Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Prawko - kat. A - Warszawa - gdzie???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wszysto już się wyjasniło.

Udało mi się zaklepać egzamin na 14 III 2006 o godz. 14:00

Co do szkół w których można juz jeĽdzic to jak tylko pogoda sie poprawi to tak jak wspomniał Slavequs na Wojska Polskiego dzwoniłem i sympatyczny PAN powiedział że jak tylko pogoda się poprawi to odapla motocykle i bedzie można ?migać.

Przejeżdzaj?c Zielona wpadłem pod nr 61 i tam pod koniec marca zaczynaja dopiero jeżdzić tak jak i w "mojej szkole" DELTA.

Więc cierpliwie czekam na poprawe pogody i na egzamin.

Dzieki za pomoc i dam znać jak sie sprawy maj?.

POZDRAWIAM

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• MONTER307

6

• Artix

4

• drogowiec

4

• Slavequs

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

WITAM

Zgodnie z zapowiedziam opowiadam co i jak na egzaminie.

14 III 2006 o godz. 14:00

Zanim przyszł długo oczekiwana godzina. Rano za moim oknem pojawil sie ten piiiiiiiiiiiiii padaj?cy ?nieg. Wpierwszej chwili sie ucieszyłem bo moze nie bedzie egzaminu. nic bardziej mylego był i to w padajacym. Niewiedz?c że sie odbedzie zadzwonilem zeby potwierdzić moje (miałem tak? nadzieje) miłe wiadomo?ci o ODWOŁANIU EGZAMINY NA KAT. "A"

Niestety były to tylko moje pobozne życzenia. No i pojechałem sobie do WORD'U wybiła godzina 14:00 i sie zaczeło.

Na egzamin zostały zapisane 3 osoby: ja, go?ć, babeczka. I jak na kazdym egzaminie lista pogadanka i takie tam pierdy. Wnastepnej kolejno?ci był obchód po "NOWYM" placyku. Nowym dlatego że szerszy o wiadome 0,5m i tylko 3 słupki przed "OSEMKˇ". cie co zdawali w łodzi to wiedz? że ósemka była bardzo blisko siatki i zaraz po zakrecie z gorki był slalom a teraz jest tak ze z zakretu trzeba objechać osemki i pachołki stabac na koncu i dopiero ruszyć do slalomu. W porownaniu do poprzedniej osemki ta wydała mi sie strasznie duza. przy tych nowych słupkach to naprawde robi wrażenie. po ogledzinach osemki i slalomu poszlismy szukać miejsca do HAMOWANIA AWARYJNEGO i znależlismy miejsce w okolicach placyku dla cieżarówek. Po tej jakze miłej przechacce po placyku wrócilismy do punktu startowego.

Musze wspomniec ze nie jezdzilem jeszcze w tym roku po placyku i bylem poprostu nie przygotowany. Nieudało mi sie znależć szkoły zeby pocwiczyć.

Teraz o samym egzaminie a raczej o tym o ktorym byłem "ale mnie nie było".

Byłempierwszy na liscie i poprostu podziekowalem bo niewiedziałem gdzie sie pokazuje poziom oleju w tym "motocyklu".

Jak wiadomo teraz na egzaminie trzeba rozne dodtakowe elementy wyposażenia pokazac. Co do swiatel klaksona i płynu hamulcowego to :D ale zeby wiedzieć gdzie jest miarka do oleju to już jest lekka przesada. kazdy jak kupuje nowy pojazd to wie gdzie sie sprawdza olej ale poco wiedzieć to na egzaminie to niemam pojecia jesli mozna by bylo jezdzic na swoim to sie zgodze ze to trzeba wiedzieć ale w motorze na ktorym sie spedzie 30 no moze max 45 min to chyba lekka przesada.

Chyba ze kto? wie czemu to mam słuzyc na egzaminie w danym modelu motocykla, to czekam na odp.

Byłem ciekaw czy pozostałe osoby to wiedz?, go?ć chyba z 5 razy szukał tego po lewej i po prawej stronie bo podobno to miało byc szkiełko. Babeczka tak samo szukała i nie znalazła wiec wszyscy sobie odpuscilismy.

W zwiażku z koncz?cym sie jutyro terminem testów poszedłem sie zapisac na testy i juz moglbym mieć w piatek ale troche za wczesnie wiec w nastepny czwartek o 15/00. Pozostała dwójka zapisała sie na nastepny egzamin na za tydzień. poki co jeste malo chetnych wiec sa szybkie terminy.

Poizostaje mi tylko czekac na koniec zimy i gdzies sobie przecwiczyc poszerzone osemki i sprobować. Jeszcze sie nie zdecydowałem czy w Łodzi czy wybiore sie do Sieradza.

Może troche nie pokolei sie rozpisałm ale mniej wiecej tak to wygl?dało

No to to bybyło narazie na tyle.

POZDRAWIAM

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wróciłem własnie z egzaminu

ZDAŁEM!!

Za pierwszym podej?ciem

!tut !tut !tut :o:):lol::o

Gość kamyk128
Opublikowano

Gratuluje zdanego egzaminu !tut !tut

Ja tak samo zdałem za pierwszym podej?ciem :lol:

Pozdrawiam Adrian !tut

Opublikowano

Gratuluję...!tut

( no to może jaki? legalny wypadzik..?!tut )

Opublikowano

Pierwszy legalny wypadzik, na którm sie spotkamy to Rynia. Prawko pewnie za jakie? dwa tygodnie odbiore a potem przez to granie na weselach to mam prawie wszystkie weekendy od pocz?tku czerwca do końca wrze?nia zajęte.

Na zlot tylko sobie wzi?łem wolne hehe. Ale na poczatku lipca mam co? wolne i w sierpniu tez chyba jeden weekend więc może wtedy co? się będzie działo to doł?cze.

Opublikowano

Noooo... Następny z kwitem w ręku !TAZ

Gratulacje.

Pozdrówka

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

WITAM

Nie bedę zakładła nowego w?tku tylko tu dopisze gdzie zaczołem

Dzi? o 14:00 miałem egzamin praktyczny na KAT. "A"

:D Z :D D :D A :D Ł :D E :D M :D

Bardzo sie ciesze że już mogę legalnie ?migać :D :D

POZDRAWIAM

Opublikowano
WITAM

Nie bedę zakładła nowego w?tku tylko tu dopisze gdzie zaczołem

Dzi? o 14:00 miałem egzamin praktyczny na KAT. "A"

:D Z :D D :D A :D Ł :D E :D M :D

Bardzo sie ciesze że już mogę legalnie ?migać :D :D

POZDRAWIAM

Gratuluję!!!

Odbieraj Helixa i ?migaj już na legalu. :)

Opublikowano

Nooo. Monter... gratulki. Wreszcie na legelu :D

Pozdrówka i bezpiecznej jazdy

Opublikowano

Monter, Gratulacje! :D

Pozdrawiam

ciachu

Opublikowano

a ja egzamin mam 16+tego.....juz niemoge sie doczekac... jak zdam :huh:

Opublikowano

super!!! :huh::huh:

teraz bez stresu bedziesz mogl zasuwac :)

Opublikowano

Gratuluję!!!!!!!!!!!!

To i ja się pochwalę miałem egzamin 28.07.2006 też zdałem i już bede mógł legalnie ?migać :huh::huh:

Pozdrawiam

Opublikowano

A ja jutro kończe kurs (ostatnio jazda) i ide zapisać się na najblizszy termin.

Napisaliby?cie co? więcej o tym co na egzaminie bo ja niestety tłukę w kółko 8 slalom i jazde po miescie a nie mam pojęcia o niespodziankach (szkoła raczej na B i ciezarowki i autobusy a nie na motor)jakie moga mnie napotkac na egzaminie na placu i podczas przejazdu po ulicach grodu kraka.

pozdro

lukasz

• Administrator
Opublikowano

Bardzo sie ciesze ze robicie prawko i jezdzicie na legalu !scooter To naprawde duzo mniejszy stres i dzieki temu zamiast wpatrywac sie w krzaki czy gdzies tam nie stoja mozna bardziej skupic sie na drodze. Gratulacje whist

Opublikowano
A ja jutro kończe kurs (ostatnio jazda) i ide zapisać się na najblizszy termin.

Napisaliby?cie co? więcej o tym co na egzaminie bo ja niestety tłukę w kółko 8 slalom i jazde po miescie a nie mam pojęcia o niespodziankach (szkoła raczej na B i ciezarowki i autobusy  a nie na motor)jakie moga mnie napotkac na egzaminie na placu i podczas przejazdu po ulicach grodu kraka.

pozdro

lukasz

Na placu manewrowym sprawdĽ ?wiatła i hamulce, zanim ruszysz obejrzyj się za siebie, w końcu wł?czasz się do ruchu (słyszałem że kilka osób w ten sposób oblało).

Przy slalomie wł?czaj kierunkowskazy i ogl?daj się w kierunku w którym zamierzasz skręcić przed wykonaniem skrętu (najlepiej na wysoko?ci chor?giewki), na ósemce wł?czaj kierunkowskazy i również się ogl?daj przy mijaniu skrzyżowania na ósemce.

Pamiętaj jak egzaminator każe ci powtórzyć manewr najpierw zapytaj się dokładnie co zrobiłe? Ľle (by nie powtórzyć tego samego błędu, masz do tego prawo).

Zanim przyst?pisz do egzaminu przejedĽ trasę egzaminacyjn? kila razy by poznać wszystkie trudne punkty (jak tak ćwiczyłem na 50ccm) !scooter

Podczas jazdy na trasie egzaminacyjnej, staraj się jeĽdzić dynamicznie jednak nie przekraczaj?c ograniczeń prędko?ci whist , stosuj się do wszystkich znaków, jak widzisz przechodnia stoj?cego przed przej?ciem dla pieszych zatrzymaj się i ust?p pierwszeństwa (egzaminatorzy zwracaj? uwagę na kulturę jazdy). Oczywi?cie egzaminator może nie wymagać pewnych czynno?ci o których wspomniałem jednak dobrze jest o nich wiedzieć i przygotować się na nie wcze?niej, dzięki wyuczeniu się tych zachowań opanujesz stres przynajmniej tak było w moim przypadku, życzę powodzenia na egzaminie i do zobaczenia w trasie. whist

Opublikowano

WITAM

Mam nadziej ze mi wybaczycie taki wielki opis ale chciałem opisac najlepiej jak mogłem.

Skoro jestem szcze?liwym posiadaczem PRAWA JAZDY KAT."A" i chyba najmłodszym jego posiadaczem na FORUM to wypada mi sie pochwalic a raczej opisac jak przebiegał mój EGZAMIN

3 VIII 2006 godz. 14:00 WORD ŁÓD?

Na egzaminie były 4 osoby: 1 PANI, 3 PANÓW

Z uwagi ze mam nazwisko na "B" to raczej było pewne ze bede pierwszy !scooter.

Po słowie wstepu EGZAMINATORA przystapilem do EGZAMINU nie bede ukrywał ze sie trosze bałem whist ale póĽniej zapomnaiałem o stresie i skupiłem sie na egzaminie ;)

Pierwsze zadanie:

znajomo?ć i obsługa motocykla

- sprawdzenie luzu łańcucha [ naci?g do 2 cm (trzeba go nacisnać) ]

- wskazać płyn hamulcowy

- wskazać wlew oleju i jednoczesnie powiedziec jak sie sprawdza poziom oleju

odpalic silnik i wlaczyć

- kierunkowskazy

- ?wiatła stop z kazdego hamulca

- ?wiatła pozycyjne, mijania, drogowe

- klakson

Drugie zadanie to manewrowanie

- przepchniecie motocykla okolo 5m

- dojazd do górki sprawdzenie czy mozna jechac i jazda pod górke

- slalom [ ruszenie i mijanie 3 słópków i wjazd w ... ]

- óskemi ---> 5 RAZY [ja zrobilem tak żeby od ostatniecgo słupka zaczac ósemki, co by było ich jak najmniej czyli defakto było i 6 (1/2 wjazdowej pełne 5 i 1/2 wyjazdowej) a z tego co słyszałem 14 III jak byłem to mialo sie zaczac liczyc od wjazdu w ósekme czyli defakto byłoby ich az 7 (1 wjazdowa 5 pełnych 1 wyjazdowa)]

Plac manewrowy "przeszli" a raczej szcze?liwie przejechali tylko PANOWIE.

Musiałem czekać az wszyscy skończ? plac manewrowy i na miasto.

Trzecie zadanie MIASTO:

DRUKOWANYMI napisze ulice po ktorych przebiega zmieniona trasa.

Zosatłem uprzedzony o 2 manewrach w miescie

--- zatrszymanie w wysnaczonym miejscu

--- hamowanie awaryjne

Ogólnie znana tras ale od 1 VIII się nie co wydłużyła z około 11 km do 19km.

Ponieważ jest remont torowiska na ul. Pomorskiej

[ ŁÓD? wiec o co chodzi whist ]

zaczynam jazde spokojnie SMUTNA , DOŁY nie przekraczam [b-33 (50)] jechalem w granichach 40 - 45 km/h. TELEFONICZNA Pierwszym do?ć istotnym znakiem był znak a raczej dwa znaki zakazu [b-31 i B-33 (30)] jazda jakies 500m i znak [b-44 (40)] dalej prosta droga zjazd do zajedni tramwajowej ale nie bylo tramwaju wiec bezstresowo. Ale dojezdzam do przystanku tramwajowego ktory nie ma wysepki i konsternacja zatrzymac sie czy nie wiec tylko zwolniłem [TO BYŁ BَD] bo powinienem sie zatrzymać na szczescie to był jedyny bł?d który popełniłem. PóĽniej znak [b-20] JANOSIKA kawałek równiej drogi 2 x [T-6a] PSZCZYńSKA kawałek pod górke KROKUSOWA znowu [T-6c] za jakis czas POMORSKA [b-33 (30)] znowu kombinacja znakow 2 x [T-6a] i kolejny w miare równy odcinek drogi aż do [C-3] i przejazd przez torowisko KONSTYTUCYJNA tym razem tramwaj sobie smigał wiec go pó?ciłem pewnie bym zd?żył ale po co się spieszyć hehehe jadac dalej NARUTOWICZA w pewnym momencie tory tramwajowe wchodza na ?rodek ulicy widzac z daleka ze tramwaj zaraz wiedze na ów ?rodek nie przyspieszałem poczekalme sobie jadac 40 niech sobie spokojnie wjedzie co bym nie musial nic kombinowac hehehe póĽniej go dogoniłem bo stanoł na przystanku tym razem juz sie zatrzymałem tu byłem pewny ze trzeba sie zatrzymac dojad do skrzyzoawania z sygnalizacja [s-2] ale naszczscie wlaczylo sie zielone po skrecie na pasach byli piesi wiec zatrzmuje sie i ich przepuszczam teraz KOPCINSKIEGO a od skrzyzowania z JARACZA [b-33 (70)] to robujalme sie do 65 i skrzyzowanie z pomorska ?wiatł? ale tylko jedna zmiana i jade dalej STRYKOWSKA skret w prawo na zielonym w TELEFONICZNA a przed znakmi [b-31 i B-33 (30)] zawracanie z wykorzystaniem zatoczki calkiem sprawne powrót i ZATRZYMANIE W WYZNACZONYM MIEJSCU poznije skret w DOŁY po jakis 500m dostałem polecenie do rozpedzenia sie do 50km/h i po kolejnych 100 hasło STOP wiec z przyzwyczjenia [do skuterow ]naciskam obie klamki i jeszcze noga [to z helixa] heheheh zatrzymuje sioe z piskiem tył lekko zarzucilo ale spoko zatrzymane I bieg cza bylo znaleĽć bo STOP miałem na III i to był ostatni manewr jescze tylko [A-7] skret w prawo w SMUTNˇ i wjazd do o?rodka tu sie troche wystarszylem bo wlasnie wyjezdzal OPEL egzaminacyjny i nie wiedzielm kto ma pierszeństwo wydawalo mi sie ze opel stoi wiec ja przejechalem naszczescie to nie miałoe zadnego wpływu.

Po zakonczeniu jazdy powiedzial mi o tym tramwaju co go przejechalem poza tym wszystko whist

No to tak po krótce wygl?dał mój egzamin.

P.S. TAK NA MARGINESIE

Go?ć który zdawał po mnie podchodzil juz 4 razy ale mu sie znowu nie udało

tym razem na miescie sporo błedów miał.

WSZSYTKIM ZDAJACYM ZYCZE POWODZENIA

DO ZOBACZNIE NA BEZSTRESOWYCH ZLOTACH

POZDRAWIAM POZDRAIWM POZDRAWIAM

• 1 miesiąc temu...
  • Sympatycy
Opublikowano

hmmmmm........ !zorro

Panowie się chwalili to czemu ja nie......???

tak po cichutku, we wtorkowe samo południe/niestety deszczowe/ pomy?lałam sobie czemu nie i zdałam prawko kat. A !czary

teraz tylko jakie? !wchair i do przodu .......

• Administrator
Opublikowano

Gratulowałem dzi? w Starym Młynie ale robię to także na forum !guns

Spinka... najszczersze gratulacje !czary

Jestem dumny z tego, że mamy w Klubie takie twarde laski !zorro

Teraz my?limy nad !wchair

Opublikowano

No więc teraz mogę oficjalnie pogratulowac !wchair

Bardzo się cieszę !zorro

No to teraz kolej na mnie... !czary

Opublikowano

Gratulacje !zorro !wchair

Ciekawe jak mi niebawem pójdzie...

Opublikowano
hmmmmm........ !guns

Panowie się chwalili to czemu ja nie......???

tak po cichutku, we wtorkowe samo południe/niestety deszczowe/ pomy?lałam sobie czemu nie i zdałam prawko kat. A !czary

teraz tylko jakie? !wchair  i do przodu .......

Ja również jeszcze raz Spinka gratuluje Ci zdanego prawka i dzięki za szampana, teraz szybko 200 i do zobaczenia na trasie !zorro

Opublikowano

Spinka gratulowałem wcze?niej na gg , opijali?my już szampanem..... brakuje Tobie tego wspólnego jeżdżenia na skuterze i dlatego tak się zaparła? !czary .

Wielkie gratulacje wszyscy ale to wszyscy s? z Ciebie dumni ..... będziesz miała zapewne niedługo już swój wymarzony skuter i będziemy wspólnie latać .... !wchair !zorro .

Teraz powodzenia w poszukiwaniach.