrysku maja swoje plusy i minusy i jesli sie minimalnie dba o ich stan, to sa niezawodne. Fakt, ze spalanie jest nieco wieksze niz modelu na wtrysku. Ja wybralbym Tmaxa, pomimo tego, ze bedzie rocznikowo starszy. Kultura pracy 2 cylindrow i zawieszenie robi swoje :( . Musisz jednak uwazac na stan, a zwaz, ze Tmaxy w dobrym stanie nawet w Italii sa w cenie !bicz ...

• Klubowicze

dr.big - ja ciebie popieram sportowy charakter t-maxa, jest naprawdę warty zaniżonej wielko?ci bagażowej i oczywi?cie praca dwu-cylindrówki. Z drugiej strony turystyczny walor 400-tki. jest też super. Najlepiej byłoby aby? miał taka możliwo?ć przetestowania obu :) Z mojej strony ja wolę Hondę - każdy ma swój gust inaczej była by tylko jedna marka na forum a tak mamy cały wachlarz !happybth

Witam na forum !

Nie jestem znawc? marki więc opowiem Ci jak ja kupowałem. Na pocz?tku (listopad 2008) wymy?liłem sobie, że będzie to bugman 400 k2 - k3. Bardzo mi się podobał, szukałem i zbierałem kasę. Po nowym roku szukałem nadal burgmana ale już k5 -k7. Im więcej szukałem tym bardziej się zniechęcałem - niewiadome pochodzenie, podejrzany przebieg, powypadkowy itd. Zacz?łem szukać maxi jakiejkolwiek marki ale w odpowiednim stanie z pełn? dokumentacj? - zwiększyła się oferta ale nadal były trudno?ci. Miałem duże szczę?cie, małe wsparcie finansowe i w końcu kupiłem nowego. Moim zdaniem najważniejsze żeby? kupił sprzęt w takim stanie, który pozwoli Ci na bezpieczn? i bezawaryjn? eksploatację przez czas jaki sobie założysz do następnego zakupu. Zyczę powodzenia.

Który by? wybrał/a skuter?

Proszę o krótkie uzasadnienie dlaczego.

Z punktu finansowego -odpowiem krótko i zwięĽle:

Majesty 400... dlaczego ? Lepszy stosunek: cena/stan techniczny, rocznik !

Zgodze sie calkowicie. Do tego mniejsze zuzycie paliwa. Jesli chodzi o aspekt ekonomiczny, Majesty jest lepszym wyborem :) .

Jednak porozmawiaj z kims, kto wlasnie przesiadl sie z jednocylindrowki na rzedowa dwucylindrowke !happybth ... Ja juz teraz wiem co powie !holiday .

Big-u ma oczywi?cie rację.

Pukanie jednocylindrówki nie ma zbyt wiele wspólnego ze ?wistem dwóch cylindrów.

Jak chcesz pojeĽdzić skutem kilka sezonów to kup od razu T-maxa.

W dłuższych trasach na pewno docenisz jego walory :)

Jak miałbym używkę kupować - to tak jak dr.big napisał - co dwa garnki to nie jeden :)

Ja bym brał pod uwagę Majkę 400 oraz Hondę SiWi 400/600.

Tych FJS 400 mało u nas, ale za to większa szansa, że zadbana się trafi chyba.

Np: FJS 400, 2006r, 16tys km, f-vat - mi to wygl?da, że jaki? wła?ciciel warszatu (lub pracownik) swojego sprzedaje.

Pewnie ze za chwile uzytkownicy Majesty mnie "zjedza" !sciana .

:D Eeee tam, ciężkostrawny jeste? z takimi pogl?dami :D

A tak z powag?, to porównać nie mogę i nic odkrywczego nie napiszę ale znam zalety Majki w temacie turystyka. Do tego jest stworzona: przestrzeń bagażowa, siedzenie (no dobra ciut za twarde), zawieszenie (jak to możliwe że T-max ma lepsze? my?lałem, że to już ideał) i wszystko o czym już było wyżej. Nie wiem czy bierzesz pod uwagę podróżowanie z plecaczkiem - je?li tak, to i tu Majka oferuje większy komfort. Kultura pracy, przyspieszenie, sportowy pazur to T-max. Obydwa dobrze skonstruowane (niemal bezawaryjne).

Mogę się mylić, ale to chyba w skrócie będzie tak: Majesty dla turysty, T-max dla wyważonego sportowca. Szkoda, że w "budzie" Majki nie montuj? jednostki z T-maxa - no to chyba byłby ideał.

Pewnie nie pomogłem, ale wybierasz między dwoma bardzo udanymi konstrukcyjnie maszynami.

Słyszałem, że Majesty do 60Km/h jest ,,mulasta''.To prawda? !happybth

T-MAX rzecz jasna jest silniejsz? maszyn? ale 500cc, dwa gary i gaĽnik to pewnie żłopie sporo benzyny:/Pytanie tylko ile?

Tak, Majesty jest majestatyczna :D ale żeby od razu "mulasta"... !happybth

Rzeczywi?cie "dół" w Majce jest bardziej zbliżony do "?migłowca" niż "szlifierki". Je?li jednak chcesz "odjechać" ze ?wiateł, to katamarany zostan? w tyle bez słowa. Np. Majka 250 ma zdecydowanie dynamiczniejszy "dół", więc T-maxa sobie nawet nie wyobrażam. Ale z kolei Majesty pięknie się porusza w zakresie obrotów wykorzystywanych na trasie (urodzona turystka) - nie zauważysz kiedy 100 km/h zmieni się w 140 i odwrotnie (jakaż szkoda, że autostrady s? dopiero za granic? !happybth ).

Jesli chodzi o "dol" w Tmaxie podam taki przyklad. 2- 3 razy mialem podobny przypadek, startujac spod swiatel na mokrej nawierzchni na calkowicie nierozgrzanych oponach (Dunlop) ... Tmax uciekl mi ze startu nie do przodu, lecz w bok !scooter . Na asfalcie, temp. ok. 12- 15°C. To chyba doskonale oddaje obraz sytuacji !w00t ?

Kup ten, który bedzie w lepszym stanie technicznym. Przejedz kazdym troche i zobacz ktory Ci lepiej pasuje. Polecam Honde. Nie zawsze jest drogo. Honda jest zwykle bardzie niezawodna. Poki co jest troche ofert. Pozdrawiam.

No wła?nie Honda SW ma 2 cylindry i spory kufer, także miałby? dwa w jednym ;), tylko wydaje mi się że Yamaha ma bardziej sportowe zawieszenie.

ja latałem za nowym skuterem na p?czatku był majesty stwierdziłem ze starczy. Poczytałem zobaczyłem stweirdziłem z na 100 procent to będzie t-max. Już prawie zamówiłem stwierdziłem żę zobacze jeszcze suzuki no i po dlugim za i przecic kupiłem burgmana 650.

zobacz wszystko dokladnie przemysl do czego potrzebny na co sie przyda i samo przyjdzie.

Zacznij uzywac zasad pisowni obowiazujacych w jezyku polskim.

dr.big

Przepraszam ale czy aby na pewno Majesty 400 występuje tylko w wersji z jednym cylindrem?Wg. Encyklopedii Bikez.com występuję w wersji Single cylinder i Two Cylinder Boxer, na zdjęciu występuj? z elementem który już wcze?niej zwrócił moj? uwagę czyli z dwiema i jedn? tarcz? przedniego hamulca !scooter

http://www.bikez.com/motorcycles/yamaha_majesty_400_2006.php

Single cylinder

http://www.bikez.com/motorcycles/yamaha_majesty_400_2004.php

Two cylinder boxer

O co w tym chodzi?