Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano
W ci?gu całego roku w całej Polscenie odnotowano żadnego WYPADKU z udziałem nie oznakowanego radiowozu.

W ci?gu całego roku w całej Polsce odnotowano kilkana?cie kolizji z udziałem nie oznakowanego radiowozu. (Jutro podam szczegółowe dane...)

Okolice Nowego Dw. Maz. - F. Mondeo - rów, dachowanie, beczka

ŁódĽ (wylotówka na Rawę) - S. Superb - kasacja

w obydwu przypadkach Policjanci w szpitalach czyli raczej wypadek

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• orzech

10

• Arecki

5

• misioooo

4

• eMKa

3

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

(...)przed "słupami" stawia się znaki informuj?ce o możliwej kontroli i tylko w tak oznakowanych miejscach będzie ona możliwa,

Marek.

Nie ma obowi?zku znakowania miejsc w których ustawione sa fotoradary... Tablice maj? działać prewencyjnie i tylko po to s? ustawiane...

Mogę Ci wskazać wiele miejsc w Polsce gdzie fotoradary nie s? oznaczone...

obecnie "suszenie zza krzaka" jest niewła?ciwe i niezamierzone przez prawodawcę.

Nigdy ale to nigdy nie było możliwe "łapanie zza krzaka". Takie kontrole były typowym łamanie przepisów...

Kiedy? w Radomiu, zostałem zatrzymany przez taki patrol... Pan policjant mi zaproponował mandat a ja mu odpowiedziałem, że muszę na chwilę w krzaki... Odszedłem od radiowozu i zrobiłem im kilka zdjęć, zwracaj?c ich uwagę na to co robię... A potem była krótka męska rozmowa...

W ci?gu całego roku w całej Polscenie odnotowano żadnego WYPADKU z udziałem nie oznakowanego radiowozu.

W ci?gu całego roku w całej Polsce odnotowano kilkana?cie kolizji z udziałem nie oznakowanego radiowozu. (Jutro podam szczegółowe dane...)

Okolice Nowego Dw. Maz. - F. Mondeo - rów, dachowanie, beczka

ŁódĽ (wylotówka na Rawę) - S. Superb - kasacja

w obydwu przypadkach Policjanci w szpitalach czyli raczej wypadek

Jutro o to zapytam...

Edit.

wiesz co Sebastian...

Ale to i tak ma w sumie małe znaczenie...

Gdzi drwa r?bi? tam wióry lec?... Policjant to taki sam człowiek jak ja i Ty... z t? różnic?, że jemu wolno 3 razy mniej niż nam bo on jest policjantem a wymagania w stosunku do niego s? trzy razy większe... bo jest policjantem...

Przecież wiesz o czym piszę...

komu jak komu ale Tobie o "edytowaniu"postów przypominać to już przesada a jednak, posty ł?cze

Artix

• Sympatycy
Opublikowano
Reasumuj?c: radiowóz, motocykl, czy melex będ?cy w akcji jako pojazd uprzywilejowany niech gna 200 po mie?cie i wszyscy ustępujmy mu drogi bo ?ciga łotra. Ale ?ciganie "po cywilnemu" bez ostrzegania innych uczestników ruchu, lub ?miganie "cywilem" przez pół miasta po ci?głych za ABSem w dresie jest niedopuszczalne.

Tu się z Tob? zgadzam i uważam, że stosowne władze powinny podj?ć próbę jednoznaczego uregulowania zasad stosowania videorejestratorów i nieoznakowanych radiowozów tym bardziej, że po artykule przytoczonym na pocz?tku tematu i po wyroku s?du, skazuj?cego policjanta i tak ten sposób pracy policji jest "spalony" o czym można się przekonać słuchaj?c np. CB radia, tam oprócz informacji gdzie spotyka się takie radiowozy można się dowiedzieć, że policjantom nie wolno łamać przepisów w czasie skrytego nagrywania "piratów".

Opublikowano

(...)przed "słupami" stawia się znaki informuj?ce o możliwej kontroli i tylko w tak oznakowanych miejscach będzie ona możliwa,

Marek.

Nie ma obowi?zku znakowania miejsc w których ustawione sa fotoradary... Tablice maj? działać prewencyjnie i tylko po to s? ustawiane...

Mogę Ci wskazać wiele miejsc w Polsce gdzie fotoradary nie s? oznaczone...

Dlatego użyłem czasu przyszłego i zaznaczyłem, że piszę o planowanych zmianach :lol:.

Ja polemizowałem z tez? Areckiego o celowym ukrywaniu urz?dzeń pomiarowych i rejestratorów na podstawie przepisów twierdz?c, że to jedynie niewła?ciwe zachowania kontroluj?cych do tego prowadz?. I tu się zgadzamy.

• Sympatycy
Opublikowano

Olsztyn

Jasło

Gdańsk

dsc_0107.jpg

Policyjny Megane. Tutaj winę ponosi inny kierowca.

• Sympatycy
Opublikowano
Olsztyn

Jasło

Gdańsk

dsc_0107.jpg

Policyjny Megane. Tutaj winę ponosi inny kierowca.

Orzechu, jeżeli dobrze doczytałem to w pierwszym przypadku radiowóz jechał wolniej niż pozwalały przepisy, w drugim był pojazdem uprzywilejowanym a w trzecim nie prowadził po?cigu ani rejestracji.

• Sympatycy
Opublikowano
Orzechu, jeżeli dobrze doczytałem to w pierwszym przypadku radiowóz jechał wolniej niż pozwalały przepisy, w drugim był pojazdem uprzywilejowanym a w trzecim nie prowadził po?cigu ani rejestracji.

Chodziło mi o fakt wypadku, a nie o prędko?ci czy wykonywane działania. Je?li chodzi o pojazd uprzywilejowany to 99% jestem w stanie udowodnić, że oznakowanie jest niewła?ciwe.

Opublikowano

Nawet gdyby się okazało, że s? to faktyczne 3 wypadki wideo radiowozów które prowadziły po?cig, to jak to się ma statystyk ilo?ci wypadków wszystkich pojazdów w całym kraju??

Orzechu - próba manipulacji była niepotrzebna...

Każdy z nas moze mieć kolizję itp... Policjant też, bo też jest tylko człowiekiem...

• Sympatycy
Opublikowano

Każdy z nas moze mieć kolizję itp... Policjant też, bo też jest tylko człowiekiem...

Dragon nie chodzi o manipulację. Jestem za po?cigami tak jak pisałem wcze?niej. Oczywi?cie Policjant to tylko człowiek narażaj?cy Swoje życie za marne grosze i na dodatek pod presj? społeczeństwa - nic mu nie wolno, a musi zdziałać tak wiele!!!

Nie jest prawd? po prostu, że nie odnotowano wypadków z danym rodzajem radiowozu. Z racji wykonywanego zawodu mam styczno?ć z tymi pojazdami prawie codziennie i tyle. Wiem co się z nimi dzieje i często włos jeży mi sie tu i tam :P

Opublikowano

Dragon nie chodzi o manipulację. Jestem za po?cigami tak jak pisałem wcze?niej. Oczywi?cie Policjant to tylko człowiek narażaj?cy Swoje życie za marne grosze i na dodatek pod presj? społeczeństwa - nic mu nie wolno, a musi zdziałać tak wiele!!!

Nie jest prawd? po prostu, że nie odnotowano wypadków z danym rodzajem radiowozu. Z racji wykonywanego zawodu mam styczno?ć z tymi pojazdami prawie codziennie i tyle. Wiem co się z nimi dzieje i często włos jeży mi sie tu i tam !tut

Orzechu.

Pisz?c o braku wypadków miałem na my?li brak wypadków podczas prowadzych "poscigów"... Mój bł?d, nie doprecyzowałem tego...

Gdyby chcieć pokazać wszystkie wypadki i stłuczki stróżów prawa to kolejnym pomysłem było by pewnie zabranie im całkiem radiowozów a w ich miejsce kupno dobrego obuwia sztuk 2.

Larum podniesione w temacie to powodowanie niebezpieczeństwa przez policjanta prowadz?cego patrol i "łami?cego" przepisy ruchu drogowego...

Pokazałem, że akurat "oni" maj? najmniejszy wpływ na statystyki dotycz?ce wypadków...

Przypuszczam, że po wprowadzeniu nowych ogarniczeń dla policjantów, przybędzie nam wypadków i ich ofiar...

Nikomu nie życzę aby kto? z jego znajmoych ucierpiał ale czasami jest to jedyna metoda aby zdać sobie sprawę nad "wyższo?ci? jednego na drugim"...

Z życzeniami bezkolizyjnej i bezpiecznej jazdy.

• Sympatycy
Opublikowano
Je?li chodzi o pojazd uprzywilejowany to 99% jestem w stanie udowodnić, że oznakowanie jest niewła?ciwe.

Orzechu, czego? tu nie rozumiem.

Jeżeli jest tak jak piszesz, to takich samochodów nie można używać jako pojazdów uprzywilejowanych, a z omawianego artykułu wynika, że jako nieoznakowane musz? się zawsze stosować do obowi?zuj?cych innych uczestników ruchu przepisów i wie wolno im np. przekraczać prędko?ci żeby zarejestrować czyje? wykroczenie, to po co wogóle s? takie radiowozy i czy ci którzy wysyłaj? je do służby nie wiedz?, że łami? prawo?

Chyba że przyjmiemy iż maj? one służyć do nagrywania kierowców, którzy nie przekraczaj?c dozwolonej prędko?ci nie wł?czaj? kierunkowskazów przy zmianie pasa ruchu albo rozmawiaj? w czasie jazdy przez telefon komórkowy bez użycia zestawów gło?nomówi?cych.

Opublikowano

Ech... Zabierzmy policmajstrom 4oo (tych na 2oo zostawmy w spokoju !tut ). W każdym czy to auto osobowe, ciężarowe czy motorek jaki? niech montuj? fabrycznie "czarn? skrzynkę" i plombuj? j?. Policjant pieszy zatrzymuje, podpina się pod ten wynalazek i wie jak kierownik się poruszał. Jeszcze tylko jakie? nadajniki radiowe w miastach etc, aby ów skrzynka wiedziała, czy w danym momencie łamane s? przepisy czy nie. Ot odrobina Sci-Fi !tut

• Sympatycy
Opublikowano
Je?li chodzi o pojazd uprzywilejowany to 99% jestem w stanie udowodnić, że oznakowanie jest niewła?ciwe.

Orzechu, czego? tu nie rozumiem.

Jeżeli jest tak jak piszesz, to takich samochodów nie można używać jako pojazdów uprzywilejowanych, a z omawianego artykułu wynika, że jako nieoznakowane musz? się zawsze stosować do obowi?zuj?cych innych uczestników ruchu przepisów i wie wolno im np. przekraczać prędko?ci żeby zarejestrować czyje? wykroczenie, to po co wogóle s? takie radiowozy i czy ci którzy wysyłaj? je do służby nie wiedz?, że łami? prawo?

Chyba że przyjmiemy iż maj? one służyć do nagrywania kierowców, którzy nie przekraczaj?c dozwolonej prędko?ci nie wł?czaj? kierunkowskazów przy zmianie pasa ruchu albo rozmawiaj? w czasie jazdy przez telefon komórkowy bez użycia zestawów gło?nomówi?cych.

Arek jak weĽmiesz sobie Rozporz?dzenie Ministra Infrastruktury + wytyczne KGP i postawisz radiowóz (jakikolwiek) to zobaczysz, że pismo pismem, a życie sobie.

Pojazd uprzywilejoway powinien spełniać okre?lone parametry a niestety większo?ć ich nie spełnia.

Długi temat ale raczej do pifka, a nie na forum. PrzyjedĽ dzisiaj na spota to pogadamy.

• Sympatycy
Opublikowano

!happybth Dajcie na luz.Wystarczy że wszędzie w internecie na ten temat dyskutuj?.Posty nasze schodz? w kierunku "wojny słownej"między nami a nie polemiki na powstały temat.Pozdrawiam !happybth maniaków.Miło?ć jest piękna !happybth Kochajmy się więc. !happybth

• Sympatycy
Opublikowano
!happybth Dajcie na luz.Wystarczy że wszędzie w internecie na ten temat dyskutuj?.Posty nasze schodz? w kierunku "wojny słownej"między nami a nie polemiki na powstały temat.Pozdrawiam !happybth maniaków.Miło?ć jest piękna !happybth Kochajmy się więc. !happybth

Nie ma tutaj wojny. Zarówno z Dragonem jak i z Areckim znamy się nie od dzi? i dawno zaprzestali?my wojen. Siemik, normalna dyskusja i tyle (no może gdzie? mała szpileczka była !piwko )

Opublikowano
:lol: Dajcie na luz.Wystarczy że wszędzie w internecie na ten temat dyskutuj?.Posty nasze schodz? w kierunku "wojny słownej"między nami a nie polemiki na powstały temat.Pozdrawiam !happybth maniaków.Miło?ć jest piękna !kiss Kochajmy się więc. whist

... wojny słownej?????

...kochajmy się???

Kolejna chor?giewka...? - jak powieje tak łopocze...?

Masz swoje zdania to go wyraĽ... Forum to samo "życie" z t? różnic?, że w realu się słyszymy i widzimy a tu możemy tylko poczytać...

Ja kocham moje dzieci i moj? żonę... My?lę, że wystarczy...

Orzecha nie lubię :o ale on mnie też nie lubi... !happybth

!yawn

:lol::lol::lol::P;)

Orzechu...mocno odbiegasz od tematu... spróbuj odpowiedzieć na moj? "zagadkę" z wcze?niejszego mojego posta...

Wszystkich pozdrawiam a Ciebie Siemiku :lol: !tut

Opublikowano
Ech... Zabierzmy policmajstrom 4oo (tych na 2oo zostawmy w spokoju !tut ). W każdym czy to auto osobowe, ciężarowe czy motorek jaki? niech montuj? fabrycznie "czarn? skrzynkę" i plombuj? j?. Policjant pieszy zatrzymuje, podpina się pod ten wynalazek i wie jak kierownik się poruszał. Jeszcze tylko jakie? nadajniki radiowe w miastach etc, aby ów skrzynka wiedziała, czy w danym momencie łamane s? przepisy czy nie. Ot odrobina Sci-Fi !happybth

Brawo misioooo... i to jest ciekawe rozwi?zanie, w tym dopatrywana jest przyszło?ć kontroli kierowców... hmmm, choć znaj?c pomysłowosć ludzi -i to da "się przej?ć".

Tak z ciekawo?ci poinformuję, że czytałem już informacje o planach montażu seryjnego takich urz?dzeń w nowych samochodach, również osobowych...

Ciekawe... !happybth

Opublikowano

Elektroniczny system czytania wczesniej zapisanych (28 dni na karcie kierowcy, 365 dni w samym urzadzeniu) danych dotyczacych jazdy i postoju jest juz stosowany przy kontrolach w samochodach ciezarowych... Taki cyfrowy tachograf z rozbudowana pamiecia !happybth ...

• Sympatycy
Opublikowano
ZAGADKA.

Co ma zrobić patrol pieszy policji gdy zobaczy, że ludek przechodzi przez ulicę na czerwonym ?wietle?

Ma krzykn?ć do niego: Heloł... Obywatelu!!!! Proszę się zatrzymać i zaczekać, aż zapali się nam zielone ?wiatło wtedy do Pana/i podejdziemy i porozmawiamy???

Hm...????

Zagadka z serii głupich ale przekłada się dokładnie na przykład z artykułu, który przytoczyłe?.

OdpowiedĽ jednak nie do końca jest oczywista. Nie wyobrażam sobie patrolu, który bez zastanowienia leci na łeb, na szyję i łapie delikwenta.

Powinni przywołać dan? osobę do siebie lub nakazać poczekać po drugiej stronie ulicy, w miarę możliwo?ci przedostać się przez ulicę w celu dokonania czynno?ci służbowych. Je?li wieje - gonić.

Oczywi?cie mog? ?migać na czerwonym.

To samo z po?cigami. Pamiętajmy tylko o jednym je?li radiowóz jedzie jako uprzywilejowany (sygnały ?wietlne i dĽwiękowe) i przejeżdża na czerwonym ?wietle musi zachować maxymaln? ostrożno?ć. Je?li dojdzie do kolizji wina leży po stronie samochodu uprzywilejowanego.

ZNÓW O TYM PISZˇ

• 2 tygodnie później...
  • Klubowicze
Opublikowano
Ech... Zabierzmy policmajstrom 4oo (tych na 2oo zostawmy w spokoju !scooter ).

i co bys wtedy narobił ?

wiadomo?ć jeszcze ciepła, na ile prawdziwa to nie wiem ale zasłyszana dzisiaj rano w eremefie:

policja wprowadza nieoznakowane pojazdy jedno?ladowe by tępiły szybkie motocykle. jako? mi nie pasuje , że na 4oo po?cig będzie wykroczeniem a na 2oo nie, tym bardziej ,że predko?ci podróżowania katamarana,a moto znacznie się różni?.

Opublikowano

Wg mnie jest ok, je?li pojazd nieoznakowany rejestruje wykroczenie, po czym wł?cza koguty, swiatła czy co tam ma na wyposażeniu i delikwenta zatrzymuje. Natomiast akcje typu nagrywanie kolejnych wykroczeń przez kilka czy kilkana?cie kilometrów uważam, że niedopuszczalne ponieważ policja ma ograniczać zagrożenia a nie polować na obywateli, z których podatków w sumie jest utrzymywana (może nie najlepiej, ale to inna bajka) .

Ostatnio widziałem tego typu akcję, tzn jechałem za Octavi?, za mna jechał Focus, jako, że dusza sportowa bo to w końcu auto utytułowane rajdowo cykn?ł na raz i mnie i Octavię. Skodziana pojechała za nim może 2 kilometry po czym go?cia zatrzymali, aby najprawdopodobniej pokazać mu jak wygl?da w TV whist. Wg mnie wygl?dało to dokładnie tak jak powinno tzn. szybko i sprawnie, bez narażania innych na niebezpieczeństwo i czekania aż go?c nabije sobie 24 punkty i kosmiczny mandat. Przy czym prędko?ć dozwolon? przekroczyli, w przeciwnym razie po prostu by im Focus odjechał, ale cóż żyjemy w kraju, w którym często prawo sobie a życie sobie ;).

Opublikowano

A ja ostatnio widziałem w TVN Turbo, jak Vectra nieoznakowana ?cigała jeden pojazd i nagrywała z przodu, ale i tyln? kamer?. Zatrzymano obu. Dostali srogie mandaty. Ale co z policj?, która jechała z t? sam? prędko?ci?? Czy nie powinna też zostać ukarana, skoro kogut nie był zał?czony w chwili rozpoczęcia po?cigu za pierwszym autem? Jest dokument w postaci filmu, który sami nagrali, że jechali ponad 120 km/h, na ograniczeniu do 60km/h. Nie obchodzi mnie to że s? policj?, jak ?cigaj? niech od razu wł?cza koguty. Wg mnie do momentu zał?czenia koguta, pojazd choćby nieoznakowany policji jest dla ogółu cywilnym pojazdem i podlega takim samym prawom i karom jak reszta.

A prawda jest taka, jakby było dużo aut oznakowanych i by tylko jeĽdziły po drogach, było by mniej piratów, bo widzieliby że jedzie przed nimi albo za nimi radiowóz i trzymaliby się przepisów, aby nie podpa?ć Panom w mundurach.

Opublikowano

prodzyn zgadza się - prewencja powinna być !tut

Jednak w naszym kraju (i pewnie nie tylko) wol? karać i atakować z zaskoczenia niż zapobiegać... Ot - taka polityka. Plany miesięczne trzeba w końcu wykonać, a i premia większa by się przydała...

Opublikowano
(...) i premia większa by się przydała... (...)

Piszesz o tym bo wiesz czy przypuszczasz????

Gdyby premie policjantów zależały od ilosci wystawionych mandatów to przypuszczam, że mogli by oni być jedn? z najbogatszych grup społecznych... a chyba tak nie jest...

Opublikowano

Policjant wykonuj?cy czynno?ci służbowe na drodze (nagrywanie, filmowanie, obserwowanie) nie jest uczestnikiem ruchu drogowego. Jeżeli nie jest uczestnikiem ruchu drogowego nie podlega pod przepisy Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym. W tym momencie wykonuje czynno?ci służbowe zgodnie z Ustaw? o Policji.

Tak samo dotyczy to Policjantów w nieoznakowanych samochodach jak i np. Policjanta stoj?cego na ?rodku skrzyżowania kieruj?cego ruchem, który nie do?ć, że zajmuje pas jezdni to jeszcze musiał tam wej?ć nie po pasach. !tut