Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Wybór i kupno skutera

Gość dulu1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Przymierzam się do zakupu skutera, a że nigdy nie posiadałem takiej maszyny dlatego dręczy mnie kilka pytań

Skuter jak wiadomo jest pojazdem stworzonym do jazdy w większych miastach. Ja mieszkam w małej miejscowo?ci(około 3000tys mieszkańców), także pojazd będzie służył głownie do wyjazdów: po zakupy, nad jeziorko, ryby i żeby trochę się poszwędać po okolicy. Innego typu 2oo nie wchodz? w rachubę, ponieważ żaden inny motor nie ma automatycznej skrzyni, nie chroni tak dobrze przed wiatrem i nie ma takich możliwo?ci przewozowych. Wcze?niej miałem Hondę CB 450S i sprzedałem j? wła?nie dlatego że nie spełnia tych wymagań.

Warunki jakie musi spełnić skuter: musi być czterosuw, musi być troszkę większy niż populare 50, żebym nie wygl?dał na nim komicznie, no i dobrze by było żeby jego prędko?ć przelotowa była bliska 100km/h. Moim marzeniem jest Burgman AN 650, ale niestety do wydania na ten cel mam cel co? koło 5tys także muszę rozgl?dn?ć się za czym? mniejszym. Dzisiaj wybieram się ogl?dać Honde Pantheon 125 4t z 2005, oraz do faceta który zajmuję się sprowadzanie skuterów z zagranicy, a u niego będę ogladał: Honde Foresight 250 z 1998, Yamahe Majesty 250 z 1998r, Kymco Bet &Win 250 z 2003r . Proszę o opinie jak się sprawuj? te modele (awaryjno?ć, koszty eksploatacji, napraw). W szczególno?ci zależy mi na tej Hondzie Pantheon z 2005 roku bo jest najnowsza i pewnie najmniej zużyta, dlatego pytanie czy takim skuterkiem z tak małym silniczkiem da się podróżować nie zarzynaj?c silnika koło 100km/h?

Jak takie pojazdy spisuj? się na ubitych le?nych drogach? Na co zwrócić uwagę podczas ogl?dania i przy kupnie?

Witam

Odnosnie tego goscia gdzie jest pare skuterow to chyba myslisz o Pile

Jest tam duzy wybor i co bardzo wazne kazdym skuterem mozna pojezdzic

przymierzyc sie.Najlepiej pojechac z ,fachowcem'

Jesli chodzi o dukty lesne , skuter z duzymi kolami.

Ma fajna Aprille Scarabeo.

Do zobaczenia w trasie

Jesli bedziesz chcial wiedziec cos wiecej o sprzedajacym z pily ,daj znac gg

Jeżeli interesuje Cię scarabeo, to my?lę, że bysmy się dogadali :(

V-max 140, 3 oryginalne kufry (110l bagażu, w sam raz na ryby !OKK ),

2gi wła?ciciel, 2003r i 200ccm :(

Gość polek1980

Jak poczekasz do jesieni to sprzedam ci za te 5tys mojego burgamna AN 250 :lol:

V-Max: 130 km/h

Moc: 23km

Rok: 1999

na jesien bede robil prawko na autko i mam zamiar jakies kupic wiec bedzie potzrbna kaska :blink: hihi

a jak narazie to uzywam go do dojazdow do pracy jak warunki pozwalaja (25km w jedna storne) i w lecie na wypady nad wode i sprawuje sie ok

ale z pewnoscia sie juz napaliles i nie chce ci sie te pol roku poczekac !OKK !OKK

Witam Odnosnie tego goscia gdzie jest pare skuterow to chyba myslisz o Pile Jest tam duzy wybor i co bardzo wazne kazdym skuterem mozna pojezdzic przymierzyc sie.Najlepiej pojechac z ,fachowcem' Jesli chodzi o dukty lesne , skuter z duzymi kolami. Ma fajna Aprille Scarabeo.     

Tak bylem wła?nie u niego. Sporo ma on skuterków. Chciałem wła?nie się przejechać, ale niestety dzisiaj było strasznie zimno, a do tego jeszcze ?lisko, także dalem sobie spokój. Wybiorę się do niego znowu jak się trochę ociepli. Faktycznie stała tam Scarabeo, ale jako? nie zwróciłem na ni? uwagę. Link do aukcji tego go?cia u którego byłem ogl?dać motorki:

http://moto.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6194762

MASZ OCHOTE NA BURGMANA 650 ROK 20O2r STAN IDEALNY thumbup1.gif

No pewnie że mam ochotę na Burgmana ale niestety nie dysponuję tak? kwot?. No chyba że się znajdzie kto?, kto jest skłonny sprzedać takiego bzyczka za 5ty? !OK

Jak poczekasz do jesieni to sprzedam ci za te 5tys mojego burgamna AN 250 smile.gif

Do jesieni to troszkę za długo :blink: Wiosn? chciałem już czym? po?migać !OK

Jeżeli interesuje Cię scarabeo, to my?lę, że bysmy się dogadali wink.gif

Nigdy nie zastanawiałem się na tym modelem. Pomy?le, odezwę się jak na poważnie się tym zainteresuje. Tylko troszkę daleko do Wawy po niego jechać. Odemnie to będzie co? koło 400-500km :lol: . Jak wygl?da eksploatacja tego modelu(awaryjno?ć, czę?ci)?

Gość gepard73

Tylko na tej stronie niektóre skuterki co? bardzo mały przebieg maj?, bo majka 98 rocznik z przebiegiem 12ty? to co? mało, bo ja w tamtym niepełnym sezonie zrobiłem swoim 7 ty?, a we Włoszech robić skuterem 1200km rocznie to jako? mało mi się wydaje, na pewno warto pojechać tam z kim? kto się dobrze zna na skuterach

Jak poczekasz do jesieni to sprzedam ci za te 5tys mojego burgamna AN 250 smile.gif

Do jesieni to troszkę za długo :D Wiosn? chciałem już czym? po?migać !OK

Jeżeli interesuje Cię scarabeo, to my?lę, że bysmy się dogadali wink.gif

Nigdy nie zastanawiałem się na tym modelem. Pomy?le, odezwę się jak na poważnie się tym zainteresuje. Tylko troszkę daleko do Wawy po niego jechać. Odemnie to będzie co? koło 400-500km :D . Jak wygl?da eksploatacja tego modelu(awaryjno?ć, czę?ci)?

Silnik jest już od 2003 jest Piaggio a nie Rotaxa. To zasadnicza różnica, bo piaggio ma 198 ccm (a nie 176ccm jak w Rotaxie "200") i jest w ci?głej produkcji, wszystkie graty eksploatacyjne dostajesz od ręki. Co do awaryjno?ci to raz mi się kabelek od ?wiateł przetarł :lol:

Przebieg mojej 28ty?, podziel to na 6 lat i wyjdzie niecałe 5 ty? na sezon. Chyba wynik bardziej realny niż w majesty z 97r :D Pierwszym wła?cicielem starszy pan we Włoszech, moto ?ci?gnięte z salonu Aprilii- zostawione w rozliczeniu.

Ksi?żka serwisowa, instrukcja, zestaw kluczy. Co transportu też by?my się ewentualnie dogadali :D

Gość polek1980

Tez mi te przebiegi wydaja sie podejrzane. Jest tam taki burgman jak moj rocznikowo i ma 22tys. km :D

moj jest tez z wloch i jak go kupilem to mial 43tys. rok temu a teraz ma 56tys. :D

13tys na rok w Polsce to w porownaniu to tamtego burgera 2200km na rok!!! we wloszech :lol::D:D

musial dziadek nim jezdzic w niedziele do kosciola !happybth

jego cena 5200zl :D czyli + oplaty 900zl = 6100zl no i liczyc sie trzeba z tym pewnie ze z 500zl na poczatkowe naprawy wpadnie (ni eliczac kasków, ciuszków itp.) RAZEM 6600zl

!piwko !piwko !w00t !OKK !tut !tut !tut !tut !tut !tut !tut

Tylko na tej stronie niektóre skuterki co? bardzo mały przebieg maj?, bo majka 98 rocznik z przebiegiem 12ty? to co? mało, bo ja w tamtym niepełnym sezonie zrobiłem swoim 7 ty?, a we Włoszech robić skuterem 1200km rocznie to jako? mało mi się wydaje, na pewno warto pojechać tam z kim? kto się dobrze zna na skuterach

Nawet bardzo mocno podejrzane. Ogl?dałem t? Yamahe, nie wygl?dała Ľle, ale na pewno miała więcej przejechane. Pytanie tylko o ile ma cofnięty licznik !happybth Z tych wszystkich skuterków chyba najlepiej wygl?dał ten Kymco Bet&Win 250. A ma kto? może z forumowiczów Kymco XCiting 500? Bardzo mi się one podobaj?, i coraz bardziej dochodzę do wniosku że chyba lepiej będzie jak jeszcze troszkę dozbieram, może dobiorę jaki? mały kredycik i sprawie sobie co? takiego. Na allegro zaczynaj? się już od 11 ty? za 2007 rok więc chyba nieĽle !piwko Od kiedy s? one produkowane?Jak wygl?da spalanie, awaryjno?ć, serwis?Może kto? się jeszcze orientuje co do przy?pieszenia, Vmax, pojemno?ć bagażnika?

A ma kto? może z forumowiczów Kymco XCiting 500? Bardzo mi się one podobaj?, i coraz bardziej dochodzę do wniosku że chyba lepiej będzie jak jeszcze troszkę dozbieram, może dobiorę jaki? mały kredycik i sprawie sobie co? takiego. Na allegro zaczynaj? się już od 11 ty? za 2007 rok więc chyba nieĽle !w00t Od kiedy s? one produkowane?Jak wygl?da spalanie, awaryjno?ć, serwis?Może kto? się jeszcze orientuje co do przy?pieszenia, Vmax, pojemno?ć bagażnika?

Łooołooołłłłoooo... sporo pytań na pocz?tek...

Ale postaram Ci pomóc:

1. Na pocz?tek to:KLIK i to: KLIK.

2. Potem to: KLIK

3.Moje krótkie i szybkie spostrzeżenia:

-dla osób raczej wyższych (pow. 175 cm wzrostu)

-mały... bardzo mały bagażnik, sprawę załatwia zamocowanie kufra,

-modele gaĽnikowe (2005) raczej paliwożerne,

-na le?ne drogi... tylko na utwardzone !!!

-awaryjno?ć: przeszły już choroby "wieku dziecięcego", z moim (mimo, że rocznik 2005) problemów nie mam,

-serwis: zależy gdzie ? ale i tu również problemów nie mam,

-przyspieszenie: dla mnie na bardzo zadowalaj?cym poziomie

-prędko?ć max. (licznikowe: kolega ?mign?ł max.165km/h), moim nie przekraczałem 140... brrrrr...

-pięęęękny,

Co do "używek"... dziesięcioletnich z magicznym !piwko przebiegiem 12.000 km !piwko -b?dĽ czujny ! !happybth

Łooołooołłłłoooo... sporo pytań na pocz?tek...  Ale postaram Ci pomóc:  1. Na pocz?tek to:KLIK i to: KLIK.  2. Potem to: KLIK  3.Moje krótkie i szybkie spostrzeżenia:  -dla osób raczej wyższych (pow. 175 cm wzrostu) -mały... bardzo mały bagażnik, sprawę załatwia zamocowanie kufra, -modele gaĽnikowe (2005) raczej paliwożerne, -na le?ne drogi... tylko na utwardzone !!! -awaryjno?ć: przeszły już choroby "wieku dziecięcego", z moim (mimo, że rocznik 2005) problemów nie mam, -serwis: zależy gdzie ? ale i tu również problemów nie mam, -przyspieszenie: dla mnie na bardzo zadowalaj?cym poziomie -prędko?ć max. (licznikowe: kolega ?mign?ł max.165km/h), moim nie przekraczałem 140... brrrrr... -pięęęękny,

Po przeczytaniu testów coraz bardziej podoba mi się ta alternatywa !piwko Nie dosyć, że jest piękny, to jeszcze dobry i stosunkowo tani. Trochę mały ma bagażnik, no i szkoda że nie ma wtrysku, ale da się bez tego żyć. Niestety narazie mało jest ich jeszcze na allegro, ale może jak się sezon zacznie to może się więcej pojawi !piwko Przy cenie nowego 16900, to taki egzemplarz z 2005r powinie kosztować co? o koło 8-9 ty?.

Co do "używek"... dziesięcioletnich z magicznym ph34r.gif przebiegiem 12.000 km whistling1.gif -b?dĽ czujny ! yes.gif

Powoli przestaje mi się podobać pomysł kupowania takiego sprzętu (głównie za sprawa tego Kymco !happybth ). Tak więc jak na razie postanowiłem dozbierać troszkę pieni?żków na XCitinga. No chyba że trafi się co? starszego ale w na prawdę dobrym stanie, wtedy jeszcze się zastanowię !w00t