Sacetti Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Wertuj?c alledrogo natkn?łem się na cos takiego, o wzorowaniu się na samochodach znanych koncernów juz słyszałem niejednokrotnie, z moto spotkałem się po raz pierwszy. Sprzedaj?cy umie?cił to nawet w dziale Suzuki Pzdr Odnośnik do komentarza
bogumilek Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 to nie pierwszyzna. Chinczycy podrabiaja wszystko - oszczedzaja na wzornictwie - stad takie niskie ceny swego czasu na allegro byly bardzo tanie "majesty 250" made in china. Odnośnik do komentarza
MISIEK Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Silniczek 150 cm3 i tylko 6.8kW... konkurencja przy tej pojemno?ci ma zdecydowanie lepsze osi?gi. ... i chłodzony... hmm... powietrzem Nie powiem... ładny, ale... na obrazku, a w praktyce może nie być już tak wesoło. Ogólnie ocenia się "chińczyki" jako awaryjne i kiepskiej jako?ci. Kiedy? chciałem kupić podobne "cacko", tak my?lałem: tanie, duże, ładne... Sprzedawca doradził abym... "dał sobie spokój". Naprawdę, bardzo chętnie bym poczytał uczciwe opinie użytkowników tych skuterów z przebiegiem pow. 10 czy 20 tys.km... nie z chęci kupna, ale z ciekawo?ci aby rozwiać lub potwierdzić kr?ż?ce opinie. Odnośnik do komentarza
misioooo Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Nie wiem jak te większe pojemno?ci, ale kibelki made in China... Kilku znajomych miało/ma. I co? Nie dostaniesz opinii powyżej 10tkm - 90% tych skuterów "siada" po 5-8tys km. I czas wymienić cylinder/tłok/wario etc. Może te większe nieco trwalsze - z 15tkm zrobi? bez unieruchamiaj?cej awarii? Kto wie... Odnośnik do komentarza
Sacetti Opublikowano 24 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Czyli generalnie zabawka dla... bogatych na jeden sezon, sprzęt wybitnie jednorazowy. Kilka, kilkanascie kkm żywotno?ci, dramat po prostu. Odnośnik do komentarza
Klubowicze robson Opublikowano 24 Stycznia 2009 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Widziałem w sklepie motoryzacyjnym dokładn? kopię Hondy Pantheon/Foresight , tylko z silnikiem bodajże 150ccm. Jezdziłem wtedy Foresight'em , zaparkowałem obok i porównywali?my te sprzęty - jedyn? róznic? był trochę inny kształt przedniego reflektora !scooter . Cena była b. niska ok. 5tys. PLN , a nazywało się to Yuki. Odnośnik do komentarza
dr.big Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Czytalem wlasnie na ten temat dosyc obszerny artykul zawarty w czasopismie "Scooter&Sport" 01/2009. W artykule tym opisane sa co prawda skutery chinskiej produkcji o pojemnosci 50 ccm, ale nie wydaje mi sie, zeby wieksze pojemnosci odbiegaly znacznie od prezentowanego opisu. Po pierwsze ogolnie wiadomo ze COC (Certificate of conformity) wydawany na miejscu w Chinach mozna dla danego modelu kupic. Kwestia ceny. Nawet taki ktorego rama "pospawana" jest mlotkiem przejdzie za odpowiednia oplata. Urwane koncowki walow z pradnicami ktore wybijaja dziury w obudowach, powyginane amortyzatory, powyrywane mocowania silnika do ramy, spawy wytrzymujace 20- 30% zalozonego obciazenia, lamiace sie kickstartery, centralki, pourywane zawory, rdza wystepujaca w nowych pojazdach, nie mowiac juz o takich drobnostkach jak plastiki mocowane pod naprezeniem (bo rama i jej mocowania zostaly lekko znieksztalcone podczas spawania), zle skrecone obudowy, sruby i nakretki z tak podlego materialu, ze po jednym rozkreceniu nie maja prawie gwintu. Wszystko to jest do znalezienia w skuterach produkcji chinskiej. Na pewno w tych najtanszych, ale czy tylko? Odnośnik do komentarza
brzoza Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Może dobr? stron? kryzysu będzie to , że cholerna chińska bylejako?ć skurczy się na naszym rynku . !scooter Odnośnik do komentarza
misioooo Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Problemem nie jest tutaj kraj produkcji. Tu chodzi o co? innego. A jak nie wiadomo o co - to wiadomo, że o $$$. Dokładniej to proces kontroli. W procesie produkcyjnym kontrola jako?ci może być jednym z najdroższych jej etapów. Te "podróbki" pewnie wogóle nie wiedz?, co to kontrola jako?ci i st?d ich !scooter "niezawodno?ć". Przecież bardzo wiele znanych i markowych produktów jest wytwarzana w Chinach (tam produkcja masowa jest najtańsza ze względu na tani? siłę robocz? ;P ), ale jako?ć maj? bardzo dobr? - za spraw? rygorystycznych norm i kontroli jako?ci - któr? bardzo często wykonuje inna firma (nie producent) na zlecenie producenta za grub? kasę. Odnośnik do komentarza
Geni Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Czy tylko kasa? Powiem tak, kupowanie chińszczyzny nie jest do końca zgodne z moim ?wiatopogl?dem. http://pl.youtube.com/watch?v=PTsrf2OoBCk Odnośnik do komentarza
Klubowicze robson Opublikowano 24 Stycznia 2009 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Ja p....... , nowoczesna technologia !tut . Najgorzej ma ten , który musi się co chwilę schylać ,a jak raz zapomni to jak saper - myli sie tylko raz !scooter Odnośnik do komentarza
Gość Don Senior Malina Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 tylni hamulec -beben. fajnie jak na 150cm pojemno?ci !scooter Odnośnik do komentarza
Klubowicze fundi600 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Ciekawe jest to przeniesienie napędu WAŁ KARDANA sprzedaj? co? a niewiedz? co ? !scooter Odnośnik do komentarza
Gość gepard73 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Wertuj?c alledrogo natkn?łem się na cos takiego, o wzorowaniu się na samochodach znanych koncernów juz słyszałem niejednokrotnie, z moto spotkałem się po raz pierwszy.Sprzedaj?cy umie?cił to nawet w dziale Suzuki !happybth Pzdr Bardzo ciekawe s? osi?gi, 140km/h i spalanie 2,9 l/100km, jestem ciekaw ile w tym jest prawdy, a ile pobożnych życzeń !happybth Odnośnik do komentarza
misioooo Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Pewnie sama prawda: 1. Spali 2.9l/100km, bo 50 przejedziemy, a pozostałe 50 popchamy, bo się zepsuje !happybth 2. Prędko?ć 140km/h osi?ga - na liczniku własnym wyskalowanym w chińskich kilometrach (oni s? krótsi, więc i 1km u nich krótszy) !happybth Odnośnik do komentarza
Gość gepard73 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Albo prędko?ć mierzona z górki i to ze sporym spadem !happybth wtedy może i poleci te swoje 140km/h !happybth Powiem tak, mój pierwszy skuter to chińczyk, my?lałem sobie kupie nowy to co może się stać, po 500km szczeliła ?wieca, wymieniłem na NGK, po 3000km urwało się mocowanie tłumika, wymieniłem w nim cylinder, tłok, głowice, przerobiłem mocowanie tłumika, fajkę ?wiecy zamieniłem też na NGK i dopiero po tych przeróbkach skuter zacz?ł przyzwoicie jeĽdzić i przestał sprawiać kłopoty, trochę to czasu i pieniędzy kosztowało, ale dało się doprowadzić do użytku. Dlatego zakup takiego sprzętu może się okazać tylko pozorn? oszczędno?ci?, bo trochę trzeba włożyć i przegl?dy częstsze dlatego wcale tak tanio nie wychodzi. Odnośnik do komentarza
Gość 32 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 misioooo kolega chce kupic takiego skutera jak TY posiadasz. Powiedz warte to co?. Chce tylko do pracy i do drugiej pracy hhihi. Odnośnik do komentarza
MISIEK Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Czy tylko kasa?Powiem tak, kupowanie chińszczyzny nie jest do końca zgodne z moim ?wiatopogl?dem. http://pl.youtube.com/watch?v=PTsrf2OoBCk Proszę sobie obejrzeć jeszcze inne filmiki z powyższego tematu (China Factory). Pierwsz? reakcj? jest zwykle ?miech, ale już po chwili tylko współczucie... I jeszcze jeden filmik (był już kiedy? na forum)... tak dla przypomnienia: KLIK Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi