Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Nieoznakowany radiowóz policji nie pogoni pirata

Rekomendowane odpowiedzi

Cze?ć...

Tak jak w temacie...

Nieoznakowany radiowóz policji nie pogoni pirata

Urzędnicy z resortu spraw wewnętrznych i administracji postanowili, że nie dadz? policjantom przywileju, by ci mogli łamać przepisy drogowe podczas po?cigów. Odrzucili propozycje nowelizacji ustawy o policji, o któr? zabiegała drogówka.

Obecnie kierowcy nieoznakowanych radiowozów z wideorejestratorami nie mog? na przykład przekraczać dozwolonej prędko?ci, jad?c za piratem drogowym. Nie wolno im przekraczać podwójnej ci?głej, przejeżdżać na czerwonym ?wietle itd.

- Wysłali?my do MSWiA propozycję nowelizacji ustawy o policji, która dawałaby policjantom możliwo?ć łamania przepisów podczas po?cigów z wł?czonym wideoreje-stratorem - mówi insp. Jacek Zalewski, dyrektor biura ruchu drogowego Komendy Głównej Policji.

Ale policyjny projekt trafił do urzędniczej szuflady. Nie został dopisany do nowelizacji, która pod koniec marca ma trafić do uzgodnień międzyresortowych. Funkcjonariusze z drogówki usłyszeli na pocieszenie, że ich propozycje zostan? rozważone podczas prac nad now? ustaw? policyjn?. Kłopot jednak w tym, że minie przynajmniej kilka lat zanim przepisy ujrz? ?wiatło dzienne.

Sytuację policjantów pogorszyła jeszcze sprawa sierżanta drogówki, która zakończyła się w ubiegły pi?tek. S?d odwoławczy, a wcze?niej s?d grodzki, w Bydgoszczy skazał funkcjonariusza Tomasza L. za łamanie przepisów drogowych, m.in. kilkukrotne przekroczenie prędko?ci (raz nawet o prawie 90 km/h). Sędziów nie przekonały tłumaczenia policjanta, że ?cigał pirata drogowego.

Mundurowi nie kryli rozgoryczenia. - Jeste?my niezadowoleni, że taki wyrok zapadł. |cigaj?c pirata, który przejechał na czerwonym, nie mogę zastanawiać się, czy warto za nim jechać i narażać się na karę - denerwuje się mł. asp. Krzysztof Sychowicz z Warszawy.

S?du broni prof. Piotr Girdwoyń z Katedry Kryminalistyki Uniwersytetu Warszawskiego. - Gdyby s?d nie uznał winy policjanta, to nadałby jego kolegom przywileje, których nie maj?. To byłoby bardziej niebezpieczne, bo działania policji nie usprawiedliwiaj? się same przez się - tłumaczy prof. Piotr Girdwoyń.

Sprawa z Bydgoszczy była pierwsz? tego typu w Polsce. Dała piratom drogowym narzędzie zemsty do ręki. Czy teraz policjanci zaniechaj? po?cigów nieoznakowanymi radiowozami? - Łapanie piratów jest dobrem wyższego rzędu - ucina insp. Jacek Zalewski z Komendy Głównej.

Poczucie bezpieczeństwa na drodze jest bardzo ważne dla Polaków. Bo, jak pokazuj? najnowsze badania przeprowadzone na zlecenie policji, aż 36 proc. Społeczeństwa boi się piratów drogowych. Strach przed nimi jest silniejszy niż przed wandalami, złodziejami czy pobiciem. Z drugiej strony na forach internetowych kierowcy krytykuj? policjantów za to, że stwarzaj? niebezpieczeństwo na drodze.

Policjanci czasem s? niebezpieczni

Internauci krytykuj? policjantów w radiowozach udaj?cych cywilne auta. Mnie raz capnęli w ten sposób, że na 2-pasmowej jezdni, na lewym pasie, wsiedli mi na zderzak, a ja kulturalnie chciałem zjechać na prawy, ale że nie było miejsca, to dałem trochę buta. Jak zjechałem, to już mnie zatrzymali - pisze tomm.

Na nagraniach policyjnych często widać, jak "rzekomy pirat" z zapasem kilku metrów mie?ci się po manewrze wyprzedzania i policja twierdzi, że cudem unikn?ł zderzenia. Ale przyjrzyjmy się ta?mie dokładniej, przecież zaraz za piratem jedzie nieoznakowany radiowóz, je?li pirat zmie?cił się na styk, to policjant na grubo?ć lakieru... Ten jad?cy z naprzeciwka to dopiero się wystraszył, widz?c dwóch piratów, bo sk?d ma wiedzieć, że ten drugi to policjant, który ma ratować jego życie, a sam o mało go nie zabił?

W cywilizowanym państwie takie nagranie jest niezgodne z prawem, bo zostało zdobyte w sposób nielegalny. Policjant, by je zdobyć, przekroczył nie tylko swoje uprawnienia, ale również złamał prawo i sam powinien zapłacić mandat" - internauta Maslo.

Co Wy na to???

Dla mnie to kolejna kpina...

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• orzech

10

• Arecki

5

• misioooo

4

• eMKa

3

Top użytkownicy w tym temacie

• Klubowicze

Ja miałem już styczno?ć z nieoznakowanym radiowozem, (akcja samochodem) było wieczorem już prawie ciemno 300 m od mojego domu dla ?cisło?ci w Szczecinie jechali za mn? 14 km. pod dom mojego kolegi w Policach. musiałem zobaczyć cał? ta?mę na drugim km. od rejestrowania mojego pojazdu: znaku 40 km miałem 50 zapłaciłem i punkty na szczę?cie tylko to jedno. Co do mandatu nie mam oczywi?cie pretensji, ale dlaczego jechali za mn? aż znaj? haka to już trudno zrozumieć. Zawsze wydawało mi się że jak kierowca zrobi wykroczenie to powinien być zatrzymany i ukarany a nie jak mamy praktyki policji sumowanie przewinień.

Co do praktyk policji w ?ciganiu za wszelk? cenę jestem kategorycznie NIE

Jest powód jak cie złapi? to lepiej sprawa do s?du grodzkiego "nagranie jest niezgodne z prawem" i jest szansa z wykręcenia się z mandatu pewnie próbować warto. Ale nie jestem prawnikiem.

jezeli to rzeczywiscie prawda ...

to na podstawie programu UWAGA - PIRAT, prokuratura z urzędu powinna wszcz?ć ?ledztwa ... bo tam dokładnie pokazane jest jak policja ?ciga (łami?c prawo)....

:o

• Sympatycy
!piwko  !tut  !tut

Ale jaja. Dragon co Ci mamy napisać??? Pozostaje tylko :)

Napisz co my?lisz...

OK.

|cigać, ?cigać, ?cigać ale nie za wszelk? cenę (tak jak pisał Bilety).

Jestem przeciw takim po?cigom jak 2 lata temu za kolesiem na motocyklu w Lublinie czy Kielcach, co? ok. 200 km/h

Niestety nie mamy takiego sprzętu jak inne kraje ale...

niech sobie ?migaj? tymi videorejestratorami i filmuj? nasze wykroczenia, niech nam daj? mandaty, ale jak dochodzi do regularnego po?cigu powinni utrzymywać się daleko z tyłu i dać szansę helikopterom, które po cichutku obserwuj? sobie drogę i nakierowywuj? Policję.

Helikopterom???????????? Jakim helikopterom??Koło się zamyka, czyli pozostaje tylko ?cigać :)

Na zachodzie s? stosowane videoradary a nie videorejestratory więc jest możliwo?ć dokonywania pomiarów bez po?cigu.

Dla mnie nieoznakowane radiowozy w slużbie drogówki to jaka? parodia.Że też Palikot jeszcze się tym nie zajol. :)

• Sympatycy

Taka decyzja to pierwszy krok we wła?ciwym kierunku, kolejnym powinen by? odebranie radiowozów i wysłanie, zgodnie z sugesti? pani Pitery, policjantów na piechotę, jednak w dobie kryzysu poszedł bym jeszcze dalej, szukaj?c oszczędno?ci i ograniczaj?c jeszcze bardziej koszty na szkolenie strzeleckie i wyposażenie należy policjantom odebrać też broń, tak na wszelki wypadek żeby Ľle wyszkoleni nie zrobili krzywdy sami sobie i społeczeństwu :) .

A tak na poważnie, to uważam to za kolejny przykład głupoty i braku pomysłu na to jak powinny funkcjonować niektóre służby w naszym kraju.

Jestem przeciwny ?ciganiu za wszelk? cenę piratów drogowych gdy może to stwarzać realne zagrożenie dla innych uczestników ruchu, ale tak skrajne rozwi?zania i decyzje s?dów s? jedynie sygnałem dla i tak coraz zuchwalszych "prawie rajdowców", że przy odrobinie sprytu będ? zupełnie bezkarni, a dla policjantów, że i tak nie warto się wychylać i lepiej udawać że się nic nie widzi gdy kto? ewidentnie łamie prawo.

Przeciez i tak sa bezkarni :) . Ci co chca szbyko jezdzic montuja sobie radia CB i przy odrobinie zaciecia sa "zabezpieczeni" w jakis 90%. Bo wiedza gdzie stoi Policja, jakimi samochodami po cywilu i na jakich opdcinkach sie porusza. O stacjonarnych pomiarach predkosci nie wspomne. Ergo, Policja raczej nie zlapie kierowcy, ktory z zalozenia chce lamac przepisy.

Co do "poscigow" z videorejestratorem, to wszytko dobrze, jesli poruszaja sie takie dwa samochody na drodze dwupasmowej (w jednym kierunku). Wyprzedzanie za wszelka sile powoduje dodatkowe zagrozenie i kowboje czasami tego nie widza. Kilka razy ogladalem program "Uwaga pirat" i musze powiedziec, ze chlopaki czesto przesadzaja. Dzieje sie to jedynie pod presja kamery :) ?

Dodam ze w Niemczech samochody z wideorejestratorami zauwazylem (sam, znajomi, programy) chyba tylko na autostradach. Bez prob "kozaczenia" na normalnych drogach i narazania ruchu jadacego z przeciwnej strony...

Ja tu widzę drug? stronę medalu, która to odbije się na nas (użytkownikach dróg publicznych).

Nieraz jechałem nieco szybciej niż można (np. 110km/h tam gdzie max 100 dozwolone - dwujezdniowa droga). I nieraz co? mi tylko ?mignęło z boku, że nawet nie dostrzegłem co to za auto tak pędzi. A za nim - fiuuu pojechali policjanci w nieoznakowanym, by go "skasować". Teraz nie będ? mogli to co będ? robić? Ano zatrzymaj? mnie, bom łatwym k?skiem i nie jadę 160km/h więc zd?ż? zatrzymać zanim im "?mignę" z boku. Tylko co teraz będzie z tymi wariatami co naprawdę stwarzaj? zagrożenie? Przecież jazda w sznurku aut z prędko?ci? o 10km/h wyższ? niż dopuszczalna jest bezpieczniejsza niż jazda wolniej i wszyscy będ? mnie wyprzedzać (tak wiem - to też łamanie przepisów).

ale jak dochodzi do regularnego po?cigu powinni utrzymywać się daleko z tyłu i dać szansę helikopterom, które po cichutku obserwuj? sobie drogę i nakierowywuj? Policję.

Wła?nie tak czytam i... zastanawiam się, czy maj? tyle helikopterów ???

Helikopterom???????????? Jakim helikopterom??

Taaa...

Hmm... chyba co? nie tak z tymi nowymi przepisami !w00t :)

Tylko, tak naprawdę... to wcale nie jest ?mieszne :)

My?lałem , ze już nic mnie nie zdziwi... a jednak :)

Jestem ciekaw kto to wymy?lił...? czyżby nałogowy PIRAT ?

Teraz nie będ? mogli to co będ? robić? Ano zatrzymaj? mnie, bom łatwym k?skiem i nie jadę 160km/h więc zd?ż? zatrzymać zanim im "?mignę" z boku.

Nie zatrzymaj?, nie będzie im się opłacało. 10km/h szybciej przy dokładno?ci radaru rzędu 3% warto?ci mierzonej - jest szansa, że "przestępca" wymiga się od odpowiedzialno?ci.

Pozdrawiam

Marcin S.

• Administrator

Hmm czyli pirat jadacy 200 km/h na ograniczeniu do 50 km/h bedzie mial za soba ogon w postaci scigajacego go radiowozu ktory jedzie zgodnie z przepisami :) !w00t Bajka taniej by bylo go gonic z kapcia :)

Hmm czyli pirat jadacy 200 km/h na ograniczeniu do 50 km/h bedzie mial za soba ogon w postaci scigajacego go radiowozu ktory jedzie zgodnie z przepisami  :)  !w00t Bajka taniej by bylo go gonic z kapcia  :)

Nie, no bez przesady. Nikt nie broni panom policjantom wyci?gn?ć koguta, wł?czyć syrenę i ?cigać do woli.

Policjanci chcieli rozszerzyć definicję pojazdu uprzywilejowanego. Już nie kogut i syrena, ale zamiast tego wideoradar w ?rodku gwarantuje prawo do łamania przepisów.

Pozdrawiam

Marcin S.

I bardzo dobrze, że taki pomysł został uwalony.

Oznakowany, wyj?cy i błyskaj?cy pojazd uprzywilejowany proszę bardzo. Natomiast ułani jad?cy 200km/h po flaszkę dla komendanta - No Way.

Jestem za jak największ? czynn? obecno?ci? oznakowanej policji drogowej na ulicach, natomiast sprzeciwiam się nabijaniu kasy bez poprawy bezpieczeństwa i pilnowaniu wiewiórek na krzakach.

skoro to wzbudza tyle negatywnych emocji to moze skasowac policje,zostawic tylko kompanie reprezentacyjna na wazne swieta panstwowe,bedzie tanio,bardzo spokojnie wszedzie.Bo jak nie bedzie policji to piraci nie beda szalec,zlodzieje nie beda krasc bo i po co,jak za lamanie obowiazujacych przepisow nic sie nie bedzie dzialo

:lol:  :huh:  !happybth

Ale jaja. Dragon co Ci mamy napisać??? Pozostaje tylko !w00t

Napisz co my?lisz...

Dragonie NIE ZMUSZAJ ORZECHA DO PRACY PONAD SIŁY :blink:

A je?li ja mogę to my?lę, ze utrzymujemy przynajmniej 400 darmozjadów, którzy dobrze się bawi? w rz?dzenie, a przynajmniej im się tak wydaje.

Ale możemy im pomóc! Po co ograniczać wydatki policji, aby zarobić na podwyżki dla

p OSŁÓW trzeba zlikwidować policję !

Ostatnio w zwi?zku z zawieruch? w pracy musiałem złożyć zeznania na komisariacie.

Sympatyczny sk?din?d policjant spisywał moje zeznania na PRYWATNYM komputerze, a gdy musiał skserować dokumenty to skomentował to słowami" jeszcze mamy papier to mogę".

Jak widać zabieranie uprawnień do po?cigu za przestępcami nie jest jedynym zabranym policji narzędziem.

Widocznie komu? zależy na zwiększeniu bałaganu!!!!

Pozdrawiam

RobB. !happybth

A co do prowokowania przez nieoznakowane pojazdy to komentarz jest na pomarańczowo w podpisie każdego mojego postu !happybth

Nie, no bez przesady. Nikt nie broni panom policjantom wyci?gn?ć koguta, wł?czyć syrenę i ?cigać do woli.

Panowie, o to w całej tej sprawie chodzi.

Nikt nie zabrania Policji po?cigów - osobi?cie jestem "za", niech dopadn? pirata żeby wiedział on i jego kolesie, że nie s? bezkarni i nie można grać na nosie innym użytkownikom dróg tylko dlatego, że ma się 300 KM pod mask?!

Postawiony w "Dragonowym" tek?cie problem, to czy wolno ?cigać nieoznakowanymi radiowozami. I tu jestem "przeciw". Nieoznakowany radiowóz = inny użytkownik ruchu i stosuj? się doń wszystkie przepisy bez jakichkolwiek ułatwień w ruchu.

Ile potrzebuje kieruj?cy radiowozem żeby uczynić z niego "oznakowany"? Sekundę? Wystarczy wł?czyć odpowiednie o?wietlenie i sygnał dĽwiękowy o zmiennym tonie.

To czemu tego nie robi?? Mnie się wydaje, że po to aby mieć co sumować, upolować go?cia nie po pierwszym wykroczeniu, ale po piętnastym. Ale pozwalaj?c przekraczać prędko?ć, podwójne ci?głe itp. sami nie zapobiegaj? niebezpieczeństwu stwarzanemu przez "pirata" - i to jest chore. Bo zadaniem Policji nie jest wymierzanie kar (od tego jest władza s?downicza, a mandaty to tylko ?rodki karne maj?ce charakter wyj?tku od ogólnie panuj?cej zasady) ale zabezpieczenie porz?dku (także na drogach). I tu wszystko jest postawione na głowie: Policja jest od karania, a je?li co? kieruj?cemu przeszkadza w ruchu drogowym - niech zakłada sprawę cywiln? w s?dzie. Przykład? Proszę bardzo.

Coraz czę?ciej przy ruchliwych i zatłoczonych drogach w centrach miast montowane s? ekrany wy?wietlaj?ce reklamy, które nie tylko dekoncentruj?, ale wręcz o?lepiaj?. Na zwrócon? uwagę, że może to być niebezpieczne usłyszałem (112): niech pan założy sprawę w s?dzie, my się tym nie zajmujemy... :lol:

Tę wypowiedĽ funkcjonariusza Policji pozostawiam bez komentarza.

W ci?gu jednego roku na Polskich drogach ginie w wypadkach samochodowych ponad 5500 osób.

Powodem ?mierci ponad 40% ofiar wypadków samochodowych była nadmierna prędko?ć.

W ci?gu całego roku w całej Polscenie odnotowano żadnego WYPADKU z udziałem nie oznakowanego radiowozu.

W ci?gu całego roku w całej Polsce odnotowano kilkana?cie kolizji z udziałem nie oznakowanego radiowozu. (Jutro podam szczegółowe dane...)

Każdy nie oznakowany radiowóz, wyposażony jest w sygnały ?wietlne błyskowe niebieskie, sygnały dĽwiękowe modulowane i podczas jazdy używa

?wiateł mijania lub w razie potrzeby ?wiateł drogowych... Różnica jest tylko taka, że w "tym" oba sygnały s? wbudowane w pojazd i niewidoczne gdy s?

wył?czone...

W przypadku zatrzymania nas do kontroli przez patrol z nie oznakowanego radiowozu i stwierdzeniu przez nas, że policjant sumuje nam punkty za przewinienia

maj?c możliwo?ć, bezpiecznie dla innych użytkowników drogi zatrzymać nas do kontroli po popełnieniu przez nas pierwszego przewinienia, możemy odmówić

przyjęcia mandatu lub możemy się zgodzić na mandat za przewinienie "numer 1"...

|redni pomiar prędko?ci trwa około 1,5 sekundy... Dla pewno?ci i bezpieczeństwa przeprowadza się dwa takie pomiary...

ZAGADKA.

Co ma zrobić patrol pieszy policji gdy zobaczy, że ludek przechodzi przez ulicę na czerwonym ?wietle?

Ma krzykn?ć do niego: Heloł... Obywatelu!!!! Proszę się zatrzymać i zaczekać, aż zapali się nam zielone ?wiatło wtedy do Pana/i podejdziemy i porozmawiamy???

Hm...????

|wiec?ce (i o?lepiaj?ce) przy drogach reklamy to sprawa dla Zarz?du Dróg i Mostów...

Nawet nie chce mi się w polemikę wdawać...

Czytaj?c niektóre posty poczułem się jak w ...

Sięgaj?c pamięci? wstecz, przypomniały mi się "czasy" Jana Korwinna Mikke... "Rozdajmy wszystkim broń"...

Czyżby on przewidział takie sytuacje??? Czyżby on przewidział, że przyjdzie taki czas gdy nikt nie będzie chciał być policjantem?

Takim "typkiem" który ma same obowi?zki bez żadnych praw????

Teraz do głowy przyszła mi my?l, że już niedługo będzie MadMax...

Musi być "kto?" kto będzie mógł "więcej" niż my...

• Sympatycy

Panowie, o to w całej tej sprawie chodzi.

Nikt nie zabrania Policji po?cigów - osobi?cie jestem "za", niech dopadn? pirata żeby wiedział on i jego kolesie, że nie s? bezkarni i nie można grać na nosie innym użytkownikom dróg tylko dlatego, że ma się 300 KM pod mask?!

Postawiony w "Dragonowym" tek?cie problem, to czy wolno ?cigać nieoznakowanymi radiowozami. I tu jestem "przeciw". Nieoznakowany radiowóz = inny użytkownik ruchu i stosuj? się doń wszystkie przepisy bez jakichkolwiek ułatwień w ruchu.

Ile potrzebuje kieruj?cy radiowozem żeby uczynić z niego "oznakowany"? Sekundę? Wystarczy wł?czyć odpowiednie o?wietlenie i sygnał dĽwiękowy o zmiennym tonie.

To czemu tego nie robi?? Mnie się wydaje, że po to aby mieć co sumować, upolować go?cia nie po pierwszym wykroczeniu, ale po piętnastym. Ale pozwalaj?c przekraczać prędko?ć, podwójne ci?głe itp. sami nie zapobiegaj? niebezpieczeństwu stwarzanemu przez "pirata" - i to jest chore. Bo zadaniem Policji nie jest wymierzanie kar (od tego jest władza s?downicza, a mandaty to tylko ?rodki karne maj?ce charakter wyj?tku od ogólnie panuj?cej zasady) ale zabezpieczenie porz?dku (także na drogach).

EMKa pozwolę sobie trochę się z Tob? nie zgodzić.

Wydaje mi się, że głównym założeniem stosowania videorejestratorów przez policję, było dokumentowanie wykroczeń popełnianych przez czuj?cych się bezkarnie kierowców, którzy uważaj? że nie obowi?zuj? ich na drodze żadne przepisy. Może to być wykorzystywane doraĽnie do dyscyplinowania kierowców podobnie jak np. tzw. "suszarki", może też stanowić materiał dowodowy w przypadku trafienia sprawy do s?du i to wła?nie na podstawie tych nagrań s?d może jednoznacznie orzec o winie "pirata". Innym założeniem stosowania tych urz?dzeń było ograniczenie możliwo?ci korupcji i zniechęcenie obydwu stron do "dogadania się".

Tyle założenie, jednak żeby je osi?gn?ć dobrze by było spełnić pewne warunki, np. takie jak to żeby łami?cy przepisy nie zorientował się że jest nagrywany i st?d pomysł na nieoznakowane radiowozy, innym warunkiem jest to żeby choć przez jaki? czas jechać za takim samochodem co wi?że się niestety z łamaniem przepisów przynajmniej tak jak to robi nagrywany.

S? to sprawy oczywiste ale nie dla wszystkich. Być może samo założenie jest błędne i zamiast policjantów z radiowozów przed s?dem powinni stan?ć ci którzy podejmowali decyzję o wyposażaniu samochodów drogówki w te nie tanie przecież urz?dzenia i oczekuj?cy że ich podwładni będ? łamali przepisy bo przecież doskonale wiedzieli że spełnienie niektórych warunków skuteczno?ci videorejestratorów będzie niezgodne z prawem.

Arecki, zgadzam się z tym, co napisałe?. Żeby sprawa była jasna: jestem za ?ciganiem piratów, za odpowiednimi uprawnieniami Policji, żeby bandziorstwo trzęsło portkami przed funkcjonariuszem, a nie odwrotnie, za solidnym udokumentowaniem wykroczeń lub przestępstw.

Natomiast przeciw "polowaniom na jelenia", radarom w krzakach i wy?cigami cywilnych samochodów (taki jest status nieoznakowanego radiowozu, staj?cego się pojazdem uprzywilejowanym, którego kierowca nie musi - na własn? odpowiedzialno?ć - stosować się do wszystkich przepisów reguluj?cych zasady ruchu drogowego po wł?czeniu przepisanych sygnałów).

Trudno dyskutować o tym "co miał na my?li" wprowadzaj?cy ukryte rejestratory, ale i tu zauważ: przed "słupami" stawia się znaki informuj?ce o możliwej kontroli i tylko w tak oznakowanych miejscach będzie ona możliwa, stałe i przeno?ne wideo i fotorejestratory maj? być malowane na jaskrawe kolory (takie s? propozycje zmian w PoRD) - nie ma to nic wspólnego z działaniem z ukrycia, st?d wnoszę, że obecnie "suszenie zza krzaka" jest niewła?ciwe i niezamierzone przez prawodawcę.

Reasumuj?c: radiowóz, motocykl, czy melex będ?cy w akcji jako pojazd uprzywilejowany niech gna 200 po mie?cie i wszyscy ustępujmy mu drogi bo ?ciga łotra. Ale ?ciganie "po cywilnemu" bez ostrzegania innych uczestników ruchu, lub ?miganie "cywilem" przez pół miasta po ci?głych za ABSem w dresie jest niedopuszczalne. Po zarejestrowaniu pierwszego wykroczenia delikwent powinien być wyeliminowany z ruchu zgodnie z przepisami - kogut, syrenka, zatrzymanie, aspirant Kowalski w mundurze grzecznie prosi o dokumenty. A jak się typ nie zatrzyma - to proszę bardzo: po?cig, blokada, giwera - niech wie, że z Policji nie można żartować. :lol: