Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
u mnie na kursie będzie:

"5,6 zajęcia - prowadzenie motocykla za pomoc? ciała(slalom bez trzymanki), przeciwskręt."

taaa... motocyklem może i łatwiej,

ale skutera... hmm... chyba faktycznie nie jest już tak łatwo wyczuć -jak wspomniał powyżej Klaud.

Gość bonczek_hydroforgroup
Opublikowano

Przeczytałem posty za 3 razy a film ogl?dałem uważnie 4 razy - nadal niestety nie mam pojęcia czym jest ów przeciwskręt i jak się go wykonuje. Ot receptory i synapsy u mnie szwankuj?, lub brak umiejętno?ci logicznego wyci?gania wniosków. Czy jest kto? z Wawy kto mógłby mi łopatologicznie ów manewr wytłumaczyć lub pokazać? Pozdrawiam traumatyczne - bonk

• Sympatycy
Opublikowano
Przeczytałem posty za 3 razy a film ogl?dałem uważnie 4 razy - nadal niestety nie mam pojęcia czym jest ów przeciwskręt i jak się go wykonuje. Ot receptory i synapsy u mnie szwankuj?, lub brak umiejętno?ci logicznego wyci?gania wniosków. Czy jest kto? z Wawy kto mógłby mi łopatologicznie ów manewr wytłumaczyć lub pokazać? Pozdrawiam traumatyczne - bonk

Nie ma co tłumaczyć. Trzeba spróbować. Wybierz sobie jaki? prosty odcinek drogi, w miarę możliwo?ci szeroki. Podczas jazdy na wprost delikatnie, powtarzam delikatnie odepchnij od siebie praw? ręk? kierownicę. Motocykl zacznie się składać na praw? stronę i będzie skręcał w prawo. Kiedy przestaniesz działać sił? na praw? stronę kierownicy, motocykl wyprostuje się i będziesz jechał prosto. W lew? stronę- odwrotnie. :) Następnie powtórz to samo, ale przy wchodzeniu w zakręt. Tylko bardzo delikatnie !!

Opublikowano
Tak jak napisałe? jedynym wyj?ciem jest częste ćwiczenie przeciwskrętu i hamowania awaryjnego.

Zgadzam się z tym w 100% trzeba ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyc , bo warto

Opublikowano

Worlan dobrze gada (dać Mu wódki). Mam tylko jedn? uwagę. Do tego ćwiczenia trzeba mieć minimum 70 na budziku, żeby wyeliminować możliwo?ć kierowania balansem ciała.

Pozdrówka

Opublikowano

Najbardziej łopatologicznie jak potrafię.

My?lisz, że aby skręcić w prawo kręcisz kierownic? w prawo? Może i tak, ale jak jedziesz 10-30km/h. Spróbuj tak jak Worlan napisał - jedziesz prosto i bardzo delikatnie skręć kierownic? w... lewo. Motocykl/skuter powinien się pochylić na prawo i w prawo zacz?ć skręcać. Najlepiej nie ?ciskać kierownicy, a jedynie położyć na niej ręce.

Jak nazwa wskazuje - "przeciwskręt", czyli skręcamy kierownicę w przeciwn? stronę niż chcemy skręcić. Czym większa prędko?ć tym bardziej jest to widoczne.

Opublikowano

Przetrenowałem to niedawno i to w warunkach powiedzmy niezupełnie sprzyjaj?cych. W międzyczasie zadałem pytanie pewnym zaufanym osobom jeżdż?cym "stale" na 2oo !OK

Odpowiedzi, to jedna wielka beka, jak mawiaj? moje dzieci :) !TAZ !OKK

Szczerze, jak na spowiedzi... pomimo przejechania na 2oo cirka about 50.000 km nie wiedziałem o czym? takim... albo intuicyjnie lub pod?wiadomie używałem tego nie wiedz?c, że to co? istnieje :)

Ostatecznie mogłem mieć tylko szczę?cie.

W ci?gu 30 lat, na 2oo zaliczyłem glebę 3 razy /bez obrażeń/, jednej w ogóle można nie liczyć - piaszczysta droga le?na.

Życzę forumowiczom podobnych doznań /bezpiecznych i bezszwankowych/.

Opublikowano

Jeszcze jeden materiał, znajduje się na 1:30. :)

Opublikowano

Jeszcze jeden materiał, znajduje się na 1:30.  :)

Odno?nie komentarza z w/w filmu w czasie: 2:17 - 2:25 "...należy pamiętać, że liczba motocykli nie może być większa niż 10..." /ze słuchu/ :lol:

Z czego to wynika? Z przepisów?

Poniżej kopia mojego postu, z innego topica ale jak najbardziej na miejscu:

Dzisiaj w okolicach godz. południowych przy temp. ok. -2 "przerobiłem" dłuższy przebieg niż zwykle tj. ok. 30 km trenuj?c/doskonal?c po okolicznych drogach omawiany na tym forum tzw. przeciwskręt. Krętych ?cieżek ci u nas pod dostatkiem, więc i frajda spora. Warunki do treningu w zasadzie dobre o ile się pamięta, że woda przy -ile? tam zamarza !guns Zdarzaj? się jeszcze do?ć często pułapki lodowe, które widać gołym okiem i które niestety trzeba: 1. przewidywać, 2. omijać i po 3. nie jechać bezpo?rednio za 4oo, bo można się przejechać :lol:

Niektórzy na tym forum wiedz?, że moja Majeczka zaopatrzona jest w zimowy model HEIDENAU K58 modz z tyłu (przedniej niestety w wersji snow nie wyprodukowano, ale jest o tym samym oznaczeniu i bieżniku, tyle, że nie zimowa: HEIDENAU K58 mod). Dziwne, ale specjalnej różnicy organoleptycznie nie dostrzegam.

Wrażenia z jazdy całkiem sympatyczne a je?li idzie o wyżej wspomniany przeciwskręt, to rzeczywi?cie jest to pewna metoda "na głoda", czyli na tego potwora z przeciwka, który chciałby nas "schrupać" w zakręcie. !guns Radzę TO trenować! Naprawdę skuteczne i daje pewniejsze szanse przeżycia niż bezmy?lne hamowanie w sytuacji awaryjnej! I tu jest podstawowy problem leż?cy głęboko w naszej psychice!!! No bo jak tu w zakręcie "wychylać" kierownicę W KIERUNKU nadjeżdżaj?cego na nas Z PRZECIWKA a nie np. hamować?! Stare przysłowie mówi: "człowiek uczy się przez całe życie". Powiem tyko - tak, to prawda! Tyle tylko, że trzeba to TRENOWAĆ i MUSI to nam "wej?ć w krew" ZAMIAST odruchu hamowania. To po prostu DZIAŁA!!! Mówię tu jednak o sytuacjach KRYTYCZNYCH. Chociaż, stosuj?c ten wynalazek z rozs?dkiem i ?wiadomie można całkiem przyjemnie pomykać na winklach przy do?ć dużych szybko?ciach :lol:

Opublikowano
Odno?nie komentarza z w/w filmu w czasie: 2:17 - 2:25 "...należy pamiętać, że liczba motocykli nie może być większa niż 10..."  /ze słuchu/ :)

Z czego to wynika? Z przepisów?

PORD, Oddział 10 - Ruch pojazdów w kolumnie

Art. 32

1. Liczba pojazdów jad?cych w zorganizowanej kolumnie nie może przekraczać:

1) samochodów osobowych, motorowerów lub motocykli - 10;

2) rowerów jedno?ladowych - 15;

3) pozostałych pojazdów - 5.

Pozdrawiam

Marcin S.

Gość gepard73
Opublikowano

Odno?nie przeciwskrętu, to nie wiem czy kto? był na zawodach żużlowych, bo to jedyna dyscyplina gdzie ta czynno?ć jest tak widoczna, każdy żużlowiec przed wej?ciem w zakręt łamie motor, i jedzie cały wiraż na przeciwskręcie, ale nie polecał bym tego stylu jazdy skuterem, bo to inna moc i inna nawierzchnia :) (chodzi oczywi?cie o tak przesadny przeciwskręt)

Pozdrowionka